Įkraunama...
Įkraunama...

Šimtalapis (Totoriškas pyragas)

QUOTE(Aurosoma @ 2014 01 30, 12:59)
Aciu aciu aciu!!! Kepu jau 50min. uzdengus, tai tik lengvai parudes pradzioje kepimo. tai manau dar trupuciuka pakepsiu. Gal valandos uzteks  g.gif

na jau valanda kaip iškepė, kaip? rolleyes.gif aš šiandien irgi kepsiu už kelių valandėlių iš pusės normos nes iki 1kg reikia ax.gif gundausi gal du kept, vieną pati sulapnočiau mielai bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fainika: 30 sausio 2014 - 13:00
QUOTE(Fainika @ 2014 01 30, 13:55)
na jau valanda kaip iškepė, kaip? rolleyes.gif aš šiandien irgi kepsiu už  kelių valandėlių iš pusės normos nes iki 1kg reikia ax.gif gundausi gal du kept, vieną pati sulapnočiau mielai bigsmile.gif


Iskepe. Na vienas sonas tamsesnis. Sujungimas nelabai grazus. Virsutinis lapas sutrukinejo... Sonio dar nezinau, nes neprapjoviau.... Kai prapjausiu ir paragausiu, butinai parasysiu. Ikelsiu pora nuotrauku. Kokybe ne kokia, bet bent tiek blush2.gif Labai aciu mergaites uz patarimus 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(Aurosoma @ 2014 01 30, 17:58)
Iskepe. Na vienas sonas tamsesnis. Sujungimas nelabai grazus. Virsutinis lapas sutrukinejo... Sonio dar nezinau, nes neprapjoviau.... Kai prapjausiu ir paragausiu, butinai parasysiu. Ikelsiu pora nuotrauku. Kokybe ne kokia, bet bent tiek  blush2.gif Labai aciu mergaites uz patarimus  4u.gif

Na iš išorės atrodo visai neblogai smile.gif Sveikinu. Bet žinai,vis gi vidus svarbiausias biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(laimikeg @ 2014 01 30, 19:41)
Na iš išorės atrodo visai neblogai smile.gif Sveikinu. Bet žinai,vis gi vidus svarbiausias biggrin.gif


Nuosirdziai sakau, vos neapsiverkiau prapjovus, jokiu sluoksniu. Bulka. kaip sugedo nuotaika, produktu gaila verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Aurosoma @ 2014 01 30, 20:36)
Nuosirdziai sakau, vos neapsiverkiau prapjovus, jokiu sluoksniu. Bulka. kaip sugedo nuotaika, produktu gaila  verysad.gif

pjovėte prie sudūrimo?bandykite pjauti maždaug per vidurį, ten gal labiau matysis sluoksniai, nes pirmoje foto matyti kad šiek tiek storokai ištampėte ax.gif o išėmus laistėte sviestuku ant viršaus?

mano 100-lapisai irgi jau iškepę aušta, neištvėrus galiuką atsipjoviau blush2.gif
Atsakyti
Mano ne kartą išbandytas kepimo būdas. Kitaip nemoku smile.gif

Šimtalapis apie 2-2,5 kg

Produktai:
30 gr. šlapių mielių
160 ml pieno
3 M dydžio kiaušiniai
400 gr. cukraus
500 gr. miltų (lenkiški arba rusiški)
400 gr. sviesto (lydytas)
200 gr. margarino arba riebaus riebalų mišinio (lydytas)
150 gr. aguonų
150 gr. razinų
Cukraus pudra pabarstymui

Priemonės:
Indai produktams
Blenderis
Kepimo forma 28 arba 30 cm
Kepimo rankovė
Kočėlas
Skardinė ar stiklinė įdėjimui į pyrago vidury
Sietelis pudrai barstyti

Pasiruošimas:
Visų pirma pasiruošiame patalpą pyrago kepimui. Užsidarome virtuvėje ir jei vėsu ją pašildome. Aš šildau taip. Tiesiog įjungiu orkaitę ir palaikau atidarytas duris. Šitas pyragas labai mėgsta šilumą 

