Na štai, ir vėl artėja Velykos- pati įdomiausia, paslaptingiausia pavasario šventė
Šiemet tokios ankstyvos, kad turbūt jau daug kas pradėjo galvot apie ją, apie visą ruošą, margučius, velykų žolės daigelius..
Aš šiemet pagaliau pirmą kart gyvenime prisiruošiau išbandyti vadinamajį gelažūnių receptą- juodalksnio arba žuolo žievė ilgai mirkoma su surūdijusiais gelžgaliais. Prieš kokią savaitę pagaliau užsiraugiau tų įžymiųjų dažų
Rauginsiu visą mėnesį, tada merksiu kiaušinius ir žiūrėsiu kas gausis
Vilnietėms kiek sudėtingiau su šiuo receptu- aš kasmet vis norėdavau išmėgint, bet kasmet juodalksnių ir surūdijusių geležų gavimas pasirodydavo neįveikiama užduotimi, kai neturi giminių kaime ar kituose miestuose, kurie gelėtų/norėtų užsiimt juodalksnių ieškojimu, ir kai gyveni daugiabučiame, kur surūdijuių geležų gavimas -galvosūkis.
Vaikščiojau, vaikščiojau aš po Vilniaus pakraščius tų juodalksnių ieškodama, ir nieko panašaus į wiki matytą juodalksnių vaizdą neradau- nu galvoju, jau visai aš beviltiška, bet paskui paskaičiau nete, kad ir kiti kas bandė apie Vilnių ieškot- nerado- tai matyt Vilniaus apylinkės nepatinka juodalksniams, ir gerai, kad paskaičiau, jog tai ne man vienai problema, o viso Vilniaus- žmonės siunčiasi iš kaimukuose ir miesteliuose gyvenančių giminių- tad laiku nustojau ieškot ko neįmanoma rast, ir gaišt laiką. Pavargau ir sukt galvą iš kur geležų gaut surūdijusių, kasmet vis seilę varvint į tuos juodukus margučius pagal senovinį receptą, tad numojau ranka ir nusipirkau kilogramą smulkių vinukų parduotuvėje
Nuploviau juos daug kartų gerai su indų plovikliu ir perskalavau daug kartų, kad neliktų tepalų ant jų, paskleidžiau plokščiuose , keturkampuose storo plastiko silkių indeliuose, užpyliau acto iš akies, druskos, iki pusesužpyliau vandeniu -ir ką jūs manot..- tą pačią dieną , vakarop, viršutiniai vinukai buvo apsitraukę oranžinių plonu rūdžių sluoksneliu
O po savaitės, vis apverčiant juos, kad visi gautų ir oro ir drėgmės, jau visi buvo visai surūdiję
Aišku, gaila tų aštuonių litų už naujus vinis, bet viliuosi kad juos, tuos pačius, galėsiu naudot dar ne kartą, gražiai išdžiovinus ir uždengus dangteliais tuose ilkių indeliuose. O kai kaimo nėr, tai vaikščiot kažkur po šiukšlynus, ir parsinešt iš ten kokį tepauotą, myžaluotą, dumbluotą...o dar kai dabar viskas apsnigta....tai jau pasiaukojau, ir pagaliau priitruošiau nusipirkt , kaip absurdišksai beatrodytų
Tad kas irgi bandys taip pasigaminti rūdžių- man vyrų dauguma sakė, kurių klausiau, jog surūdijimui svarbu kad geležiukai būtų kuo tamsesni, nepadengti kokiais gražiais šviesiais blizgiais sluoksniais, o toki primityvūs, juosvi, ir dar svarbu oras, drėgmė , ir rūgštys- tai darykite ne aukštame inde , kad paviršius gautų oro, o ir ne labai plokščiame, o kad vinukai kokių trijų cm sluoksnį sudarytų, bet vanduo nepergreit išgaruotų, nespėtų pergreit išdžiūti- ir nuplautus su feiri, kad netepaluoti ir neriebūs būtų, iki pusės užpilt vandeniu, įpilant druskos ir acto, ir atidengtus laikyti kokią savaitę vis apvartant, ne rūdija tik tie, kurie pabuvę vandeny, gauna oro paskui- tai viršutiniai rūdija pirmiausia. Nebūtina juos laikyti lauke ar balkone, aš net nespėjau išnešt, nors norėjau, ir rūdyt ėmė
Turbūt tinka ne tik vinys, o dar geriau jei nesibado- bet man pasirodė, kad smulkūs vinukai surūdys greičiau, ir kad jie patogesni, kai reik kompaktiškai į kokį nedidelį stiklainį sutalpint- o varžtai ar veržlės lygtai brangesni buvo, ar tai sveriamų neradau tada, tai teko vinukus pirkt
Tada aš naudojau ne juodalksnio, o nusprendžiau išbandyt ąžuolo žievę, nes girdėjau, kad svarbu, jog taninų turėtų, ir kad nebūtinai juodalksnis tai turi būti, tinka ir ąžuolas ir net arbatžolės tam gelažūnių receptui. Dar girdėjau, kad geležies sulfato milteliai sodininikų pardėse, kur skirti medžiams gydyt, yra tas pats, ka surūdiję geležys- tai nusipirkau ir jų senukuose, bet neišbandžiau dar, nes tikri gelažūniai man toks liaudiškesnis būdas atrodo, ir žmonių labiau išbandytas
Vėliau ir miltelius išbandysiu gal kada.. Aš dariau pagal tokį video, kur sena kaimo bobutė , kuri nuo jaunytės taip margina- gelažūniais ir vašku, rodo kaip ji daro ir paakoja, ir rodo tuos visus mirkalus, žieves, kiek ko deda pasakoja. Jai labai ryškūs, gražūs išeina.
