Įkraunama...
Įkraunama...

Kava: kokia skaniausia?

Jums reikės:

1 vyriškis (aš labai rimtai)
maltos kavos
cinamono (geriau lazdelėmis, bet galima ir miltelių)
šalto vandens
indo virti kavai
cukraus
Jūsų mėgstamiausias puodelis

Kaip pasigaminti?

Būtinai šia kavą turi virti Jūsų vyras ar draugas šeštadienio pusryčiams:super

Į indą skirtą kavai įdėti kavos ir sulaužyto cinamono. Dedama pagal skonį ir nuotaiką.
Užpilame vandeniu ir verdame.
Tuomet kava perkošiama ir supilama į Jūsų mėgstamiausią puodelį.

BŪTINA SĄLYGA:
kava patiekiama į lovą! wub.gif

Taip ji atskleidžia savo nuostabų aromatą.

Skanaus.
Ir gražaus šeštadienio ryto.
Atsakyti
Labai mėgstu kavą 4u.gif Na ir manau, kad dauguma žmonių be jos neapsieina smile.gif Mano vyriškis visad kai ruošia kavą, sumąsto kaip ją man pagardinti;) Nuo kiaušinio trynio suplakto su cukrumi, putelę padaro ant paruoštos kavos, arba pagardina cinamonu, o net kartelį pipirų mestelėjo biggrin.gif
Pasidalinkime kavos paruošimo būdais ir gal ką dedame, pilame, kad ji būtų skanesnė 4u.gif
Atsakyti
Pirmiausiai, man patinka ne plikoma, bet išvirta kava. Retai pasidarau tokios, nes vyras neperneša kavos kvapo, o verdant kvapas būna labai sodrus. Pakvipsta visas namas. Labai malonus man kvapas. Ir ilgai išsilaiko.
Tada į tokią kavą įpilu šiek tiek ožkos pieno ir įdedu cinamono. Arba užpilu plaktos grietinėlės ir cinamono. Nepaprastas skonis.
Dar labai patinka į kavą įmesti Marshmallow zefiriuką biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Shatura @ 2011 07 05, 09:29)
Pirmiausiai, man patinka ne plikoma, bet išvirta kava. Retai pasidarau tokios, nes vyras neperneša kavos kvapo, o verdant kvapas būna labai sodrus. Pakvipsta visas namas. Labai malonus man kvapas. Ir ilgai išsilaiko.
Tada į tokią kavą įpilu šiek tiek ožkos pieno ir įdedu cinamono. Arba užpilu plaktos grietinėlės ir cinamono. Nepaprastas skonis.
Dar labai patinka į kavą įmesti Marshmallow zefiriuką biggrin.gif



o bigsmile.gif o čia sakykit užtenka truputėlį pavirti rolleyes.gif labai įdomu, tikrai pabandysiu 4u.gif

ai vat bendradarbė viena į kavą deda šiek tiek druskos g.gif

Atsakyti
Aš gal ir ne į temą, bet prieš duodant kelis kavos receptukus norėjau šiek tiek pasidalinti apie kavą smile.gif

Legendos
Istorijoje žinomos kelios legendos apie tai kaip buvo atrastas stimuliuojantis kavos
poveikis. Vienas iš seniausių pasakojimų kalba apie jauną ožkaganį iš Etiopijos
(~ 850 m.e. metus). Legenda pasakoja, jog šis pastebėjo ožkų padidėjusį
energingumą, po to, kai jos paėdė uogų nuo vieno krūmo. Išgirdus šį pasakojimą,
vienuoliai bandė ragauti šių uogų, bet nusivylę karčiu skoniu, įmetė pupeles į laužą,
nuo kurių netrukus pasklido malonus kavos aromatas. Susidomėję vienuoliai užpylė
kepintas pupeles verdančiu vandeniu ir gautą gėrimą paskelbė Dievo dovana, nes
kavos savybės neleido jiems užmigti visą naktį.

