QUOTE(linnucce @ 2012 02 10, 16:11)
PLIKYTA DUONA (originalus receptas iš knygos)
Imame 2 kg miltų.
Paimame didelį dubenį ir dedame:
4 saujas miltų (iš tų 2 kg)
1 saują kmynų
1 šaukštą druskos
2 šaukštus cukraus
ir užplikome 1,7 l verdančio vandens, išmaišome ir paliekame atvėsti.
Į šiltą, bet ne karštą sudedame apie 250 ml raugo ir išmaišius paliekame 2 paroms.
Po 2 parų dedame stiklinę cukraus ir paimame raugo kitam kartui (apie 250 ml).
Tada sudedame likusius miltus ir išminkome tešlą. Rauginame kildiname šiltai 6-10 val.
Skardą patepame plonai riebalais ir atsargiai sukrečiame tešlą.
Kepame 40 min 200 C ir 70 min 150 C.
Išėmus patepame saldžiu vandeniu ir suvyniojame į plėvelę ar rankšluostį. Padedame atvėsti, geriausiai per naktį.
Sveikos merginos.esu tik pradedanti duonos kepeja,todel uzsukau pas jus patarimo.duonele kepu is 3 rusiu miltu,su iv seklytem,bet labai noriu pabandyti balta plikyta,todel issirinkau si receptuka.
skaitant iskyla keletas klausimu,jei paimsiu kvietinius miltus ir juos verd vandeniu uzplikinsiu,ar man nesusoks i guzelius ir kaip juos taip ismaisyti.kt neaiskumas,kokio tirstumo turetu gautis mase,ar skystoka,ar tokia,kad jau galima kepaliuka suformuoti.ir raugas,ar tiktu mano turimas is tokios 3 rusiu miltu duoneles.ir koks cia daug maz kiekis,nes as jau dideliai skardai sunaudoju miltu apie 10 stikliniu miltu,tai nera 2 kg.
aciukas,paaiskinusioms.
Šią duoną jau senokai kepu, tad pabandysiu atsakyti.
Užpildama po truputi verdančio vandens, viską maišau šluotele - niekada nesušoka. O jei ir sušoks šiek tiek, nieko baisaus, išsiminkys.
Plikinys būna toks kaip tirštas kisielius. Be to, tai nėra svarbu, bus skystesnis, reiks šiek tiek miltų dėti daugiau į tešlą (turiu omeny po 2 parų).
Raugas tinka ir kitoks. Pvz., aš pirmąjį kepaliuką šios duonos kepiau su grynai ruginiu raugu, kitiems kartams dabar šaldytuve laikau šio raugo, kurio įsipilu apie 100 gr (t.y. pastovėjus 2 paroms).
Duotas kiekis yra žiauriai didelis! Aš kepu iš pusės normos (plikiniui imu 3 kupinus šaukštus miltų, 3 šaukštus kmynų, šaukštelį druskos ir šaukštą cukraus, viską užpilu 850 ml vandens). Pastovėjus plikiniui 2 paras, dedu ~800-850 gr miltų (cukraus daugiau nebededu). Tešla nebūna minkoma (maišau su mikserio spiralėmis), tad ją sukrečiu į sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą apvalų (rodos 3 litrų) stiklinį indą, uždengiu ir palieku 6-8 val. (priklauso nuo oro tempratūros). Indas pakilus tešlai būna pilnas su kepure, yra net išlipusi tešla

Kepimui dedu į šaltą orkaitę. Fantastiška duona, nereikia jokių batonų.
Beje, šiuo metu mano plikinys rūgsta, rytoj kepsiu. Jei reikės, galėsiu įmesti kažkurio etapo foto.