Įkraunama...
Įkraunama...

Margučių marginimas

QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2013 03 12, 22:48)
Jolituxxx, kokie puikūs skutinėti margučiai good.gif Aš irgi karts nuo karto kokį paskutinėju, bet neturiu kantrybės ir sugebėjimų taip gražiai ir meniškai ir tiek daug jų išskutinėt- vieną išskutinėju, ir jau žygdarbį jaučiuosi padariusi , ir daugiau neužtenka kantrybės lotuliukas.gif O čia dar su visokiais šešėliais, perėjimais kruopščiais bigsmile.gif

Ačiū 4u.gif Man visai patinka tas krapštinėjimasis, tik kad nuo skalperio laikymo pūslės būna ir pirštus ilgai skauda, tai labai daug irgi neprimarginu doh.gif Reikės gal kažkokius patogesnius įrankius įsigyti g.gif

Į tą pačią temą paklausiu kokius įrankius naudojate margučių skutinėjimui?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolituxxx: 13 kovo 2013 - 01:29
Aš naudoju medžio drožybos tokį komplektėlį mažą, iš ten pagrinde vieną peiliuką,, smulkiausią, jis gal kokius dešimt litų kainavo tada kai pirkau senukuose- toka mėlyna plastikinė pailga delno dydžio dėžutė su daug tų peiliukų, bet man patogiausias mažiausias, tai tik jį ir naudoju smile.gif Nu gan patogu man taip. Bet jo, ilgiau padirbėjus, paskausta visada pirštai dešinės rankos, mazolis gali atsirast, manau, bet kokį peiliuką naudojant, jei labai intensyviai skutinėji biggrin.gif

Nesu mačius skalpelio, bent jau neįsidėmėjau kaip jis atrodo, bet kalbant apie peiliukus, žmonės čia minėjo kartono pjovimo peiliuką, skutimosi peiliukus- jų visų nėr ką lygint su medžio drožimo įrankiais. Visi tokie peiliukai nepatogūs tuo, kad laikyti juos reik ranką laikant labai toli nuo ašmenų, tai ji arba pavvargsta, arba neišeina išgaut gražių linijų, o jei išeina , tai tik labai įgudus. O su tais medžio įrankiais iškart beveik išeina norimos linijos.
Atsakyti
o, pameteta dar ideja del raudonos arbatos smile.gif kazi ar zibuciu siemet bus iki velyku? biggrin.gif
tai va dar ramuneles, svogunu lukstai, burokeliai.. jau kelios spalvos smile.gif tik reik dabar sugalvoti, kiek ko deti, kiek laiko viriti, laikyti ar rauginti, kad ta spalva gautusi, nes kiausus as zadu deti valgomus, virtus ir dazytus vasku bei laikyti juos tuose nuoviruose per nakti vesiai..
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2013 03 13, 12:15)

Reikės ir man pasidairyti tų drožybos įrankių g.gif Mano skalpelis medicininis tarybinių laikų, a.a. MAMA dar su juo skutinėjo blush2.gif Bet įgudimo tai tikrai reikia. Aš su juo jau senai mokausi skutinėti, pirmą kartą paėmus tai tikrai būtų labai sunku. Tokių jau niekur nesu mačiusi pirkti. Kažkada žiūrinėjau medicinos prekėse peiliukus tai nei vienas neatrodė tinkamas skutinėjimui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolituxxx: 13 kovo 2013 - 14:53
QUOTE(MildukasK @ 2013 03 13, 13:53)
o, pameteta dar ideja del raudonos arbatos smile.gif kazi ar zibuciu siemet bus iki velyku? biggrin.gif
tai va dar ramuneles, svogunu lukstai, burokeliai.. jau kelios spalvos smile.gif tik reik dabar sugalvoti, kiek ko deti, kiek laiko viriti, laikyti ar rauginti, kad ta spalva gautusi, nes kiausus as zadu deti valgomus, virtus ir dazytus vasku bei laikyti juos tuose nuoviruose per nakti vesiai..

