Įkraunama...
Įkraunama...

Gyvas maistas / Žaliavalgystė / Raw Food

QUOTE(~♥KaipTaiKaip♥~ @ 2012 05 27, 08:49)
Labas rytas  4u.gif

Ar yra žaliavalgių iš UK? Vakar pradėjau skaitinėti SM temas, įkeltas nuorodas. Norėčiau keletą dalykų sužinoti.. Kaip kad kur pirkti visokius grūdus daiginimui... Dilgėlės jau peraugo, pienės nužydėjo  unsure.gif Neturiu daržo savo gėrybėms, tik kelis kibiriukus smulkių  daržovių kieme..

Norėčiau iš palėto, mažais žingsniukais pradėti keistis.... Algytei ačiū už laiku įkeltą nuorodą, nes kaip tik ieškojau pradžiamokslio  smile.gif

Laba,

as bandancioji zaliavalge ax.gif

pati nelabai megstu daigintus grudus, bet ju gali isigyti internetiniame puslapyje fresh-network.com as is ju daug ka perku.

dar apsipirkineju detoxyourworld.com

O realiose parduotuvese ieskant zaliavalgiu produktu uzsuku i wholefoods arba planet organic. Dar yra kiek zinau miela parduotuvele jeigu gyveni Londone bumblebee 4u.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
given444, Jums daug klausimų kyla, šaunu. Kai pradedi plačiau domėtis žaliavalgystę, sveika gyvensena, atsakymai patys ateina. Man labai padėjo knygos perskaitytos ta tema. Parašysiu kelias mintis, kilusias beskaitant paskutinių dienų diskusiją ax.gif
* Žaliavalgystė tai ne mityba, tai gyvenimo būdas, nes kaip gerai pastebėjo given444, neužtenka tik misti raw food, turi tuo gyventi, ir iš paskos temptis eko gyvenimo būdą: aplinka, šeima, kosmetika/chemija, daiktai, tarša ir t.t., į viską pradedi žiūrėti kitaip, ir čia jau išlenda tokie dalykai kaip tolerancija, sąmoningumas, supratimas ir t.t. Žmogus čia jau keitiesi iš esmės, ne tik mityba. Bet nemanau, kad reikia nueiti iki fanatizmo: jei vis dėlto gyveni miesto ritmu, dirbi darbą 8 val per parą, tai tikrai nereikia atsisakyti transporto, interneto ir pan. Manau reikia naudotis šio amžiaus teikiamomis galimybėmis tik su galvą, kad ir dėl transporto: jei yra galimybė - mink dviratį, bet jei reikalas yra, važiuok mašina. Jei yra galimybė atsisakyk plastikinių maišelių, bet jei parduotuvėje daržovės supakuotos gamintojo plastikinėje plėvelėje, tai kvailą jas būtų išpakuoti prieš parsinešant namo, nes tai jau nelabai ką ir pakeistų...
* Mano manymu sunku tapti vien žaliavalge, jei šeima minta įvairiu maistu ir tavęs nesupranta. Nebus palaikymo, nebus ir pilnos žaliavalgytės. Ir V. Boutenko savo knygoje mini, kad jei nebus aplinkui palaikančių žmonių, vis vien bus nukrypimu maisto atžvilgiu, dėl to ir rekomenduojama lankytis visokiose raw 'festivaliuose', susibūrimuose, steigti bendruomenes ir pan. Kitaip ale žmogus jausis kaip balta varna g.gif
