Įkraunama...
Įkraunama...

Pavardės keitimas. 5 dalis

QUOTE(V&P @ 2012 03 01, 20:49)
Tai gi cia pagal pavarde ne pagal tautybe. Pavarde lietuviska, atitinkamai ir galunes turi buti normalios lietuviskos. Kai abu Kandeliai, tai cia is seniau kazkas, mano mama tuokesi Rusijoje, mano tetis lietuvis, tai jai vos nepadare mergautines pavardes, tada mano tetis pataise. O dabar kiek zinau, yra sugriestinti istatymai, tam ir sukure ta e, kad moteris kandeliu nebebutu, reikejo alternatyvos, kalbininkai taip pat labai piktinosi. Nelabai zinau kokia jusu pavarde, bet galune su a, tai jei kokia petraitiene, tai iseina petraita? Na nelabai lietuviskai, manau jei norite rusiskos galunes ir pavardes reikia rusiskos smile.gif

tai jei butu petraitis, tai is zmona kuri noretu vyro pavardes butu petraitis, maniskio pavarde baigiasi -a raide, tiesiog noriu kad mano pavarde butu lygiai tokia pat kaip jo. Labai gaila, kad zmogus netenka pasirinkimo laisves...
Atsakyti
QUOTE(V&P @ 2012 03 01, 19:49)
kad moteris kandeliu nebebutu, reikejo alternatyvos, kalbininkai taip pat labai piktinosi.

Kalbininkai nesipiktino, jie ir pasiūlė šią alternatyvą.

QUOTE(Luxura @ 2012 03 01, 21:10)
Labai gaila, kad zmogus netenka pasirinkimo laisves...

Labai gaila, bet taip jau yra, kad lietuvių kalba turi gimines.
Atsakyti
QUOTE(saulala @ 2012 03 01, 21:31)

Labai gaila, bet taip jau yra, kad lietuvių kalba turi gimines.

Na, kad moteris Petraitis, tai nelabai lietuviška. Bet jeigu vyras koks Smala, tai kodėl moteris negalėtų irgi būti Smala? Kodėl ji būtinai Smalė turi būti? Ar nebus ši vieta pražiūrėta? Negi tai prieštarautų taisyklėms? Kitą vertus, juk ir vyrai būna Lapės.
Papildyta:
QUOTE(linuxyte83 @ 2012 02 29, 16:26)
kodėl jau taip iškart griežtai "jam reik, kad jinai visiškon jo nuosavybėn pereitų"? gal žmogus tiesiog senų pažiūrų, brangina tradicijas ir todėl nori, kad būtų -ienė  g.gif  aš irgi, kai tekėjau, tik vyro pavardę su -ienė norėjau imt ir tik dėl tradicijų smile.gif man taip žymiai gražiau, nei kokios -ė smile.gif

Bet jūsų atveju jūs pati to norėjot. O aptariamu atveju moteris visai ko kito nori. Ji netgi eitų į kompromisą - imtų dvigubą pavardę, bet ne, vyrui griežtai reikia, kad būtų taip, kaip jis nori. Argi čia ne savinimasis? Gi ji pavardę nešios, ne jis. Jam apskritai tai neturėtų rūpėti, mano nuomone.
Atsakyti
Iš pradžių norėjau daugiau rašyti, bet paskui persigalvojau, tingiu veltis į diskusiją.
Pacituosiu tik vlkk.lt: "Alternatyvusis darybos būdas būtent su galūne -ė pasirinktas atsižvelgus į tarmių duomenis. Pavardės su galūne -a nepriimtinos, nes tai gausintų bendrinei kalbai nebūdingas moterų pavardžių formas"
Turbūt reikėtų asmeniškai kreiptis į juos, jei tikrai įdomu, dėl ko neleidžiama galūnė -a.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulala: 02 kovo 2012 - 19:00
QUOTE(saulala @ 2012 03 01, 21:31)
Kalbininkai nesipiktino, jie ir pasiūlė šią alternatyvą.

Ta ir turejau omenyje, kad kalbininkai piktinosi, kad moteris yra Kandelis ( vyr.g. ), neaiskiai, matyt, parasiau wink.gif
Atsakyti
QUOTE(saulala @ 2012 03 02, 18:53)
Iš pradžių norėjau daugiau rašyti, bet paskui persigalvojau, tingiu veltis į diskusiją.
Pacituosiu tik vlkk.lt: "Alternatyvusis darybos būdas būtent su galūne -ė pasirinktas atsižvelgus į tarmių duomenis. Pavardės su galūne -a nepriimtinos, nes tai gausintų bendrinei kalbai nebūdingas moterų pavardžių formas"
Turbūt reikėtų asmeniškai kreiptis į juos, jei tikrai įdomu, dėl ko neleidžiama galūnė -a.

Ačiū, buvo tikrai įdomu išgirsti 4u.gif
Atsakyti
Netycia uzejau temele, tai prisiminau, kai kartais drauges paklausdavo "o kaip tavo pavarde butu be -iene?". Tai zinot, buciau vaiksciojantis anekdotas-uogos pavadinimas doh.gif na kaip buna melyne, vysnia, aviete ir t.t. biggrin.gif maza to, cia tik sutapimas, vyras ir taip uoga vadina doh.gif
Atsakyti
Nors ir esu prieš -ė, bet KAIKURIOS (pabrėžiu ne visos) pavardės su galūnėmis -is, ir -a man gražu.. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(aureli777 @ 2012 03 13, 18:36)
Netycia uzejau temele, tai prisiminau, kai kartais drauges paklausdavo "o kaip tavo pavarde butu be -iene?". Tai zinot, buciau vaiksciojantis anekdotas-uogos pavadinimas doh.gif na kaip buna melyne, vysnia, aviete ir t.t. biggrin.gif maza to, cia tik sutapimas, vyras ir taip uoga vadina doh.gif

O kas čia tokio anekdotiško būti Mėlyne?

Man asmeniškai gražiau netgi Mėlynė, nei Mėlynienė (kaip mėlynių uogienė skamba).
Atsakyti
QUOTE(Meškuolė @ 2012 03 14, 10:46)
O kas čia tokio anekdotiško būti Mėlyne?

Man asmeniškai gražiau netgi Mėlynė, nei Mėlynienė (kaip mėlynių uogienė skamba).

man asmeniskai irgi graziau Mėlynė, taip įdomiai ir nekasdieniškai skamba.
Atsakyti
o jei reiketu rinktis buti kubilei ar kubilienei kuria rinktumetes man abu skamba baisiai
Atsakyti
Sveikos,

as ir esu giliuose mastymuose apie pavarde po santuokos. Zinau, kad pasiliksiu mergautine ir imsiu vyro pavarde. Tik svarstau ar tapti -ienė, ar būti -ė. MB skersai žiūri į -ė, tėvams ir nepriimtina tokia forma. Reiks gerai svarstyti. g.gif
Atsakyti