Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas, 7 tema

QUOTE(Svaiguma @ 2011 11 20, 18:38)
Ketinu pavasari pradet statybas ir planuoju isirengt geot sild. Gavau keleta samatu ir skirt pasiulymus det vert arba horizont kolektoriu. Pas mane yra 1,2-1,8 m uzpilto smelio per visa sklypo perimetra, zemiau - molis. Sklypo plotas (15 a) leidzia deti horizont kolektoriu, taciau abejoniu kelia ne pats tinkamiausias gruntas. Vert kolektoriui grezini reiketu daryt ne maziau nei 80 m. Kainu skirtumas tarp vert ir horizont kolektoriu nera baisiai didelis, ~5K LT. Ka manote/zinote/ismanote apie kolektoriu skirtumus ir kuris is ju yra labiau uztikrintas ar geresnis pasirinkimas? Aciu.

Vertikalus kolektorius kaip ir geresnis, bet nežinau, kaip dėl vieno niuanso. Pažystamas pasakojo, jog pas jo kaimyną atsirado problema, kai iš horizontalaus kolektoriaus pradėjo sunktis neužšalantis skystis. Teko kviestis meistrus, tie greitai rado kurioje vietoje leido, atkasė ir sutvarkė. Kaip paaiškino, leisti galėjo pradėti dviem atvejais:
1. ties sujungimo vieta,
2. arba klojant vamzdžius, vienoje vietoje vamzdis buvo užlenktas (situacija, kai susidaro kilpa ir ji užtraukiama) ir toje vietoje vamzdis jau nepatikimas.

Vertikalaus kolektoriaus atveju aišku bus vientisas vamzdis, bet kad jį klojant darbininkai kokioje nors vietoje vamzdžio neperlenks, garantijų nėra, o sutaisyti tokio kolektoriaus, jau neįmanoma, bent jau aš neįsivaizduoju kaip.

Pataisykit labiau nusimanantys, ar tokios situacijos vertikaliuose kolektoriuose yra neįmanomos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 20 lapkričio 2011 - 22:33
Sveiki,

gal kreipiuosi ir ne tuo adresu, bet maža kas smile.gif.

Kompiuterio susirinkimas pačiam yra lengvas, kaip ir konstruktoriaus lego kaladėlių dėliojimas, tik reikia pasigilinti kas su kuo dera, kas kam netinka ir tam tikrus atskirų dalių nustatymus. Kilo mintis, kad tas pats yra ir su šilumos siurbliais. Pasiskaitai vieno aprašymą, tai tas su Mitsubishi kompresoriumi, tai tas dar su geros firmos kokia tai dalimi, o ir tai, jog Lietuvoje surinkinėjami "lietuviški" SVEO šilumos siurbliai mane užveda ant minties, kad ir šilumos siurblį galima susirinkti pačiam iš komplektuojančių ir greičiausiai pigiau ir labiau atitinkantį tavo poreikius nei perkant gatavą produktą.

Ar kas turit žinių, kaip būtų galima pačiam susirinkti šilumos siurblį, arba gal žinote internetinių adresų šia tema?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 11 21, 08:14)
Sveiki,

gal kreipiuosi ir ne tuo adresu, bet maža kas smile.gif.

Kompiuterio susirinkimas pačiam yra lengvas, kaip ir konstruktoriaus lego kaladėlių dėliojimas, tik reikia pasigilinti kas su kuo dera, kas kam netinka ir tam tikrus atskirų dalių nustatymus. Kilo mintis, kad tas pats yra ir su šilumos siurbliais. Pasiskaitai vieno aprašymą, tai tas su Mitsubishi kompresoriumi, tai tas dar su geros firmos kokia tai dalimi, o ir tai, jog Lietuvoje surinkinėjami "lietuviški" SVEO šilumos siurbliai mane užveda ant minties, kad ir šilumos siurblį galima susirinkti pačiam iš komplektuojančių ir greičiausiai pigiau ir labiau atitinkantį tavo poreikius nei perkant gatavą produktą.

Ar kas turit žinių, kaip būtų galima pačiam susirinkti šilumos siurblį, arba gal žinote internetinių adresų šia tema?