* Knygoje 80/10/10 kaip tik pabrėžiama, kad žaliavalgiai turėtų valgyti vien vaisius + žolelias, o daržoves palikti antrame plane, nes jos ale žmogaus organizui nėra sutvertos: jos ir sunkiau virškinamos, mažiau įsisavinamos, jomis neprivalgysi. Antrame plane siūlo palikti ir sėklas, džiovintus vaisius/riešutus, apie daigintus grūdus irgi mažai kalba, kaip suprantu tai ir ne žaliavalgių maistas turėtų būti.
* Kas liečia žaliavalgius, tai kiek skaitau, kiek domiuosi lietuvių tikraisiais žaliavalgiais, kurie tuom gyvena, kuria ekogyvenvietes, verčia savo gyvenimo būdą 360 laipsniu kampu. Žaviuosi tokiais žmonėmis. Pavydžiu, nes žinau, kad pati niekuomet taip nesugebėsiu. Tokie žmonės gyvena kuo paprasčiau, ir jų žaliavalgystė - paprasta, be raw picų, be raw tortų, be raw įmantrių patiekalų.
* Kiek teko skaityti, ta pati V. Boutenko, ir dar žiūrėjau kelis filmukus, kuriuose pasisakė žaliavalgiai su patirtimi, bijau suklysti, bet ar net ir pats V. Kulvinskas siūlė geriau suvalgyti porciją garuose ruoštų daržovių, nei piktnaudžiauti/saujomis valgyti riešutus, sėklas.
Na, čia tik šiaip pamąstymai apie raw food ir gyvenimą g.gif Nėra vienos tiesos, žmogus turi įvertinti visus faktorius, savo aplinką ir atsirinkti kas tau tinka. Šiuo metu, ką perskaičiau, išgirdau, išžiūrėjau, tai mano akimis, įdialu būtų žmogui gal veganystė g.gif Ta prasme, žmogus turėtų žaliavalgiauti su karts nuo kartu kokiu veganišku patiekalu savo dienos racione, tarkime pietums? O jei dar giliau žiūrėti į žmogus sveikatą/būdą, tai visai, siūloma 'normaliai' valgyti kartą dienoje + užkandžiai jei yra noras. Šio amžiaus žmogus ne tik per daug vartoja, bet ir per daug suvalgo. Įdomu dar pačiai, nerastas atsakymas, kaip su žaliavalgių kalorijomis, nes vieni šaltiniai teigia, kad žaliavalgiai turi suvalgyti tą normalią žmogišką kalorijų normą, o va kiti - teigia, kad kalorijos - dietologų išmislas, ir žaliavalgiams jos neskaičiuojamos, nes yprastoje mityboje neva jos reikalingos, kad organizmas gautų reikiamą normą vitaminų ir visų mikroelementų, o va žaliavalgiai jų automatiškai daugiau gauną iš raw food, dėl to - kalorijų skaičiavimas - netikslingas. Va taip biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo braskel: 29 gegužės 2012 - 12:56
QUOTE(braskel @ 2012 05 29, 10:49)