Tešlos gamyba:
Pasiimame maisto svarstykles. Pasisveriame visus produktus ir susidedame ant stalo. Aguonas indelyje užpilame verdančių vandeniu, kad virš aguonų būtų apie 1 cm vandens. Mieles puodelyje sumaišome su dviem šaukšteliais cukraus ir sumaišome. Matysime po kurio laiko kaip masė tampa skysta. Nėra būtina padėti kažkur šilčiau. Šviežios mielės sureaguos su cukrumi ir bus jos tinkamos. Tada pašildome pieną iki karšto. Išplakame kiaušinius. Karštą pieną atsargiai supilame į kiaušinių masę ir viską gerai išmaišome. Tada suskistėjusias mieles supilame į kiaušinių ir pieno masę. Į visą masę po truputį beriame miltus. Greičiausiai prireiks visų miltų. Bet kai jų lieka ne daug, tai stebėkite situaciją, kad jų nebūtų per daug. Tešla turi nebelipti prie rankų. Tada iš dubenio persikeliame ją ant stalo ir trumpai paminkome. Kai pradedate jausti, kad jau vėl kimba, tai ant stalo užpilkite saują aliejaus. Minkikite. Jei dar kimba, tai dar saują, tol kol tešla nebelips ir pradės lengvai minkitis. Viso minkyti apie 15 min. Niekada neklausiau tų esamų pukšėjimų. Manau, kad jei geros mielės, tai tikrai viskas bus gerai. Galiausiai tešla tampa tarsi lengvesnė, puresnė.

Kepalėlių formavimas:
Ant stalo papilkite aliejaus ir paskleiskite tiek, kad tilptų 6-7 tešlos gabaliukai. Iš jau suminkytos tešlos atgnybkite gabaliukus panašaus dydžio ir juos apvoliokite tame pačiame aliejuje, kuris yra ant stalo. Visus gabaliukus apdenkite perkirptu maišelių, kad neturėtų sąlyčio su oru. Maišelis neleis apdžiūti.

Pasiruošimas lakštų formavimui:
Ant kito stalo patieskite medvilninę medžiagą ir ją pabarstykite miltais arba visą stalą padenkite riebalais (aliejumi, ištirpintu sviestu). Aš dažniausiai stalą tepu riebalais, bet esu mačiusi per video kaip totorė stalą dengė ir barstė miltais. Esu kepusi visaip, tai man labiau patiko riebalais dengtas stalas. Tada ant kėdės pasidėkite normalaus dydžio pagalvę ir ją apdenkite medvilniniu audiniu. Kėdė reikalinga lakštų tampymui. Esame pasiruošę. Per tą laiką jau spėjo pakilti tešlos gabaliukai. Šitas procesas trunka apie 20 min. Matysite kaip pakyla, tik neleiskite atsirasti daug skylučių. Išlydome sviestą kartu su margarinu.

Lakštų formavimas:
Ant stalo, kur yra tešla, šalia jų papilame truputį aliejaus ir paskleidžiame. Paimame kočėlą, vieną tešlos gabaliuką ir kelis kartus jį pakočiojame. Tada tą pakočiotą gabaliuką dedame ant kėdės su pagalve ir atsargiai visu delnu iš apačios tempiame į kraštus. Taip po truputį tempiame kol lakštas pasidaro labai plonas. Jei patys kraštai jūms atrodo per stori, tai juos galite nupjauti. Tada kočėlu imame vieną kraštą ir perkeliame jį ant to stalo, kuris yra visas išteptas riebalais. Jį patiesiame. Rankomis palyginame, dar patempiame kiek išeina, ant jo užtepame ištirpdyto sviesto, užberiame cukraus. Taip darome su visais lakštais.

