Įkraunama...
Įkraunama...

Endometrioze

senoji tema

user posted image

Simptomai

* Skausmas šlapinantis
* Kraujas šlapime
* Skausmingos mėnesinės
* Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
* Nevaisingumas
* Gausios mėnesinės
* „Šokoladinės” išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
* Nereguliarios mėnesinės
* Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
* Skausmingi lytiniai santykiai
* Dubens skausmas

Atsiradimo priežastys

Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.

Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą – embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji – metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.
Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių – žudikų – aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas – dideli imuninės sistemos pokyčiai.

Komplikacijos

1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai – aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.

user posted image

Medikamentinis/Chirurginis gydymasEndometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis – operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.
* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija – kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.

Stadijos:

I stadija – pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;
II stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;
III stadija – pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;
IV stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.

Labai daug info apie endo

DAR KART PRIMENU NAUJOKEMS KAD ENDO DIAGNOZUOJAMA TIK LP BUDU,JOKIU KITU BUDU JI NERANDAMA

visa info apie rasta endo siuskite man i a.z (lauraz5).taip pat mes turime savo pastuka kur galite siusti savo nuotraukytes i musu albumeli:
endometrioze@gmail.com

Visom mergaitem nuosirdziai linkiu pamatyti toki rezultata kuo greiciau 4u.gif

user posted image

Atsakyti
Irmuciuk, ir as ten lankiausi ir bendravau, bet tik kad dabar laiko stinga...o ten tikrai mergaites laaabai draugiskos ir rupestingos, galeciau visose temelese bendrauti, tik kad va laiko stinga vos bespeju cia sugaudyti galus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 24, 22:28)
Irmuciuk, ir as ten lankiausi ir bendravau, bet tik kad dabar laiko stinga...o ten tikrai mergaites laaabai draugiskos ir rupestingos, galeciau visose temelese bendrauti, tik kad va laiko stinga vos bespeju cia sugaudyti galus biggrin.gif

va va..nes as jau nespeju ten visko sekt.. doh.gif jei cia per savaitgali kokius 3 puslapiukus prirasom, tai ten 10 kokiu..ner kada ir skaityti..o poto nieko nezinai, tai nieko ir pakomentuoti negali..o pala kaip tu pas vilnietes? gi kauniete tu blush2.gif
beja aciu uz namucius..kad juose ivyktu daug stebuklu wub.gif
Atsakyti
Ačiū Laurut už namus. Žiūriu tu čia etatinė statybininkė esi 4u.gif
Aš irgi buvau prisijungus prie vilniečių, bet kažkaip vienu metu neturėjau laiko, neneužsukau taip ir nebeužsuku daugiau. Dar bendrauju poroj temų apie metus, ir tai man jau daug lotuliukas.gif Ech tas SM'as, bet be irgi niekaip lotuliukas.gif
Atsakyti
Atsinesu ir as savo batus cia hi.gif biggrin.gif

O tai cia rimtai yra ta Negyvena sala?? Ir i ja priima bet ka? Nes as jau pakeliui ten.. biggrin.gif
Kiek suprantu, Kokyte ten viena cool.gif Einu isvarysiu namo, o as- pasedesiu cool.gif

Del tos cistos.. Tai ji 3cm. Kazkokios abejones mane kankina.. ar tikrai as ja turiu. Nes tokio skausmo su nei viena cista neturejau.

Sveikinu visas su iskovota pergale bis.gif bis.gif bis.gif Su begaliniu dziaugsmu wub.gif Su nauju gyvenimu! 4u.gif

Cia i tema ir ne i tema. Zodziu, pries pora men.(kazkur) buvau pas savo polikline gine, o isejusi is jos sulaukiau skambucio. Sako,- ar galeciau duoti tavo tel. nr. vienai moteriskiai. (nes as jai papasakojau apie LV ir gyd. Treis. Beje, ji klausesi manes akis isputusi. Jai tai buvo atradimas doh.gif biggrin.gif ) Tai zodziu, panoro, kad as ta moteriske pakonsultuociau. Tai as ir pakonsultavau.
Vakar nuejau visa susinervinusi del to sono, o ji man,- o tu zinai, tavo deka dabar ta moteriske su dviem puslelem..
Tuo metu tai mano sypsena kreipa buvo lotuliukas.gif , bet dabar dziaugiuosi wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sanzile: 24 lapkričio 2011 - 21:46
[quote=sanzile,2011 11 24, 22:44]
Atsinesu ir as savo batus cia hi.gif biggrin.gif

O tai cia rimtai yra ta Negyvena sala?? Ir i ja priima bet ka? Nes as jau pakeliui ten.. biggrin.gif
Kiek suprantu, Kokyte ten viena cool.gif Einu isvarysiu namo, o as- pasedesiu cool.gif

