QUOTE(DEU @ 2012 10 13, 07:22)
Kadangi mūsų namai turės panašų šildymo poreikį, jaučiu pareigą prisidėti prie atkalbinėjimo nuo grindininio šildymo
.
Labai didelis dėkui
, tikrai malonu, kad rūpinatės mano gerove
.
Dėl saulės kolektorių tai tiek to. Nors pardavėjai ir teigia, kad net ir šildytis saulės kolektoriais net Lietuvoje įmanoma kiaurus metus, bet tokios sistemos iš tikrųjų yra ekonomiškai nepagrįstos. Saulės kolektorius pasirinkau todėl, kad kiltų kuo mažiau klausimų, kodėl noriu mažiausiai įmanomo šilumnešio temperatūros, bei kad į skaičiavimus būtų įtrauktas šilumnešis - vanduo. Jei yra minčių apjungti kelis šilumos gavimo būdus į vieną, bus naudojama akumuliacinė talpa ir be skysto šilumnešio neišsiversi. Be to, šilumnešio temperatūra aktuali ir geoterminio šildymo atveju, kurį irgi žadu apjungti į sistemą per akumuliacinę talpą.
Jūsų paminėta taškinio šildymo ŠS sistema man labai gerai žinoma jau keli metai, juk ją su tamsta jau ne pirmus metus narstom. Man ji nepatinka, dėl kelių dalykų. Pirmiausiai nėra galimybės apjungti į vieną sistemą ir karšto vandens paruošimo, kas karšto vandens paruošimą iš principo turi daryti brangesniu, o kalbant apie tikrai šiltą namą, reikėtų atsižvelgti į pasyvių namų projektuotojų teiginį, kad tikrai šiltų namų šildymo energijos poreikių dalis skirta vandens pašildymui ženkliai išauga. Pagal Juos, pirmiausiai reikia rūpintis karšto vandens paruošimu ir namo šildymas tampa vos ne antraeiliu reikalu, priešingai nei kai kalba eina apie šių dienų standartinį namą.
Antras dalykas, kad ir kaip tyliai bedirbtų tie oras-oras ŠS vidiniai blokai, nenorėčiau tokio turėti miegamajame. Kai Jūs gyvai, dienos metu bandote išgirsti bent vieną garselį, nieko keisto kad tie blokai Jums atrodo dirbantys "be garso". Visai kitas reikalas, kai ateina naktis. Miegamajame nakties metu triukšmo fonas ženkliai krenta ir tampa girdimi, net toje pačioje aplinkoje, dienos metu negirdimi dalykai. Esu nekartą nuo to nusvilęs ir galiu drąsiai pasakyti, kad tokie triukšmai labai ženkliai įtakoja mano miego kokybę. Dienos metu negirdimi daiktai, nakties metu tampa girdimi ir nors skleidžia tolygų triukšmą, atrodo trukdantį tiktai užmigti, bet net ir užmigus ir išmiegojus pakankamą laiko tarpą atsibundi su ūžiančia galva. Jei manot, kad prie to galima priprasti, atsakysiu, kad tą "užiančios galvos sindromą" aš pajutau ne po pirmos vienintelės nakties. Ne, jį pradėjau jausti ir vis rimčiau, kol galiausiai buvau priverstas į tai atkreipti dėmesį po kelių parų miego triukšmingoje aplinkoje.
Trečias dalykas, tokia sistema man tikrai neatrodo ekonomiškai labiausiai pagrįstu sprendimu, nes bendroje sumoje, tokios šildymo sistemos kaina gausis irgi pakankamai nemaža, o ir eksploatacija nebūtinai bus pati pigiausia. Nors ir nemanau, kad saulės kolektorių pagalba šildysiuos visus metus, bet jei jau pasiryšiu investuoti į saulės kolektorius, mano nuomone, nėra žemėja šiuo metu pigesnio šildymo būdo, kaip saulės pagalba, tad neišnaudoti jo gaunamos šilumos ir namo šildymui, mano nuomone būtų kvaila ir tai tikrai turėtų sumažinti bendras šildymui skirtas išlaidas. Dar noriu šiuo atveju atkreipti dėmesį į tai, kad jei norėsit įsigyti saulės kolektorius tik vandeniui pašildyti, mokėsite už gaunamą šilumos kilovatą daugiau, nei kolektoriaus galingumą truputį padidinus ir jo galią naudojant ir patalpų šildymui, nes bus tokių dalių, kurias reikia įsigyti bet kokiu atveju, nepriklausomai nuo sistemos dydžio (valdikliai, vamzdynai, automatika, boileris).