QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 13:29)
Pačiam pirmam sakinyje parašiau, kad nežiūrių į saulės kolektorių kaip į galima šilumos šaltinį žiema.
O aš žiūriu. Štai ir skirtumas. Suprantu, kad saulės kolektorius negali prišildyti standartinio namo žiemą, visai kitas reikalas energetiškai efektyvus namas, kurio šildymui užtenka tų kelių saulės kolektorių gautų "ašarų". Beje, minėjote, kad saulėtos dienos žiemą būna vos kelios. Gal prisimenat savo teiginį apie tai, kiek valandų Lietuvoje trunka šalčiai? Tai vat, tos saulėtos dienos žiemos metu būna anticiklonų metu, tai yra kaip tik tada, kada spaudžia didžiausias šaltukas. Taigi, didžiausių šalčių metu, saulės kolektorius generuoja didžiausią šilumos kiekį padengdamas su kaupu namo šildymo poreikį, o tomis statistinėmis žiemos temperatūromis - 0C laipsnių, kada statistiškai nebūna saulės, vakuminiai saulės kolektoriai vis tiek surenka minimaliai šilumos, bet ir vėl užtektinai padengti nedidelius energetiškai efektyvaus namo poreikius.
Kad maksimaliai išnaudoti saulės kolektorių, šildymo sistema turi gebėti šildyti naudodama maksimaliai vėsų šilumnešį, štai kodėl grindinis šildymas šiuo atveju be konkurencijos.
Nieko keisto, kad nesuprantate, kad saulės kolektoriumi galima šildytis. Statistiškai Lietuvoje vos ne 100% žmonių gyvena energetiškai neefektyviuose namuose. Darbo metu jums su kitokiais ir netenka susidurti, bet nemanykite, kad nėra kitokių namų, kuriems negalioja standartiniams namams galiojančios taisyklės. Po kelių metų situacija pasikeis kardinaliai ir kuo greičiau su tokiais namais pradėsite dirbti, tuo anksčiau būsite pasiruošęs 2020 metams.
Visą kitą laiką saulės baterija
Saulės baterija gamina elektros energiją, saulės kolektorius šildo vandenį. Saulės baterijų NVK paprastai nesiekia 20%, saulės kolektorių NVK nepalyginamai didesnis. Aš nekalbu apie saulės baterijų naudojimą, aš kalbu tiktai apie saulės kolektorius. Vakuminiai saulės kolektoriai saulės šilumą renka net ir debesuotą dieną, net žiemą jie pakankamai efektyviai pašildo vandenį iki grindinam šildymui užtektinų temperatūrų.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 13:53)
QUOTE(mintas @ 2012 10 13, 08:07)
1) Dėl saulės kolektorių ... tokios sistemos iš tikrųjų yra ekonomiškai nepagrįstos.
2) ... mano nuomone, nėra žemėja šiuo metu pigesnio šildymo būdo, kaip saulės pagalba,
*
Jus pas sau prieštaraujate. Apsispręskite pagaliau, kuris iš jūsų teiginių yra teisingas.
Neprieštarauju, gal tiesiog neparašiau visos informacijos
. Matosi kad nesate įsigilinęs į šildymą saulės kolektorių pagalba
.
Kad pilnai padengti šildymosi poreikį saulės kolektoriais, reikia įsigyti jų didelį kiekį, tai yra ekonomiškai nepagrįsta. Mažinant jų kiekį, mažinam įrengimo kainą, bet trūkstamą šilumos kiekį padenginėjam kitais šilumos šaltiniais. Saulė yra pats pigiausias šilumos šaltinis, skiriasi tik investuojamų pinigų kiekis reikalingas tai šilumai paimti.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 14:26)
Man patinka žmonies bandandantis aiškinti ką kiti supranta, ar nesupranta.
Geriau pats supraskite, kad šildymo procesui pakanka recirkuliacijos. O šviežio oro kiekis reguliuojamas pagal poreikį. Jei norite gaivesnio oro - niekas nedraudžia paspausti mygtuką, atsidarys sklendė ir bus oras bus tiekiamas tik iš lauko. (Taip, tarp kitko, galima už dyką vėsinti patalpas nakties metų.) O jei diena visi išvažiuoja į darbą, tai galima naudoti tik recirkuliaciją (arba palikti tik minimalų vėdinimo režimą). Vasara nėra naudinga tiekti karšto oro į patalpą, o žiemą - papildomai šaldyti namą, net tuo atvejų kai rekuperatorius gražina didesnį dalį energijos.
Be to, kam pirkti 750m3/h rekuperatorių jei pilnai pakanka 250m3/h našumo įrenginio + kanalinio kaloriferio su ventiliatoriumi recirkuliacijai?
Papildyta:
Rašyti vieną nesąmonę po kitos - ne pats geriausias būdas kažką įrodyti. Jus pasidomėjote, kokios bus temperatūros oriniame šildyme konkrečiam atvejui - aš jums atsakiau. O fantazijos dėl 50"C - tai tik fantazijos.
Ed@ai Jūs absoliučiai nesidomėjote rekomendacijomis Pasyvių namų statybai. Kuo anksčiau pradėsite, tu labiau būsite pasiruošęs 2018 metams, kada visi visuomeniniai pastatai privalės būti statomi tik atitinkantys energetiškai efektyvių namų standartus, arba 2020m kada absoliučiai visi pastatai negalės būti kitokie.
Pasidomėsite ir suprasite, kad viskas, ko mokėtės, ką dabar įprastai skaičiuojate standartiniams namams, biurams ir įstaigoms ir ką dar skaičiuosite keletą metų, jau dabar yra pasenę morališkai.
Viskas ką parašė Vilienė ir ką parašiau aš, patikėkite, Jūs pats taikysite, jei ne savo noru dabar, tai po kelių metų būsite priverstas tai daryti.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2012 10 13, 15:19)
Geriau pamirškite, kad praeities namai šildymui naudojo recirkuliaciją, nes ateities namams šildymui užtikrinti pilnai užtenka debitų, užtikrinančių pakankamą vėdinimą. Pastebėsiu, kad 750m3/h rekupas yra jūsų išsigalvojimas, ne mano!
Šiaip tai ed@as teisingiau rašė nei Jūs supratot
. 750 m3 debitą jis paminėjo kaip recirkuliuojamą, vėdinimui tiekiamą jis minėjo mažesnį debitą
Iš principo sakyčiau labai gerą sistemą pasiūlė energetiškai neefektyviam namui.