Manau jei esi koks mechanikos inzinierius ar kazkas panasaus, tikrai imanomas reikalas mirksiukas.gif Mano pusbrolis butent toki darba dirba, tik ne su silumos ssiurbliais. zodziu padaro brezinius staklem, uzsako detales visas ir gaunasi apie 3 kart pigiau nei pirkt is uzsienio kurnors. Bet zinoma daug niuansu su tuo reikalu...
Atsakyti
Siuo metu sildausi nama mieste gamtinemis dujomis. Galvoju gal verta butu isirengti geotermini sildyma. Sklypo plotas virs 6 aru. Ar imanoma tokiame plote isirengti ir ar prasminga, jei dujos yra? Per kiek laiko galetu atsipirkti lyginant su dujiniu sildymu?
Atsakyti
QUOTE(rihanna9 @ 2011 11 21, 17:35)
Siuo metu sildausi nama mieste gamtinemis dujomis. Galvoju gal verta butu isirengti geotermini sildyma. Sklypo plotas virs 6 aru. Ar imanoma tokiame plote isirengti ir ar prasminga, jei dujos yra? Per kiek laiko galetu atsipirkti lyginant su dujiniu sildymu?

Tuos min 30.000Lt geriau investuokite į namo atitvarų sandarinimą ir šiltinimą. Pigesnė geo energija neišspręs problemos, nes greičiausiai problema - kiauras namas.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 11 21, 19:24)
Tuos min 30.000Lt geriau investuokite į namo atitvarų sandarinimą ir šiltinimą. Pigesnė geo energija neišspręs problemos, nes greičiausiai problema - kiauras namas.

Būtent.
O konkrečiai dėl klausimo, tai geoterminio ekspluatacija pigesnė nei dujinio katilo, bet geoterminio atsiperkamumas, jei lyginti su šildymosi dujomis savikaina, kai dujinis šildymas jau pajungtas, tai niekada neatsipirks, o ir komforto daugiau nei dujinio atveju nebus. Mąstykit, tik kaip namą apšiltinti, o ne kaip šildymosi būdą pasikeisti.

Ženkliai ekonomiškai labiau atsiperkantis variantas Jūsų atveju būtų tos pačios sumos išleidimas namo apšiltinimui, o ne šildymo būdo pakeitimui. Ta prasme, jei išleisit 30-40 tūkstančių geoterminiam, šildysitės pigiau gal kokiais 20-30%, jei tą pačią sumą išleistumėt namo apšiltinimui, šildytumėtės pigiau >50%.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 21 lapkričio 2011 - 20:00
Aciu uz issamius ir aiskius atsakymus. O kokia medziaga rekomenduotumete siltinti fasada ( akmens vata ar polistirolu)? Toks pat klausimas apie pamatu apsiltinima, t.y. kokia medziaga siltinti? Ir kodel tokia medziaga o ne kita? O gal geriau butu fasada kazkaip apmuryti, dedant vata ar polistirola i tarpa tarp seno ir naujo ismuryto fasado?
Atsakyti
QUOTE(rihanna9 @ 2011 11 21, 22:50)
Aciu uz issamius ir aiskius atsakymus. O kokia medziaga rekomenduotumete siltinti fasada ( akmens vata ar polistirolu)? Toks pat klausimas apie pamatu apsiltinima, t.y. kokia medziaga siltinti? Ir kodel tokia medziaga o ne kita? O gal geriau butu fasada kazkaip apmuryti, dedant vata ar polistirola i tarpa tarp seno ir naujo ismuryto fasado?

Vatos technologijoje yra dvi plėvelės - garinė, dedama iš namo pusės, sauganti vatą nuo drėgmės garų pavidale, nes jei vata gaus drėgmės, skaitykit kad vatos nėra, ir priešvėjinė, kuri kaip tik praleidžia vatoje užsilaikiusius garus. Gal lauko siena ir atstotų priešvėjinę plėvelę, jei vatą ten pritrombuotumėt, bet su klinkeriu, paprastai daromas ventiliuojamas fasadas.

Aš asmeniškai esu už putplastį, bet ir jis turi problemų.

Kas liečia šiltinimą, tai į tai reikia žiūrėti kompleksiškai, tai ne tik sienos ir pamatai. Labai siūlyčiau paskaitinėti supermamų forumo temą apie pasyvų namą, įpatingai pirmąsiais, kuriose dar buvo EVOY.

