Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 11 tema

QUOTE(madwifi @ 2011 12 07, 15:16)
sitas uzdavinys ne sito forumo jegoms. Reiketu vgtu moksliniu bendradarbiu forumo.

Teoriniam tokio lygio uždaviniui tikrai reikia ir priemonių (modeliavimo programų, duomenų), ir žinių taikomuose modeliuose. Bet man proc. tikslumu ir nereikia - nei aš pavyzdinį namą už ES pinigus statysiu, nei spaudai reikės deklaruoti pasiekimus. Todėl šiuo metu savo StN'e stebiu terminės masės + pernešimas tarp patalpų eksperimentinius parametrus šildymo sezonu (šį rudenį 200 m2 ploto priestate šildymo dar neįjungėme, pradžioje kūrenom krosnelę retkarčiais, dabar - kas vakarą po 3-5 val. kaip laiko turime). Kol kas prie pakankamai švelnių oro sąlygų vidais oro temperatūra svyruoja 3 laipsniais. Kadangi nepaisant visų smulkių detalių, šilumos laidumas yra tiesiškai priklausomas nuo temperatūrų skirtumo, galima daryti prielaidą kad mano StN'as šiuo metu atitinka PN'ą, kurio silumos nuostoliai būtų kažkur 3 kartus mažesni, prie tris kartus žemesnių išorės temperatūrų. Vasarą vyras žada pajungti vėsinimą per grindis - pažiūrėsim kaip praktiškai veikia terminės masės + pernešimas į gruntą nuimant saulės šilumą. O jei kada užsiimsiu šilto namo statyba - turėsiu užtektinai praktinės patirties kokie sprendimai rkaip veikia, tam, kad galėčiau į juos investuoti, arba atmesti.
Kauno temperatūrų grafikas šį rudenį
user posted image
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2011 12 07, 15:10)
Teoriniam tokio lygio uždaviniui tikrai reikia ir priemonių (modeliavimo programų, duomenų), ir žinių taikomuose modeliuose. Bet man proc. tikslumu ir nereikia - nei aš pavyzdinį namą už ES pinigus statysiu, nei spaudai reikės deklaruoti pasiekimus. Todėl šiuo metu savo StN'e stebiu terminės masės + pernešimas tarp patalpų eksperimentinius parametrus šildymo sezonu (šį rudenį 200 m2 ploto priestate šildymo dar neįjungėme, pradžioje kūrenom krosnelę retkarčiais, dabar - kas vakarą po 3-5 val. kaip laiko turime). Kol kas prie pakankamai švelnių oro sąlygų vidais oro temperatūra svyruoja 3 laipsniais.  Kadangi nepaisant visų smulkių detalių, šilumos laidumas yra tiesiškai priklausomas nuo temperatūrų skirtumo, galima daryti prielaidą kad mano StN'as šiuo metu atitinka PN'ą, kurio silumos nuostoliai būtų kažkur 3 kartus mažesni, prie tris kartus žemesnių išorės temperatūrų. Vasarą vyras žada pajungti vėsinimą per grindis - pažiūrėsim kaip praktiškai veikia terminės masės + pernešimas į gruntą nuimant saulės šilumą. O jei kada užsiimsiu šilto namo statyba - turėsiu užtektinai praktinės patirties kokie sprendimai rkaip veikia, tam, kad galėčiau į juos investuoti, arba atmesti.
Kauno temperatūrų grafikas šį rudenį
user posted image

is grafiko akivaizdu kad temperaturu svyravimai yra tokie menki kad PN-e sneket apie kazkokios afigienus dinaminius procesus nera jokio reikalo. Kokio seno kiauro namo atveju kitas reikalas.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2011 12 07, 15:45)
as kalbu apie stacionarias BUSENAS, o jus apie pereinamus PROCESUS, kure kaip man atrodo PN atveju nera jau tokie svarbus. Cia ir yra esminis skirtumas.

Proceso parametrai konkrečiu laiko momentu ir yra būsena smile.gif

Stacionarių būsenų realybeje nebūna ir t.t. wink.gif - nemanau, kad kam įdomūs mūsų išvedžiojimai smile.gif ir interpretacijos kaip matome vienus ar kitus reiškinius smile.gif

Atsakyti
QUOTE(KarolisLT @ 2011 12 07, 15:21)
Proceso parametrai konkrečiu laiko momentu ir yra būsena smile.gif

Stacionarių būsenų realybeje nebūna ir t.t. wink.gif - nemanau, kad kam įdomūs mūsų išvedžiojimai smile.gif ir interpretacijos kaip matome vienus ar kitus reiškinius smile.gif

joks matematinis modelis realybes tiksliai neatspindi, vieni tiksliau kiti ne, svarbiausia pasirinkt tinkamiausia konkreciu atveju, kuris nebutinai turi but tiksliausias.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2011 12 07, 16:20)
is grafiko akivaizdu kad temperaturu svyravimai yra tokie menki kad PN-e sneket apie kazkokios afigienus dinaminius procesus nera jokio reikalo. Kokio seno kiauro namo atveju kitas reikalas.

