Įkraunama...
Įkraunama...

Margučių marginimas

Visai smagiai gaunasi dažant su ryžiais. Reikia sudrėkinti kiaušinį, pavolioti į nevirtus ryžius, kad apliptų ir dėti į kojines (atsargiai, kad nenubyrėtų ryžiai, aptemti su kojine ir užrišti). Tada išvirti su daug svogūnų lukštų, kad būtų intensyvi spalva. Ryžiai virdami išbrinksta ir tose vietose lieka tokie balti taškiukai-brūkšniukai. Man tai visai gražu, tokie raibi margučiai būna.
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 02 26, 05:08)
O kvapas, tai kiek teko skaityti, ir nagų lakų yra nuodingas, bet nagus lakuojame...

blink.gif kenksmingas ne kvapas, o medziagos esancios lake, pvz. toluenas, kuris yra toksiskas
as ir nebudama nei medike, nei chemike ar pan. negeriu jokiu limonadu ir ziuriu tiek maisto, tiek kosmetikos sudeti
Atsakyti
QUOTE(kunigunda78 @ 2008 02 27, 07:49)
blink.gif  kenksmingas ne kvapas, o medziagos esancios lake, pvz. toluenas, kuris yra toksiskas
as ir nebudama nei medike, nei chemike ar pan. negeriu jokiu limonadu ir ziuriu tiek maisto, tiek kosmetikos sudeti

Na taip, tą ir turėjau minty, kad nuodingos yra medžiagos- o kvapu pavadinau dėl to, kad būtent dėl lakiųjų nuodingų medžiagų atsiranda specifinis aštrus lakų kvapas, ir nuodus mes įkvepiame- todėl ir išsireiškiau, kad kvapas nuodingas (tiksliau garai, lakiosios medžiagos, sukeliančio tokį kvapą).

Bet tada reiktų ir nagų nelakuoti.. Limonadų ir aš negeriu, nes nemėgstu- man jie per saldūs. Tačiau, sakykime, per kokį gimtadienį ar Naujus metus nesispyrioju kai mane pavaišina kažkuo dažytu maistiniais dažais, kaip ir per velykas leidžiu sau padažyti margučius nelabai natūraliomis priemonėmis, ypač jei žinau kad nevalgysiu. Aš tos nuomonės, kad kasdieniniam vartojimui- reikia stengtis kuo sveikiau, tačiau kartą metuose ar neeilinėmis progomis galima sau leisti ir daugiau... Nes radikalumai čia (kasdienybėje) jau neįmanomi, vien dėl to, kad jau nesame gamtos vaikai ir nebūsime, nes gyvename civilizuotame pasaulyje, norime to ar ne, todėl vienas nenatūralumas iš paskos traukia kitus, ir apskritai šiandien neįmanoma rasti tokios vietos, kur galima būtų praktikuoti visišką natūralizmą ir šimtaprocentinę ekologiją.

Nors, sakykime, degintas vaškas, nors lyg ir natūrali priemonė, nemanau, kad labai sveika valgyti taip numargintus kiaušinius- juk visokie kancerogenai ir t.t...

Margučių tradiciniai dažai yra dažniausiai maistiniai- bent jau tie blankių spalvų, kur didžiuosiuose pc parduodami prieš velykas- tai jei nevartoji dažyto maisto, tai ir kiaušinius reiktų virti ne juose, o tik kokiuose svogūnų lukštuose, kol nepaaiškėjo, kad ir jie nuodingi- juk nuodingos kartais būna ir natūralios priemonės, dar gi jei paruoštos tam tikrais specifiniai būdais.

Peršasi išvada, kad reikia nešvęsti velykų ir atsisakyti tradicijų smile.gif Nes jos, kaip ir kultūra apskritai, kartais kenkia sveikatai. Tačiau man atrodo, kad sveikata, nors ir viena iš esminių, bet nėra vienintelė vertybė, dėl kurios verta paaukoti visas kitas mirksiukas.gif

Nu bet čia jau off topikas gavosi, tai daugiau nebesiplėsiu. Grįžkime prie dskusijų apie marginimo būdus. Puiku, jei kas žino natūralių, bet efektyvių- kad spalvos ryškios būtų o margučiai ekologiški- kol kas man tik su svogūnų lukštais gražu, jei jau natūraliai- šiaip, kitaip dažytų gyvai nelabai esu mačiusi, o iš tolo kiek mačiau- kažkaip pilkšvos visos tos spalvos gaunasi natūraliais būdais dažant- o bent pavasary norisi ryškumo bent kiek, ypač kai lt tokia pilkuma dažnai tvyro ne tik rudenį, bet ir kitais metų laikais.. Tai aš šiemet vis rezgu planus išpūstus kiaušinius dažyti ir jais papuošti medelį , ar natūralią žalią verbą iš gyvų augalų, ir papuošti ja velykų stalą. O virti valgymui tik su svogūnų lukštais, ir valgyti karštus, jau velykų rytą, prieš virimą iš vakaro juos suraišiojus į kojines ir lukštus.. Nor vėl gi- kažin ar verdama nailoninė kojinė neskleidžia kokių nuodų, persigeriančių per lukštą lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Agni @ 2008 02 26, 21:40)
Beje, žibutės irgi gražiai nudažo (tik jų ne visuomet per Velykas jau būna, bet galima pasidžiovinti). Pridedi žibučių žiedų ar šiaip kokių žolių, tada apdedi svogūnų lukštais, apriši ir verdi. Manau, raudonos tulpės, rožės turėtų dažyti. Net ir kinrožių arbata. Gal dar morkos. Aišku, burokai. Tai iš jų galima formas pjaustyti ir dėlioti prieš aprišant tais pačiais svogūnais.

