Įkraunama...
Įkraunama...

Mezgimas pradedančioms, vol. 4

QUOTE(liepsnelee @ 2012 02 29, 23:31)
Sveiki, paaiškinkit man, kaip mezgate apvalią kaklo iškirptę. Turiu aprašymą, bet nelabai suprantu. Po vidurinių akių nukėlimo ant pagalbinio virbalo su valu. Toliau mezgam vieną pusę iki peties viršaus, užbaigiam. O paskui pereinam prie kitos pusės, pridėjus siūlą?  unsure.gif  Tikiuosi supratot ką noriu paklaust  blush2.gif

Visiškai teisingai, mezgamos dvi atskiros dalys. Kad nereikėtų galvoti, kaip numegzti antrą tokią pačią paprastai mezgu abi iš karto dviem skirtingais siūlų kamuoliukais.
Atsakyti
QUOTE(viosim @ 2012 03 01, 18:24)
Visiškai teisingai, mezgamos dvi atskiros dalys. Kad nereikėtų galvoti, kaip numegzti antrą tokią pačią paprastai mezgu abi iš karto dviem skirtingais siūlų kamuoliukais.

Ačiū 4u.gif
Atsakyti
Laba diena, gal galite paaiškinti, kaip nuo pat pradžių mezgama skersai. Niekaip negaliu perprasti. Ačiū.
Atsakyti
laba diena, sugalvojau megzti liemenę mergaitei savo, bet žiūriu daug siūlų, tai gal megztinį numegsiu biggrin.gif Yra 64 akys, kaip man pradėti laidyti kaklą ir rankoves? po kelias akis, 64/2, tai po lygiai nuo kaklo iš vienos ir kitos pusės laidyti? o kaip laidyti nuo pečių? g.gif gal suprantamai parašiau?
O rankoves po kiek dadėti akių vis? ir kas kelintą eilutę maždaug? g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(lakšmė @ 2012 03 02, 12:01)
Laba diena, gal galite paaiškinti, kaip nuo pat pradžių  mezgama skersai. Niekaip negaliu perprasti. Ačiū.

Lakšme , nelabai supratau klausimo. 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(Indukė @ 2012 03 02, 14:39)
laba diena, sugalvojau megzti liemenę mergaitei savo, bet žiūriu daug siūlų, tai gal megztinį numegsiu  biggrin.gif  Yra 64 akys, kaip man pradėti laidyti kaklą ir rankoves? po kelias akis, 64/2, tai po lygiai nuo kaklo iš vienos ir kitos pusės laidyti? o kaip laidyti nuo pečių?  g.gif  gal suprantamai parašiau?
O rankoves po kiek dadėti akių vis? ir kas kelintą eilutę maždaug?  g.gif  g.gif

Indukė, Kaip supratau sustojote ties pažastimis? smile.gif Na sunku čia tau ir patarti kiek išiminėti rankovėms. Man pačiai kartais sunku apsispręsti. blush2.gif biggrin.gif Tai priklauso nuo siūlų, ir ant kiek tamprus ir minkštas mezginys. smile.gif Na dar priklauso kokio amžiaus mergaitėj mezgate. Bet numanau, kad nedideliai ax.gif smile.gif . Jei mezgate iš vilnos, tai mezginys nesitampo, tai galite nuleisti kokias 4-5 akis. O kaip nuleisti: Pradedant megzti eilę (na žinoma toje vietoje, kur jau bus pažastis), 1 akį nukeliate, 2 akį išmezgate gerai, ir pertraukiate 1 akį per antra, ir taip 4-5(skaičiai priklauso, kiek akių norėsite iškirpti pažastis, nes tikrai labai sunku nusakyti). Ir tada eile mezgate toliau pasirinktų raštu. Kai pabaigsite eilę, apsisukite ir kitos eilės pradžioje padarysite taip pat kaip ir pirmoje pusėje, nuleisite akis, ir megsite nemažą dalį toliau, kol ateis laikas kaklo iškirptei formavimui. Kadangi turėjote 64 akis(pradžioje), kai nuleidote pažastys sakykim po 4 akis, tai iš viso 8 (per abi puses) dabar turite 56 akis.Ir tas 56 akis pasidalinate kiek skirsite petukams ir kas liks jau bus kaklo iškirptei. Kokios apykaklės jus norite? smile.gif
Apvali kaklo iškirptė
Dailiai ir paprastai atrodys mezginiai ir palaidinės su apvaliomis kaklo iškirptėmis. Megzdami apvalią kaklo iškirptę, atkreipkite dėmesį į kelius svarbius dalykus:

kuo kaklo iškirptė platesnė, tuo ji turi buti gilesnė;
skaičiuodami kaklo iškirptės plotį pagal kūno matmenis, vadovaukitės tokia formule: trečdalis nugaros pločio + 3 cm;
apdailinę kaklo iškirptės juostelę patogiausia megzti trumpais virbalais su valu.

Numezgus priekį iki kaklo iškirptės pradžios, priekinės dalies viduryje iš karto nuleidžiamos kelios akys. Tada, tolygiai nuleidžiant akis abiejose pusėse, gaunama apvali iškirptė. Nugaros dalyje iškirptės gylis daromas mažesnis - tik 2-3 cm. Jei pasirinkote modelį su stačia apykakle, nugaroje iškirptės galite nedaryti visai. Ar apykaklė bus mezgama 1 gerąja, 1 išvirkščiąja, ar 2 gerosiomis, 2 išvirkščiosiomis, ar ripsiniu mezgimu, priklauso nuo modelio, siūlų storio ir, žinoma, nuo to, kokiu raštu buvo megzti rankogaliai ir juosmuo.

