Detalyte, dailūs muiliukai
Pažįstamas braižas
O dėl sodos ant muilo, tai ji susidaro, kai šarmas dar šviežiame muile reaguoja su anglies dioksidu ore. Ar ji susidarys, priklauso vėlgi nuo milijono dalykų ir labai sunku tiksliai nustatyti, kas būtent ją sukelia. Esu girdėjusi teoriją, kad soda priklauso nuo muilo "tankumo" ir vandens kiekio muile. Taip pat ir nuo priemaišų mūsų šarme. Kaip žinia, natrio šarmo grynumas dažniausiai siekia 92-99%. Kai kurie priedai taip par skatina susidaryti sodą, pavyzdžiui, kai kurie eteriniai, aromatiniai aliejai, ypač dideli kiekiai sviestų recepte. Drėgnoje patalpoje taip pat daugiau šansų susidaryti sodai.
Vieni iš būdų, kurie padėtų išvengti sodos:
1. Visada muilą "priversti" pereiti gelio fazę. Kuo greičiau muile įvyksta saponifikacija, tuo mažiau šansų susidaryti sodai.
2. Uždengti maistine plėvele. Bet ne taip, kad virš muilo formą uždengti, o taip, kad plėvelė liestųsi su muilu. Tada muilas negauna kontakto su oru, nesusidaro soda.
3. Amerikietės labai mėgsta muilą nupurkšti izopropilo alkoholiu. Taip irgi sudaromas barjeras tarp muilo paviršiaus ir oro.
4. Bičių vaškas recepte (iki 1%) taip pat padeda išvengti sodos.
O šiaip, aš visiškai nesuku sau galvos dėl sodos. Būna pas mane jos, bet nebaisiai ir man savotiškai netgi gražu.