Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu V d.

Oj, šitoje vietoje bijau ką nors patarinėti. Jeigu vandenyje nelieka kietųjų mineralų ir į jį nepatenka jokių kitokių priedų, teoriškai turėtų tikti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evah: 18 lapkričio 2011 - 12:06
QUOTE(Evah @ 2011 11 18, 11:56)
O kodėl pylėt aliejų į šarmą?  unsure.gif Dar taip nesu girdėjusi, kad kas darytų. Na bet abejoju, kad tai įtakotų muilo minkštumą, aš labiau tikėčiausi kokio muilo vulkano ar pan.  biggrin.gif Bet jeigu maišėt ranka, tai tikrai normalu, ir kad valandą iki pėdsako reikėjo maišyti, ir kad tas muilas minkštokas. Manau, kad sukietės ir subręs jis, tik palaukti reikės  mirksiukas.gif
Saponifikacija muile skirtingai užtrunka. Jeigu muiliukas praėjo gelio fazę, tada jis nustoja "kąsti" po paros ar pan. Jeigu muiliukas nepraėjo gelio fazės, gali kąsti net iki savaitės. O brandinasi jie nuo 4 savaičių iki n mėnesių  biggrin.gif
Aš visada rekomenduoju naudoti distiliuotą vandenį, na, nebent turite labai minkštą vandenį namuose. Kitaip įvairiausios priemaišos vandenyje gali paskatinti muilo gedimą. O kavas ir žolių nuovirus aš taip pat darau su distiliuotu vandeniu  mirksiukas.gif


Alieju i sarma kazkaip supyliau nepagalvojus...na aciu dievui jokiu vulkanu nebuvo biggrin.gif
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma smile.gif nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai g.gif viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki smile.gif.... is anksto aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 13:52)
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma smile.gif nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai g.gif viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki smile.gif.... is anksto aciu 4u.gif

o kai supilstėte kur dėjote, šiltai, aš pvz apkloju šiltu pledu, kaip kūdikėlius suguldau ant padėkliuko ir užkloju, tada ir vyksta ta gelio fazė, jis po gerų kelių valandų dar būna karštas,šyla ten viskas, keičia spalvą, maniškiai skaidrumo įgauna tuo metu, o paskui nebūna tokie
o jei nori išvengti gelio fazės, tai deda į šaldiklį, kambario T, gali įvykti dalinė gelio fazė


pas mus kadangi yra sudėti rimti filtrai ir vanduo labai švarus, bei minkštas, tai aš naudoju vandenį iš krano 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ailima: 18 lapkričio 2011 - 13:13
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 12:52)
Alieju i sarma kazkaip supyliau nepagalvojus...na aciu dievui jokiu vulkanu nebuvo biggrin.gif
Gal galit mesteleti kokia nuoroda apie gelio faze? Su kuo ji valgoma smile.gif nes kiek isnarsiau nete muilo gamybos instrukciju tai niekur neuzsimena apie tai g.gif viskas ten paprastai aprasoma: supili,sumaisai,ispilstai,lauki smile.gif.... is anksto aciu 4u.gif

Man paprasčiau būtų trumpai papasakoti - gelio faze mes vadiname procesą, kai mūsų muilas nuo sparčiai vykstančios saponifikacijos įkaista, patamsėja, tampa šiek tiek permatomas - kaip gelis. Gelio fazei praėjus, muilas vėl įgauna savo įprastą išvaizdą.
Štai čia matosi - gelio fazė prasideda nuo vidurio ir "plinta" iki pat kraštų. Kraštuose dar matosi kampukai, iki kurių gelio fazė nepriėjo.
user posted image

