Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas, 7 tema

QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 17:35)
Atrodo, jums kyla noras surasti bet kokį priežasti, kad galima būtu pasiginčyti, net nebandant gilintis į reikalo esmę.  g.gif

Žinant jūsų agresyvų diskutavimo būdą, geriausia gynyba - puolimas 4u.gif Nors ir nepatinka, bet paprasčiausiai neturiu kitos išeities, kitokia diskusija mums niekada dar nepavyko.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 17:35)
Į kitus panašaus pobūdžio jūsų komentarus ne matau reikalo atsakinėti.

Tai tik patvirtina aukščiau išsakytą nuomonę 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 13 spalio 2012 - 16:52
QUOTE(Vilienė @ 2012 10 13, 16:52)
Žinant jūsų agresyvų diskutavimo būdą, geriausia gynyba - puolimas 4u.gif  Nors ir nepatinka, bet paprasčiausiai neturiu kitos išeities, kitokia diskusija mums niekada dar nepavyko.

Mano nekalta pastaba, kad paprasčiau kasti tranšėją vamzdžiui, kai yra nuimtas augalinis sluoksnis - pasirodė jums agresyvi?! thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 10 13, 09:12)
orinio šildymo tikrai užteks:
300m3/h x delta 28C x 0.36 ~ 3kW

tai kad labai jau lietuviškas kubatūras nurodėte wink.gif. 4 žmonės*30m3=120m3 visam namui wink.gif.
tai yra daugiau nei dvigubai mažiau nei nurodėt ir tai yra apie 1kW pernešamos šilumos, o tiek tai jau per mažai, kai reikia 3kW.
Kad jau norite grindinio, tai neįsismarkuokite su metražu, apsiribokite pora eilių palei sienas ir tik san mazgus suklokite tankiau.

neįsismaginsiu tai tikrai. Dabar kaip tik projektą daro. Tik vienas niuansas, kai pats skaičiavau pagal pateiktas metodikas, tai norint mažinti šilumnešio temperatūrą, metražą reikėtų didinti wink.gif. Bežaizdamas su skaičiavimais suradau, kad su paduodama šilumnešio temperatūra galima ištaisyti vos ne visas su metražu padarytas klaidas.

Na jei edas nebus užsispyręs

Tai kad lygtais viskas tvarkoje su juo smile.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 spalio 2012 - 20:30
QUOTE(ed@ @ 2012 10 12, 22:00)
Tai jus klystate. Kiekvienas gamintojas turi visą gamą modelių ir jie skirtingai kainoja. Jus apie kokį modelį kalbate? Bent šildymo galią galite nurodyti?

uzteks paminet daikina ir toshiba su max gaminamu galingumu? smile.gif as pirkau daikinus i namus, bendradarbis toshiba. sildymo galingumas kad nepameluot apie 5-6kw. Vien zodziu ir as ir jis emem galingiausius is atitinkamu seriju. kaina irgi panasi apie 5000Lt. panasiai ir mitsubai kainuoja +-. Taip kad ner ka lygint su "vandeniniais" t.y. vanduo-vanduo SS
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 13 spalio 2012 - 21:06
QUOTE(DEU @ 2012 10 13, 09:08)
Dar geriau būtų pasiskaičiuoti. Vidutinė šeima karštam vandeniui paruošti sunaudoja 3000 - 4000 kWh. Jei jau tikrai turėsite saulės kolektorių, elektra liks pasišildyti trečdalį šio kiekio kas vėlgi visai nedaug ir brangios sistemos ekonomiškai nėra prasmingos.
Be to reikėtų turėti galvoje, kad kuo sudėtingesnė sistema tuo sunkiau ją suderinti ir prižiūrėti. Aš kaip tik stengiuosi viską daryti kuo paprasčiau. Kuo mažiau viskas sujungta į vieną krūvą tuo patikimiau veikia ir lengviau reguliuojasi.