As kartu... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(irmuciukasss @ 2011 11 24, 22:33)
va va..nes as jau nespeju ten visko sekt.. doh.gif jei cia per savaitgali kokius 3 puslapiukus prirasom, tai ten 10 kokiu..ner kada ir skaityti..o poto nieko nezinai, tai nieko ir pakomentuoti negali..o pala kaip tu pas vilnietes? gi kauniete tu blush2.gif
beja aciu uz namucius..kad juose ivyktu daug stebuklu wub.gif

na jos mane ten priglaude po sparniuku blush2.gif ax.gif

Dormeja, as jau cia kiek zinau seniausia sio skyrelio dalyve ax.gif nes kitos jau dinozaures persikrauste i nestukiu skyreli, tik vat as likau, tai man ir pavede tvarkyti ir skyreli ir statistikas tvarkyti keliu skyreliu biggrin.gif stazas mano matai parasiuke, o gydymosi ir ieskojimu laikas ta apatini laika atminusavus 4 metelius...tai vat tiek as gyvenu sitame skyrelyje biggrin.gif

sanzile, nieko keisto, kad gyd nezino tokiu dalyku juk mergaites nelabai kreipiasi del nevaisingumo i paprastas gines...ir aciu D biggrin.gif
del cistos tai zinok nesvarbu, kad seniau ju neskaudejo, nes skausmas dar priklauso kur jis dislokuojasi mirksiukas.gif juk atsimeni kaip man buvo blogai prie antraja LP ax.gif cista buvo kiausidej, gal kitom ir neskauda kai buna salia kiausides mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(sheila102 @ 2011 11 24, 21:57)
As kartu... blush2.gif

Vaje vaje.. console.gif

Pasidalijam bedom. Gerai?
As turiu keturias bedas.
Kiek turi Tu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sanzile: 24 lapkričio 2011 - 22:16
Labas vakarelis, registruojuos ir as naujuosiuose namuciuose, kur tos musu virusines ciaudetojos, kurios endo vercia nestuke.gif ?
Atsakyti
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 24, 22:01)
del cistos tai zinok nesvarbu, kad seniau ju neskaudejo, nes skausmas dar priklauso kur jis dislokuojasi mirksiukas.gif juk atsimeni kaip man buvo blogai prie antraja LP ax.gif cista buvo kiausidej, gal kitom ir neskauda kai buna salia kiausides mirksiukas.gif

Zinai, as jos klausiu,- gal man skauda del to, kad cista toje kiausideje, kur buvo operuota didele cista prie kelis metus ir ja labai apipjauste. Tai gal ji maza, cista didoka ir del to man taip skaudalioja?
Tai ji i mano toki klausima- pamastyma, atsake,- as net neturiu tau ka atsakyti, kai taip paklausiai.
Nu blt!!!!!!!!!!!!
gun_bandana.gif
biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sanzile: 24 lapkričio 2011 - 22:14
QUOTE(sanzile @ 2011 11 24, 23:13)
Zinai, as jos klausiu,- gal man skauda del to, kad cista toje kiausideje, kur buvo operuota didele cista prie kelis metus ir ja labai apipjauste. Tai gal ji maza, cista didoka ir del to man taip skaudalioja?
Tai ji i mano toki klausima- pamastyma, atsake,- as net neturiu ka tau atsakyti, kai taip paklausiai.
Nu blt!!!!!!!!!!!!
gun_bandana.gif
biggrin.gif

zinok pritarciau ka bl doh.gif doh.gif jomajo tai ka ji ten isvis veikia?tepinelius tik ima????jei tokiu elementariu klausimu negali atsakyt doh.gif tai tikrai zioplas daiktas dar medicinini issilavinima turi
P.S zinok variantas tikrai galimas kuri tu parasei g.gif tai nors butu pasakius kur ji ten pas tave ar kiausidej ar salia tai bent tada galetum kazka spresti, o db nei skustas nei luptas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(sanzile @ 2011 11 24, 21:44)
Cia i tema ir ne i tema. Zodziu, pries pora men.(kazkur) buvau pas savo polikline gine, o isejusi is jos sulaukiau skambucio. Sako,- ar galeciau duoti tavo tel. nr. vienai moteriskiai. (nes as jai papasakojau apie LV ir gyd. Treis. Beje, ji klausesi manes akis isputusi. Jai tai buvo atradimas doh.gif  biggrin.gif ) Tai zodziu, panoro, kad as ta moteriske pakonsultuociau. Tai as ir pakonsultavau.
Vakar nuejau visa susinervinusi del to sono, o ji man,- o tu zinai, tavo deka dabar ta moteriske su dviem puslelem..
Tuo metu tai mano sypsena kreipa buvo lotuliukas.gif , bet dabar dziaugiuosi wub.gif

thumbup.gif thumbup.gif iš vienos pusės šaunu, kad pasitarnavai kažkam, bet dėl ginės doh.gif , negi jos sėdi sau spakainos poliklinikose ir visiškai niekuo nesidomi g.gif Nu baisu blink.gif
Papildyta:
QUOTE(sanzile @ 2011 11 24, 22:13)
Tai ji i mano toki klausima- pamastyma, atsake,- as net neturiu tau ka atsakyti, kai taip paklausiai.
Nu blt!!!!!!!!!!!!
gun_bandana.gif

swoon.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dormeja: 24 lapkričio 2011 - 22:22