Gelio fazė nėra būtina muilui, bet ji paspartina saponifikaciją, muiliukas greičiau sukietėja, greičiau jį galima pjaustyti. Jeigu muilas jos nepraeina, išlieka šviesesnis, labiau pastelinių atspalvių, atrodo labiau "kreminis". Tą galima pasiekti, jeigu muilą iškart po išpilstymo įkišite į kamerą kokiai parai, nors tai nevisada suveikia. Kiekvienas muilo virėjas pasirenka, kaip jam labiau patinka - kad muilas pereitų gelio fazę, ar ne.
Kartais nutinka taip, kad muilas pats neišskiria pakankamai šilumos, kad pereitų pilną gelio fazę, taigi viduje lieka tamsesnis ovalas, o išorėje šviesesnis. Kad to išvengti (arba, kad paskatinti gelio fazę) galima muiliuką įsukti į rankšluosčius ir paklodes ar padėti kur nors šiltai. Kai kas netgi deda į šiek tiek pašildytą orkaitę (su išjungta šiluma).
Gelio fazė taip pat priklauso ir nuo recepto. Bent jau iš mano patirties - alyvuogių aliejus nelabai mėgsta kaisti, tuo tarpu kokosų aliejus atvirkščiai. Muilas taip pat labiau kaista nuo bet kokio cukraus recepte - į šią kategoriją įeina ir medus, ir įvairus pienas, ir alus, ir sultys, nes jie savyje turi natūralaus cukraus. Taigi, atsižvelgiant į receptą, reikėtų pasisaugoti, kad muilas neperkaistų. Jeigu dedate į receptą pieno ir medaus, nereikėtų turbūt jo stipriai apkloti ir visada neblogai karts nuo karto užmesti akį, kaip ten viskas atrodo. Kai muilas perkaista, gali nutikti visokių pokštų - kartais muilas skyla per vidurį, kartais netgi išsiveržia vulkanas biggrin.gif Kartais muilas gali "išrasoti" neaiškiu skysčiu, netgi kartais atsiskirti.

Dar pamiršau paminėti, kad kuo didesnis receptas, tuo labiau jis įkaista. Be to, medinės formos geriau sulaiko šilumą nei pavyzdžiui plastmasinės ar silikoninės. Ir paskutinis dalykas jau patyrusiems, kurie sugalvos sumažinti vandens kiekį muile - kuo mažiau vandens, tuo mažiau muilas kaista, taigi - tuo sunkiau pasiekti pilną gelio fazę.

Viskas, lyg ir viską surašiau, ką prisiminiau dabar čia g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Evah: 18 lapkričio 2011 - 14:14
Mat kaip.... as savo muiliukus is karto i formeles pyliau, niekuo neuzklojau, palikau kambario temperaturoje, na tai jis taip ir stovejo kaip koks kremas...tikrai alyvuogiu aliejus visai man neuzkaito...kol as ji maisiau iki pedsako jis vis veso ir veso....tai cia reik suprasti gelio fazes neperejo?

Labai aciu uz paaiskinimus 4u.gif Viska deduosi galvon, konspektuoju cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tigris: 18 lapkričio 2011 - 16:26
Formelės mažos buvo? Taip, beveik esu tikra, kad gelio fazės tada jis tikrai nepraėjo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 11 18, 18:11)
Formelės mažos buvo? Taip, beveik esu tikra, kad gelio fazės tada jis tikrai nepraėjo smile.gif


aha, mazos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 00:40)


Ar butina naudoti distiliuota vandeni? O kaip tada su tais muilais kuriems vietoj vandens dedami zoliu nuovirai, kava (Evah, kavos muilas jusu bloge fantastiskas wub.gif) ar net agurku sultys, alus, pienas... Juk sie skysciai jau ne distiliuoti g.gif



