Įkraunama...
Įkraunama...

Bausmės darželyje

QUOTE(vota @ 2006 03 30, 19:20)
Bet gerai pagalvok ar ne per saltai i viska reguoji.

Kaip suprast? blink.gif
O kaip man reaguoti ,jei aš matau tik teigiamus dalykus?Ar čia tas lietuviškas sindromas-būkim priekabūs ,paniurę ir nelaimingi?
O su tom citatom tai gerai pastebėjai ,tik sau nepritaikei-nereikia lupti viso teksto ir taip aišku ,kad į mane kreipies,užtenka išskirti esmę .Nes kol perverti puslapį ,pamatai ,kad tik kokie 3 pasisakymai telpa dėl labai išplėstų citatų.
Atsakyti
QUOTE(geguzevasaris @ 2006 03 30, 17:25)
Kaip suprast? blink.gif
O kaip man reaguoti ,jei aš matau tik teigiamus dalykus?Ar čia tas lietuviškas sindromas-būkim priekabūs ,paniurę ir nelaimingi?
O su tom citatom tai gerai pastebėjai ,tik sau nepritaikei-nereikia lupti viso teksto ir taip aišku ,kad į mane kreipies,užtenka išskirti esmę .Nes kol perverti puslapį ,pamatai ,kad tik kokie 3 pasisakymai telpa dėl labai išplėstų citatų.

O as matau ir teigiamus ir neigiamus dalykus. Taip, kita aukletoja yra nuostabi ir jos auklejimo metodai visiskai skiriasi, nuo anosios aukletojos. Ir daug kitu teigiamu matau darzelyje, bet taip pat matau ir neigiamus. Juk nera vien tik balta arba juoda.
Atsakyti
QUOTE(vota @ 2006 03 30, 19:31)
O as matau ir teigiamus ir neigiamus  dalykus. Taip, kita aukletoja yra nuostabi ir jos auklejimo metodai visiskai skiriasi, nuo anosios aukletojos. Ir daug kitu teigiamu matau darzelyje, bet taip pat matau ir neigiamus. Juk nera vien tik balta arba juoda.