Patraukliausiai man žiūrisi saulės kolektoriai, todėl pirmiausiai galvoju apie investavimą į juos, trūkstamą kiekį padengiant, šildant šilumnešį elektros tenų pagalba. Mano žemėje paklotas vamzdis skirtas geoterminiam pradžiai bus išnaudotas kaip ŽŠ rekuperatoriaus paduodamo oro pašildymui. Kol matysiu, kad elektros kainos įkandamos, daugiau nieko ir nedarysiu. Jei šilumos nuostoliai dėl kokių tai antgamtinių reiškinių, (ar pelių spiečiaus mano apšiltinimo sluoksnyje smile.gif ) bus didesni nei buvo numatyta, ar elektros kainai peržengus kokią 1.50Lt už kilovatą ribą pradėsiu mastyti apie labai mažo geoterminio siurblio įsigijimą. Labai nenoriu grežioti skylių vėliau ir pažeidinėti jau įrengtą termoizoliacinį sluoksnį, todėl visus vamzdžius kurių man gali prireikti ateitį stengiuosi prasivesti iš karto. Todėl mano ŽŠ skirtas vamzdis mažiausiai 3X didesnis nei turėtų būti. Gal vis tik kada, jau begyvnant name, pavyks pačiam pasigaminti mažo galingumo ŠS smile.gif.

Man ši problema taip pat labai aktuali todėl kreipiu į tai didelį dėmesį.  Gyvenau viešbutyje su tokiu siurbliu keletą dienų. Vienas dalykas jis veikia negarsiau nei rekuperatorius, kuris vis tiek bus. Kitas, kad PN,  miegamajame nakties metu, drąsiai galima nejungti jokio šildytuvo, nes dėl žmonių skleidžiamos šilumos ir namo šilumos išlaikymo savybių temperatūra tikrai nenukris. O blogiausiu atveju visada galima pora laipsnių pakelti ir paprasčiausiu elektriniu šildytuvu.

Problema išsprendžiama, bet manau kad ją reikės spręsti.

Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2012 10 13, 09:40)
Nereikėtų pamiršti, kad vidutinė šildymo sezono temperatūra apie 0, sausio -6. Šalčiau nei -17 jau reikia skaičiuoti valandomis. Mano minėti oras oras siurbliai prie -15 palaiko COP apie 3, o prie 0 apie 5. Todėl vidutinio COP 3 - 4 drąsiai galima tikėtis.
Brangumas sąlyginis dalykas. Kiek ko neklausiau visi kaip susitarę tvirtina, kad grindininio  šildymo įrengimo  kaina  100 lt/m2. Mano manui būtų tie patys 16 000 - 17 000. Plius šilumos siurblys, kontūras ir t.t. Mažiausia dvigubai daugiau,  be to be vėsinimo vasarą.
Elektros variantas taip pat labai patrauklus. Visgi oras oras pagal mano skaičiavimus  ekonomiškai labiau apsimoka. Be to turi šaldymą ir psichologiškai lengviau sumokėti statant namą didesnę sumą, o paskui mokėti po 100 lt/mėn. už šildymą.

Iš principo šildymosi būdas pakankamai geras. Aš pamenu pats juo buvau užsidegęs pačioje pradžioje, bet po ilgų apmąstymų šia tema nusprendžiau, kad asmeniškai man labiau priimtinas kitas variantas.

Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2012 10 13, 10:23)
Pasigooglinau truputį apie gruntas oras (net nebuvau apie tokius girdėjęs). Kaina kaip ir oras oras  tik ...  plius kolektorius. COP apie 4. Per šalčius COP būtų kiek didesnis, bet investicija akivaizdžiai per didelė. Reikėtų statyti vieną įrenginį ir galvoti kaip paskirstyti šiltą orą. Kaip tai gerai padaryti nelabai įsivaizduoju.

Tokį įrenginį reikėtų integruoti į ventiliaciją. Kaip tik tokią sistemą ir bando įkalbėti įdiegti ed@`as. Mano manymu tai geresnis variantas nei keli oras-oras siurbliai. Jau vien dėl to, kad nereikės tų vidinių blokų visur prikabinėti, nekalbant jau apie Vilienės paminėtą oras-oras siurblių ne patį geriausią tinkamumą energetiškai efektyviems namams. Beje, ed@`as minėjo, kad tokie siurbliai būna turi integruota vandens pašildymo kontūrą šildoma ŠS pagalba, taigi juo išsprendžiama ir vandens pašildymo problema.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2012 10 13, 07:22)
Manau kad tokio tipo namui idealiausia šildymo sistema keli oras oras šilumos siurbliai. Aš jau seniai apsisprendęs juos naudoti ir tobulesnio sprendimo nelabai įsivaizduoju. Yra visokių nuomonių, kaip ir visokių modelių. Aš rinkčiausi gana brangius (4000 - 5000 lt) modelius kurie net ir didelių šalčių išlaiko COP 2, veikia tyliai (pats patikrinau), yra programuojami. Mano atveju turėtų pakakti 3 - 4 įrenginių.