Jau atsakė Evah, kurios muilai visada nuostabūs!
galiu tik pridėti, ką esu skaičiusi: distiliuotas vanduo dar vartojamas todėl, kad paprastame vandenyje yra laisvų metalų jonų ir kitų medžiagų priemaišų, kurios saponifikacijos metu sudaro kenksmingus junginius, pasiliekančius muile.
Atsakyti
Merginos, būkit, geros, atsakykit, koks turi būt maždaug sočiųjų ir nesočiųjų riebalų santykis.
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu doh.gif blush2.gif
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt blush2.gif
Atsakyti
nezinau ar atsakysiu i tema, bet teko skaityti, kad skystu alieju geriausia kad butu 60 proc, o kietuju 40 proc. Skaiciukai tie patys, tai gal apie ta pati kalba eina g.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 11 16, 11:12)
Vaiva, dėl alaus - vandenį tiesiog pakeičiam alum. Tik jame nebeturi būti likę alkoholio, kitaip bus šarmingas vulkanas virtuvėje, kai bandysit su šarmu maišyti. Vienas iš būdų yra nuvirti alkoholį, kitas - laikyti alų šaldytuve kelias dienas vis pamaišant, kad jis pats savaime nugaruotų. Alus tinka bet kuris, praktiškai.

Ir taip, skaičiavimas tavo normalus. Tik kitą kartą nepamiršk to pariebinimo biggrin.gif


Naaa kas idomiausia smile.gif ,as gamindama muila su alumi, nedariau jokiu nugarinimu, nelaikiau alaus saldytuve ir t.t...man nebuvo jokio vulkano efekto. As iskart alu is skardines pilu ir gaminu muila.
Papildyta:
Ievulyte oiii kokia gausi ir fantastiska muiliuku kolekcija thumbup.gif
Papildyta:
Kukulytes irgi jaukus tokie muiliukai wink.gif ir gana daug. smile.gif
Turbut cia visos Kaledoms prisigaminot? smile.gif
Papildyta:
Evah man taviskis muilas irgi idomus, toks kartu parprastas ir nepaprastas. smile.gif smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Kvaki @ 2011 11 18, 19:49)
Merginos, būkit, geros, atsakykit, koks turi būt maždaug sočiųjų ir nesočiųjų riebalų santykis.
Mintyse sukasi skaičiai 60:40, bet kur kuris, niekaip nepamenu  doh.gif  blush2.gif
Bandau receptą kalkuliuot iš likučių, ir nebežinau į kurią pusę krypt  blush2.gif


Aisku, cia klausimas ne i tema biggrin.gif ....jus kartais ne auksarankiu muilo tinklalapelyje buvot? smile.gif
Papildyta:
QUOTE(ailima @ 2011 11 17, 14:11)
sveikos,

labai gražūs visų muilai, ypatingai man patinka Evah muilai, jie tokie dailūs, tiesūs,Evah kuo jūs juos pjaustote, su spec pjaustykle su stygomis?
esu dariusi su raudonu moliu, kadangi jo įdėjau mano galva perdaug, raudonos spalvos nebuvo, gavosi ruda, ir muilas buvo toje vietoje labai minkštas
kiek jūs dedant molio 1kg ir kaip jūs jį dedate, maišote su aliejumi ir dedat po pėdsako ar kaip?

dar kažkuri rašė, kad kvapo stabilizavimui deda Iris miltelius, kaip jūs juos dedat, maišot su aliejumi ar su EA?


Kur Jus perkat tuos Iris miltelius? smile.gif Noreciau ir as, kad kvapas muile issilaikytu ilgiau smile.gif
Papildyta:
3 dienas nebuvau cia smile.gif ,o prirodet daug daug sauniu muiliuku thumbup.gif ...ryt pabaigsiu ziurinet visa foruma smile.gif ....
Atsakyti
QUOTE(Tigris @ 2011 11 18, 23:12)
nezinau ar atsakysiu i tema, bet teko skaityti, kad skystu alieju geriausia kad butu 60 proc, o kietuju 40 proc. Skaiciukai tie patys, tai gal apie ta pati kalba eina g.gif


Tigris, atvirkščiai - rekomenduojama yra 40% skystųjų aliejų ir 60% minkštųjų lotuliukas.gif . Bet tai nėra taisyklė, esti visokių išimčių smile.gif.
Atsakyti