Pyrago susukimas ir įkėlimas į kepimo formą:
Ant paskutinio lakšto užberiame razinų kiek tik norime, pagal skonį. Imame kepimo rankovę, atsikerpame jos tiek, kad įklojus į kepimo formą dar išlystu virš kraštų. Tada tą atkirptą dalį perkerpame iš vidaus, tai yra padarome viengubą ištisą didelį lakštą. Imame išmirkytas aguonas, į jas įberiame porą šaukštų cukraus. Aguonas sublenderiuojame iki vientisos masės. Skysčio nelabai turi likti. Jei matote,kad jo per daug,tai nupilkite. Paruoštas aguonas viename lakštų krašte išdėliojate tiesiu voleliu. Siūlyčiau parinkti tiesesnį kraštą. Tada pradedame sukti. Turėtų suktis gan gerai, jei prie stalo kur tai prilips, tai atsargiai atkrapštykite. Tada imame tą atkirptą kepimo rankovę ir ant jo užviniojame susuktą tešlą. Ant tos rankovės vidurio suformuojame gražų ratą. Įdedame skardinę ar stiklinę su vandeniu. Visai tai perkeliame į kepimo skardą. Kepimo rankovė neleis išbėgti sviestui (būna iš šono susektų tortinių).

Kepimas:
Paruoštą pyragą dedame į orkaitę. Tada ją įjungiame. Siūlyčiau nustatyti 180-200 temp. (priklauso nuo orkaitės). Pyragą visada stebime, nes pokyčiai vyksta labai greitai. Kai tik pradėsite matyti, kad paviršius keičia spalvą, tai uždenkite folija. Nuo folijos uždengimo kepkite dar apie 1 val. Pačioje kepimo pabaigoje nuimkite foliją ir vienodai apskrudinkite paviršių iki gražios rudos spalvos. Išimkite ir palikite vėsti. Aš dažniausiai palieku per naktį ir tik ryte pyragą išimu iš formos. Ryte pyragas buna jau valgomas ir sustingęs. Apibarstome cukraus pudra. Galima valgyti  Sako, kad skaniausias po geros paros.
Atsakyti
QUOTE(Aurosoma @ 2014 01 30, 12:12)
Oi merginos kaip as vargau  doh.gif  Nuo pradziu... Tesla gavosi visai nepilni, tai ipyliau dar truputeli pieno. Zodziu, minkiau kol pradejo pukseti, apie 40min. Idejau, kad pakiltu (i orkaite pravertom durelem, vis pasildydama minimalia temperatura). pakilo ziauriai greitai per 30min  doh.gif  Gal per silta buvo, bet atrodo stebejau... Tada dar nors ir patepiau sviestu, apdziuvo virsus tu pakilusiu gabaliuku. Tampesi tikrai ne kaip, daug skyliu... Kadangi lapai gavosi mazi, tai viso sviesto ir cukraus ant Ju nesupyliau. Siuo metu kepa. Bijau rezultato Tikiuosi kita karta bus geriau  unsure.gif

na paieškome kur galėjote suklysti g.gif čia kaip suprantu turėjo būti žodis "nelipni" kiek miltukų sudėjote? juos reikia dėti per kelis kartus ir minkant stebėti kokia yra tešla 4u.gif man visada pagelbsti rankų susivilgymas aliejumi jei matau kad tešla kietoka, beminkant ji atsileidžia.
gabelėlius kildinu virtuvėje ant stalo, nededu į jokią orkaitę ir jei virtuvėje gan šilta +/-25C pakyla per 15-20min, tai jūsų kildinimas orkaitėje 30min galėjo būti per ilgas ir perkildinote todėl ir plyšinėjo... bet čia tik mano pasvarstymai toki 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(laimikeg @ 2014 01 30, 21:05)
Mano ne kartą išbandytas kepimo būdas. Kitaip nemoku smile.gif



labai panašiai darau ir aš tik nepilu tiek daug aliejaus minkydama smile.gif
iš visos tešlos pasidarau tokį tarsi ritinį (tešlos kočėlą biggrin.gif ) ir peiliu lygiom dalim supjaustau į gabaliukus ax.gif
kildinu lėkštėse nes ant stalo vietos po to pritrūkstu ax.gif
aguonas pasiruošiu iš pat pradžių, kad nesitrugdyti ax.gif
tampau irgi ant pagalvės, tik ne iš apačios o iš viršaus ax.gif
į kepimo formą dedu rudą kepimo popierių, tą plačiausią, tai man pakanka jo, uždengia kraštus ir neišbėga sviestukas ax.gif

