Senoji tema
Simptomai
* Skausmas šlapinantis
* Kraujas šlapime
* Skausmingos mėnesinės
* Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
* Nevaisingumas
* Gausios mėnesinės
* Šokoladinės išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
* Nereguliarios mėnesinės
* Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
* Skausmingi lytiniai santykiai
* Dubens skausmas
Atsiradimo priežastys
Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.
Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.
Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių žudikų aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas dideli imuninės sistemos pokyčiai.
Komplikacijos
1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.
Medikamentinis/Chirurginis gydymasEndometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.
* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.
Stadijos:
I stadija pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;
II stadija pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;
III stadija pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;
IV stadija pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.
labai daug info apie endo
DAR KART PRIMENU NAUJOKEMS KAD ENDO DIAGNOZUOJAMA TIK LP BUDU,JOKIU KITU BUDU JI NERANDAMA
visa info apie rasta endo siuskite man i a.z (lauraz5).taip pat mes turime savo pastuka kur galite siusti savo nuotraukytes i musu albumeli:
endometrioze@gmail.com
QUOTE(kokyte @ 2011 11 11, 21:18)
Neisivaizduoju ka toliau darysiu , galvojau apie, norejau IVF MB kaip ir sutiko is pradziu, bet po antro IUI pareiske, kad per didele rizika tokiai pinigu sumai , namie karo stovis , savijauta pragariska zodziu net nesiruosiu gryzti is negyvenamos salos
aha maniskis irgi ta pati sako
oj ir as merginos varysiu i negyvenama sala su jumis nes savijauta panasi man kaip nuo dupho tik kad vartot ta slykstuka reiks ilgai nuo dupho man budavo net agresijos priepuoliai zodziu viskas nervina labiausiai tai tikriausiai kylancios kainos kaip ant mieliu zooooodziu
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 12, 09:11)
aha maniskis irgi ta pati sako
oj ir as merginos varysiu i negyvenama sala su jumis nes savijauta panasi man kaip nuo dupho tik kad vartot ta slykstuka reiks ilgai nuo dupho man budavo net agresijos priepuoliai zodziu viskas nervina labiausiai tai tikriausiai kylancios kainos kaip ant mieliu zooooodziu
oi lauraz tikrai sunku tau ir turbut nepades uzjauciantys zodziai, kad viskas praeis ir viskas susitvarkys , viskas bus gerai, juk arteja kaledos turbut sukels dar didesni pykti . bet kaip esi sakius mes ir esam cia tam, kad viena kita paremtume, leistume issikalbeti, islieti jausmus ir pykti, tad jei reiks prasom, mes tave isklausysim is visos sirdies linkiu , kad po siu kosmaru tu pataptum ir si skyreli aplankytum tik pasidalinti savo patirtimi ar pasiskaitineti, nes daugiausiai laiko uztruktumei nestukiu pokalbiuose juk tikrai ateis ta diena
beje labai aciu uz naujus namucius
kazkaip nesinori sitam mielam skyreli svaidytis zaibais tai todel ir susilaikiau kelias dieneles
tik ikisau nosyte ogi ziuriu, kad merginutes jau visa pilna skyreli prisnekejo paciu laiku pasirodziau
tik ikisau nosyte ogi ziuriu, kad merginutes jau visa pilna skyreli prisnekejo paciu laiku pasirodziau
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 12, 10:51)
kazkaip nesinori sitam mielam skyreli svaidytis zaibais tai todel ir susilaikiau kelias dieneles
na kaip mes be taves jau ir taupyt buvom pradeje
sujuokinot
pabaiginejau biskiuka uzsakymuka vat imesiu nuotraukyte
o cia mano seimynele
o cia mano seimynele
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 12, 11:17)
sujuokinot
o cia mano seimynele
o cia mano seimynele
na man visada patiko megzti daigtai tik jau pati kantrybes megzti neturiu tad perku o tavo seimynele tikrai labai faina itariu kiek dziaugsmo apturit ar jau radot seimininkus ? turetu rikiuotis uz duru tokius grozius pamate
Papildyta:
na kokia tavo savijauta siandien , kokyte, matau kad prisijungus
Papildyta:
prasidejo pulsas laida sake kad rodys apie endo reikia pasiklausyt o gal ka isgirsiu ko dar nezinau
Rodo apie ENDO per LTV!
Nieko naujo, gero ar paguodziancio nepasake..
Nieko naujo, gero ar paguodziancio nepasake..
del katuku tai dar maziukai jiem dar tik 3 savaiteles
o del laidos tai ka uzakcentavau tai tik, kad skausmas skausmas ir dar kart skausmas ir KT tik palengvina simptomus
o del laidos tai ka uzakcentavau tai tik, kad skausmas skausmas ir dar kart skausmas ir KT tik palengvina simptomus
Labas mergytes
Lauraz grazus tavo darbai, o katineliai tai isvis Bus smagu kai prades dukti
Sheila102 aciu uz rupesteli atsiguliau skaudancia galva su tokia pacia ir atsikeliau
Su MB dabar ziurejom ta laida, nieko naujo nesuzinojau , o manasis dar pareiske matai pas kokius gydytojus kreiptis reikia, zodziu vel davare iki asaru
Lauraz grazus tavo darbai, o katineliai tai isvis Bus smagu kai prades dukti
Sheila102 aciu uz rupesteli atsiguliau skaudancia galva su tokia pacia ir atsikeliau
Su MB dabar ziurejom ta laida, nieko naujo nesuzinojau , o manasis dar pareiske matai pas kokius gydytojus kreiptis reikia, zodziu vel davare iki asaru
QUOTE(lauraz5 @ 2011 11 12, 10:17)
o cia mano seimynele
kaip norėčiau vieno ale MB prieš, sakė pirma šitą savo kačiuką užaugint
QUOTE(sanzile @ 2011 11 12, 10:29)
na MUMS nieko naujo, o kas dar apie ją nežino turėjo rimtai sunerimti ir nebeabejoti kreipiantis į gydytojus, dar kas patiko kad akcentavo išsamų išsikalbėjimą, bei būtinybę gydytojams įsiklausyti į pacienčių skundus. Tikiuosi, kad moterys tiesiog nebenumos ranka. Smagu, kad apie tai kalbama, ir kad liga yra tiriama. Ir patiko ruso prielaidos išsakytos dėl patiriamų ciklų skaičiaus moters gyvenime. Ir tikrai, mane operavusio gydytojo klausiau ar galėjo endo įtakoti mano gerti KT net 7 metus. Sakė tave tai tik apsaugojo, endo išbujojo po jų. Priešingu atveju būčiau su ja susipažinusi daug anksčiau