Tai žinoma,bet mano vaikų auklėtojos buvo geros mano vaikams , man -taip pat.Tiesa ,antras vaikas dar tebelanko darželį.Yra pas juos grupėje toks "džiaugsmas' ,kurio privengiame mes visi.Ką jau kalbėt apie auklėtoją-ji gi visiškai beteisė.To vaiko motina -niekur nedalyvauja ir atvirai vadina visus 'durnių ,debilų kompanija',ypač kai būna koks mėnulio užtemimas.Tai kas vaikui belieka ,jei jo mama tokia.Va ateina vaikis pas auklėtoja ir nei iš šio ,nei iš to tėškia:"ieškokis advokato ,tau bus teismas".Nu tai laimė ,kad auklėtoja protinga ir labai faina, bet aš įsivaizduoju kiek savitvardos reikia su tokia šeima.Prie mano pačios akių jis puolė mano vaiką ,o kai aš jį sulaikiau sako :"nieko ,ateisi rytoj ,išsiaiškinsim,kaip aš norėsiu tave užmušt..."Paskui visą kelią aš klausinėjau saviškio :"tai gal tu jį nuskriaudei ,gal tu pats išprovokavai jį?"Vaikas vos ne iki ašarų teigia:"tikrai ne'.Kitą dieną paklausiau auklėtojos kame konflikto šaknys,tai pasirodo maniškis statė bokštą ,kiek per aukštą ,tuomet auklėtoja paprašė statyt žemesnį ,nes tuoj viskas sugrius.Na kadangi aukšto negalima ,tai jam buvo nebeįdomu,tuomet atėjo anas berniukas ir statė toliau į aukštį.kaip ir reikėjo tikėtis ,bokštas griuvo ,kaladės skudžios ir tas vaikas užsigavo.Ir užmušt maniškį dėl to norėjo...Tai va tokios istorijos darželiuos nutinko ,kai vaikai kiek didesni ,nei jūsų.Tas berniukas yra paimamas iš budinčios grupės , prieš pat uždarymą,tai kaip auklėtojai pranešti mamai?Pwer tarpininkus? Nu čia irgi jau gausis sugedęs telefonas, taip sakant.
Atsakyti
QUOTE(geguzevasaris @ 2006 03 30, 17:44)
Tai žinoma,bet mano vaikų auklėtojos buvo geros mano vaikams , man -taip pat.Tiesa ,antras vaikas dar tebelanko darželį.Yra pas juos grupėje toks "džiaugsmas' ,kurio privengiame mes visi.Ką jau kalbėt apie auklėtoją-ji gi visiškai beteisė.To vaiko motina -niekur nedalyvauja ir atvirai vadina visus 'durnių ,debilų kompanija',ypač kai būna koks mėnulio užtemimas.Tai kas vaikui belieka ,jei jo mama tokia.Va ateina vaikis pas auklėtoja ir nei iš šio ,nei iš to tėškia:"ieškokis advokato ,tau bus teismas".Nu tai laimė ,kad auklėtoja protinga ir labai faina, bet aš įsivaizduoju kiek savitvardos reikia su tokia šeima.Prie mano pačios akių jis puolė mano vaiką ,o kai aš jį sulaikiau sako :"nieko ,ateisi rytoj ,išsiaiškinsim,kaip aš norėsiu tave užmušt..."Paskui visą kelią aš klausinėjau saviškio :"tai gal tu jį nuskriaudei ,gal tu pats išprovokavai jį?"Vaikas vos ne iki ašarų teigia:"tikrai ne'.Kitą dieną paklausiau auklėtojos kame konflikto šaknys,tai pasirodo maniškis statė bokštą ,kiek per aukštą ,tuomet auklėtoja paprašė statyt žemesnį ,nes tuoj viskas sugrius.Na kadangi aukšto negalima ,tai jam buvo nebeįdomu,tuomet atėjo anas berniukas ir statė toliau į aukštį.kaip ir reikėjo tikėtis ,bokštas griuvo ,kaladės skudžios ir tas vaikas užsigavo.Ir užmušt maniškį dėl to norėjo...Tai va tokios istorijos darželiuos nutinko ,kai vaikai kiek didesni ,nei jūsų.Tas berniukas yra paimamas iš budinčios grupės , prieš pat uždarymą,tai kaip auklėtojai pranešti mamai?Pwer tarpininkus? Nu čia irgi jau gausis sugedęs telefonas, taip sakant.

Tokiu atveju manau, kad deretu aukletojai kalbetis su ta mama ir direktoria. Cia juk parasiai apie mamos busena ir jos grasinimus. Siuo atveju palaikau aukletoja. Dabar klausiu pas tave. Tai tu nori pasakyti, kad aukletojai reikejo bausti vaika ar kitaip sakant taikyti tramdymo metoda. Manau, kad taip ir turi elgtis aukletojos, nes jos turi suprasti, kad dirba su vaikais, o ne su suaugusiais, kurie uz savo veiksmus turi atsakyti. Vaikas ir turi zinoti, kad uz kai kuriuos dalykus turi atsakyti ir, kad kazka blogo padare. Suprantu, kada aukletoja isaiskina, kad tu kalbi neteisingai, kad turi manes ar kito vaiko atsiprasyti. Kad ir jei vaikas kazka pasake ant kito vaiko. Tai nemanau, kad reikia statyti i kampa ir neduoti valgyti. Gal geriau, kad jis atsiprasytu to vaiko.
Beje, as niekam nesiruosiu draskyti akiu ir kaip nors izeidineti aukletoja. As galiu pasikalbeti su ja ramiai ir issakyti savo nuomone apie bausmes, tramdymo metodus ir t.t
Idomus tavo poziuris i vaikus. Jei tevai degradai ar koki issisokeliai, tai ir vaikai tokie anokie....
Atsakyti
QUOTE(vota @ 2006 03 30, 18:31)
O as matau ir teigiamus ir neigiamus  dalykus. Taip, kita aukletoja yra nuostabi ir jos auklejimo metodai visiskai skiriasi, nuo anosios aukletojos. Ir daug kitu teigiamu matau darzelyje, bet taip pat matau ir neigiamus. Juk nera vien tik balta arba juoda.