kaip tokiu irenginiu naudotojas (jau bus 3-ia ziema pirmam daikinui ir 2-a antram), turiu pareiga perspet - gal ir efektyvu, bet nieko gero smile.gif Nemalonus pastovus pakankamai gerai jauciamas oro judejimas, kaip koks skersvejis. sildantys pavirsiai zymiai smagiau. Turiu galvoj pecius, radiatorius, sildomas grindis, bet ka, kas sildo ne tiesiogiai oru. Itariu, kad sita beda turi netik kondicionieriai, bet visos santykinai zemos temperaturos oru sildancios sistemos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 13 spalio 2012 - 21:41
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 13:29)
Pačiam pirmam sakinyje parašiau, kad nežiūrių į saulės kolektorių kaip į galima šilumos šaltinį žiema.

O aš žiūriu. Štai ir skirtumas. Suprantu, kad saulės kolektorius negali prišildyti standartinio namo žiemą, visai kitas reikalas energetiškai efektyvus namas, kurio šildymui užtenka tų kelių saulės kolektorių gautų "ašarų". Beje, minėjote, kad saulėtos dienos žiemą būna vos kelios. Gal prisimenat savo teiginį apie tai, kiek valandų Lietuvoje trunka šalčiai? Tai vat, tos saulėtos dienos žiemos metu būna anticiklonų metu, tai yra kaip tik tada, kada spaudžia didžiausias šaltukas. Taigi, didžiausių šalčių metu, saulės kolektorius generuoja didžiausią šilumos kiekį padengdamas su kaupu namo šildymo poreikį, o tomis statistinėmis žiemos temperatūromis - 0C laipsnių, kada statistiškai nebūna saulės, vakuminiai saulės kolektoriai vis tiek surenka minimaliai šilumos, bet ir vėl užtektinai padengti nedidelius energetiškai efektyvaus namo poreikius.

Kad maksimaliai išnaudoti saulės kolektorių, šildymo sistema turi gebėti šildyti naudodama maksimaliai vėsų šilumnešį, štai kodėl grindinis šildymas šiuo atveju be konkurencijos.

Nieko keisto, kad nesuprantate, kad saulės kolektoriumi galima šildytis. Statistiškai Lietuvoje vos ne 100% žmonių gyvena energetiškai neefektyviuose namuose. Darbo metu jums su kitokiais ir netenka susidurti, bet nemanykite, kad nėra kitokių namų, kuriems negalioja standartiniams namams galiojančios taisyklės. Po kelių metų situacija pasikeis kardinaliai ir kuo greičiau su tokiais namais pradėsite dirbti, tuo anksčiau būsite pasiruošęs 2020 metams.

Visą kitą laiką saulės baterija

Saulės baterija gamina elektros energiją, saulės kolektorius šildo vandenį. Saulės baterijų NVK paprastai nesiekia 20%, saulės kolektorių NVK nepalyginamai didesnis. Aš nekalbu apie saulės baterijų naudojimą, aš kalbu tiktai apie saulės kolektorius. Vakuminiai saulės kolektoriai saulės šilumą renka net ir debesuotą dieną, net žiemą jie pakankamai efektyviai pašildo vandenį iki grindinam šildymui užtektinų temperatūrų.

Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 13:53)

QUOTE(mintas @ 2012 10 13, 08:07)

1) Dėl saulės kolektorių ... tokios sistemos iš tikrųjų yra ekonomiškai nepagrįstos.
2) ... mano nuomone, nėra žemėja šiuo metu pigesnio šildymo būdo, kaip saulės pagalba,
*

Jus pas sau prieštaraujate. Apsispręskite pagaliau, kuris iš jūsų teiginių yra teisingas.

Neprieštarauju, gal tiesiog neparašiau visos informacijos wink.gif. Matosi kad nesate įsigilinęs į šildymą saulės kolektorių pagalba wink.gif.