Tai aš tuos vinis surūdijusius sudėjau į tokio seno plastikinio kibiro dugną- metalinio neturiu, o ir jaučiu surūdytų jis po tokio panaudojimo, jei ir turėčiau. Rizikavau, kad gali išsilydyt nuo karšto vandens, bet neišsilydė, o kadangi nevalgysiu o išpūstus merksiu, tai didelės reikšmės neteikiau, o ir bobutė sakė kad visi indai tinka. Tad juos ten sudėtus, užpyliau, kaip ji sakė, sauja druskos, acto buteliu visu - ir ant jų užpyliau dar karštas, prieš tai pavirintas ąžuolo žieves, kurias sako ji, reik neperilgai virint, o tik užvirt ir trumpai pavirus užpilt ant geležų su actu ir druska.
Tiesa, prieš virdama ąžuolo žieves, aš jas pamirkiau parą, užpylus verdančiu vandeniu, pagal patarimą tokį, ir jų irgi reik daug, o vandens mažai, tik kad apsemtų, ir pasmulkint žievę tiek, kad puode verdant ir sudėjus viską neliktų perdidelių tarpų tarp žievės gabalų, ir kad būtų galima juos išvirt kuo mažesniame kiekyje vandens- bet vanduo turi apsemt viską vis tiek. Tai va, kai supyliau tą nuovirą su visom žievėm ant geležų su actu ir druska- viskas taip suputojo , atsirado daug putų, ir vanduo pasidarė juodas juodas
Tai vat palikau rūgt trims savaitėms tuo dažus- sako kuo ilgiau rūgsta , tuo ryškesnė spalva bus margučių. O ta bobutė sakė, kad kuo daugiau surūdijusių geležų, tuo ryškesnė spalva. Ji dar kadagio šaką apie valandą paverda, ir nuovirą įpila į visą tą raugą, nes jis sustiprina dažo juodą spalvą, paak jos, ji būna ryškesnė ir patvaresnė. Esu skaičiusi, kad kadagys naudotas kaip dažo užtvirtintojas dažant audinius natūraliais dažais, kurie labai panašūs į gelažūnių receptą, arba tokie patys. Aš kadagio neturėjau , tad tikiuosi dar iš kažkur gaut ir pavirus supilt jo nuovirą ten. Pamirkius kiaušinius apie parą tame rauge, jie įgauna melsvai pilkšvai juosvą spalvą, ir tada dar verdami svogūnų lukštuose- pasidaro juodi. Tai vat aš pagal tą bobutę darysiu daugmaž, ir žiūrėsiu kas išeis, bet ji juodalksnį naudojo, o aš ąžuolą- tai kažin ar gausis juodi
Ech, vėl kiek prirašiau
...sorry
Bet tikiuosi, kad kam nors pravers mano patirtis kaip pasigaminti surūdijusių geležų buto sąlygomis, ir mano eksperimantas su ąžuolo, o ne juodalksnio žieve, bandant išgaut juodą spalvą
Esu pernai bandžius ąžuolo žievę be geležų, labai man maloni ruda spalva gaunasi- tokia gan šilta, tamsi. Ošiemet jau vieną kiaušinį pabandžiau išvirt sutrešusioje beržo žievėje- keista, bet spalva gavosi panaši kaip ąžuolo žieve dažant- tamsi, sodri ruda
Žieves rekomenduojama parą ar dvi pamirkti šiltame vand, o tada virti apie valandą be margučių, o tada įdėt kiaušinius ir virti ilgokai, jei norim tamsios spalvos- man gavosi gera ryški spalva su ąžuolo ir beržo žievėm