Oj, šitoje vietoje bijau ką nors patarinėti. Jeigu vandenyje nelieka kietųjų mineralų ir į jį nepatenka jokių kitokių priedų, teoriškai turėtų tikti.
QUOTE(Evah @ 2011 11 18, 11:56)
O kodėl pylėt aliejų į šarmą? Dar taip nesu girdėjusi, kad kas darytų. Na bet abejoju, kad tai įtakotų muilo minkštumą, aš labiau tikėčiausi kokio muilo vulkano ar pan. Bet jeigu maišėt ranka, tai tikrai normalu, ir kad valandą iki pėdsako reikėjo maišyti, ir kad tas muilas minkštokas. Manau, kad sukietės ir subręs jis, tik palaukti reikės
Saponifikacija muile skirtingai užtrunka. Jeigu muiliukas praėjo gelio fazę, tada jis nustoja "kąsti" po paros ar pan. Jeigu muiliukas nepraėjo gelio fazės, gali kąsti net iki savaitės. O brandinasi jie nuo 4 savaičių iki n mėnesių
Aš visada rekomenduoju naudoti distiliuotą vandenį, na, nebent turite labai minkštą vandenį namuose. Kitaip įvairiausios priemaišos vandenyje gali paskatinti muilo gedimą. O kavas ir žolių nuovirus aš taip pat darau su distiliuotu vandeniu
Saponifikacija muile skirtingai užtrunka. Jeigu muiliukas praėjo gelio fazę, tada jis nustoja "kąsti" po paros ar pan. Jeigu muiliukas nepraėjo gelio fazės, gali kąsti net iki savaitės. O brandinasi jie nuo 4 savaičių iki n mėnesių
Aš visada rekomenduoju naudoti distiliuotą vandenį, na, nebent turite labai minkštą vandenį namuose. Kitaip įvairiausios priemaišos vandenyje gali paskatinti muilo gedimą. O kavas ir žolių nuovirus aš taip pat darau su distiliuotu vandeniu
Alieju i sarma kazkaip supyliau nepagalvojus...na aciu dievui jokiu vulkanu nebuvo
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki .... is anksto aciu
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 13:52)
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki .... is anksto aciu
o kai supilstėte kur dėjote, šiltai, aš pvz apkloju šiltu pledu, kaip kūdikėlius suguldau ant padėkliuko ir užkloju, tada ir vyksta ta gelio fazė, jis po gerų kelių valandų dar būna karštas,šyla ten viskas, keičia spalvą, maniškiai skaidrumo įgauna tuo metu, o paskui nebūna tokie
o jei nori išvengti gelio fazės, tai deda į šaldiklį, kambario T, gali įvykti dalinė gelio fazė
pas mus kadangi yra sudėti rimti filtrai ir vanduo labai švarus, bei minkštas, tai aš naudoju vandenį iš krano
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 12:52)
Alieju i sarma kazkaip supyliau nepagalvojus...na aciu dievui jokiu vulkanu nebuvo
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki .... is anksto aciu
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki .... is anksto aciu
Man paprasčiau būtų trumpai papasakoti - gelio faze mes vadiname procesą, kai mūsų muilas nuo sparčiai vykstančios saponifikacijos įkaista, patamsėja, tampa šiek tiek permatomas - kaip gelis. Gelio fazei praėjus, muilas vėl įgauna savo įprastą išvaizdą.
Štai čia matosi - gelio fazė prasideda nuo vidurio ir "plinta" iki pat kraštų. Kraštuose dar matosi kampukai, iki kurių gelio fazė nepriėjo.
Gelio fazė nėra būtina muilui, bet ji paspartina saponifikaciją, muiliukas greičiau sukietėja, greičiau jį galima pjaustyti. Jeigu muilas jos nepraeina, išlieka šviesesnis, labiau pastelinių atspalvių, atrodo labiau "kreminis". Tą galima pasiekti, jeigu muilą iškart po išpilstymo įkišite į kamerą kokiai parai, nors tai nevisada suveikia. Kiekvienas muilo virėjas pasirenka, kaip jam labiau patinka - kad muilas pereitų gelio fazę, ar ne.
