QUOTE(KarolisLT @ 2012 01 06, 02:29)
Pasidomėkite kaip PHPP gauna šią reikšmę ir pasidarys aišku kiek ten tos elektros suvartojama. Man taip pat buvo keista, nes buvau pratęs pritiekiams nurašyti tik neefektyviai suvartotą dalį =sanaudos*(1-efektyvumas). PH'e, neva vokiečių, galima tam skirti kur kas didesnę dalį.
Ne pats matavau saulės intensyvumą, tad galvos nededu už tikslumą. Naudoju reikšmes perskaičiuotas vertikaliems paviršiams. Pagal mano turimus (iš PHPP duomenys Vilniui) duomenis vidutinis tiesioginis spinduliuotės srautas sausį:
Pietinės oreantacijos paviršiui 50W/m2
Rytinės - 19 W/m2
Vakarinės - 17 W/m2
O šiuos duomenis iškepiau pats - "direct radiation" (Juos ir naudoju savo skaičiavimams) pagal detalesnius duomenis Vilniaus miestui:
Pietinės oreantacijos paviršiui 31,1W/m2
Rytinės - 13,2 W/m2
Vakarinės - 12,8 W/m2
Pasilyginkite su STR'u (suprasite, kad esu linkęs apsidrausti )
Numetinėti dėl išsklaidytos spinduliuotės nereikia - reikia nepamiršti apie lango šešėliavimą, nešvarumus ant stiklo ir paties stiklo praleidžiamą spinduliuotės dalį.
STR'e pateikiami duomenys mano žiniomis yra skirstomi į du regionus. Duomenų kilmė nėra aiški. Bet faktas, kad jie gerokai sumažinti. Pats būčiau linkęs vertinti "blogusio atvejo" duomenimis.
Dėl klimatinių duomenų interpretavimo, galiu rekomenduoti keletą šaltinių anglų kalba, kurie padėtų labiau susivokti
Kas susiję su klimtiniis duomenimis tinkamais naudoti detalesniuose skaičiavimuose - yra daugybė klaustukų. Prieinamais palydoviniais duomenimis pasikllilauti gana keblu, o meteorologinė tarnyba labai skersai žiūrį į pageidavimą pasidalyti ilgamečiais duomenis...
Ne pats matavau saulės intensyvumą, tad galvos nededu už tikslumą. Naudoju reikšmes perskaičiuotas vertikaliems paviršiams. Pagal mano turimus (iš PHPP duomenys Vilniui) duomenis vidutinis tiesioginis spinduliuotės srautas sausį:
Pietinės oreantacijos paviršiui 50W/m2
Rytinės - 19 W/m2
Vakarinės - 17 W/m2
O šiuos duomenis iškepiau pats - "direct radiation" (Juos ir naudoju savo skaičiavimams) pagal detalesnius duomenis Vilniaus miestui:
Pietinės oreantacijos paviršiui 31,1W/m2
Rytinės - 13,2 W/m2
Vakarinės - 12,8 W/m2
Pasilyginkite su STR'u (suprasite, kad esu linkęs apsidrausti )
Numetinėti dėl išsklaidytos spinduliuotės nereikia - reikia nepamiršti apie lango šešėliavimą, nešvarumus ant stiklo ir paties stiklo praleidžiamą spinduliuotės dalį.
STR'e pateikiami duomenys mano žiniomis yra skirstomi į du regionus. Duomenų kilmė nėra aiški. Bet faktas, kad jie gerokai sumažinti. Pats būčiau linkęs vertinti "blogusio atvejo" duomenimis.
Dėl klimatinių duomenų interpretavimo, galiu rekomenduoti keletą šaltinių anglų kalba, kurie padėtų labiau susivokti
Kas susiję su klimtiniis duomenimis tinkamais naudoti detalesniuose skaičiavimuose - yra daugybė klaustukų. Prieinamais palydoviniais duomenimis pasikllilauti gana keblu, o meteorologinė tarnyba labai skersai žiūrį į pageidavimą pasidalyti ilgamečiais duomenis...
Pagal Str. atitinkami duomenys yra P - 42,2 W/m2, R - 19,9 W/m2, V - 20,6 W/m2.
Spinduliuotė į šiaurinius langus 15,6 W/m2. Nors sausį į šiaurinius langus tiesioginio spinduliavimo visiškai nėra. Akivaizdu, kad išsklaidytasis spinduliavimas sudaro nemažą dalį suminio spinduliavimo ir į kitomis kryptimis orientuotus paviršius.
Jei laikysime, kad tiesioginis spinduliavimas sudaro apie 60 procentų nuo suminio, pagal str. gausimeP - 25,32 W/m2, R - 11,94 W/m2, V -12,36 W/m2. Šiaurės krypčių reikėtų visai neskaičiuoti. Įvertinę g faktorių 50, jau gauname kažką panašaus į mano nurodytus pritekėjimus.
Pasitikrinkite ar PHPP tikrai nurodo tiesioginio, o ne suminio spinduliavimo reikšmes. Visi šaltiniai nurodo, kad Lietuvoje saulė į horizontalų paviršių išspinduliuoja apie 1000 kWh per metus į m2. Pagal str. gaunasi kažkas panašaus, iš to sprendžiu , kad duomenys labai artimi tikrovei.
Rekomenduojamus šaltinius būtinai pastudijuosim.