Kad pilnai padengti šildymosi poreikį saulės kolektoriais, reikia įsigyti jų didelį kiekį, tai yra ekonomiškai nepagrįsta. Mažinant jų kiekį, mažinam įrengimo kainą, bet trūkstamą šilumos kiekį padenginėjam kitais šilumos šaltiniais. Saulė yra pats pigiausias šilumos šaltinis, skiriasi tik investuojamų pinigų kiekis reikalingas tai šilumai paimti.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 10 13, 14:26)
Man patinka žmonies bandandantis aiškinti ką kiti supranta, ar nesupranta.  biggrin.gif
Geriau pats supraskite, kad šildymo procesui pakanka recirkuliacijos. O šviežio oro kiekis reguliuojamas pagal poreikį. Jei norite gaivesnio oro - niekas nedraudžia paspausti mygtuką, atsidarys sklendė ir bus oras bus tiekiamas tik iš lauko. (Taip, tarp kitko, galima už dyką vėsinti patalpas nakties metų.) O jei diena visi išvažiuoja į darbą, tai galima naudoti tik recirkuliaciją (arba palikti tik minimalų vėdinimo režimą). Vasara nėra naudinga tiekti karšto oro į patalpą, o žiemą - papildomai šaldyti namą, net tuo atvejų kai rekuperatorius gražina didesnį dalį energijos.
Be to, kam pirkti 750m3/h rekuperatorių jei pilnai pakanka 250m3/h našumo įrenginio + kanalinio kaloriferio su ventiliatoriumi recirkuliacijai?
Papildyta:

Rašyti vieną nesąmonę po kitos - ne pats geriausias būdas kažką įrodyti. Jus pasidomėjote, kokios bus temperatūros oriniame šildyme konkrečiam atvejui - aš jums atsakiau. O fantazijos dėl 50"C - tai tik fantazijos.

Ed@ai Jūs absoliučiai nesidomėjote rekomendacijomis Pasyvių namų statybai. Kuo anksčiau pradėsite, tu labiau būsite pasiruošęs 2018 metams, kada visi visuomeniniai pastatai privalės būti statomi tik atitinkantys energetiškai efektyvių namų standartus, arba 2020m kada absoliučiai visi pastatai negalės būti kitokie.

Pasidomėsite ir suprasite, kad viskas, ko mokėtės, ką dabar įprastai skaičiuojate standartiniams namams, biurams ir įstaigoms ir ką dar skaičiuosite keletą metų, jau dabar yra pasenę morališkai.

Viskas ką parašė Vilienė ir ką parašiau aš, patikėkite, Jūs pats taikysite, jei ne savo noru dabar, tai po kelių metų būsite priverstas tai daryti.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2012 10 13, 15:19)
Geriau pamirškite, kad praeities namai šildymui naudojo recirkuliaciją, nes ateities namams šildymui užtikrinti pilnai užtenka debitų, užtikrinančių pakankamą vėdinimą. Pastebėsiu, kad 750m3/h rekupas yra jūsų išsigalvojimas, ne mano!

Šiaip tai ed@as teisingiau rašė nei Jūs supratot wink.gif. 750 m3 debitą jis paminėjo kaip recirkuliuojamą, vėdinimui tiekiamą jis minėjo mažesnį debitą 4u.gif Iš principo sakyčiau labai gerą sistemą pasiūlė energetiškai neefektyviam namui.
Atsakyti
Vyrai,nemanot kad jau toli i pievas pavaret? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2012 10 13, 21:30)
tai kad labai jau lietuviškas kubatūras nurodėte wink.gif. 4 žmonės*30m3=120m3 visam namui wink.gif.
tai yra daugiau nei dvigubai mažiau nei nurodėt ir tai yra apie 1kW pernešamos šilumos, o tiek tai jau per mažai, kai reikia 3kW.

Juk nerašiau, kad 300m3/h pūsite kasdien? Kas jums neleidžia padidinti vėdinimo per didžiuosius šalčius iki 300m3/h o kai namui reikia 1kW verstis su minimaliu 120m3?
Beje, 120m3/h kaži ar užteks, likę du parametrai, pagal kuriuos skaičiuojame minimumą, tikrai padidins bent iki 150m3/h.
Analogiškai ir su vėsinimu, reikia galios - didinate debitą, bet ne iki mistinių standartinio namo 750m3/h, nes jūsų PN daugiau nereikės.
Kaip galvojate, ar neskraidys daiktai nuo 750m3/h? tongue.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2012 10 13, 23:33)
750 m3 debitą jis paminėjo kaip recirkuliuojamą, vėdinimui tiekiamą jis minėjo mažesnį debitą  4u.gif Iš principo sakyčiau labai gerą sistemą pasiūlė energetiškai neefektyviam namui.