Aš esu auklėtoja smile.gif ,greitai bus 10 metų kaip dirbu.Ir žinokit dar nebuvo tokių metų ,kad vaikai neįsižiūrėtų kokios auklėtojos,kaip mylimos ,o kitą atstumtų.Man nesinorėtų čia labai girtis ,betdažnai tėvai kreipiasi su klausimu :kodėl jus vaikas myli ir nori tik pas jus , o pas jūsų kolegę(-es) ne? Tikrai negalėčiau sakyti ,jog nesu vaikų baudusi ar barusi, sąžiningai pasakau-taip yra buvę ,kad nebeišlaikė nervai,ypač ,kai tau skaitant pasaką kitiems vaikams vakare (o vakaras-tai jau 100procentinis nuovargis) ,vienas man šaukė į veidą u-a-u-a-u-a.Atvirai ,provokuojančiai.Per 10 centimetrų nuo mano veido.Tiesiog jis buvo per arti ir aš jį nuo savęs stipriai pastūmiau.Bet tuoj pat išsiaiškinom,apsikabinom ir susitaikėm ,nes pasijutau prastai ,kad taip impulsyviai pastūmiau jį nuo savęs. Ir vistiek aš buvau ,esu aplipusi "vaikais", vistiek man mamos skambina paklausti ,kada aš būsiu ryte ,nes mano naujokėlis nori ateiti ir žadėjo neverkti tik pas mane ir pan.Patikėkit ,darželiuose nuolat aiškinamės ,pykstamės ir taikomės,kitaip ir neįmanoma,visada atsiras tokių ,kurie išderins kitus, taip pat ir pedagogą. man niekada nepatiko vakarais raportuoti tėvams,nes pasijuntu tooookia skundikė ,vaikų išdavikė ,kad kitą kartą visai nutyliu ,nes bjaurus tas jausmas,kai tu suaugęs turi tapti skundiku. Ypač po tokių atvejų ,kai tėvai iškart ima žaibuoti į vaiką,ką nors išgirdę ir iki galo neišklausę visko.O jeigu dabar jis tą vaiką už tą menkniekį lups?Gal tokia jų auklėjimo šeimoje tradicija? Tai gal aš jau geriau visai nesakysiu tokiam tėvui nieko ,nes kaip paskui pažvelgti vaikui į akis?Į kampą tenka pastatyti ,ypač kai negali pabūti su kitais kartu krūvoje (aš turiu padėti pilstyti sriubą ,negaliu stovėti kartu su jais kol šeimininkutė išpilstys 20 lėkščių sriubų ,20 lėkščių antrų, 20puodelių kompoto,...), bet valgyti sėdam visi kartu. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(vota @ 2006 03 30, 19:57)
1-Dabar klausiu pas tave. Tai tu nori pasakyti, kad aukletojai reikejo bausti vaika ar kitaip sakant taikyti tramdymo metoda.
2-Idomus tavo poziuris i vaikus. Jei tevai degradai ar koki issisokeliai, tai ir vaikai tokie anokie....

1-Nieko nenorėjau bausmių tema pasakyti.Norėjau papasakoti kokių vaikų darželiuose yra ,kad nepagalvotumėt ,jog ten tik geruliukai pupuliukai švelnūs pūkučiai.Kontingentas įvairus ir sudėtingas.
2-tu dar jauna esi, nelabai gyvenimo mačius, todėl tau atleidžiama už tokius nebrandžius teiginius.(jau žinau ką į tai atrašysi ,todėl labai nevark )
Tą šeimą aš pažįstu nuo lopšio, o dabar jau priešmokyklinukai esam.Imu konkretų atvejį ,todėl žinau ,ką sakau.Man užtenka to ,ką matome mes,tėvai,užtenka ,ką išgirstame.Kai mama neateina į MAMYČIŲ šventę ,nes "ko ten eit" , o paskui pareiškia ,jog paduos auklėtoją į teismą ,nes Kalėdinę šventę daro 12 dienos,kai ji dirba , o ne 18 val, ar tai normalu? Ir vaikas paskui grasina auklėtojai kiekvienam žingsnyje teismais?Mano teisė negerbti tokios šeimos ir nemėgti, ar ne taip?
Atsakyti