Pasyvus namas - 10, Dalinamės patirtimi ir informacija
Pasyvus namas - 9, Dalinamės informacija ir patirtimi
Pasyvus namas - 8, Dalinamės informacija ir patirtimi
Pasyvus namas ir jo variacijos VII, Kaip pasistatyti Pasyvų namą?
Pasyvus namas ir jo variacijos VI, Kaip pasistatyti Pasyvų namą?
Pasyvus namas ir jo variacijos V, Ar šiandien verta statytis "standartą"?
Pasyvus namas ir jo variacijos IV, Ar šiandien verta statytis "standartą"?
Pasyvus namas ir jo variacijos III, Ar šiandien verta statytis "standartą"?
Pasyvus namas ir jo variacijos II, Ar šiandien verta statytis "standartą"?
Pasyvus namas ir jo variacijos, Ar šiandien verta statytis "standartą"?

Nebūtina statytis PN, bet jei norite šiltintis, tai pradžiamokslį ten rasit.
Atsakyti
Buvau uždavęs klausimą apie galimybę šilumos siurblį susirinkti pačiam. Apie šį latvio šilumos siurblį nuoroda supermamose jau buvo įmesta anksčiau. Pasirodo Lietuvoje irgi yra entuziastų, kurie šilumos siurblį vos ne pilnai susirenka savo rankom. Na ne to ieškojau, bet gal kam įdomu, kaip atrodo savadarbis šilumos siurblys, kurio gamybai išleista apie 2000 Lt smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 11 22, 18:44)
Buvau uždavęs klausimą apie galimybę šilumos siurblį susirinkti pačiam. Apie šį latvio šilumos siurblį nuoroda supermamose jau buvo įmesta anksčiau. Pasirodo Lietuvoje irgi yra entuziastų, kurie šilumos siurblį vos ne pilnai susirenka savo rankom. Na ne to ieškojau, bet gal kam įdomu, kaip atrodo savadarbis šilumos siurblys, kurio gamybai išleista apie 2000 Lt smile.gif.

Latvio siurblys rimciau atrodo,o lietuvio tai ten aiskiai parasyta-tik dalinis pagalbininkas.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 11 22, 18:56)
Latvio siurblys rimciau atrodo,o lietuvio tai ten aiskiai parasyta-tik dalinis pagalbininkas.

Dalinis, ne dalinis, bet pasak autoriaus 3kW, mano namo šildymosi poreikiams per akis. Tik labai jau grubiai padarytas, todėl ir COP iš vandens tiktai 3. Nors iš kitos pusės, man suplanuoto elektrinio šildymo įvedimas ženkliai daugiau kainuotų, verta susimastyti bigsmile.gif .
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 11 22, 22:52)
Dalinis, ne dalinis, bet pasak autoriaus 3kW, mano namo šildymosi poreikiams per akis. Tik labai jau grubiai padarytas, todėl ir COP iš vandens tiktai 3. Nors iš kitos pusės, man suplanuoto elektrinio šildymo įvedimas ženkliai daugiau kainuotų, verta susimastyti  bigsmile.gif  .

Tas Petras tamstai infraplokštes visam namui už 500 lt sukonstruos. 4u.gif

Susimąstykim ir ar už 2000 lt pavyktų įrengti bent jau kolektorių, kuris yra 2 m gylyje.
Ar turėsite laiko raustis po šiūkšlynus ieškodami senų šaldytuvų ir balionų?
Kokia bus reali visos sistemos kaina jei dalys bus ne iš šiukšlyno?
Kiek laiko toks daiktas veiks ir kaip dažnai jį reikės remontuoti?
Kiek galima pasitikėti Petro COP nustatymo metodika? Juk pats sako, kad malkos vistiek žymiai pigiau, kad prie COP 3 - 4 nelabai gali būti.

Galiausia tūkstančius kainuoja aukštos kokybės, pilnai automatizuoti 5 - 10 kartų galingesni šilumos siurbliai. Mažo galingumo vandeniui šildyti skirtas šs kainuoja 5 - 8 tūkstančius jau su boileriu. Tikrai netikiu, kad pavyks pačiam ženkliai pigiau pasidaryti. Jau nekalbu apie kokybę, patikimumą ir sugaištą laiką.

Jei jau niešti rankos tai namuose pilna paprastesnių daiktų kuriuos galima apsidaryti pačiam.

Atsakyti