O tai kaip siulot mokint tuos vaikus? Nesvajok apie babyborna, nes dabar krize, zmones be darbu, net negerianciu vaiku tevai neperka tokiu dalyku savo vaikams, o tu niekieno ar pijoko vaikas uzsinorejai, is vis eik, kambari tvarkytis, nebus jokiu kaledu. Ar Jums auklejimas ir skaitosi- neperku, neaukoju. Ar Jus teikdama dovana tokiam vaikui pasakytumet, imk, bet zinok, kad pinigai ant medziu neauga, reikia eit dirbt, ne sedet ant sprando valstybej ir mums, mokesciu moketojams.
QUOTE(senmerge @ 2011 12 22, 10:24)
Ne kiekvienas galėjo gauti prekių po blatu . Ne kiekvienas pirko drabužius ar importinius daiktus boninėse parduotuvėse , ne kiekvienam paprastam piliečiui buvo parduodamos prekės iš po prekystalio .
QUOTE(due drops @ 2011 12 22, 10:27)
Turguj ir be blato galejai gaut .Brangu aisku...Viena guma,kiek pamenu,kainavo rubli.
jus prisimenat kurie metai buvo, kai atsirado tos "po rubli"? Asmeniskai man jau apie 10 metu buvo
Papildyta:
QUOTE(romaievamatilda @ 2011 12 22, 16:57)
O tai kaip siulot mokint tuos vaikus?
Paklauskit teveliu, kurie neturi ir uz 10lt vaikui dovaneles, jie jums papasakos. Pasidlinsit ziniom: jie jums kaip "svajoniu akcijos" vaika mokint, kad mobilus uz 500 yra prabanga, jus jiems kaip vaikui paaiskint: "turi mama ir buk tuo sotus, apsirenges, apsimobiliakines ir apsibabybornaves- gavai motka- nei geria, nei musa- tai ir buk laimingas, tu NETURI TEISES apie babybonus ir mobilius svajot, uzsiciaupk ir sedek issisiepes prie tuscio Kaledu stalo". Nemusanciu/ negerianciu mamu vaikai protingesni- ju ir mokint nereikia, nuo mazens supranta- kas tie mobiliakai, meeeila turi but sotus, jiems NIEKO NESINORI.
Kalėdiniame vaikų renginyje buvo teikiamos nedidelės, bet įdomios dovanėlės. Susitarėme, kad tai bus simbolinė dovanėlė, už minimalią sumą, nesiekiančią keliolikos lt. sumai. Ir štai, kaip sakoma "kiekvienas kaimas turi savo durnių", atsirado viena supermamytė, kuri vistiek įteikė savo akių šviesai dovaną, kuri viršijo visus to vaiko lūkesčius: pusmetrinė dėžė, dovanos vertė virš šimto litų. Tikriausiai "klasikinis" variantas. Tėvai šiek tiek šnarėjo, bet ką jau čia. Tik štai, tas vaikas nesidžiaugė tokiu išskirtinumu, visiškai, buvo liūdnas ir niūrus. Maniškis vakare net paklausė: mama, jis gavo toookią puikią dovaną, juk tai taip šaunu, kaip jam pasisekė, bet kodėl jis toks liūdnas? kodėl ja nesidžiaugė?
Prisipazinsiu, vengiau sios temos, nes ji man ganetinai skaudi, nemoku emocionaliai atsiriboti.
Nemegstu akciju, kurios sukeltos sventes aziotazo. Taip, siuo meu norisi pabuti gerais, tauriais, atjaucianciais ir t.t. Bet... O kas zino kas ten darosi po svenciu? Na gerai, ivykdete to vaikelio neva svajone, nupirkote mobiliaka, Barbe, o kas toliau... Ar jums idomu, kur toliau tas mobiliakas nueis, kas juo naudosis, kiek jis gali sukelti vaikui problemu, jei jis maziukas, ar negali uz save pastoveti, o yra stipresniu ir t.t. Pagaliau, kas mokes uz palan, papildyma, vaikai guna mazai kisenpinigiu. Jus atleiskit man, bet ar rasime is cia rasanciu, kuri lankosi globos namuose?
Jums pasakysiu didziausia paslapti, jei jus iki siol nezinot, ten gyvenantys vaikai nori sutikti svente seimoje, nori kuciu, kaledu, to surmulio, seimos jausmo. Jie pavydi isvykstanciam vaikui, gatavi atiduoti ta mobiliaka, kad butu jo vietoje. Va kokios didziausios tu vaiku svajones. O zaislai..., zaislu siais laikais globos namuose kalnai, jus apslilankykite ir tuo isitikinsite, vaikam truksta zmogiskos silumos. Sorry, kad nukrypau nuo temos, bet...
