Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas, 7 tema

Užtikau SVEO reklaminį bukletą. Jis mane sudomino, kad jame pateiktos 4 geoterminio pajungimo schemos, 4 saulės kolektorių schemos, bei pateikta kitos, techniniu požiūriu įdomios informacijos. Vis tik labiausiai užkliuvo tokio pobūdžio informacija

"Tikriems ekologiškos energijos fanams galime pasiūlyti SVEOsg (Saule-geo) sistemą, kuri "sandėliuoja" saulės energiją žemėje paklotame kolektoriuje. Šios sistemos efektyvumas itin aukštas, saulės kolektoriai įdarbinami ir apsiniaukusią dieną. Paprastai, kuomet nesaulėta, kolektoriai gamina tik 15..20C temperatūros vandenį, kurio šildymui nepanaudosi, tačiau panaudojant šilumos siurblį galima šildyti namus su transformacijos koeficientu 7..7,5."

Čia kad vėl nebūtų kalbama apie vasaros šilumos kaupimą iš kart sakau, kad tokia sistema tikrai efektyviai turėtų atrodyti žiemos metu, kada žemėje esantys kolektoriai iš tikrųjų dirba apsunkintomis sąlygomis, pasidengia įšalu. Tuo metu, kai saulės kolektoriai išduoda tik apie 15..20C temperatūrą, jo tikrai nepanaudosi boilerio šildymui, bet kovoti su kolektoriaus įšalu, tokios temperatūros daugiau nei pakanka.

Pirma mintis buvo, ar neapsimokėtų klojant kolektorių, šalia pirmos vijos priglaudus pratiesti dar vieną viją, per kuria su vandens vožtuvų pagalba galima nukreipti saulės kolektorių šilumnešį.

Vėliau pagalvojau, kad žemės kolektoriuje juk bėga tas pats glikolis, kaip ir saulės kolektoriuose, tad teoriškai tą pačia operaciją galima atlikti, paleidžiant cirkuliaciją iš saulės kolektorių tiesiai į žemės kolektorių. Aišku, čia jau labiau tiktu elektrinių vožtuvų mazgas, reguliuojamas daugmaž centralizuotai. "Protingo namo" elektronika, su tokiu darbu nesunkiai susitvarkytų.

Aišku nekalbu apie COP 7 ir panašiai, bet su žemėje pakasto kolektoriaus įšalu galima būtų atsisveikinti.

Iš kitos pusės, jei žemės kolektorius nutiestas gruntiniuose vandenyse, toks žaidimas iškart netenka prasmės.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 11 30, 11:52)
Sakai miegamo šiltos grindys blogai? Naktį keliesi po nuždie, bandai nepabusti iki galo - be tapkių droži. Ar šaltos grindys bus pliusas?
Man nesuprantama, kaip žmonės gali nemėgti šildomų grindų... ner geresnio sprendimo. Tavo namo nuostoliai bus labai nedideli, todėl grindų temperatura bus tik keletu laipsnių didesnė nei patalpų oras, kame matai trūkumą? Aš už šildomas visame name, be trijų mažyčių rankšluoščių džiovintuvų daugiau šildymo prietaisų nebus.
Gal ko nesuprantu, kodėl iškasenos radiatoriai miegamam?
Grįžtant prie temos (geo) nėr geresnio sprendimo kaip šildomos grindys jei name dirba ŠS ??-vanduo, niekas neprilygs gindims!
Papildyta:

Šioje temoje yra realiau mąstančių, nei geo rekluotojai - tipo ir namus atsivėsinsit, ir kolektorių "įkrausit" žiemai...netikiu.

na matai,cia kiekvienas savaip is ptroto eina,tai ir galimas radijatorius miegamajyje.. Bet cia dar neaisku ax.gif ,jei bus geoterminis pas mane,tai tada logiska sildomas grindis daryti.... mane labiausiai kamuojantis klausimas-ar verta tokiam kaip mano name geo rengti.. Gaunasi prabanga.. Bet ko tik nepadarysi del velesniu mazesniu saskaitu..
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 11 30, 11:20)
mane labiausiai kamuojantis klausimas-ar verta tokiam kaip mano name geo rengti..  Gaunasi prabanga.. Bet ko tik nepadarysi del velesniu mazesniu saskaitu..