2-tu dar jauna esi, nelabai gyvenimo mačius, todėl tau atleidžiama už tokius nebrandžius teiginius.(jau žinau ką į tai atrašysi ,todėl labai nevark )

As tau galiu pasakyti, kad tu net nenumanai ka as galeciau parasyti apie mano patirti ir matyma gyvenimo, bet cia ne ta tema, tad nereikia daryti isakstiniu teiginiu. As nezinau kokia tu patirti turi, todel pagal tai ir nematuoju zmogaus teiginiu.
Pati pasakei, kad nemegsti tos seimos, tad pagalvok pati sau ka tai reiskia.
Atsakyti
Gaila neisidejau citatos kur mama rase, kad jos vaikui grasino kitas vaikas ( o dabar neturiu laiko vel skaityti ): man idomu kaip i tai regavo aukletoja g.gif Nors idomi man ir mamos reakcija. Jei aukletoja to negirdejo kodel nekalbeta su aukletoja, jei auklletoja tai toleruoja kodel nekalbeta su darzelio direktore? Jei ivyktu tai musu darzely: vaikas butu paprasciausiai pasalintas is darzelio (savaitei ar kitam terminui; kartojantis mustynem ar dar kazkuo panasaus tevam yra pasakoma pasiieskoti kito darzelio). Jei vaikas kazko stipriai neklauso jis turi time-out (sedi kur nors kampe ant kedutes kokias5 min). Jei vaikai susimuse , nusibrozdino tevam yra surasomas raportas : nukentejusio vaiko tevai gauna raporta kaip tai ivyko, jei buvo naudojami ibrezimui patepti vaistai ir tt.. Tik nenurodomas kaltininkas. KAltininko tevai irgi gauna raporta.... Jei vaikas ateity nenori klausyti aukletoju ir daznai pradeda mustis (mustynes cia is viso netoleruojamos) vaikas salinams is darzelio.
Mano vaikas tiesiog MYLI savo darzeli, aukletojas. Ir tevai suinteresuoti rimciau ziureti i vaiku elgesi. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(geguzevasaris @ 2006 03 30, 15:17)
Štai Rasma paminėjo prieš tai :"ne auklėtojoms spręsti apie tėvų moralinį veidą " ,tuomet vardan pusiausvyros galima teigti : "ne tėvams spręsti apie pedagogo kompetenciją" .
Tiesiog turi būti lygiavertis bendradarbiavimas , o jei jo nėra -ieškoti kitos grupės ,kito darželio. Ne tik vaikai yra auklėtojos "darbo objektas' , dar yra ir darbas su tėvais

Vardan pusiausvyros galima, bet būtų neteisinga biggrin.gif Moralė labai "slidus reikalas", kiekvienas gali tik išsakyti savo subjektyvią nuomonę, kas moralu-amoralu. Ir nuo daug ko ta nuomonė priklauso. Aišku, yra tie vadinamieji "bendražmogiškieji kriterijai"..dora, sąžiningumas ir t.t., ir pan. Bet šiaip visuomenėje nepriimtina vadovautis vien moralės nuostatomis vertinant kitą žmogų g.gif Neveltui juk laikoma neetiška klausinėti kito žmogaus jo politinių, religinių įsitikinimų, apie jo seksualinį gyvenimą, jo gyvenimą šeimoje.
O va kompetencija dalykas aiškus. Kompetenciją galima ir reikia įrodyti, kai imiesi kokio darbo. Apie kompetenciją galima spręsti iš žmogaus išsilavinimo, tolesnio jo tobulinimosi, jo siekio kuo daugiau domėtis ta sritimi, kurioje dirbama ir t.t., ir pan.