Agni, aš kiek bandžiusi visokiomis arbatomis, kavomis, burokais, mėlynėmis, kitomis uogomis, žibutėmis, morkomis, pupelėmis ir t.t.- man nei karto nenudažė jokia spalva- absoliučiai blink.gif Nebent vos vos papurvino- bet taip, kad neatrodė kaip dažyti- matyt reikia mokėti paruošti, iš anksto rauginti tas medžiagas su rūgštimis ir pan. o ir spalvos turbūt vis tiek neryškios bus. O kas dėl sveikumo- tai kaži ar sveka tokiame mėnseio senumo raugale dažyti kiaušinius- aš dažyčiau, bet natūralistėms ir tai turėtų užkliūti smile.gif Nors aš ir, galima sakyti natūralistė, nes dažytų nevalgau, o tik dėl grožio laikau smile.gif O su tom natūraliom spalvom- daug klapato, o rezultatas kažin ar atitinka lūkesčius ir kažin ar proporcingas įdėtam triūsui- o ir ne tokie jau sveiki ir tie natūralūs būdai dažniausiai... Nebent su svogūnų lukštais...

O tu pati bandei su žibutėmis?- Kokia spalva?- spėju kad vis tiek pilkučiai kokie- taip norėtųsi ryškiai mėlynų ar violetinių, ar žydrų rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svytejimas ezero dugne: 27 vasario 2008 - 00:19
Na, mėnesio senumo raugų nenaudoju tikrai. Tik žibutės būna maždaug metų senumo, džiovintos. Imamos žibutės, sušlapinamos ir dedamos ant kiaušinių. Dar šviesius ornamentus išgaunu pridėdama lapelių. Papuoštą kiaušinį apdedu sušlapintais svogūnų lukštais ir verdu. Nusidažo ir vanduo, ir kiaušiniai. O žibutės nudažo šviesia gelsvai žalsva spalva. Šiemet išbandysiu rožes ir tulpes. Reiks nusipirkti po kelis raudonus žiedus. Be to, sėkmingai nudažiusi merdžiagą, kiaušinius dažysiu ir juodąja arbata.
Mes kiaušinius dažom vien natūraliom priemonėm. Kažkaip nedrąsu valgyti, kai dažai persisunkę ir nudažę kiaušinį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agni: 27 vasario 2008 - 09:04
Nu merginos jus mane ir isgasdinot verysad.gif

Mano dede kojiniu fabrike dirbes, tai mum tiek dazu buvo pritempes, kad tik pries kokius 3 metus tik baigesi. Kokia 10 metu valgem tokius nuodingus kiausinius unsure.gif

Siemet mastau dazyti vasku. Perskaiciau visa tema, bet nesupratau, jeigu nuvaskuota kiausini desiu i dazus kuriuose reikia virti - tai vaskas nusilups? O jei desiu i saltus dazus, tai vaskas liks, kaip tada ji pasalinti?
Atsakyti
QUOTE(beladona @ 2008 03 01, 16:01)
Nu merginos jus mane ir isgasdinot  verysad.gif

Mano dede kojiniu fabrike dirbes, tai mum tiek dazu buvo pritempes, kad tik pries kokius 3 metus tik baigesi. Kokia 10 metu valgem tokius nuodingus kiausinius  unsure.gif

Siemet mastau dazyti vasku. Perskaiciau visa tema, bet nesupratau, jeigu nuvaskuota kiausini desiu i dazus kuriuose reikia virti - tai vaskas nusilups? O jei desiu i saltus dazus, tai vaskas liks, kaip tada ji pasalinti?