Dar prieš formuodami kaklo iškirptę nuspręskite, kokią rinksitės apykaklę.

V formos kaklo iškirptė

Su viena vidurine akimi. Ant virbalų surinktų megztinio priekio akių skaičius turi būti nelyginis. Į vidurinę akį įveriame žiogelį. V formos iškirptei numegzti į vieną ir į kitą pusę nuo vidurinės akies sumezgame kartu 5-ąją ir 6-ąją akis išvirkščiąja akimi, dar akį išmezgame išvirkščiąja, o likusias tris - gerosiomis. Blogojoje pusėje visas akis išmezgame išvirkščiosiomis. Taip akis kaklo iškirptei nuleidinėjame kas 4 eilė. Dešinę priekio pusę užbaigiame veidrodiniu būdu.

Susiuvusios visas megztinio dalis, ant virbalų surenkame akis aplink kaklo iškirptę (ant virbalo užmauname ir vidurinę akį). Akis rinkti pradedame nuo kairiojo peties siūlės. Pirmoje eilėje visas akis išmezgame gerosiomis, toliau - stulpeliu (geroji, išvirkščioji a.). Apskaičiuojame, kad iš vienos ir kitos vidurinės akies pusės būtų gerosios akys. Jei reikia, vieną akį pridėkime ar nuleiskime. Kas antroje eilėje viduryje sumezgame kartu po 3 akis: iš jų 1-ąją ir 3-ąją akis sumezgame kartu ir pertraukiame per 2-ąją, kuri yra centrinė. Apykaklę užbaigiame nuleisdamos visas akis. Paskutinėje eilėje sumezgame kartu ir 3 vidurines akis.

Kad pradėti megzti rankoves reikia susiūti priekio ir nugaros petukus, ir tada susirinkus akis pažastyse megzti rankoves, pirmoje eilėje reikia dar prisidėti akių, panašiai kas 3 akis, kad netemptu pažastų, na čia priklauso, kiek akių prisirinksite iš viso, jas palaipsniui reikia siaurinti, kad rankovės gražiai gultu ant rankos, ir nebūtų išpustos. Sėkmės mezgime smile.gif , jei nesuprantate klauskite, padėsime smile.gif
Atsakyti
QUOTE(M@rgo @ 2012 03 02, 21:51)
Lakšme , nelabai supratau klausimo.  4u.gif

Na, aprašyme parašyta, kad apmetama 120 akių ir 60 cm. pločio juosta mezgama skersai. Neįsivaizduoju, kaip tai gali atrodyti.
Atsakyti
QUOTE(lakšmė @ 2012 03 05, 11:31)
Na, aprašyme parašyta, kad apmetama 120 akių ir 60 cm. pločio juosta mezgama skersai. Neįsivaizduoju, kaip tai gali atrodyti.

Kiekvienoj eilėj geroj pusėj sumezgi po 2 akis, o eilės gale uždedi vieną.
Gaunasi pakrypę stulpeliai. Ypač gerai matosi, jei siūlas spalvotas.
Atsakyti
Laba, nesu naujokė mezgime, esu numezgusi šį bei tą,. Bet vat man toks klausimas iškilo - ką darote su pirm ir paskutine akimis? Man nuo senų senovės įkalta, kad pirmą akį reik nukelti, o paskutinęišmegzti pgl raštą. Kitoje (blogojoje) pusėje - taip pat. Bet dabar randu ir kt patarimų. O klausimas kilo dėl kt klausimo - kaip gražiai susiūti šoninės mezginio siūles. Gal patarsite, pasidalinsite patirtimi - ir dėl susiuvimo ir dėl pirmų - paskutinių akių 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tynka @ 2012 03 05, 16:07)
Laba, nesu naujokė mezgime, esu numezgusi šį bei tą,. Bet vat man toks klausimas iškilo - ką darote su pirm ir paskutine akimis? Man nuo senų senovės įkalta, kad pirmą akį reik nukelti, o paskutinęišmegzti pgl raštą. Kitoje (blogojoje) pusėje - taip pat. Bet dabar randu ir kt patarimų. O klausimas kilo dėl kt klausimo - kaip gražiai susiūti šoninės mezginio siūles. Gal patarsite, pasidalinsite patirtimi  - ir dėl susiuvimo ir dėl pirmų - paskutinių akių  4u.gif

Anksčiau visada taip ir man aiškino, tačiau pati darau kitaip išbandžiusi visus variantus. Jei mezgu pvz šaliką ar susegamo megztuko šoną tai ta vieta kuri nesisiuva - nukeliu visada pirmą akį, o paskutinę pagal raštą išmezgu. Tačiau jei ruošiuosi susiūti tai visada išmezgu pirmą akį pagal raštą. Aš susiuvu nematoma siūle (kur siuvamos dalys iš geros pusės) Tik išmezgus pirmas akis man gražiai susisiuvą ir net nesimato siūlės.
Atsakyti
QUOTE(bagyra9 @ 2012 03 05, 18:48)
Aš susiuvu nematoma siūle (kur siuvamos dalys iš geros pusės) Tik išmezgus pirmas akis man gražiai susisiuvą ir net nesimato siūlės.

Gal kokią nuorodą ar pav. apie tokį susiuvimą galite įdėti? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tynka @ 2012 03 06, 12:15)
Gal kokią nuorodą ar pav. apie tokį susiuvimą galite įdėti?  4u.gif

Prasau, kad ir CIA
Dar:
user posted image
user posted image
Atsakyti