O dėl bendradarbiavimo darželyje labai pritariu. Nei tėvai turi numesti savo atžalą vien auklėtojų atsakomybei ir tegu jį ten auklėja..bus kas blogai, tai reiškiasi blogai ir auklėja...nei auklėtojos turi atsainiai į viską žiūrėti, o jei kas blogai- bausti...visada galima užbėgti bausmei už akių, jei taikyti blogo elgesio "prevenciją"...bet suprantu auklėtojas, jos tiesiog pervargsta diena iš dienos stebėti..kartais lieka pasyvios ir reaguoja tik tada, kai jau yra problema ax.gif
Atsakyti
Manau netinkamai suformuluotas temos pavadinimas. Dauguma rašo ne apie bausmes, o apie auklėtojų fizinį ir psichologinį smurtą. „Bausmė (4) - atpildas už nusikaltimą ar nusižengimą: Pagal nusikaltimą ir b. Kūno b. Lengva, sunki, švelni b. Bausmei liksi namie“ (dabartinės kalbos žodynas.
Gaila dabar neradau, kažkur turėjau Žano Pjage „Vaiko moralės raidos teoriją“ ir ten labai gražiai buvo parašytos visos bausmės, bausmės, o ne smurtas.
Atsakyti
Tiek J. Piaget, tiek vėliau jo teoriją išvystęs L.Kohlbergas..tiek A.Banduros pastiprinimo ir bausmės aiškinimai, R.Pattersono, Vygotskio, E.H.Eriksono..krūvom tų teorijų. Bet jau visuotinai priimta, kad vaiko netinkamas, nepriimtinas elgesys turi sulaukti dėmesio ir pasekmių. O tam elgesiui koreguoti kaip "bausmė" pasitelkiama pertrauka (vaikas atitraukiamas nuo visų jam malonių dirgiklių..žaidimo ir pan., ikimokyklinio amžiaus vaikams nerekomenduojama, kad pertrauka truktų daugiau nei 5 minutes (3 metukų vaikui iki 3 min., 4 m. - 4 min). Gal stovėjimas kampe nevalgius ir traktuojamas kaip pertrauka (manau, kad auklėtoja taip supranta šį metodą, bet tada padarytos klaidos..vien ta klaida, kad dažniausiai būtent ši auklėjimo priemonė tampa neveiksminga, kai ji netinkamai nutraukiama arba per ilgai taikoma. Amžinybę tas vaikas galės stovėti, o nieko tuo nebus pasiekta smile.gif Labai gerai iliustruoja ir vaiko atsakymas į auklėtojos klausimą. Kas klausia vaiko ar tu taip darysi doh.gif ?), dar raidą nagrinėję psichologai išskyrė tokius elgesio koregavimo metodus kaip privilegijų kontrolė, mokymas vaiką pykti konstruktyviai, leidimas ikimokyklinukui pasirinkti norimą elgesio variantą ir t.t., ir pan. jetus, nejaugi tą reiktų aiškinti ikimokyklinio ugdymo įstaigos auklėtojoms doh.gif
Atsakyti
QUOTE(MagnolijaB @ 2006 03 31, 06:54)
Manau netinkamai suformuluotas temos pavadinimas. Dauguma rašo ne apie bausmes, o apie auklėtojų fizinį ir psichologinį smurtą.

Pokalbis ir diskusija taip išsirutuliojo. Stovėjimas kampe nevalgius ir stebint visai valgančiai vaikų grupei. Tai "bausmė" ar psichologinis smurtas?

Gaila dabar neradau, kažkur turėjau Žano Pjage  „Vaiko moralės raidos teoriją“ ir ten labai gražiai buvo parašytos visos bausmės,  bausmės, o ne smurtas.
Atsakyti