Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

SOS

Sveikos merginos,

Mano phalentopsis miršta, kaip atgaivinti?
verysad.gif
Augaliukui 3 metai ir nė karto nebuvo persodintas. Gal būčiau ir toliau nekliudžius, bet lapai pasidarė minkšti, prarado stangrumą, tai gruodžio viduryje persodinau. Kai ištraukiau iš vazono, net nustėrau - daug šaknų, kažkur net 2/3 buvo nupuvę. Aš jas nukarpiau, bet ir nupjoviau apatinę dalį stiebo, iš kurio jos buvo išaugusios.
Po tokios operacijos pasodinau į orchidėjų substratą. Bet va jau daugiau kaip mėnuo, o augaliukas neatsigauna. Lapeliai dar labiau suglebo, po truputi byra taip ir neišsiskleidę pumpurai... unsure.gif

Kaip reanimuoti?
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(lakmė @ 2012 02 03, 11:51)
gruodžio viduryje persodinau. Kai ištraukiau iš vazono, net nustėrau - daug šaknų, kažkur net 2/3 buvo nupuvę. Aš jas nukarpiau, bet ir nupjoviau apatinę dalį stiebo, iš kurio jos buvo išaugusios.
Po tokios operacijos pasodinau į orchidėjų substratą. Bet va jau daugiau kaip


gal geriau įdėkit augalo nuotrauką, nes sunku suprast kurią vietą nupjovėt - man kažkaip baugiai nuskambėjo, kad augalo "kaklelį" nupjovėt lauk blink.gif na jei tik patį patį nupuvusį galiuką, tai gal dar liko augalui vuietos iš kur naujas šaknis leist, bet vis tiek vaizdinė medžiaga labai pagelbėtų mirksiukas.gif

bet kokiu atveju įtariu dabar, jei dar labiau suglebo, šaknų sveikų jau bus nelabai rasta g.gif

o kai naujai persodinot ar iš kart persodinusi laistėt (bijau kad taip) ?
Atsakyti
QUOTE(lakmė @ 2012 02 03, 10:51)
Kaip reanimuoti?
4u.gif


abejoju, ar pavyks, nes augalas vietoj atsigavimo atidavė jėgas žiedstiebiui. be to, žiema - labai sunku nutaikyti tinkamą režimą, kad būtų ir drėgna, ir pasivėdintų, ir nepelytų..
bet jei liko 1/3 gyvų šaknų galite bandyti. į kokį orchidėjų substratą sodinote? be durpių tinka. lapams atgaivinti galite pabandyti cukraus tirpalą - tiksliai negaliu pasakyti kiek ant kiek, bet tarkim arb.šaukštas stiklinei vandens. šiuo tirpalu nutepkite lapus, jie pasidengs plėvelę, dėl kurios drėkinant (nelaistant) šaknis ir substratą iš lapų neišeis drėgmė ir jie pasidarys stangresni. po savaitės lapus reikėtų nuplauti. jei reikia, po kiek laiko procedūrą pakartoti. bet jei lapai labai pavytę, niekas nepadės, teks laukti naujų.
sėkmės ir kantrybės.

o kaip laistėte savo falenopsį?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 03 vasario 2012 - 11:07
Labai ačiū už greitus atsakymus ir pagalbą. 4u.gif

Apie laistymą:
iš pradžių (pirmus metus) laistydavau pamerkdama pilnai į vandenį, kartais į vandenį įpildavau trąšų. Bet paskui pradėjau paprastai laistyti. Nepurškiau lapų, nes pas mane namuose labai drėgna. Visą laiką augalas žydėjo puikiai, prieš metus žydėjo vienu metu net apie 40 žiedų, žinoma tik smulkesnių. Paskui žydėjo dideliais žiedais, bet jau ne taip gausiai - apie 12.

Apie persodinimą:
Dauguma šaknų buvo nupuvusios ar tuščiavidūrės. Aš jas visas nukarpiau. O apatinė dalis stiebo atrodė maždaug kaip Emukas21 nuotraukose :

http://www.supermama...664617-450.html

tai aš tą dalį ir nupjoviau
unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(lakmė @ 2012 02 03, 11:50)
Apie laistymą:
iš pradžių (pirmus metus) laistydavau pamerkdama pilnai į vandenį, kartais į vandenį įpildavau trąšų. Bet paskui pradėjau paprastai laistyti

tai aš tą dalį ir nupjoviau


tai tikriausiai dėl to ir supuvo, jei vanduo neturėjo kur nevarvėti ir užsistovėjo. o gal per dažnai laistėt esant drėgnam orui namie. bet tai jau ne esmė, svarbu, pasimokyti iš klaidų.

manau, nieko baisaus nepadarėt.

neatsakėt dėl substrato smile.gif
Atsakyti
Sodinau į substratą orchidėjoms. Durpių šiek tiek buvo, bet daugiausia žievės gabaliukai.
Atsakyti
QUOTE(lakmė @ 2012 02 03, 11:58)
Sodinau į substratą orchidėjoms. Durpių šiek tiek buvo, bet daugiausia žievės gabaliukai.


durpės nėra gerai, jos apsunkina šaknų kvepavimą, labiau užsilieka drėgmė, o pas jus namie ir taip drėgna, kaip sakot. aš persodinčiau į substratą be durpių.
Atsakyti
Ačiū už patarimus.
smile.gif
Atsakyti
Mano tai visos žydi arba žiedynus augina...bet nervija žydinčios, kad žiedynai smulkesni ir žiedų mažiau...gi pirkimo metu baltažiedžiai didžiažiedžiai phal buvo čiut ne delno dydžio...o dabar standartiniai..ir šiaip kai kurių žiedynų žiedukai džiūvinėja..sausas oras, matyt, savo darbą daro...ir liejau l. saikingai bijodama puvinio, ir tas dasidėjo...

bet va kls kas lemia žiedynų didumą liko neaiškus...geri vazonikai, geras substratas, geros ir gerai išvystytos šaknys...patrešiu su guano trąšom, šiltu metu drėkinau ir pan...kame esmė?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Violeta*: 03 vasario 2012 - 13:18
QUOTE(Violeta* @ 2012 02 03, 13:16)
kame esmė?


esmė ta, kad "fermeriai" tiek prifarširuoja trąšomis ir hormonais... kad tik pirktum.. mes gi namie to nedarom.
plius vis gi žiema - šviesos trūkumas irgi sąlygoja žiedų dydį, spalvos ryškumą, pumpurų barstymą..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 03 vasario 2012 - 13:25
Norėjau pasiteiraut ar naudojat mikorizę orchidėjoms ir ar jums pasiteisino? Pasiskaičiau, kad tos daiktas yra, bet vat praktiškam naudojime ar kas bandėt g.gif
Atsakyti
kiek skaičiau, mikorizė (grybas) reikalinga daiginant orchidėjų sėklas (čia), suaugusiems augalams toks "palaikymas" nereikalingas. vis dėlto buvo ir naudojusių, bet daug kas skundėsi muselių atsiradimu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 04 vasario 2012 - 13:31