QUOTE(Vilienė @ 2011 12 30, 17:29)
Nežinau jūsų namo nuostolių ir krosnelės galios. Stebuklų nėra - aš irgi kurenu "krosnelę", kas vakarą kuo padrikiau primetu žvakę pliauskų, padrikiau kad spėtų per 24val sudegti nes nesudegus ant viršaus vėl kurt yra problematiška. Kai šilumos šaltinis galia nelenkia nuostolių, kai nuostoliai dideli tai užtenka labai grubaus reguliavimo - būtent tokį žvakė ir turi: nuo temperaturos besiplečiantį strypą. Kai užtenka reguliuoti +/-5kW ribose veikia puikiai. Bet kai reikia tikslumo - prasideda bėdos, pvz pusės žvakės įkrovos pasišildyti tik boilerį vasarą. Man akivaizdu, kad su 2-4kW (nekalbant 2,5-10kW) KKK šildytis kai nuostoliai mažiau nei 2kW bus tikrai problematiška.
Krosnelė parametrai
Nominali galia 14 kW. Deginam dusindami. Galią galiu paskaičiuoti empiriniu būdu iš kuro. Skirtingi šaltiniai nurodo krosnelės naudingumą 80 proc. deginant nominalia 14 kWh galia. Manau pridusinus eina apie 75 proc. Su malkom sunku ką nors skaičiuoti, nes pas mus pagaliai bet kokie. Su briketais paprasčiau ąžuolo pjuvenų briketų 10 kg pakas pridusintu režimu normaliai sudega per 6 val. (8 val. maksimaliai esam ištempę, bet tada jau ne degimas, o rusenimas gaunasi). Pardavėjai deklaruoja jų koloringumą skirtingai nuo 4500 iki 6200 kcal/kg, skaičiavimui imu per vidurį 5500 kcal/kg, kas būtų 64 kWh iš 10 kg pako. Padauginus iš 75proc. naudingumo, gautųsi 48 kWh per 6 val. (perskaičiavus gaunasi 8 kWh vidutinė galia, kas mano supratimu maždaug ir turėtų būti taip stipriai uždarant orą). Šiuo metu temperatūrai palaikyti eina apie 1 val įkūrimas malkomis ir po to pakas briketų per parą. Toks užtaisas duoda kokią 55 kWh. Šiandieną ryte po vakarykščio kūrenimo krosnelė dar buvo šilta, bet viskas jau sudegę, uždarėm orą pilnai. Kambario, kur stovi krosnelė, oro temperatūra buvo +20, šildomų grindų +18,5. Grįžus šiandien vakare oras ir vanduo yra +18. Tokiu režimu kūrenam jau savaitė, temperatūrinis režimas nusistovėjęs, vidaus oro temperatūra nekrinta žemiau 18 laipsnių. Iš to galiu vertinti, kad namo nuostoliai prie esamų išorės temperatūrų yra 2,3 kW. Tuo tarpu maitinu namą 8 kW galia 7 val. Kitas 17 val. visi paviršiai, sugėrę tą galią, maitina patalpos orą. Ir nieko, kaip matote suvalgo sienos ir grindys tuos 8 kW ir užsigerti neprašo. Taip kad turint pakankamą terminę masę manau jūsų PNas su 0,5 kW nuostoliais susiurbs tuos 2 kW iš krosnelės.