* Kiek teko skaityti, ta pati V. Boutenko, ir dar žiūrėjau kelis filmukus, kuriuose pasisakė žaliavalgiai su patirtimi, bijau suklysti, bet ar net ir pats V. Kulvinskas siūlė geriau suvalgyti porciją garuose ruoštų daržovių, nei piktnaudžiauti/saujomis valgyti riešutus, sėklas.

va, va. geras pastebejimas. pati viena savaite pasinesiau ant receptu. dariau migdolu piena, anakardziu krema, visokius dziovintus rutuliukus. apsalo sirdis, apsunko skrandis. dieve,pagalvojus, juk chemija tie dziovinti vaisiai. tuo tarpu, pagalvojau, mano seneliai ta savaite viresi darzoveiu, sriubu. taip iseina, kad jie sveikiau valge (neskaitan mesos) ax.gif

braskel, dar turiu tau klausima. kad ir DEL TU VAISIU. tarkim, youtube maciau interviu, mergina valgo bananus, ar vien tik? bananus, jei neklystu. na pietuose valgyti bananuns gal ir gerai, dujomis nepripustus. bet vat pagalvojau, ar jei valgysiu atveztini banana - man bus geriau/ gal geriau, jei lyginti, hormonais uztersta mesa, bet gal ne taip gerai kaip ciabuvis, kuris skinasi banana nuo medzio?
kitas dalykas. del vaisiu sezoniskumo ir juostos klimato. ka valgyti lietuviui? ziema dar liks obuoliu nuo rudens. o po to ? kriausiu skurduma, uogos - tik saldytos. beje, apie saldyma-nieko nezinau, kaip tai ziuri zaliavalgiai. na tikrai, jei nesimaitinant kiviais, persimonais, egzo vaisiais-ka valgyt lietuviui verysad.gif verysad.gif verysad.gif
mane nuliudino zaliavalgiu tinklapi, kur ...? gyresi (varda pamirsau),l kaip mito vien vaisiais viename darbo seminare, bet vardino vien egzo vaisius. klausimas: ar jie jau tokie geri? g.gif
Atsakyti
va idomi paskaita ir patirtis.. kas supranta rusiskai! 4u.gif
kaip tik ruosiuosi jo knyga skaityti
http://www.youtube.c...ature=endscreen
Atsakyti
given444, dėl vaisių jūs atsakėte, valgyti bananą (ir kitus vaisius) bet kokiu atveju geriau, nei kad mėsą ar kokį keptą, virtą maistą gyvenant bet kokiame pasaulio krašte biggrin.gif Kas liečia bananus, tai čia tikriausiai pagrindinis žaliavalgių maistas, kiek įskaičiau, jų jie suvalgo ne vieną ir ne du, o po 10 ir daugiau į dieną. Be abejo, pavydėtina šiltų kraštų gyventojams, kur bananai, mangai, papajos - kasdienybė, ir jų turi ne po vieną, dvi, o po kelias rūšis, o dar va, šviežios datulės, figos, kai pas mus tik džiovytos. Tiesa, žaliavalgiai pabrėžia, kad vaisiai valgomi TIK VISIŠKAI sunokę, net pati V. Boutenko rašė, kad ji nevalgo nesunokusių vaisių, daržovių. Iš paskos kyla klausimas ką valgyti lietuviui/kaip jūs klausiate. Mano manymu, čia prasideda žaliavalgystės variacija, kad mūsų klimato žmonės sunkiai išsiverstų su vaisiavalgyste, tad į raw food įveda daržoves, džiovintas gėrybes, daigina grūdus, džiovina visokius duoniukus, sausainiukus ir kitus džiovintus nainiukus. Anksčiau klausėte dėl medaus, tai čia irgi, vieni žaliavalgiai jį naudoja, - kiti ne; tas pats ir su agavų sirupu: vieni už, kiti - prieš. Kaip ir minėjau, nėra vienos griežtos taisyklės. Nesenai įskaičiau, kad didžioji anakardžio riešutų dauguma (turiu omenyje eko) - ne raw, nes jie apdorojami aukšta temperatūra norint juos gauti tokius, kokius gauname, o jie gi kone pagrindas visų raw 'saldumynų'/padažų ir t.t. Taigi, kaip Vydūnas rašė, tūlas lietuvis norėdamas prieiti prie ale idialios mitybos, turi pereiti 7 etapus, o kiekvienam etapui reikia skirti po 7 metus biggrin.gif
Dar viena įdomi mintis. Mes gyvename tokiame klimate, kur neišvengiamos šaltos žiemos. Pagal įdėja, žaliavalgiai negeria net šiltų arbatų, nes ne šiltas maistas sušildo žmogų, o taisyklinga mityba. Bet šiuo atveju, jei žiemą šalta, mes valgysime šaltą/kambario temperatūros maistą, automatiškai kūnas apdorodamas tokį maistą, gaus iš savęs naudoti energiją, energiją - pašildyti maistą iki kūno temperatūros. Čia pats V. Kulvinskis pataria mūsų klimato žmonėms prieš valgant maistą, geriant kokteilius, sriubas, jei yra noras - pašildyti iki kūno temperatūros. Tai dar vienas įrodymas, kad nelemta mums būti visiškais raw, kuomet galėtum, kaip kad ViduxKLP raše tik nusiplauti ir valgyti (o tai taip idialiai skamba, pavydėtinai).