Kartais nutinka taip, kad muilas pats neišskiria pakankamai šilumos, kad pereitų pilną gelio fazę, taigi viduje lieka tamsesnis ovalas, o išorėje šviesesnis. Kad to išvengti (arba, kad paskatinti gelio fazę) galima muiliuką įsukti į rankšluosčius ir paklodes ar padėti kur nors šiltai. Kai kas netgi deda į šiek tiek pašildytą orkaitę (su išjungta šiluma).
Gelio fazė taip pat priklauso ir nuo recepto. Bent jau iš mano patirties - alyvuogių aliejus nelabai mėgsta kaisti, tuo tarpu kokosų aliejus atvirkščiai. Muilas taip pat labiau kaista nuo bet kokio cukraus recepte - į šią kategoriją įeina ir medus, ir įvairus pienas, ir alus, ir sultys, nes jie savyje turi natūralaus cukraus. Taigi, atsižvelgiant į receptą, reikėtų pasisaugoti, kad muilas neperkaistų. Jeigu dedate į receptą pieno ir medaus, nereikėtų turbūt jo stipriai apkloti ir visada neblogai karts nuo karto užmesti akį, kaip ten viskas atrodo. Kai muilas perkaista, gali nutikti visokių pokštų - kartais muilas skyla per vidurį, kartais netgi išsiveržia vulkanas Kartais muilas gali "išrasoti" neaiškiu skysčiu, netgi kartais atsiskirti.
Dar pamiršau paminėti, kad kuo didesnis receptas, tuo labiau jis įkaista. Be to, medinės formos geriau sulaiko šilumą nei pavyzdžiui plastmasinės ar silikoninės. Ir paskutinis dalykas jau patyrusiems, kurie sugalvos sumažinti vandens kiekį muile - kuo mažiau vandens, tuo mažiau muilas kaista, taigi - tuo sunkiau pasiekti pilną gelio fazę.
Viskas, lyg ir viską surašiau, ką prisiminiau dabar čia
Mat kaip.... as savo muiliukus is karto i formeles pyliau, niekuo neuzklojau, palikau kambario temperaturoje, na tai jis taip ir stovejo kaip koks kremas...tikrai alyvuogiu aliejus visai man neuzkaito...kol as ji maisiau iki pedsako jis vis veso ir veso....tai cia reik suprasti gelio fazes neperejo?
Labai aciu uz paaiskinimus Viska deduosi galvon, konspektuoju
Labai aciu uz paaiskinimus Viska deduosi galvon, konspektuoju
Formelės mažos buvo? Taip, beveik esu tikra, kad gelio fazės tada jis tikrai nepraėjo
QUOTE(Evah @ 2011 11 18, 18:11)
Formelės mažos buvo? Taip, beveik esu tikra, kad gelio fazės tada jis tikrai nepraėjo
aha, mazos
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 00:40)
Ar butina naudoti distiliuota vandeni? O kaip tada su tais muilais kuriems vietoj vandens dedami zoliu nuovirai, kava (Evah, kavos muilas jusu bloge fantastiskas ) ar net agurku sultys, alus, pienas... Juk sie skysciai jau ne distiliuoti
Jau atsakė Evah, kurios muilai visada nuostabūs!
galiu tik pridėti, ką esu skaičiusi: distiliuotas vanduo dar vartojamas todėl, kad paprastame vandenyje yra laisvų metalų jonų ir kitų medžiagų priemaišų, kurios saponifikacijos metu sudaro kenksmingus junginius, pasiliekančius muile.
Merginos, būkit, geros, atsakykit, koks turi būt maždaug sočiųjų ir nesočiųjų riebalų santykis.