Kolega, Jūs matyt mane provokuojate papliurpti tokiu pareškimu wink.gif ax.gif

"Sename kiaurame" šildymo galos priklausomybė nuo išorės temperatūros yra kur kas juntamesnė. PH yra graži išimtis, nes jo šiluminim rėžimui didelę įtaką daro saulės pritiekiai ir vidiniai iššsiskyrimai. Išorės poveikis yra minimizuojamas pasyvių priemonių pagalba ( "prisitaikyti, o ne kovoti" )

Reali vėdinimo įrenginio šilumogražos efektyvumo vertė turi priklausomybę nuo pritiekių/nuostolių santykio. Tai dinaminis procesas puikiai iliustruojantis kokia naudinga tampa neapibrėžtumo analizė wink.gif

Galiausiai šildymo sistemos galios kitimo atsilikimas nuo išorės temperatūros taip pat yra dinaminis procesas kuris PH'e turi kur kas didesnes trukmes nei "sename kiaurame".

Tad PH'e ūkiškas poreikių primetimas žinant savituosius nuostolius ir vidutinę šildymo sezono temperatūrą ir šildymo sezono trukmę yra neveiksmingas tikslumo atžvilgiu smile.gif

Jei toliau kalbėtume apie požiūrį - PHI propaguoja ilgalaikį požiūrį į visus procesus arba "kiekviena kWh yra svarbi". Jei tai apsimoka, būtina ją sutaupyti.
O apsimokėti gali pastato savininkams, valstybei ar visai biosferai wink.gif

Tad žiūrint ilglaikėje perspektyvoje detalus skaičiavimas pasiteisina.
Turbūt teko girdėti apie "vokišką preciziką" wink.gif PH koncepcija labai stipriai ja remiasi smile.gif

Ir dar "seno kiauro" atveju dinaminius skaičiavimus kaip tik būčiau linkęs atmesti, nes jie galutinį rezultatą pakeistų minimaliai (mažiau nei 2% įtaka galutiniam poreikiui) Rinkdamas šildymo sistemos galią (galbūt) taip pat nesukčiau galvos, nes aukščiau įvardytos priklausomybės dėsningumas bus pakankamai ryškus. Bet čia jau priklauso nuo sistemos galios.

Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2011 12 07, 16:30)
joks matematinis modelis realybes tiksliai neatspindi, vieni tiksliau kiti ne, svarbiausia pasirinkt tinkamiausia konkreciu atveju, kuris nebutinai turi but tiksliausias.

Pasikartosiu smile.gif - neverčiu daryti, tai kaip man atrodo tinkamiau. Tiesiog bandau paaiškinti kaip skaičiavimų rezultatai yra pritraukiami prie tikrovės.

Kaip kam patinka, tas taip daro smile.gif
Susilaikysiu nuo argumentų, nes turbūt jau pradedu Jus provokuoti smile.gif
Atsakyti
viskas, pasiduodu.
Atsakyti
Gal vis tik atidėkime supermatematinius modeliavimus ir imkimės paprastesnių reikalų.
Praeitoj temoj Karolis buvo užsiminęs apie konstruktyvo favoritus. Jam, kaip teoretikui, tikriausiai žinomos plonybės, į kurias mes nekreipėme dėmesio, arba kreipėme nepakankamai. Todėl labai noriu paklausti, kokie yra Karolio favoritai ir kodėl.
Čia galime daugiau naudos išpešt nei iš procesų modeliavimo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 12 07, 19:00)
Gal vis tik atidėkime supermatematinius modeliavimus ir imkimės paprastesnių reikalų.
Praeitoj temoj Karolis buvo užsiminęs apie konstruktyvo favoritus. Jam, kaip teoretikui, tikriausiai žinomos plonybės, į kurias mes nekreipėme dėmesio, arba kreipėme nepakankamai. Todėl labai noriu paklausti, kokie yra Karolio favoritai ir kodėl.
Čia galime daugiau naudos išpešt nei iš procesų modeliavimo biggrin.gif

Bet būtina patikslinti, kad konstruktyvo bendra R turėtų būti ~10.
Atsakyti
QUOTE(KarolisLT @ 2011 12 07, 15:49)
PH yra graži išimtis, nes jo šiluminim rėžimui didelę įtaką daro saulės pritiekiai ir vidiniai iššsiskyrimai. Išorės poveikis yra minimizuojamas pasyvių priemonių pagalba ( "prisitaikyti, o ne kovoti" )

Paryškinau du vienas kitam prieštaraujančius teiginius, t.y. saulė daro didelę įtaka, bet išorės poveikis yra minimalus. Tai saulė išorės poveikis ar vidaus?