Kita legenda taip pat apie Etiopijos ožkų piemenį. Šis taip pat pastebėjo padidėjusį
ožkų aktyvumą, pavalgius nuo vieno krūmo. Piemuo paragavo uogų nuo krūmo ir jį
taip pat užplūdo energija, jis negalėjo nustygti vietoje. Šia žinia piemuo pasidalino su
vienuoliais, kurie paragavę uogų negalėjo užmigti visą naktį ir visą laiką meldėsi.
Kita legenda byloja, kad arabas Omaras buvo išvytas į dykumą su savo pasekėjais,
kad mirtų iš bado. Iš nevilties Omaras liepė draugams išvirti ir suvalgyti nežinomo
augalo uogas. Tremtiniai išgyveno, ir netoliese buvusio miestelio Mokos
gyventojai palaikė tai religiniu ženklu.
Nuo tada atsirado kavą apibūdinantis žodis „moka".

Kavos nauda organizmui

Vartojant saikingai kava:
•Kaip nervus veikianti medžiaga, stimuliuoja nervų centrus ir suteikia geros bendros
fizinės ir psichinės savijautos jausmą.
•Jei suvalgę sočius pusryčius ar pietus išgersite puodelį juodos kavos, po 20-30
minučių skrandyje atsiras ypač daug skrandžio sulčių, kurios padės greičiau ir
veiksmingiau suvirškinti maistą.
•Pažadina protinius sugebėjimus, pašalina nuobodulį, mieguistumą ir palengvina
nuovargį.
•Padidina kraujagyslių tonusą, pagerina vainikinių kraujagyslių kraujotaką.
•Plaučiuose sąlygoja bronchų išsiplėtimo, plaučių ventiliacijos padidėjimą ir palengvina
kvėpavimą.
•Kitos kavoje esančios medžiagos, kaip antai eteriniai aliejai, turi raminamąjį poveikį,
skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą ir teigiamai veikia visus kitus virškinimo
organus.
•Liaukose skatina antinksčių išsiskyrimą, skydliaukės funkciją ir medžiagų apykaitą.
•Kava rekomenduojama sportininkams, nes gerina raumenų susitraukimą, mažina
nuovargį, gerina judesių koordinaciją ir sportinius rezultatus.
•Nepagardinta pienu ar cukrumu, neturi nė vienos kalorijos.
Pasak specialistų, jei per dieną išgersite 3 puodelius kavos, savo organizmui
tikrai nepakenksite. Tirpi kava kur kas labiau gali pakenkti sveikatai, nes ji
dažniausiai ruošiama iš prastesnės kokybės pakepintų kavos pupelių. Be to,
dažniausiai tirpioje kavoje ir kofeino yra daugiau.

Kad kava būtų gardi

•Laikykite ją atskirai nuo kitų stiprių aromatą turinčių produktų.
•Prieš maldamos kavos pupeles pakaitinkite orkaitėje – bute maloniai kvepės, o išvirta
kava bus kvapnesnė.
•Prieš virdamos sumaltą kavą truputį pakaitinkite ant ugnies ir įberkite kelis kristalėlius
valgomosios druskos.
•Neleiskite kavai virti, nes ji bus nekvapni, prastesnio skonio.
•Niekada kavos neatšildykite, nes ji netenka aromato.
•Atkreipkite dėmesį ir į vandenį. Kuo daugiau jame deguonies, tuo jis tinkamesnis.
Ypač tinka šaltinio vanduo.
Taip pat labai svarbu plikymo temperatūra ir trukmė. Tinkamiausia kavos plikymo
temperatūra yra 90 C. Aukštesnėje temperatūroje išvirta kava bus karti, o žemesnėje –
įgaus žemės skonį. Kavą reikia plikyti ne ilgiau kaip dvi minutes.
Pupeles smulkiai sumalkite. Ir nepalikite „atsargos“ kitam kartui.
Mat ji labai greitai išsivadėja ir netenka aromato. Manoma, kad
puodukui geros, aromatingos, stiprios kavos reikia nepilno šaukšto
maltos kavos ir 150 ml (du trečdaliai stiklinės) vandens.
Gerą kavą galima paruošti ir be aparato. Pakaks molinio kavinuko
(idealiai švaraus, įkaitinto), gerų pupelių, šaltinio vandens ir trupučio
pastangų. Maltą kavą suberkite į kavinuką, užpilkite karštu vandeniu
(90o C ) ir po 2 min. Perkoškite į pašildytą puodelį.