Prieš Velykas mane irgi ekologinis dažymas vis pagauna. hihihi.gif
O va katik per TV parodė laidą, kaip dažydavo senovėj mėlynai. Bet kas tas augalas - neišsišifruoju. Mat, kalbėjo rusiškai. Pagal juos googl'ėj radau štai ką:
http://www.belena.biz/v/vaida.htm
Kažkokia dažančioji "vaida". Žiūrėjau taip, žiūrėjau kitaip - nu man į rapsus panašu. Bet ar taip gali būti?
Atsakyti
QUOTE(MildukasK @ 2013 03 13, 23:53)

Tik raudona arbata duoda ne raudoną ir ne mėlyną, o tokią melsvai pilkšvą, o ilgiau palaikius beviek juodą, tokią mėlynai juodą- visai gražu smile.gif nes nors ir pilkšva, tai ji tokia gyva ta spalva būna, kai aliejum pateptas margutis. Čia jei ant alto kiaušinio dažai.

Turbūt kad nebus žibučių šiemet- o man jos būdavo toks velykų pranašas, būtinas velkų stalo atributas- gaila verysad.gif bet gal atsiras kokių bobučių kurios moka pražydinti namie, ir pardavinės kokiuose turgeliuose smile.gif optimistė aš lotuliukas.gif

Mėlyni kopūstai duoda beveik tokią pat spalvą kaip žibuoklės- sunku atskirt mirksiukas.gif Kiek žinau, rauginami tik tie juodi dažai kur su geležim ir žievėm, kitos spalvos tikrai nerauginamos, nes nerūgsta, o ant jų pelėsis dedasi, ir gali sugadint spalvą. Na dauguma nerauginami, gal kokią dar spalvą ir įmanoma rast kuri rauginama, galvoju gal burokėliai kokie g.gif nes juose verdant nebuvo man jokios spalvos, tai gal sakau raugint reik bandyt lotuliukas.gif Mėlynuose kopūstuose geriausiai mirkyt, o ne virt- man bent jau lygiau pasidengė spalva.

Tarp kitko, aš dar paskaičiau , ir kas ieško info apie marginimą natūraliai, labai padėt gali, informacija apie medžiagų, vilnos dažymą natūraliai.

Aš internete pasieškojus buvau puslapių tiek anglų tiek lietuvių kalbomis apie tai, ir įdomių dalykų radau, dažančių žolelių sąrašus, kandiklių sąrašus ir kokią spalvą kuris duoda su kokiu augalu. Man margučiams pasiteisino vienas patarimas iš tų puslapių, kad norint gauti sodresnes, šiltesnes, švaresnes spalvas kaip oranžinė, geltona, reik dažyti šaltuoju būdu. T.y. dažuose ne virti, o mirkyti, ir augalines medžiagas prieš tai arba tik užplikyti neverdant , arba labai neilgai pavirti, ir tokiuose dažuose mirkyti -kai kada užtenka valandos ar kelių, kai kada iki paros mirkyt reik- priklausomai nuo norimos intenyvumo spalvos. Jei nekanda pravėsę dažai, tada , rašo, galima silpnai kaitinti , bet neužvirti nevirti . Tai yra šaltasis būdas, ir juo dažant gaunasi gaivūs, švarūs, sodrūs ir ryškūs, bet ne tamsūs ir ne gilūs atspalviai. Norint tokių atspalvių, jie pataria, ir man pasiteisino, nes išbandžiau, naudoti tik emaliuotą nepažeista emale puodą, arba keramikinį, arba stiklinį, bet netinka visi metaliniai -skarbonkės, aliuminis, geležis ir bet koks neemaliuotas metalas, nes metalai reguoja su natūraliais dažais, su actu, ir juodina dažus, ko pasekoje spalva išeina tokia murzinesnė ir šaltesnė, tačiau tamsesnė.

O štai norint tamsių , gilių spalvų, kaip juoda, tamsiai ruda, tamsiai mėlyna, kaip tik jie rekomenduoja naudoti geležinius neemaliuotus indus, ir ilgai virti juose, o ne mirkyti, nes ilgas virimas ir tokie geležiniai indai tik padeda nudažyt tamsiau, tačiau spalva būna šaltesnė , tamsesnė ir santūrenė.