Nemegstu akciju, kurios sukeltos sventes aziotazo. Taip, siuo meu norisi pabuti gerais, tauriais, atjaucianciais ir t.t. Bet... O kas zino kas ten darosi po svenciu? Na gerai, ivykdete to vaikelio neva svajone, nupirkote mobiliaka, Barbe, o kas toliau... Ar jums idomu, kur toliau tas mobiliakas nueis, kas juo naudosis, kiek jis gali sukelti vaikui problemu, jei jis maziukas, ar negali uz save pastoveti, o yra stipresniu ir t.t. Pagaliau, kas mokes uz palan, papildyma, vaikai guna mazai kisenpinigiu. Jus atleiskit man, bet ar rasime is cia rasanciu, kuri lankosi globos namuose?
Jums pasakysiu didziausia paslapti, jei jus iki siol nezinot, ten gyvenantys vaikai nori sutikti svente seimoje, nori kuciu, kaledu, to surmulio, seimos jausmo. Jie pavydi isvykstanciam vaikui, gatavi atiduoti ta mobiliaka, kad butu jo vietoje. Va kokios didziausios tu vaiku svajones. O zaislai..., zaislu siais laikais globos namuose kalnai, jus apslilankykite ir tuo isitikinsite, vaikam truksta zmogiskos silumos. Sorry, kad nukrypau nuo temos, bet...
Moonte, ar tikra esate, kad toje akcioje dalyvauja globos namu vaikai? Man tai labai kliuna, kad nera skelbiama (ar as neradau) doro paaiskinimo kas tie vaikai, kokiu principu atrinkti Kodel toks nemazas vaiku procentas is mazyciu Raseniu, pvz?
Pritariu Jums, akcija labai nesaugi, jau rasiau, gali buti net ir mirciu, kai koks 5-6 metu mazius ta prabangu dvirati bandys apgint pries tevus ar vietine chebra. Ir vagysciu padauges, nes gi moiliakai ir kompai "valgyt praso": reikia papildymu, moketi uz Ineta, tt. Bet, cia menka beda- netikiu kad menuo po akcijos daugau nei 1% brangiu daiktu vis dar bus vaiku rankuose.
Pritariu Jums, akcija labai nesaugi, jau rasiau, gali buti net ir mirciu, kai koks 5-6 metu mazius ta prabangu dvirati bandys apgint pries tevus ar vietine chebra. Ir vagysciu padauges, nes gi moiliakai ir kompai "valgyt praso": reikia papildymu, moketi uz Ineta, tt. Bet, cia menka beda- netikiu kad menuo po akcijos daugau nei 1% brangiu daiktu vis dar bus vaiku rankuose.
QUOTE(Mergiona @ 2011 12 22, 21:50)
"turi mama ir buk tuo sotus, apsirenges, apsimobiliakines ir apsibabybornaves- gavai motka- nei geria, nei musa- tai ir buk laimingas, tu NETURI TEISES apie babybonus ir mobilius svajot, uzsiciaupk ir sedek issisiepes prie tuscio Kaledu stalo".
pasidalinot ziniom, ania cia jus savo seimoj taip kalbat turbut? Tonas ir naudojama kalba labai artima butent tiems asocialams, kuriu vaikai sedi Dienos centruosepo pamoku, kurie turi mamas, bet joms labiau rupi alkoholis ar naujas sugyventinis nei vaikas ir sventes.
QUOTE(KibirVibir @ 2011 12 22, 22:21)
pasidalinot ziniom, ania cia jus savo seimoj taip kalbat turbut? Tonas ir naudojama kalba labai artima butent tiems asocialams, kuriu vaikai sedi Dienos centruosepo pamoku, kurie turi mamas, bet joms labiau rupi alkoholis ar naujas sugyventinis nei vaikas ir sventes.
dikutuojama tema turit ka pasakyt?
Moonte, tas ir yra, kad daiktai daiktais, o dūšios neglosto ir nešildo.
QUOTE(due drops @ 2011 12 22, 11:24)
Labai graziai Maldeikiene kazkada per TV pasake.Vaikas turi zinoti koks jo seimos biudzetas,jis turi buti pazindinamas su pajamomis ir islaidomis.As pvz puikiai suvokiau,kad Barbes namas-prabanga.Susikonstravau,kaip minejau,savo.