Papildyta:
Kavos receptai

Caffè Latte
Kavos su pienu variantas. Gera caffè latte visada ruošiama
Espresso kavos pagrindu. Ant Espresso užpilamas karštas
pienas, gėrimas pasidengia nedidele pieno puta. Caffè latte
patiekiama aukštoje stiklinėje.
Sudėtis
•Pienas.
•Kavos pupelės.
•Cukraus (pagal skonįį).
•Stiklinė (maždaug 160 ml talpos).
Paruošimas
•Pakaitinkite ¾ stiklinės pieno.
•Pastumkite stiklinę po kavos piltuvėliu ir paruoškite
Espresso kavą (apie 30 ml).

Espresso
Itališkai Espresso kavai paruošti naudojama 25-30 ml vandens.
Gėrimas papuošiamas grietinėle.
Sudėtis
•Pupelių kava.
•Cukrus (pagal skonįį).
•Espresso puodelis (apie 70 ml talpos).
Paruošimas
•Paruoškite Espresso kavą mygtuko paspaudimu ir papuoškite
grietinėle.

Macchiato
Macchiato kava (kitaip vadinama ,,taškuota kava") ruošiama Espresso
kavos pagrindu su trupučiu plakto pieno. Iš pirmo žvilgsnio ši kava
primena Cappuccino kavą, tačiau Macchiato kava turi stipresnįį ir
aromatingesnįį skonįį.
Sudėtis
•Pienas.
•Kavos pupelės.
•Cukrus ir/ arba kakavos milteliai (pagal skonįį).
•Espresso puodelis (apie 30 ml talpos).
Paruošimas
•Suplakite (kapučinatoriaus pagalba) pieno putas tiesiai įį
Espresso puodelįį.
•Pastumkite puodelįį po kavos piltuvėliu ir paruoškite Espresso
kavą.
•Pabarstykite kakavos milteliais.

Cappuccino
Klasikinis Italijos receptas. Gėrimą sudaro 1/3 Espresso, karštas pienas
ir puodelįį karūnuojanti pieno puta. Papuošiama kakavos milteliais.
Sudėtis
•Pienas.
•Kavos pupelės.
•Kakavos milteliai.
•Cukrus (pagal skonįį).
•Kapučino puodelis (apie 140 ml talpos).
Paruošimas
•Kapučinatoriaus pagalba pakaitinkite ir suplakite
pieną.
•Pastumkite puodelįį po kavos piltuvėliu ir
paruoškite Espresso kavą ir pieno putą
papuoškite kakavos milteliais.

Coffee-Crème
Šveicarijos klasika. Vietinių vadinama “schümli“. Ši kava yra šviesios,
grietinėlės spalvos ir ruošiama iš daugiau vandens nei Espresso kava. Coffee
crème bus gardesnė jei kavos ruošimui naudosite lengvai kepintas pupeles.
Sudėtis
•Kavos pupelės.
•Cukrus (pagal skonįį).
•Grietinėlė kavai (pagal skonįį).
•Vidutinio dydžio puodelis (apie 140 ml talpos).
Paruošimas
•Paruoškite kavą iš lengvai skrudintų pupelių.
•Pagal skonįį kavą pagardinkite grietinėle ir cukrumi.

Žiemos svajonės kava
Sudėtis (2 porcijos)
•2 stiprios kavos porcijos (200 ml).
•200 ml karštos kakavos.
•1 žiupsnelis imbierinio meduolio prieskonių.
•100 ml pieno.
•Cukraus pagal skonįį.
•1-2 imbieriniai meduoliai papuošimui.
Paruošimas
•ĮĮmaišykite kakavą ir imbierinio meduolio prieskonius įį kavą.
•Paruoškite pieno putas.
•Pripildykite stiklines iki pusės kava, kitą pusę užpilkite
pieno puta. ĮĮdėkite cukraus pagal skonįį, ant viršaus
užbarstykite sutrupintais imbieriniais meduoliais.
•Prie šito gėrimo puikiai tinka imbierinio meduolio gabaliukai

Karšta ir saldu
Tai karštas ir saldus gėrimas ypatingoms progoms.
Sudėtis (2 porcijos)
•60 ml Espresso.
•Plaktas pienas.
•"Tequilla rose" likeris.
Paruošimas
•"Tequilla rose" įį mažą stiklinę (1cl).
•Padenkite likerįį karštai išplaktu pienu.
•ĮĮ stiklinę paruoškite Espresso kavą.
•Patiekite kaip aperityvą ypatingoms progoms.