darau visad pagal pirmam psl receptą, bet išsisaugosiu ir jūsų, išbandysiu būtinai 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fainika: 30 sausio 2014 - 20:24
QUOTE(Fainika @ 2014 01 30, 21:21)
na paieškome kur galėjote suklysti g.gif čia kaip suprantu turėjo būti žodis "nelipni" kiek miltukų sudėjote? juos reikia dėti per kelis kartus ir minkant stebėti kokia yra tešla 4u.gif man visada pagelbsti rankų susivilgymas aliejumi jei matau kad tešla kietoka, beminkant ji atsileidžia.
gabelėlius kildinu virtuvėje ant stalo, nededu į jokią orkaitę ir jei virtuvėje gan šilta +/-25C pakyla per 15-20min, tai jūsų kildinimas orkaitėje 30min galėjo būti per ilgas ir perkildinote todėl ir plyšinėjo... bet čia tik mano pasvarstymai toki 4u.gif
Papildyta:

labai panašiai darau ir aš tik nepilu tiek daug aliejaus minkydama smile.gif
kildinu lėkštėse nes ant stalo vietos po to pritrūkstu ax.gif
aguonas pasiruošiu iš pat pradžių, kad nesitrugdyti ax.gif
į kepimo formą dedu rudą kepimo popierių, tą plačiausią, tai man pakanka jo, uždengia kraštus ir neišbėga sviestukas ax.gif

darau visad pagal pirmam psl receptą, bet išsisaugosiu ir jūsų, išbandysiu būtinai 4u.gif

Tai tas pats receptas, tik aš visų produktų kiekius padidinau pektadaliu. Man taip patogiau,kadangi nereikia 2,5 kiaušinio dėti biggrin.gif Jis gaunasi didesnis, bet aš žinau,kad ant stalo pyragas neužsilaiko, tad nebaisu smile.gif
Aliejaus minkant tešlą realiai pilu tiek kiek man atrodo reikalinga, bet tai nėra daug. Na sunku pasakyti kiek smile.gif
Atsakyti
QUOTE(laimikeg @ 2014 01 30, 21:26)
Tai tas pats receptas, tik aš visų produktų kiekius padidinau pektadaliu. Man taip patogiau,kadangi nereikia 2,5 kiaušinio dėti biggrin.gif Jis gaunasi didesnis, bet aš žinau,kad ant stalo pyragas neužsilaiko, tad nebaisu smile.gif
Aliejaus minkant tešlą realiai pilu tiek kiek man atrodo reikalinga, bet tai nėra daug. Na sunku pasakyti kiek smile.gif

aš ir taip visad dedu 3 kiaušinius, nesicackinu su ta puse ax.gif man pakanka susivilgyti delną aliejumi, tik aišku ne vieną ir ne du kartus biggrin.gif
o kokį aliejų naudojat?
Atsakyti
QUOTE(Fainika @ 2014 01 30, 21:34)
aš ir taip visad dedu 3 kiaušinius, nesicackinu su ta puse ax.gif man pakanka susivilgyti delną aliejumi, tik aišku ne vieną ir ne du kartus biggrin.gif
o kokį aliejų naudojat?

Paprastą, kokį turiu virtuvėje (saulėgražų).
Atsakyti
QUOTE(laimikeg @ 2014 01 30, 21:36)
Paprastą, kokį turiu virtuvėje (saulėgražų).

aš vis ieškau beskonio ir bekvapio aliejaus, nes nepernešu nei skonio nei kvapo doh.gif
Atsakyti
Laba diena 4u.gif
Norejau paklausti ne i tema, gal žinot kas Kaune kepa skanius simtalapius?
Dekui
Atsakyti