Sveikos
given444, Jums daug klausimų kyla, šaunu. Kai pradedi plačiau domėtis žaliavalgystę, sveika gyvensena, atsakymai patys ateina. Man labai padėjo knygos perskaitytos ta tema. Parašysiu kelias mintis, kilusias beskaitant paskutinių dienų diskusiją
* Žaliavalgystė tai ne mityba, tai gyvenimo būdas, nes kaip gerai pastebėjo given444, neužtenka tik misti raw food, turi tuo gyventi, ir iš paskos temptis eko gyvenimo būdą: aplinka, šeima, kosmetika/chemija, daiktai, tarša ir t.t., į viską pradedi žiūrėti kitaip, ir čia jau išlenda tokie dalykai kaip tolerancija, sąmoningumas, supratimas ir t.t. Žmogus čia jau keitiesi iš esmės, ne tik mityba. Bet nemanau, kad reikia nueiti iki fanatizmo: jei vis dėlto gyveni miesto ritmu, dirbi darbą 8 val per parą, tai tikrai nereikia atsisakyti transporto, interneto ir pan. Manau reikia naudotis šio amžiaus teikiamomis galimybėmis tik su galvą, kad ir dėl transporto: jei yra galimybė - mink dviratį, bet jei reikalas yra, važiuok mašina. Jei yra galimybė atsisakyk plastikinių maišelių, bet jei parduotuvėje daržovės supakuotos gamintojo plastikinėje plėvelėje, tai kvailą jas būtų išpakuoti prieš parsinešant namo, nes tai jau nelabai ką ir pakeistų...
* Mano manymu sunku tapti vien žaliavalge, jei šeima minta įvairiu maistu ir tavęs nesupranta. Nebus palaikymo, nebus ir pilnos žaliavalgytės. Ir V. Boutenko savo knygoje mini, kad jei nebus aplinkui palaikančių žmonių, vis vien bus nukrypimu maisto atžvilgiu, dėl to ir rekomenduojama lankytis visokiose raw 'festivaliuose', susibūrimuose, steigti bendruomenes ir pan. Kitaip ale žmogus jausis kaip balta varna
* Knygoje 80/10/10 kaip tik pabrėžiama, kad žaliavalgiai turėtų valgyti vien vaisius + žolelias, o daržoves palikti antrame plane, nes jos ale žmogaus organizui nėra sutvertos: jos ir sunkiau virškinamos, mažiau įsisavinamos, jomis neprivalgysi. Antrame plane siūlo palikti ir sėklas, džiovintus vaisius/riešutus, apie daigintus grūdus irgi mažai kalba, kaip suprantu tai ir ne žaliavalgių maistas turėtų būti.
* Kas liečia žaliavalgius, tai kiek skaitau, kiek domiuosi lietuvių tikraisiais žaliavalgiais, kurie tuom gyvena, kuria ekogyvenvietes, verčia savo gyvenimo būdą 360 laipsniu kampu. Žaviuosi tokiais žmonėmis. Pavydžiu, nes žinau, kad pati niekuomet taip nesugebėsiu. Tokie žmonės gyvena kuo paprasčiau, ir jų žaliavalgystė - paprasta, be raw picų, be raw tortų, be raw įmantrių patiekalų.
* Kiek teko skaityti, ta pati V. Boutenko, ir dar žiūrėjau kelis filmukus, kuriuose pasisakė žaliavalgiai su patirtimi, bijau suklysti, bet ar net ir pats V. Kulvinskas siūlė geriau suvalgyti porciją garuose ruoštų daržovių, nei piktnaudžiauti/saujomis valgyti riešutus, sėklas.
Na, čia tik šiaip pamąstymai apie raw food ir gyvenimą
Nėra vienos tiesos, žmogus turi įvertinti visus faktorius, savo aplinką ir atsirinkti kas tau tinka. Šiuo metu, ką perskaičiau, išgirdau, išžiūrėjau, tai mano akimis, įdialu būtų žmogui gal veganystė
Ta prasme, žmogus turėtų žaliavalgiauti su karts nuo kartu kokiu veganišku patiekalu savo dienos racione, tarkime pietums? O jei dar giliau žiūrėti į žmogus sveikatą/būdą, tai visai, siūloma 'normaliai' valgyti kartą dienoje + užkandžiai jei yra noras. Šio amžiaus žmogus ne tik per daug vartoja, bet ir per daug suvalgo. Įdomu dar pačiai, nerastas atsakymas, kaip su žaliavalgių kalorijomis, nes vieni šaltiniai teigia, kad žaliavalgiai turi suvalgyti tą normalią žmogišką kalorijų normą, o va kiti - teigia, kad kalorijos - dietologų išmislas, ir žaliavalgiams jos neskaičiuojamos, nes yprastoje mityboje neva jos reikalingos, kad organizmas gautų reikiamą normą vitaminų ir visų mikroelementų, o va žaliavalgiai jų automatiškai daugiau gauną iš raw food, dėl to - kalorijų skaičiavimas - netikslingas. Va taip