Tegul tokius tornadus naudoja kiauruose namuose, kaip jau įpratęs ir kitaip nemoka biggrin.gif kaip pastebėjai "neefektyviam name"
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2012 10 13, 21:02)
uzteks paminet daikina ir toshiba su max gaminamu galingumu? smile.gif as pirkau daikinus i namus, bendradarbis toshiba. sildymo galingumas kad nepameluot apie 5-6kw. Vien zodziu ir as ir jis emem galingiausius is atitinkamu seriju. kaina irgi panasi apie 5000Lt. panasiai ir mitsubai kainuoja +-. Taip kad ner ka lygint su "vandeniniais" t.y. vanduo-vanduo SS

Su max galingumų kiek prašovėte. Man asmeniškai teko montuoti ir 0.5 ir 1.5 GWt agregatus. 5kW - tai yra trečias numeris, skaičiuojant nuo mažiausio. smile.gif

Jei kalbame apie vidutiniškai apšiltintą 200m3 namuką, ko gero teks rinktis ~10kWt multisplit sistemą. Vienas iš liderių (pagal kainą) Mitsubishi siūlo, dirbančią iki -25"C Zubadan seriją, dirbančią iki -25"C. Tinka 11.2kWt modėlis. Vien išorinis blokas kainoja 13200Lt (kataloginė kaina su PVM). Jei kalbate apie decentralizuotą sistemą, pridėkite dar 5-7 vidinius blokus (į kiekvieną kambarį). Jei statysite lubinės kasėtės - mokėsite po 3400 Lt už kiekvieną + 1000-1500 už vamzdelis ir montavimą (priklausomai nuo atstumo). Galite pasirinkti pačius pigiausius sieninius blokus, tačiau, šioje serijoje jie kainoja po 2650Lt.
(2650+1250montavimas)x6vnt + 13200 = 36000Lt
Sakyčiau, per daug įspūdinga kaina už malonumą nesirūpinti kas bus jei oras atšals daugiau negu -20"C. g.gif
Suprantama, tas pats Mitsubishi, kaip ir Daikinas, ir daug kitų turi gerokai pigesnius modelis. Bet jų charakteristikos yra visai kitokios. Yra serija kuri dirba iki -20"C, bet populiariausia - iki -15"C.

Palyginimui norėčiau paminėti pigiausius oras-oras sprendimo variantus.
- Pirma - darome centralizuotą sistemą, kai kabinamas vienas kanalinis kondicionierius ir oras paduodamas į kiekvieną patalpą per ortakius (per tos pačius ortakis vyksta ir vėdinimas). Ortakių irengimas kainos ne daug brangiau, nei mokėtumėte už jos, įrenginėdami vėdinimą atskirai. Už tat atsimeta vidinių blokų montavimas ir vamzdeliai į kiekvieną kambarį. Vietoje 7500 Lt kanalinį kondiką sandėliuke sumontuosite už ~900Lt.
- Antra. Pasirenkame, pvz., ne mažiau garsios firmos McQuay (priklauso DAIKIN Group) pati paprasčiausią modelį, dirbanti tik -10"C, ne inverterį, be papildomų pribabansų - ir už visą 12.3kW komplektą - mokame 7420 Lt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 14 spalio 2012 - 15:35
QUOTE(ed@ @ 2012 10 14, 15:34)
Su max galingumų kiek prašovėte. Man asmeniškai teko montuoti ir 0.5 ir 1.5 GWt agregatus. 5kW - tai yra trečias numeris, skaičiuojant nuo mažiausio.  smile.gif