Latte Macchiato Baileys
Sudėtis (1 porcija)
•Espresso.
•1 cl kondensuoto pieno.
•Plaktas pienas.
•1 cl Baileys.
Paruošimas
•Sumaišykite kondensuotą pieną ir Baileys.
•Supilkite mišinįį įį Latte Macchiato skirtą indą .
•Mažiausiai 2/3 stiklinės pripildykite pieno putomis.
•Supilkite Espresso kavą.

Gaivinantis Espresso
•Sudėtis (1 porcija)
•1 Espresso (40 ml).
•Vanilinio cukraus (nepilnus 10 g).
•8 g demerara cukraus.
•1 apelsinas.
•1 vanilės ankštis.
•Smulkinto ledo.
Paruošimas
•Suskaldykite vanilės ankštįį išilgai ir išgremžkite minkštimą.
•Suplakite mikseriu ledą, cukrų, vanilės minkštimą, truputįį apelsino
sulčių ir Espresso kavą.
•ĮĮ stiklinę supiltą gėrimą papuoškite apelsino žievele ir perskelta vanilės
ankštimi.

Kava Velutto
Sudėtis (2 porcijos)
•1 dviguba Espresso (60 ml).
•1 vanilės ankštis.
•2 arbatiniai šaukšteliai sutrinto šokolado.
•2 kaušeliai vanilinių ledų.
•1 mažas puodelis smulkinto ledo (80 ml).
Paruošimas
•Išilgai suskaldykite vanilės ankštįį.
•Išgremžkite vanilės minkštimą įį kavos puodelįį
ir užpilkite Espresso kava.
•ĮĮ mikserįį supilkite Espresso kavą su vanile,
2 ledų kaušelius, 2 arb. šaukštelius trinto šokolado
ir smulkintus ledus.

Braškinė svajonė
Šviežia ir sultinga vasaros atgaiva.
Sudėtis
•Plaktos grietinėlės.
•Saldžios grietinėlės.
•Puodelis Espresso kavos.
•0.5 dl cukraus sirupo.
•Braškių piure.
Paruošimas
•ĮĮ plaktuvą supilkite atšaldytą Espresso kavą, grietinėlę
ir cukraus sirupą – suplakite.
•Energingai papurtykite 8 – 10 kartų.
•Atšaldykite.
•ĮĮ stiklinę įįpilkite braškių piure, ant viršaus užpilkite
suplaktą Espresso mišinįį.
•Papuoškite braške arba kavos pupele.
•Mėgaukitės nuostabiuoju Espresso desertu!

Frappino
Šaltas pieno kokteilis nakties svaiguliui.
Vienos stiklinės sudėtis
•1 šalta Espresso.
•Šalto pieno.
•5 g cukraus.
•4 ledo gabaliukai.
•3 cl kavos sirupo "Irish Cream".
•Plaktos grietinėlės.
•Mocha kavos arba skysto šokolado padažo.
Paruošimas
•Plaktuve sumaišomi ir suplakami: Espresso kava, ledo gabaliukai,
cukrus, kavos sirupas ir pienas.
•Supilkite gėrimą įį stiklines, papuoškite plakta grietinėle ir skystu
šokoladu.

Irish Coffee
Ypatingai šaltoms žiemos dienoms.
Tik vienas dalykas gali padėti Jums sušilti šaltomis žiemos dienomis: airiška kava
pagal originalų Jeseph Sheridian receptą – sukurtą jūreiviams plaukiojantiems
Šiaurės jūroje.
Sudėtis
•2 valgomieji šaukštai pusiau suplaktos grietinėlės.
•3 cukraus gabaliukai.
•1 puodelis stiprios karštos kavos.
•1 valgomieji šaukštai airiško viskio.
•Karščiui atsparus, burbulo formos stiklas.
Paruošimas
•Pašildykite karšto vandens taurę.
•ĮĮ stiklinę sudėkite cukrų ir įįpilkite viskio.
•Supilkite kavą ir gerai išmaišykite.
•Grietinėlę atsargiai užpilkite ant viršaus – nemaišykite

Kava frio con Coco
Šaltos kavos desertas. Atraskite dar vieną mėgavimosi kava būdą. Patiekiama kaip
šaltas gėrimas ši kava gali būti Jūsų atradimas.
Sudėtis
•Stiprus Espresso.
•Pienas.
•Kokoso kvapo kavos sirupas.
•Kondensuotas pienas.
•Smulkintas ledas.
Paruošimas
•Mikseriu iki putų suplakite smulkintą ledą ir pieną.
•Įpilkite kokosinio kavos sirupo į suplaktą pieną.
•Truputį kondensuoto pieno įpilkite į kokteilių
stiklinę. Tada 2/3 stiklinės užpildykite
paruoštu šalto pieno mišiniu.
•Atšaldytą Espresso geriausia atsargiai
užpilti iš mažo ąsotėlio.
•Espresso susisluoksniuos tarp kondensuoto
ir plakto pieno.
•Patiekite šį nuostabų gėrimą su šiaudeliu.