Vasku dazoma ant virto kiausinio, po to merkiama i saltus dazus. Vaskas lieka. Ji po to reikia nuimti, pasildant kiausini salia zvakes liepsnos tiek kad vaskas atitirptu.
Atsakyti
Galima ir nenuimti, man visai gražu tokie reljefiniai raštai smile.gif
Atsakyti
Nu aš kiek su ta žvake bandžius nuiminėti- nieko nesigaudavo, nes pajuosdavo, apdegdavo kiaušinis, plėmais nusitrindavo dažai. Verdančiu vandeniu- nusiplaudavo dažai dėmėm tokiom, ir viskas susigadindavo. Normaliausiai- atsargiai nuskusti britvute- bet l. atsargiai, kad neapibraižyti aplinkinių nudažytų plotų. Bet skusti klapato daug. Šiaip jei neskusti- tai normaliausiai gaunasi pakaitinus orkaitėje, ir kai vaškas ima varvėti- ištraukus iš orkaitės ir nutrynus tą vašką atsargiai servetėle- tačiau vis tiek dažia kiek pablunka, ir neretai apsitrina dažai, ar plėmukais nueina- tačiau daug mažiau nei kitais būdais- kol kas man tai labiausiai pasiteisino. Todėl vašku dažytus reikia labai gerai, ilgai dažuose mirkyti, kad nuimant vašką, nepernelyg nubluktų spalva. Man kol kas tai pagrindinė kliūtis marginant vašku- tai, kad normaliai nenusiima vaškas- nesuprantu kaip kitiems gaunasi sėkmingai nuimti tą vašką- dar geriau- kažkur skaičiau, kad nuvaškuotus žalius kiaušinius verda dažuose blink.gif g.gif - ir tipo nenutirpsta tas vaškas blink.gif Man tai taip nesigauna- aš virtus vaškuoju, ir merkiu į drungnus dažus, o kaip normaliai, nenublukinus kiaušinio nuimt vašką- ir dabar man mistika- išbandžiau visus receptus, bet visi sužlugo- neįsivaizduoju, ką darau netaip schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(svytejimas ezero dugne @ 2008 03 02, 02:54)
Nu aš kiek su ta žvake bandžius nuiminėti- nieko nesigaudavo, nes pajuosdavo, apdegdavo kiaušinis, plėmais nusitrindavo dažai. Verdančiu vandeniu- nusiplaudavo dažai dėmėm tokiom, ir viskas susigadindavo. Normaliausiai- atsargiai nuskusti britvute- bet l. atsargiai, kad neapibraižyti aplinkinių nudažytų plotų. Bet skusti klapato daug. Šiaip jei neskusti- tai normaliausiai gaunasi pakaitinus orkaitėje, ir kai vaškas ima varvėti- ištraukus iš orkaitės ir nutrynus tą vašką atsargiai servetėle-  tačiau vis tiek dažia kiek pablunka, ir neretai apsitrina dažai, ar plėmukais nueina- tačiau daug mažiau nei kitais būdais- kol kas man tai labiausiai pasiteisino. Todėl vašku dažytus reikia labai gerai, ilgai dažuose mirkyti, kad nuimant vašką, nepernelyg nubluktų spalva. Man kol kas tai pagrindinė kliūtis marginant vašku- tai, kad normaliai nenusiima vaškas- nesuprantu kaip kitiems gaunasi sėkmingai nuimti tą vašką- dar geriau- kažkur skaičiau, kad nuvaškuotus žalius kiaušinius verda dažuose blink.gif  g.gif - ir tipo nenutirpsta tas vaškas blink.gif  Man tai taip nesigauna- aš virtus vaškuoju, ir merkiu į drungnus dažus, o kaip normaliai, nenublukinus kiaušinio nuimt vašką- ir dabar man mistika- išbandžiau visus receptus, bet visi sužlugo- neįsivaizduoju, ką darau netaip schmoll.gif

Kisi per arti prie zvakes, del to ir pajuosta, ir dazai nusitrina. Laikyk toliau. Procesas letesnis, bet uztat viskas graziai nusivalo. Kaitinant orkaitej gali perkaisti ir sutrukti kiausinis. Cia va mes praeita savaitgali su dukra 'pazaidem' pries Velykas ax.gif
user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Dvi @ 2008 03 02, 14:19)
Kisi per arti prie zvakes, del to ir pajuosta, ir dazai nusitrina. Laikyk toliau. Procesas letesnis, bet uztat viskas graziai nusivalo. Kaitinant orkaitej gali perkaisti ir sutrukti kiausinis. Cia va mes praeita savaitgali su dukra 'pazaidem' pries Velykas ax.gif

labai grazus thumbup.gif
o cia su kokiais dazais dazyta-gal nuotraukyte ax.gif
Atsakyti
QUOTE(kunigunda78 @ 2008 03 02, 20:41)
labai grazus  thumbup.gif
o cia su kokiais dazais dazyta-gal nuotraukyte  ax.gif

Kur bobutes turguj pardavineja. Neturiu jokios nuotraukos.
Atsakyti
QUOTE(Dvi @ 2008 03 02, 21:06)
Kur bobutes turguj pardavineja. Neturiu jokios nuotraukos.

ar jie gerai laikosi, nenusiplauna nuo menkiausio vandens laso?
Atsakyti