Visas kepėjėles noriu pasveikinti su Naujais Metais! Linkiu, kad Jūsų rankomis iškepta duonelė visad būtų ant Jūsų stalo, ir visad džiugintų namiškius.
Senai ką nors naujo aš su Jumis nesidalinau, nes mėgstu stabilumą ir kepu tai kas paprasta, kasdieniška ir skanu. Pries maždaug pusę metų atradau lietuviškos duonos receptą. Kepiau taip kaip nurodyta recepte, bet gavosi šnipštas. Taigi, pusę metų su tuo receptu vargau, tobulinau, eksperimentavau ir pagaliau, jau antras mėnuo, kaip turiu savą atidirbtą receptą. Tiesa, jis tinka tik darbščioms, nes atima daug laiko, bet duona to verta. Todėl ir pavadinau "darbštuolių duona". Esmė duonos skonio ypatume, tai, kad ji kildinama du kartus ir raugo dedasi mažiau negu įprastai, na ir produktai šiek tiek kitokie. Jeigu įdomu, štai savas receptas:
PLIKYTA DARBŠTUOLIŲ DUONAPlikinys:150gr kvietinių miltų 1 rūšies
300ml verdančio vandens
1,5 v.š. kmynų
Raugas:1v.š.(apie 60-70 gr) ruginio starterio
150gr ruginių rupių miltų
200ml drungno vandens
Tešla : plikinys
raugas
800gr 1r. miltų
3v.š. obuolių košės
1v.š. sutirštinto saldaus pieno(aš dedu "Rududu")
200ml vandens
3 nubraukti a.š. druskos
Plikinį pasidarau iš vakaro ir uždengtą palieku šiltai. Starterį taip pat pamaitinu iš vakaro. Ryte viską sudėjus išminkau minkštą tešlą taip, kad būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Tešlą padalinu į du rutulius( nes tas produktų kiekis, skirtas dviem kepalams) ir kildinu iki dvigubo didumo( apie 2-3val). Tada apibarsčius miltais formuoju kepaliukus, padarau įpjovas ir palieku vėl kildintis jau formoje. Po to dedu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 1val.
Gal jus nustebino, kad dedu Rududu? Na, aš jau senai nebevartoju, tiksliau negadinu medaus duonos kepimui. Juk prie karščio nebelieka jokių medaus savybių, tai kam jį gadinti. Štai mano kepaliukai:
Jei išbandysite mano receptą, labai tikiuosi, kad nenusivilsit. Sėkmės!