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt
nezinau ar atsakysiu i tema, bet teko skaityti, kad skystu alieju geriausia kad butu 60 proc, o kietuju 40 proc. Skaiciukai tie patys, tai gal apie ta pati kalba eina
QUOTE(Evah @ 2011 11 16, 11:12)
Vaiva, dėl alaus - vandenį tiesiog pakeičiam alum. Tik jame nebeturi būti likę alkoholio, kitaip bus šarmingas vulkanas virtuvėje, kai bandysit su šarmu maišyti. Vienas iš būdų yra nuvirti alkoholį, kitas - laikyti alų šaldytuve kelias dienas vis pamaišant, kad jis pats savaime nugaruotų. Alus tinka bet kuris, praktiškai.
Ir taip, skaičiavimas tavo normalus. Tik kitą kartą nepamiršk to pariebinimo
Ir taip, skaičiavimas tavo normalus. Tik kitą kartą nepamiršk to pariebinimo
Naaa kas idomiausia ,as gamindama muila su alumi, nedariau jokiu nugarinimu, nelaikiau alaus saldytuve ir t.t...man nebuvo jokio vulkano efekto. As iskart alu is skardines pilu ir gaminu muila.
Papildyta:
Ievulyte oiii kokia gausi ir fantastiska muiliuku kolekcija
Papildyta:
Kukulytes irgi jaukus tokie muiliukai ir gana daug.
Turbut cia visos Kaledoms prisigaminot?
Papildyta:
Evah man taviskis muilas irgi idomus, toks kartu parprastas ir nepaprastas.
Papildyta:
QUOTE(Kvaki @ 2011 11 18, 19:49)
Merginos, būkit, geros, atsakykit, koks turi būt maždaug sočiųjų ir nesočiųjų riebalų santykis.
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt
Aisku, cia klausimas ne i tema ....jus kartais ne auksarankiu muilo tinklalapelyje buvot?
Papildyta:
QUOTE(ailima @ 2011 11 17, 14:11)
sveikos,
labai gražūs visų muilai, ypatingai man patinka Evah muilai, jie tokie dailūs, tiesūs,Evah kuo jūs juos pjaustote, su spec pjaustykle su stygomis?
esu dariusi su raudonu moliu, kadangi jo įdėjau mano galva perdaug, raudonos spalvos nebuvo, gavosi ruda, ir muilas buvo toje vietoje labai minkštas
kiek jūs dedant molio 1kg ir kaip jūs jį dedate, maišote su aliejumi ir dedat po pėdsako ar kaip?
dar kažkuri rašė, kad kvapo stabilizavimui deda Iris miltelius, kaip jūs juos dedat, maišot su aliejumi ar su EA?
labai gražūs visų muilai, ypatingai man patinka Evah muilai, jie tokie dailūs, tiesūs,Evah kuo jūs juos pjaustote, su spec pjaustykle su stygomis?
esu dariusi su raudonu moliu, kadangi jo įdėjau mano galva perdaug, raudonos spalvos nebuvo, gavosi ruda, ir muilas buvo toje vietoje labai minkštas
kiek jūs dedant molio 1kg ir kaip jūs jį dedate, maišote su aliejumi ir dedat po pėdsako ar kaip?
dar kažkuri rašė, kad kvapo stabilizavimui deda Iris miltelius, kaip jūs juos dedat, maišot su aliejumi ar su EA?
Kur Jus perkat tuos Iris miltelius? Noreciau ir as, kad kvapas muile issilaikytu ilgiau
Papildyta:
3 dienas nebuvau cia ,o prirodet daug daug sauniu muiliuku ...ryt pabaigsiu ziurinet visa foruma ....
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 23:12)
nezinau ar atsakysiu i tema, bet teko skaityti, kad skystu alieju geriausia kad butu 60 proc, o kietuju 40 proc. Skaiciukai tie patys, tai gal apie ta pati kalba eina
Tigris, atvirkščiai - rekomenduojama yra 40% skystųjų aliejų ir 60% minkštųjų . Bet tai nėra taisyklė, esti visokių išimčių .