Aš pernai išbandžiau, ir tikrai pasiteisino. Labai gražia, beveik dirbtine oranžine nudažė svogūnų lukštai kurių ir kuriuose aš neviriau, o ti nakčiai įmerkiau margučius į karštus užplikytus lukštus, tiksliau aš juos palaikiusi kiek, nukošiau, ir į nukoštą merkiau kiaušinius. Taip darant gaunasi jie labiau oranžiniai nei rudi , tokio gaivaus raudonumo. Girdėjau, kad kaimuose seniau šis metodas naudotas , nes kažkaip pečiuoe būdavo tokių vietų, kur nakčiai padėjus puodą su kiaušiniais ir užmerktais svog. lukštais, jis tik kaitindavosi ant kokių keturiasdešimt laipsnių visą naktį, bet nevirdavo, todėl spalva tokia daugiau raudona nei ruda išeidavo, gaivesnė tokia, kiaušiniai kietai išvirę būdavo nuo ilgo lėto kaitinimo net neužverdant, ir juos galėdavo tiesiog nuimt nuo pečiaus ir dar karštus iškart ir valgt velykų rytą.

Paskui dar pernai viriau margučius jau daug art naudotuoe, nuvirtuose svogūnų lukštuose emaliuotame puode, kurio dugnas buvo sugadintas ir per jį metalas juodas matėsi, ir skirtingai nei virti nepažeistame inde šviežiuose neilgai virintuose dažuose, šie margučiai gavosi ne raudonos ar kaštoninės, o tokios rudos, murinesnės spalvos- skirtumas matosi plika akimi bigsmile.gif

Viename straipsnyje rašo, kad mėlynai medžiagas dažydavo taip pat dažinė mėlžolė, importuojama iš indijos į visą europą ir tikriausiai lietuvą.

Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2013 03 14, 03:44)
Prieš Velykas mane irgi ekologinis dažymas vis pagauna.  hihihi.gif
O va katik per TV parodė laidą, kaip dažydavo senovėj mėlynai. Bet kas tas augalas - neišsišifruoju. Mat, kalbėjo rusiškai. Pagal juos googl'ėj radau štai ką:
http://www.belena.biz/v/vaida.htm
Kažkokia dažančioji "vaida". Žiūrėjau taip, žiūrėjau kitaip - nu man į rapsus panašu. Bet ar taip gali būti?

jei neklystu, ta vaida, arba isatis tinctoria, yra dažinės mėlžolės lotyniškas pavadinimas mirksiukas.gif mirksiukas.gif nes atrodo ji panašiai labai.

Tik bėda, kad ji nelabai auga lietuvoj, o kilusi ir importuojama iš indijos būdavo senovėj, į visą europą, ir manoma, lietuvą.

Manoma kad lietuviai vis gi rūbus dažydavo ne žaliai kaip seniau buvo manoma, o mėlynai, o žali jie tapo nuo senėjimo ir regavimo su oru, drėgme, todėl ilgą laiką buvo manoma, jog lietuvoje buvo populiariausia žalia, bet dabar kažkokie kasinėjimai buvo, ir dabar mano kad buvo mėlyna pati populiariausia rūbų spalva lietuvoje, kuri derėjo su mėgstamais mūsų šalyje variniais papuošalais, ir tą mėlžolę importuodavo iš indijos, dar skaičiau kad ji būdavo apdorojama šlapimu, kad dažytų, taip kad... lotuliukas.gif

O tarp kitko youtube yra video,, kur lietuvių liaudies menininkė, margučių margintoja, senutė tokia, pasakoja, kad dauguma augalų dažo tik su kandikliais, pagrinde rūgštismis- kruzdžių rūgštimi, oksalo rūgštimi ir šlapimo rūgštimi, ir ji akė, kad seniau tiesiog margčiam dažyt naudojo žmonės ngryną šlapimą, ir todė, nesakydavo niekam, ir aš įtariu, todėl ir į jokias knygas nei straipsnius apie natūralų margučių dažymą nepateko tokia info, ir todėl nemažai augalinių receptų margučių dažymui būna neveiksmingi bigsmile.gif
Atsakyti
Dar išskaičiau, kad būna dažinė raudė, kurią buvau radus internetinėj kažkokioj parduotuvėj tik, arbatos pakelis toks, kur neva raudonai dažė medžiagas, dažinė razeta, kur lietuvoje geltonai ja dažė, žinau, kad yra dažinė ramunė, kuri kažkada buvo dažnas augalas, o dabar tapo retu- jos sėklų ar tai daigų buvau irgi užmačius kažkurioj internetinėj, bet tik vienoj Lietuvoje parduotuvėj, kai pernai prieš vasarą ieškojau ką sode pasisėti- galvojau margučiams bus išbandyt, bet mūsų sodas labai toli, tai nesudygsta niekas, bo laistyt nėra kam, retai tegalim šimtą km nulėkt iki jo pavasarį, kai dar dirbam, tai neišeina daug sėkliukių prisipirkt, nesudygsta nelaistomos reguliariai, tad dažinės raunės ar razetos dažinės nesu išbandžiusi, o tik paprastą ramunėlę vaistinę, kuri, kaip supratau, nėra tas pats.

