Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted imageuser posted image

Senoji tema 22

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 03 lapkričio 2011 - 14:09
Visdelto turbūt reikėjo man tą raugą kambary palaikyt gerokai ilgiau nei pora valandu doh.gif Užmaišiau duoną (tik ji man pasirodė per kieta, nors miltų visų ir nesudėjau), palikau kilt ir rūgt, bet nei duona, nei atidėtas tešlos gabalėlis stiklainyje visai nekyla unsure.gif Kažin ar labai jiems nepakenks jei paliksiu dar ir per nakti kambary kilt? Nes tokia neiškilusią "duona" kept neverta - gausis kietas guzas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(mdeive @ 2011 11 03, 18:31)
Visdelto turbūt reikėjo man tą raugą kambary palaikyt gerokai ilgiau nei pora valandu  doh.gif Užmaišiau duoną (tik ji man pasirodė per kieta, nors miltų visų ir nesudėjau), palikau kilt ir rūgt, bet nei duona, nei atidėtas tešlos gabalėlis stiklainyje visai nekyla  unsure.gif  Kažin ar labai jiems nepakenks jei paliksiu dar ir per nakti kambary kilt? Nes tokia neiškilusią "duona" kept neverta - gausis kietas guzas  doh.gif

raugo kilimas priklauso ne nuo val., o nuo temperatūros kamb., nuo jo brandumo...
jei tešla kieta ir nekyla, tai galit palikt nakčiai, nes ko skystesne tešla, to jai lengviau pakilt
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 11 03, 11:30)

Dėl raugo. Bendras principas, išimat iš šaldytuvo, palaikot iki pasieks kambario temperatūrą, apie val., pamaitinat,

Niekada nesu maitinus raugo g.gif Prieš kepimą išimu bent 12 val į kambario temperatūrą, o jei noriu greitesnio rezultato, tai raugą padedu ant gyvatuko ar radiatoriaus. Užmaišau duoną ir nuimtą raugą iš karto įkišu į šaldytuvą g.gif
Papildyta:
QUOTE(nataliuncik @ 2011 11 03, 18:45)
raugo kilimas priklauso ne nuo val., o nuo temperatūros kamb., nuo jo brandumo...
jei tešla kieta ir nekyla, tai galit palikt nakčiai, nes ko skystesne tešla, to jai lengviau pakilt

Aš įsigudrinus užmaišytą tešlą kišt į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę. liuks rūgsta thumbup.gif Kildinu 6 valandas. Kartais, kai raugas būna labai stiprus, mažiau.
Atsakyti
QUOTE(anikute @ 2011 11 03, 19:24)
Niekada nesu maitinus raugo  g.gif  Prieš kepimą išimu bent 12 val į kambario temperatūrą, o jei noriu greitesnio rezultato, tai raugą padedu ant gyvatuko ar radiatoriaus. Užmaišau duoną ir nuimtą raugą iš karto įkišu į šaldytuvą  g.gif
Papildyta:

Aš įsigudrinus užmaišytą tešlą kišt į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę. liuks rūgsta  thumbup.gif  Kildinu 6 valandas. Kartais, kai raugas būna labai stiprus, mažiau.

matot, kiekvienas atranda sau tinka būda kaip prijaukint raugą smile.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 11 03, 19:28)
matot, kiekvienas atranda sau tinka būda kaip prijaukint raugą  smile.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Todėl ir skonis tokio pačio recepto duonos pas kitą šeimininkę bus kitas.
Atsakyti
Sveikos kepejeles 4u.gif 4u.gif
Sakykit, o kiek laiko galima laikyti sausas mieles? Ar jos nepraranda po kazkiek laiko savo savybiu? Siandien nusipirkau 0.5 kg. tai galvoju per kiek laiko cia man jas sunaudoti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Tučka @ 2011 11 03, 20:05)
Sveikos kepejeles  4u.gif  4u.gif
Sakykit, o kiek laiko galima laikyti sausas mieles? Ar jos nepraranda po kazkiek laiko savo savybiu? Siandien nusipirkau 0.5 kg. tai galvoju per kiek laiko cia man jas sunaudoti  biggrin.gif

ant pakuočių turi būt parašyta data, bet atsidarius pakelį reikia sunaudot maždaug per pusmeti, nes su laiku jų savybės silpnės
Atsakyti
raugas stiklainiuke pagaliau pradėjo koryt bigsmile.gif vadinasi turėtų gyvent. O kambary pas mane turbūt per vėsu - tik 19 laipsnių.
Ačiū visoms uz patarimus. Tikiuosi, kad rytoj jau galėsiu iškept savo pirmą tikrą duonytę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mdeive: 03 lapkričio 2011 - 21:41
Labas vakaras, merginos 4u.gif
Gal kas is Klaipedos turi ir gali pasidalinti raugu duonai?????????
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 11 03, 20:49)

Aciu uz atsakyma, praeitoje temoje! 4u.gif
Duonyte su sausu raugu jau seniai iskepta ir suvalgyta. bigsmile.gif Mieliu skonio nejauciau. schmoll.gif Bet vis tiek manau, kad su naminiu raugu duonyte gal naturalesne gaunasi? ax.gif
Atsakyti
Sveikos smile.gif

Norėjau paklausti nataliuncik kokia ta pagrindinė programa šiai duonai kepti?

http://nataliuncik.b...-su-mielem.html
Atsakyti