Prabanga šiandieną, pažiūrėk kiek kainuoja savadarbiai, visi sutelpa į 2000 Lt, manai ilgai kiniečiai geoterminių nepasiūlys už realią 5000-6000 Lt sumą? Aišku pajungimas ir kolektorius kainuos papildomai, bet jei namą stataisi pats, tai kolektoriaus pačiam neprasivesti, tai jau nuodėmė. Tiesa, tokios kainos šilumos siurblio, be boilerio. Boilerio kainą skaičiuoju atskirai.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 11 30, 12:20)
mane labiausiai kamuojantis klausimas-ar verta tokiam kaip mano name geo rengti..  Gaunasi prabanga..

drinks_cheers.gif Čia tiesiai į dešimtuką drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 11 30, 11:20)
na matai,cia kiekvienas savaip is ptroto eina,tai ir galimas radijatorius miegamajyje.. Bet cia dar neaisku  ax.gif ,jei bus geoterminis pas mane,tai tada logiska sildomas grindis daryti....  mane labiausiai kamuojantis klausimas-ar verta tokiam kaip mano name geo rengti..  Gaunasi prabanga.. Bet ko tik nepadarysi del velesniu mazesniu saskaitu..

O tu gal mastai elektra? Nekvailiok. Tuoj padarys elektra po lita ir baigsis visas pasyvumas. Nors tada daryk sistema su vandeniu. Tai betkada galesi pakeisti sildymo saltini. Geriausia grindini visur. Va as prisiklausiau apie visokias dulkes ir tt. Pasidariau miegamuosiose radiadorius. Nors galejau laisvai visur grindini padaryti ir efektyviau isnaudoti geo. Cia mano klaida. I grindis leidziu 24 -25. Kambaryje 21. Tai man tos sildomos grindys atrodo saltos. Noretusi tapkuciu. Prie tokiu temperaturu abejoju, kad vyksta kokia tai dulkiu konvekcija
Atsakyti
QUOTE(Hotbird @ 2011 11 30, 15:48)
O tu gal mastai  elektra? Nekvailiok. Tuoj padarys elektra po lita ir baigsis visas pasyvumas. Nors tada daryk sistema su vandeniu. Tai betkada galesi pakeisti sildymo saltini. Geriausia grindini visur. Va as prisiklausiau apie visokias dulkes ir tt. Pasidariau miegamuosiose radiadorius. Nors galejau laisvai visur grindini padaryti ir efektyviau isnaudoti geo. Cia mano klaida. I grindis leidziu 24 -25. Kambaryje 21. Tai man tos sildomos grindys atrodo saltos. Noretusi tapkuciu. Prie tokiu temperaturu abejoju, kad vyksta kokia tai dulkiu konvekcija

Dulkių konvekcija grindinio šildymo atveju, mano giliu įsitikinimu yra grynai dėl žmogaus pasąmonės nesugebėjimo suprasti priešdėlio "ne", ir jei pasakai "neįsivaizduok balto drambliuko" tai būtinai pradėsi mąstyti apie baltą drambliuką, taigi, kažkas išgirdo, kad grindinis šildymas nekelia dulkių, ir jo pasąmonė jam užfiksavo "kelia dulkes", taip ir pradėjo pletkų lygyje sklandyti tokie gandai. Ar teko kada girdėti, kad radiatorinis šildymas kelia dulkes? Ne, o jis tikrai dulkes kelia priešingai nei grindinis. Paprasčiausiai niekas nebuvo minėjęs, kad radiatorinis šildymas nekelia dulkių, tai juk būtų melas, todėl ir neužprogramuota "masių" pasąmonė apie tai, kad radiatorinis šildymas kelia dulkes. Nežinau, kaip galima būtų paaiškinti grindinio šildymo atveju, galimybę pakelti dulkes.