Kava Afrika
Sudėtis
•100 g juodos kavos.
•Apelsinas.
•Cukraus pagal skonįį.
Paruošimas
•Paruoškite stiprią kavą ir ją supilkite įį puodelįį.
•Apelsiną perpjaukite, išspauskite sultis ir jas supilkite
įį kavos puodelįį.
• Pagardinkite cukrumi.

Šokoladinė kava
Sudėtis (2 porcijos)
•300 ml šiltos kavos.
•2 šaukštai kakavos.
•300 ml šilto pieno.
•2 gabalėliai cukraus.
•Plaktos gritinėlės.
•¼ šaukštelio malto cinamono.
•¼ šaukštelio malto kardamono.
Paruošimas
•Kakavą sumaišykite su cukrumi, įįpilkite šiek tiek šilto pieno ir maišykite,
kol cukrus ištirps. Supilkite likusįį pieną. Gautą šokoladą
sukrėskite įį puodelius.
•Supilkite įį kiekvieną puodelįį po 150 ml šiltos kavos.
•Ant viršaus užpilkite plaktą grietinėlę, užbarstykite
cinamoną ir kardamoną.

Kava su cinamonu
Sudėtis (4 porcijos)
•600 ml stiprios kavos.
•2 šaukšteliai cinamono.
•200 ml šilto pieno.
•Cukraus.
Paruošimas
•Cinamoną suberkite įį kavos filtrą kartu su maltomis kavos pupelėmis ir
paruoškite stiprią kavą.
•Kiekvieną puodelįį kavos paskaninkite
cukrumi pagal skonįį bei įįpilkite pieno.

Karamelinė kava
Sudėtis
•100 g minkštų karamelinių saldainių.
•250 ml pieno.
•500 ml karštos kavos.
•200 ml grietinėlės.
•1 pakelio vanilinio cukraus.
•1 šaukštelio kakavos.
Paruošimas
•Saldainius sudėkie įį karštą pieną ir pavirinkite ant mažos ugnies, kol
ištirps.
•ĮĮ pieną supilkite karštą kavą ir išpilstykite įį stiklines.
•Grietinėlę išplakite su vaniliniu cukrumi ir uždėkite
šaukštu ant gėrimo stiklinėse. Viršų apiberkite kakava.

Šalta kava su alta vaniliniais ledais
Sudėtis
•Vaniliniai ledai.
•Plakta grietinėlė.
•Pusė puodelio stiprios šaltos kavos.
Paruošimas
•Vanilinius ledus sudėti įį stiklinę ir užpilti šalta kava.
•Ant viršaus uždėti smarkiai suplaktos grietinėlė.

Graikiška Frape kava
Sudėtis
•Tirpi kava.
•Cukrus.
•Pusė stiklinės pieno.
•Ledukai.
•Vanduo.
Paruošimas
•Kavą su cukrumi užpilti šaukštu vandens ir gerai išmaišyti.
•Pieną su žiupsneliu cukraus išplakti su mikseriu.
•ĮĮ kavą su cukrumi įįdėti porą ledukų, įįpilti ketvirtadalįį
stiklinės vandens ir supilti pieną.

Karštas šokoladas
Sudėtis
•100 g sviesto.
•Pieno.
•3 šaukšteliai kakavos.
•Cukrus.
Paruošimas
•ĮĮ puodą, kuriame virsite, įįdėkite pusę pakelio sviesto, įįdėkite
maždaug penkiolika šaukštelių cukraus, užpilkite pienu ir
virkite, kol sviestas išsilydys.
•Kai sviestas išsilydys, įįdėkite tris šaukštelius kakavos
ir virkite maišydami tol, kol šokoladas pradės tirštėti,
baigus virti supilkite įį dubenėlįį ir palaukite, kol
truputėlįį atauš.