Man gražu buvo kur čia vienam senam straipsny tokia foto dėta, matrgučiai dažyti braziliško skruzdžių medžio žieve- tokia graži tamsi raudonai rožinė spalva, bet raudonumas taip gerai, ryškiai matosi, ir kad jis ne rudas o tikrai raudono atspalvio bigsmile.gif žinau kad ta žievė naudojama vaistams, tai įtariu vaistinėse gali būt, gal reiktų žolių vaistinėj pasiklausinėt kokioj, arba paprastoj- bet kai aš pernai ieškojau per internetą lietuvos vaistinėse internetinėse, tai man gal tik jau gatavą tinktūrą kažkokią išmesdavo, kur su tos žievės ištrauka ir dar kitais priedais- tai kažin ar kas išeitų iš vaistų gatavų..

Atsakyti
merginos,
ar jūs plaunat kiausinius su kuo nors, pries dėdamos į dažus?

siemet pabandymui kelis daziau, tai kazkaip keistai tokiom puslytem nuejo-toj vietoj dazai nekibo...
ir ka pilat acta ar citrinos rugsti?
Atsakyti
QUOTE(Arrivederici @ 2013 03 22, 14:55)
merginos,

siemet pabandymui kelis daziau, tai kazkaip keistai tokiom puslytem nuejo-toj vietoj dazai nekibo...

Kiaušinukus prieš dažymą paprastai nuplaunu vandeniu nenaudodama jokių plovimo priemonių, jokių kempinėlių...

Pasimokiau jau ir aš prieš porą metų, kai nušveičiau su kempinėle ir su soda kiaušinius prieš dažymą, tai šnipštas ir gavosi. Žodžiu, nieko nesigavo, tik kažkokia terlionė...

Atsakyti
QUOTE(Arrivederici @ 2013 03 22, 14:55)
merginos,

Trint tai aš kiaušinių netrinu, bet kruopščiai nuplainu (nuriebinu) su indų plovikliu. Tada tolygiau dažai kimba.
Naudoju į dažus actą. Marginu vašku.
Atsakyti
Žiūriu taip gražiai aptarinėjat pasiruošimą šventėms, tai ir aš prisijungiu.

Aš kiaušinius skutinėju, bet "fono" vistiek reikia. Kasmet dažydavau svogūnų lukštais. Šiemet radau internete tokių pasiūlymų:
• Šokoladinė spalva – 4 šaukštai kavos tirščių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Ruda spalva – 12 pakelių juodosios arbatos, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Ochros spalva – 4 puodeliai raudonojo svogūno lukštų, 1 šaukštelis acto, vanduo. Virkite lūkštus nuo 30 minučių iki 1 valandos. Priklausomai nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko spalva bus nuo šviesiai iki tamsiai raudonos.
• Geltona spalva – 1 puodelis ramunėlių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Smėlio (rusvai-gelsva) spalva – 4 suslėgti puodeliai geltonų svogūnų lukštų. Virkite nuo 30 minučių iki valandos. Spalvos intensyvumas priklauso nuo lukštų kiekio ir mirkymo laiko.
• Žalia spalva – 2 puodeliai špinatų, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Rožinė spalva – burokėlių sultys, 1 šaukštelis acto.
• Levandų spalva – žibučių žiedų, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Aukso spalva – 2-3 šaukšteliai ciberžolės arba geltonojo imbiero miltelių, 1 šaukštelis acto, vandens.
• Mėlyna spalva – 2 susmulkintos galvos raudonojo kopūsto, 2 litrai vandens ir 6 šaukštai acto. Mirkykite per naktį, jei norite ryškiai mėlynos spalvos.
Atsakyti