Prašau nepykti, bet daugelis jūsų pasakymų man primena filosofinius traktatus: skaitai skaitai ir nė velnio nesupranti.

Man labiau patinka toks požiūris: jei pasakysiu taip, kad suprastų ir kaimo bobutė bus gerai, bet jei supras tik KTU doktorantas, vadinasi ne viskas gerai.

Kartais būna kaip tame anekdote. Matematikos mokytas sako: aš jiems jau dešimtą kartą aiškinu, o jie nė velnio nesupranta. Net aš jau pradedu suprasti, o jie vis dar niekaip...

Tikrai nenorėjau įžeisti, bet norėjau paprašyti apie sudėtingus dalykus kalbėti kiek galima aiškiau, Žinoma, jeigu galima.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 07 gruodžio 2011 - 19:10
QUOTE(mintas @ 2011 12 07, 20:05)
Bet būtina patikslinti, kad konstruktyvo bendra R turėtų būti ~10.

drinks_cheers.gif Tai savaime suprantama, net nesiteikiau detalizuoti, temos pavadinimas automatiškai uždeda savas sąlygas 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 12 07, 20:08)
Paryškinau du vienas kitam prieštaraujančius teiginius, t.y. saulė daro didelę įtaka, bet išorės poveikis yra minimalus. Tai saulė išorės poveikis ar vidaus?

"išorės poveikis" tai oro temperatūra, slėgis, drėgmė.
"saulės pritiekiai" tai saulės šiluminės energijos poveikis, energijos pritekėjimai, rezultate didinantys temperaturą.
Nors iki KTU doktoranto man kaip iki mėnulio, bet supratau. Tikiuosi paaiškinau nesupratusiems.
Atsakyti
Klausimas Karoliu.

http://vddb.laba.lt/...DS.005.0.01.ETD

Šio mokslinio darbo 54-57 psl. Jame nagrinėjami skirtingi sienos sumuštiniai ir šilumos akumuliavimas. Kaip suprasti lentelę 10. Ar tai reiškia, kad sienos sumuštinis Nr. 1 geriau ir daugiau sukaups šilumos nei sienos sumuštinis Nr. 8? Ar teisingai suprantu?

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 12 07, 20:08)

Savo fraze turėjau galvoje neigiamo išorės poveikio ( pritrūkau šito žodelio wink.gif ), mikroklimato atžvilgiu, minimalizavimą.
Vasarą saulė taip pat tampa neigiamu poveikiu skaičiuojant vėsos poreikį. smile.gif

Atsiprašau, kartais turiu problemų reikšdamas mintis - esu kiek užsiciklinęs bendrauti su tuo pačiu dalyku besidominčiais žmonėmis. Tad atleiskite - vertinu tai kaip savotišką tobulinimosi procesą wink.gif

Formules galima suprasti ir įsivaizduoti jų prasmę arba tiesiog jomis patikėti ir naudotis nesigilinant. Stengiuosi tą prasmę atspindėti paaiškindamas, kad geriau suvoktumėte proceso prigimtį, o gaunasi filosofinis veikalas. Turbūt ši pastaba taikli, bet nepažadu pasitaisyti, nebent jums labiau patiktų sausos formulės ir nuorodos į šaltinius?

Apie konstruktyvą nesu kompetetingas kalbėti - išsilavinimas ne tas, tad negarantuoju, kad atsakysiu smile.gif Šiluminiai reiškiniai ir drėgmės rėžimai yra tai kas mane domina atitvarose.
Dar kartą paminėsiu, kad PH atžvilgiu vieno geriausio konstruktyvo nėra, taip pat kaip ir paties blogiausio wink.gif

Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 12 07, 20:50)
Klausimas Karoliu.

http://vddb.laba.lt/...DS.005.0.01.ETD
Šio mokslinio darbo 54-57 psl. Jame nagrinėjami skirtingi sienos sumuštiniai ir šilumos akumuliavimas. Kaip suprasti lentelę 10. Ar tai reiškia, kad sienos sumuštinis Nr. 1 geriau ir daugiau sukaups šilumos nei sienos sumuštinis Nr. 8? Ar teisingai suprantu?

Kuo taškas labiau nutolęs nuo juodos linijos (teorinė tendencija) tuo didesni sutaupymai (kwh) esant protarpiniam šildymo rėžimui.

Atsakyti