Kodel zaislas butinai turi buti brangus?Vaikystej pacios siudavomes lelems drabuzelius.Man tai vieni geriausiu prisiminimu.Fantazija lavint reikia,o ne "te tau baby bornas","te tau mobiliakas"
Kodel zaislas butinai turi buti brangus?Vaikystej pacios siudavomes lelems drabuzelius.Man tai vieni geriausiu prisiminimu.Fantazija lavint reikia,o ne "te tau baby bornas","te tau mobiliakas"
Mane mama taip auklejo dar nuo to amziaus, kai as saves nepamenu. As visada zinojau, ka tevai gali sau leisti ir ko as galiu prasyti. Barbes neturejau, bet nuoskaudos jokios del to nera. Kisenpinigius taupydavau batams, rubams, todel mama man ju duodavo daugiau, juokdavosi, lad as jos taupykle. Niekada neklykiau parduotuvej kad NORIU NORIU NORIU, mama su manim visada tardavosi, ir as galedavau rinktis ar gausiu pigesni zaisla dabar, ar taupysim brangesniam ir kelis menesius isvis nebus nauju zaislu.
QUOTE(romaievamatilda @ 2011 12 22, 17:57)
O tai kaip siulot mokint tuos vaikus? Nesvajok apie babyborna, nes dabar krize, zmones be darbu, net negerianciu vaiku tevai neperka tokiu dalyku savo vaikams
O kodel ne? Tevai tai savo vaikams kazkaip pasako, kad pinigu nera. Tai ir cia soc darbuotojai galetu tiesiog padiskutuot su vaiku, ypac vyresniu, kad stai jei Tu uzsimanysi labai brangaus daikto, tai zmonem pinigeliu dabar neturi ir tikriausiai nepadovanos jo. Bet jei sutiksi, kad dviratis pavazinetas, o kompiuteris nenaujas - tikriausiai daug greiciau ji gaus. As irgi svajoju laimet milijona, bet kartais su savo svajonem tenka nusileist ant zemes, kitaip jos tik ir liks svajonem.
Beje, dabar ten jau realesnes svajones, jau ir nenauji kompai tinka, kazkas atejo i prota. Kai tas puslapis startavo, tai ten uzejus man plaukai siausiasi.
O siaip, manau, kalciausi del tu nerealiu svajoniu taigi suauge. Kad ir tie socialiniao darbuotojai galejo daugiau darbo idet paaiskinant vaikams daiktu ar pinigu verte, nes jei niekas ju nemoko ir nekalba ta tema, tai is kur vaikui zinot
Papildyta:
Moonte, del tos priezasties i vaiku globos mamus pries Kaledas ir nustojau eit - sirdis per daug skaudedavo, kad negaliu pasiimt nei vieno, ir kad jei paimsiu, teks ji atgal vezt... O tie vaikai uz ranku stveria rekdami "teta, pasiimkit mane"
QUOTE(Mergiona @ 2011 12 22, 22:23)
dikutuojama tema turit ka pasakyt?
turiu. Buvo laikas, kai savo apskrities Dienos centrus ir kudikiu / vaiku globos namus bei siu instituciju lankytojus / globotinius bei ju norus puikiai pazinojau ir zinojau ne tik teoriskai. Apsilankykite vaiku dienos centruose, kur ateina vaikai is sunkiai gyvenanciu seimu. Gal sumazes pyktis del organizuojamos akcijos, kai pamatysite ju akis ir isgirsite norus Asmeniskai as globos namu neremiu ir neremsiu ateityje, per daug maciau juose neteisybes ir ten situacija nera bloga. O dienos centruose ar sunkiai gyvenanciose seimose ne visi nori mobiliaku ar kitokiu brangiu stebuklu. Kartais saldainiu maiselis ir delione nuspalvina vaiko svajones visomis vaivorykstes spalvomis. Ir man labai keista, kai socialines paramos sistemos ir vaiku globos sistemos instituciju nemate ir nesigaudancios moterys yra aktyviausios temoje. vat tokios kaip Mergiona.
QUOTE(KibirVibir @ 2011 12 22, 22:33)
vat tokios kaip Mergiona.
Kuo arsiau dalyve gina "Kaledine dvasia" tuo daugiau zino apie mane ir mano seima O pacios visos tik aukoja, aukoja, aukoja, lanko, lanko, lanko. Smagu
Apie "nemobliakines" svajones cia ir nekalbama. Nors gal pagal tai ir vyko atranka? Nori saldiniu maiselio- nedalyvauji, nori mobiliako- tau pas mus? Turint omeny kokiom kainom vertinti daiktai ir uz kiek jos galima gaut irgi tam tikru minciu sukelia
QUOTE(Mergiona @ 2011 12 22, 22:39)
O pacios visos tik aukoja, aukoja, aukoja, lanko, lanko, lanko. Smagu
Taip, aukoja. Nors nevadinciau to auka. Prisidejome prie kalediniu dovaneliu suaugusiuju onko ligonineje ir vienai seimai asmeniskai truputi kaledini stala pagausinsime. Bet, kartoju, tai nera auka. Pasidalinimas tuo, ka turim. Su viltimi, kad kai mums bus sunku, kazkas irgi pades.