Jei kalbame apie vidutiniškai apšiltintą 200m3 namuką, ko gero teks rinktis ~10kWt multisplit sistemą. Vienas iš liderių (pagal kainą) Mitsubishi siūlo, dirbančią iki -25"C Zubadan seriją, dirbančią iki -25"C. Tinka 11.2kWt modėlis. Vien išorinis blokas kainoja 13200Lt (kataloginė kaina su PVM). Jei kalbate apie decentralizuotą sistemą, pridėkite dar 5-7 vidinius blokus (į kiekvieną kambarį). Jei statysite lubinės kasėtės -  mokėsite po 3400 Lt už kiekvieną + 1000-1500 už vamzdelis ir montavimą (priklausomai nuo atstumo). Galite pasirinkti pačius pigiausius sieninius blokus, tačiau, šioje serijoje jie kainoja po 2650Lt.
(2650+1250montavimas)x6vnt + 13200 = 36000Lt
Sakyčiau, per daug įspūdinga kaina už malonumą nesirūpinti kas bus jei oras atšals daugiau negu -20"C.  g.gif
Suprantama, tas pats Mitsubishi, kaip ir Daikinas, ir daug kitų turi gerokai pigesnius modelis. Bet jų charakteristikos yra visai kitokios. Yra serija kuri dirba iki -20"C, bet populiariausia - iki -15"C.

Palyginimui norėčiau paminėti pigiausius oras-oras sprendimo variantus.
- Pirma - darome centralizuotą sistemą, kai kabinamas vienas kanalinis kondicionierius ir oras paduodamas į kiekvieną patalpą per ortakius (per tos pačius ortakis vyksta ir vėdinimas). Ortakių irengimas kainos ne daug brangiau, nei mokėtumėte už jos, įrenginėdami vėdinimą atskirai. Už tat atsimeta vidinių blokų montavimas ir vamzdeliai į kiekvieną kambarį. Vietoje 7500 Lt kanalinį kondiką sandėliuke sumontuosite už ~900Lt.
- Antra. Pasirenkame, pvz., ne mažiau garsios firmos McQuay (priklauso DAIKIN Group) pati paprasčiausią modelį, dirbanti tik -10"C, ne inverterį, be papildomų pribabansų - ir už visą 12.3kW komplektą - mokame 7420 Lt.

apie kokius jus cia gigawatus snekat? buitiniai ne multisplitiniai su max -25C daikinai ir toshibos turi maximalias sildymo galias iki 5-6kw ir kainuoja kaip ir sakiau apie 5000Lt. Na taip, jei statysi i kiekviena kambari tai kaina beprotiskai isaugs, bet man ant 100m2 pilnai uztenka 2.
Bet pasikartosiu, nepatinka man sitas orinis sildymo budas, labai jau ciongai per ausis traukia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2012 10 13, 22:33)
O aš žiūriu. Štai ir skirtumas. Suprantu, kad ... vakuminiai saulės kolektoriai vis tiek surenka minimaliai šilumos, bet ir vėl užtektinai padengti nedidelius energetiškai efektyvaus namo poreikius.

Ok. Jums atrodo, kad 184 val., kai temperatūra Vilniuje yra žemesnė už -15"C - tai yra daug. Bet, padalinus iš viso šildymo sezono valandų skaičiaus isitikinsite, kad tai yra viso labo 0.038, arba - 3.8%.

Jums atrodo, kad saulėtų dienų būna daug, tačiau statistika sako, kad vidutinė trukmė per parą gruodžio mėn. yra mažesnė kaip 35min. (2.4% paros laiko).

Jums atrodo, kad ir esant debesuotumui, galėsite pagauti pakankamai šilumos. Bet skaičiai sako, kad tos šilumos iš vis nėra daug. Per visą gruodžio mėn. į horizontalus paviršius gauna tik 9.7kWt*h/m2. Net jei skaičiuoti, kad namo poreikis yra tik 1.5kW/h, per mėn. tai sudarys 1116kWt*h. Prireiks 115m2 saulės kolektoriaus, o jei vertinti, kad ne visas spinduliavimas virsta energija ir yra nuostolių - tai reikės daug didesnio ploto.

Tai, kaip jus galite įvertinti saulės kiekį, remiantis tik savo jausmais labai skiriasi nuo realių skaičių.
Ed@ai Jūs absoliučiai nesidomėjote rekomendacijomis Pasyvių namų statybai...

Ar ne nusibodo kartoti šios nesąmones?
Kolektoriui visiškai vienodai ant kurio stogo jis stovį, pasyvaus namo ar sovietmečio "panelkės". Jei saulės nėra - jis vis vien nieko nepagaus. Galite perskaityti nors 100 kartų pasyvių namų reklaminiuose bukletuose, kad rekomenduojama naudoti saulės kolektorius - oras nuo to nepasikeis, ir naktis ne taps trumpesnė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 14 spalio 2012 - 17:03