Karališkas karštas šokoladas
Keturių porcijų sudėtis
•60 ml (30 g) migdolų.
•2 v. š. rudojo cukraus.
•1 a. š. vanilinio cukraus.
•Žiupsnelio malto cinamono.
•Žiupsnelio druskos.
•120 ml riebios grietinėlės.
•240 ml pieno.
•115 g juodojo šokolado.
Paruošimas
•Migdolus pakepinkite sausoje keptuvėje. Suberkite juos,
rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską į smulkintuvą ir
susmulkinkite (ne visiškai iki dulkių, o taip, kad liktų gabalėliai).
•Prikaistuvyje sumaišykite riešutų masę su pienu ir grietinėle,
užvirinkite. Sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir
kaitinkite, kol šokoladas visiškai ištirps ir gėrimas sutirštės
(apie 10 min).
•Prieš patiekiant, galima perkošti.

Skanaus!! mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ElenaR @ 2011 07 25, 16:17)

Karštas šokoladas
Sudėtis
•100 g sviesto.
•Pieno.
•3 šaukšteliai kakavos.
•Cukrus.
Paruošimas
•ĮĮ puodą, kuriame virsite, įįdėkite pusę pakelio sviesto, įįdėkite
maždaug penkiolika šaukštelių cukraus, užpilkite pienu ir
virkite, kol sviestas išsilydys.
•Kai sviestas išsilydys, įįdėkite tris šaukštelius kakavos
ir virkite maišydami tol, kol šokoladas pradės tirštėti,
baigus virti supilkite įį dubenėlįį ir palaukite, kol
truputėlįį atauš.

Karališkas karštas šokoladas
Keturių porcijų sudėtis
•60 ml (30 g) migdolų.
•2 v. š. rudojo cukraus.
•1 a. š. vanilinio cukraus.
•Žiupsnelio malto cinamono.
•Žiupsnelio druskos.
•120 ml riebios grietinėlės.
•240 ml pieno.
•115 g juodojo šokolado.
Paruošimas
•Migdolus pakepinkite sausoje keptuvėje. Suberkite juos,
rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską į smulkintuvą ir
susmulkinkite (ne visiškai iki dulkių, o taip, kad liktų gabalėliai).
•Prikaistuvyje sumaišykite riešutų masę su pienu ir grietinėle,
užvirinkite. Sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir
kaitinkite, kol šokoladas visiškai ištirps ir gėrimas sutirštės
(apie 10 min).
•Prieš patiekiant, galima perkošti.

Skanaus!! mirksiukas.gif

O čia kavos nereikia?
Atsakyti
kaip suprantu nereikia, manau knygoj tik šiaip idėjo tuos receptukus, matyt tusčios vietos buvo likę biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Aš mėgstu į užplikytą kavą dėti vanilinio cukraus šaukštelį ir cinamono ax.gif
O kartais cukrus + čili pipiro gabalėlis tongue.gif
Atsakyti
Man labai skanu išsivirus kavą pasidaryt tokią "plučikę".
Kai užsipili kavyte,ant viršaus susidariusias putas apibarstai cukrum arba cinamonu ir uždengus lėkštute, palaikai 1-2 min. Labai patinka man taip, plutą taaaip skaniai nuvalgau. biggrin.gif wub.gif
Atsakyti
O kur Jus perkat ta skaniaja kava? Koks jos pavadinimas? Kiek kainuoja?
Atsakyti
user posted image

Kavos teigiamos savybės (kopijuota is cia) :
* Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėrė kavą, bet ir rūkė.
* Kava didina intelektualinį aktyvumą esant tam tikram nuovargiui ar nuoboduliui.
* Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, taip pat išlaiko smegenų aktyvumą bei slopina alkį.
* Kava mažina cholesterolio kristalizaciją ir slopina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
* Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
* Kavai mažina gaubtinės žarnos susirgimo riziką.
* Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
* Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti ir nuo astmos.
* Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina žmogaus atmintį.
* Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
* Kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
* Kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
* Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.
*

Mėgaukimės kavos puodeliu....
user posted image

Pirma tema
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dovis: 09 sausio 2012 - 23:55
Kasdienai man patinka Late. O sirdziai pasaldinti patinka, skaldytas ledas, kondencuotas pienas ir expreso kava. smile.gif
Atsakyti