O dėl šildymosi elektra, tai jo, šiai dienai statant PN iki 120 kv. metrų, ekonomiškiausias šildymas yra elektra, nes energijos poreikis toks nedidelis, kad ŠS su šiuolaikinėmis, kelias dešimtis tūkstančių siekiančiomis įdiegimo kainomis ir eksploatacijos laiku apie 20 metų tikrai niekada neatsipirks. Situacija pasikeistų, jei ŠS kainuotų žmogiškus 5000 Lt. Bet to, bent jau pakolkas nėra, nors aš įsitikinęs, su laiku ŠS privalo pigti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 lapkričio 2011 - 17:43
Bet ir Biesui visai padoriai paskaiciavo geo. Elekros pravedimas ne ka pigiau atsistos.
Atsakyti
QUOTE(Hotbird @ 2011 11 30, 16:48)
I grindis leidziu 24 -25. Kambaryje 21. Tai man tos sildomos grindys atrodo saltos. Noretusi tapkuciu. Prie tokiu temperaturu abejoju, kad vyksta kokia tai dulkiu konvekcija

Labai teisingai pastebėta. O dulkių konvekcija jei vyksta - tik į naudą, dažniau rekupo filtrus pasikeičiam ir namai nuolat švarūs biggrin.gif
Nesamonė šiltam name radiatoriai, visiška nesamonė.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 11 30, 12:11)
bet kovoti su kolektoriaus įšalu, tokios temperatūros daugiau nei pakanka.

Pasiklok kokybiškai kolektorių, su galios atsarga ir tegul žemė rūpinasi įšalu - geoterminės energijos yra per akis, tik ne 50cm gylyje.
Ar vis dar širdį skauda, kad žemelė šals? biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 11 30, 12:11)
Vėliau pagalvojau, kad žemės kolektoriuje juk bėga tas pats glikolis, kaip ir saulės kolektoriuose, tad teoriškai tą pačia operaciją galima atlikti, paleidžiant cirkuliaciją iš saulės kolektorių tiesiai į žemės kolektorių.

Iš kur tokia meilė gamtai biggrin.gif kam šildyti gruntą - drugną glikolį geriau paduoti į ŠS šilumokaitį, tegul iš +20C pagamina +25C ir šildo namus. COP bus įspūdingas.
Manau hidraulinė schema nebus sudėtinga.
Papildyta:
QUOTE(Hotbird @ 2011 11 30, 16:48)
O tu gal mastai  elektra? Nekvailiok. Tuoj padarys elektra po lita ir baigsis visas pasyvumas.

Jei namo šildymui reikės kokių 2500kWh per sezoną - tegul būna ir po litą smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 11 30, 21:25)
Ar vis dar širdį skauda, kad žemelė šals? biggrin.gif

lotuliukas.gif
turiu įtarimą, kad mes vienodai žali biggrin.gif . Aš gi žemele rūpinuosi, kad COP`as geresnis būtų smile.gif

Iš kur tokia meilė gamtai biggrin.gif  kam šildyti gruntą - drugną glikolį geriau paduoti į ŠS šilumokaitį, tegul iš +20C pagamina +25C ir šildo namus. COP bus įspūdingas.
Manau hidraulinė schema nebus sudėtinga.

Jo, tikrai ženkliai teisingesnis panaudojimas. Aš čia vieną būdą svarstau, antrą, o čia atėjai ir visas mano fantazijas nutraukei verysad.gif Dažniau taip biggrin.gif . Pajungimo schema, būtų absoliučiai tokia pat, kaip ir pajungiant saulės kolektorius prie žemės kolektoriaus, nieko sudėtingo, tik keli čiaupai, plius patogesniam valdymui, šiek tiek elektronikos.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 11 30, 22:40)
saulės kolektorius prie žemės kolektoriaus,

Man irgi pradeda patikti ši idėja, reikia pagalvoti ir pabandyti pabraižyti. Tik ne prie žemės kolektoriaus, bet kad ir per kanalinį prie oras-vanduo, arba per glikolis-freonas šilumokaitį. Žemės pas save tikrai nekasinėsiu, nebent pavyktų gręžinį įkinkyti, bet oras-vanduo atrodo žymiai realiau.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 11 30, 22:02)
bet oras-vanduo atrodo žymiai realiau.

Oras-vanduo nėra glikolio, ten tik freonas, bus reikalingas šilumokaitis.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 11 30, 23:08)
Oras-vanduo nėra glikolio, ten tik freonas, bus reikalingas šilumokaitis.

Todėl ir rašau - kanalinis arba šilumokaitis. Aišku šilumokaitis tikrai efektyviau, tik klausimas kiek freoninis kaainuos...
Atsakyti