Sveiki
Parodysiu kelių dienų gamintus patiekalus:
Bulvių suktinukai vištienos odelėse
Reikės
Bulvės
Krakmolas
Kiaušinis
Džiovintų grybų (juos galima keisti pievagrybiais, virta ar apkepta mėsa, daržovėmis)
Svogūnas
Vištienos odelės
Druska
Pipirai
Bulves išvirti, palaukti, kol atvės, sumalti mėsmale. Dėti kiaušinį ir krakmolo. Gerai išminkyti. Tešla turi gautis ne per kieta, šiek tiek turi lipti prie rankų. Aš naudojau tokias proporcijas: 6 didelės bulvės/1 kiaušinis/2 su kaupu šaukštai krakmolo.
Įdarui naudojau džiovintus grybus. Juos pamirkiau, išviriau ir sumaliau mėsmale. Atskirai ant sviesto apkepiau smulkiai pjaustytą svogūną. Sumaišiau su grybais, dėjau druskos ir pipirų.
Odeles iš anksto reiktų pamarinuoti. Dėti druskos, pipirų, smulkiai kapoto česnako, jei patinka aštriau, galima šiek tiek pabarstyti čili ir garstyčių miltelių.
Paimti nedidelį gabaliuką bulvių tešlos, padaryti blynelį, dėti įdaro ir susukti vyniotinį. Iškloti vištienos odelę, išorine puse į apačią. Dėti vyniotinuką ir apsukti jį odele, dėti į skardą, siūle į apačią.
Kepti 190-200 temp., kol apskrus. Skaniausia patiekiant su grietine.
Vištienos ketvirčiai grietinėlės padaže
4 vištienos ketvirčių (galima naudoti ne tik ketvirčius, bet ir blauzdeles, sparnelius, kumpelius ir t.t.)
po 1 a.š. džiovinto mairūno, čiobrelio
4 česnako skiltelių
druskos
2 a.š. garstyčių
2 a.š. medaus
250 gr grietinėlės
morkos, porai, kalafiorai, cukinija( čia tinka visos jūsų mėgiamos daržovės, aš dažniausiai dedu tai ką randu šaldytuve, kaip ir šiuo atveju)
krakmolo
kiaušinis
Pirmiausia reikia pasidaryti marinatą. Garstyčias išsukti su medumi (medaus niekada prieš tai nekaitinu, nes mano tikslas, kad marinatas būtų ne skystas, o tirštas), atskirai sutrinti česnaką su druska, galiausiai įdedant džiovintas žoleles. Abu šiuos mišinius sujungti ir ištepti vištienos ketvirčius. Idealu taip marinuoti parą laiko, bet dažniausiai tam laiko nelabai yra, tai pakanka ir poros valandų.
Pamarinuotus ketvirčius apvolioti kiaušinio plakinyje, po to krakmole, kad susidarytų luobelė, kuri neleidžia vištienai išsausėti. Gerai įkaitinti keptuvę, dėti per pusę sviesto ir aliejaus, apkepti vištieną iš abiejų pusių. Susidarys tokia labai skani ir traški plutelė. Taip apkeptą vištieną sudėti į blėką, uždengti folija ir pašauti į orkaitę. 190 temp. apie 30-40 min.
Tuo tarpu, svieste apkepti žiedais supjaustytą porą, pusžiedžiais pjaustytas morkas,cukiniją, žiedinį kopūstą, dėti druskos, šiek tiek pipirų, gale įpilti šiek tiek vandens, kad viskas pasitroškintų, bet pernelyg nesuminkštėtų. Kai visos daržovės pasitroškins, pilti grietinėlę, palaukti, kol užvirs ir nuimti nuo ugnies. Šį daržovių troškinuką reikia užpilti ant iškepusios vištienos ir dar kartą pašauti į orkaitę 10 min., kad vištieną prisigertų grietinėlės. Man labai patinka, kai šis daržovių troškinukas neapsemia vištienos,o tik prisipila iki pusės. Tuomet vištienos viršus išlieka apskrudęs ir traškus, o apačia labai sultinga ir prisigėrusi grietinėlės ir daržovių mišinio.
Kepta višta su obuoliais
Reikės
Višta (mano gauta višta netoli dviejų kilogramų)
Česnakas(man prireikė visos galvutės)
Svogūnas ( man prireikė dviejų galvučių)
Džiovintų žolelių (mairūnas, raudonėlis)
Garstyčių grūdeliai (vienas arbatinis šaukštelis)
Pakelis sviesto
Druska
Pipirai
Obuoliai (man prireikė trijų)
Bulvės
Pirmiausiai reikia pasigaminti marinatą. Česnaką sugrūsti karti su druska ir pipirais, kad gautųsi tiršta masė. Į šią masę įpilti kelis šaukštus aliejaus. Šiuo mišiniu gerai įtrinti vištą.
Paimti kambario temperatūros sviestą, įdėti į jį džiovintas žoleles ir vieną arbatinį šaukštelį druskos. Gerai išsukti. Šį sviesto mišinį pakišti po oda, likutį įdėti vištos vidų.
Taip pamarinuotą vištą įsukti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą, parai laiko.
Prieš kepant vištą, pamarinuoti bulves. Sutrinti kelias česnako skilteles kartu su druska ir garstyčių grūdeliais. Ant bulvių užpilti šiek tiek aliejaus ir sutrinto marinato. Leisti šiek tiek pasimarinuoti.
Prieš kepant, į vištos vidų dėti ketvirčiais pjaustytus obuolius ir svogūnus, sandariai užsiūti.
Dėti vištą į skardą, aplink išdėlioti bulves. Viską sandariai apdengti foliją. Kepti 200 temp įkaitintoje orkaitėje 50 min, po to nuimti foliją ir dar kepti 40 min arba, kol apskrus.
Labai sultinga, minkšta ir aromatinga višta. Viduje esantys obuoliai duoda šiek tiek saldumo, svogūnas neleidžia išsausėti vištienai, česnakinis žolelių sviestas neleidžia krūtinėlei tapti sprangiai.