Taigi, viskas sveiku proto. Sveikame kūne, - sveika siela. Nereikia pamiršti, kad sveikas kūnas, tai ne tik raw mityba, bet ir buvimas gryname ore, judėjimas, taisyklingas kvėpavimas, sąmoningumas, be šių punktų nerasite nei vieno tikro žaliavalgio, priešingai, tai tikriausiai bus tik parodija, ar laikinas susidomėjimas. schmoll.gif Man patiko V. Kulvinskio pasakymas, kad nereikia mums sedėti namie ant fotelių, kaip bulvėms lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo braskel: 29 gegužės 2012 - 21:49
vat zinokit norisi man siandien bliauti. visad buvau is tu, kuri maziausiai palyginus isleidzia ant maisto. didziavaus, nes sakydavau: nevergausiu kunui. uzsienio forumuose dabar skaitau: zaliavalygste - puikus budas norintiems sutaupyti. blink.gif nebent uzsieny bananai melionai mangai centus kainuoja. mesa mano racione ir anskciau neuzeme daug islaidu. o dabar. kraunu kraunu i vaikuo vezimeli, bananus, kivius. vakar dar taip supykau. uz 3, 5lt nusipirkau kiviu. realiai suvalgiau tik keturis, vos sotumas pasijuto, visi kiti - supuve. anskciau pusryciai - centus kainavo, kazkaip nepastebejau kad leciau i parda, o dabar, kas liecia vaisius, bananus, kivius, - tai suku ir suku kasdien i parda doh.gif doh.gif ar man taip vienai? nes tikrai gyvenime turiu isipareigojima, ir "pinignes" temos siam forume man nesvetimos. nesakau, sveikata svarbu. bet tam reikia tikrai pinigu. kad ir tie grudai. man tai zalia sfrea. kur gauti kinvu, ar zoliu kokiu geru-na aiksu, dilgeliu miske rasiu, bet visu kitu? geru grudu, grikiu - ar jie ne eko pardese kur viskas - dar brangiau?
vat braskel minejei, kad vienas zmogus suvalgo 8 bananus. tai jei maitiniesi vienas, gal ir sutaupai. as esu viena su dviem berniukais - net ne paaugliais. bet mano 8metis sukerta 4bananus ir ar alkanas doh.gif ka daryti? jie be vaisiu vistiek prisikemsa visko kito, o as atsidedu sau vaisius, riesutus, dziov vaisius - bet jie pamato, ir nori mano maisto, plius jiems dar tradicinio maisto verdu. tai kur cia sutapymas? kaip daro mamos, pastebejau - juk kai kurios forumietes turi seimas, vaiku? kaip atsiliepe piniginei?
nes sakau , visas 3-4savaites pastebejau dideli judejima parduotuviu/turgu link-suku suku ratus. pasidarau kalna salotu, atrodo dviem dienom, ziurek per diena ir neber. ir vel - i turgu. gal pradzioje taip tikrai atrodo - kad pradedi gyventi del MAISTO. vat todel ir kritikuojamas tas sveikas budas, kad vien ziuri kaip ko kur kiek pavalgyt... verysad.gif nea, as to nenoriu. kaip atrasti gerus budus, nebut piktu, paranojiku ir...man aktualu...nesubankrutuoti. plizzzz, any ideas?? 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
sveiki,

smagu, kad esate ir dalinates patirtim wink.gif
noriu paklaust, ar yra kur nors cia pas jus koks nors meniu. ka valgote savaite, menesi ir pan wink.gif
Atsakyti
QUOTE(given444 @ 2012 05 30, 19:01)
plizzzz, any ideas?? 4u.gif  4u.gif

Prasau, ideja 4u.gif - jei gyvenat kuriame didziajame mieste, suzinokit, kur maisto bazes, is kuriu viska perka turgaus prekiautojai ir keliaukit ten ar darbo diena anksti anksti ryte, ar sestadieni - nusipirksit visko daug ir tikrai pigiau, gal siuo metu ne itin pigiau, bet kai sezonas isibegeja, sutaupyti bus is ko - pvz. vynuoges atsimenu vyras pirko 3 k. pigiau nei parduotuvej. Mes jau seniai nebesiprekinam parduotuvej - arba bazej, arba lietuvisku gerybiu turgely.
Atsakyti
aha, as kaip tetuciukas irgi noriu paprasyti maisto receptu, na ne receptu (kaip zaliavalgiai sako, "kur prasideda receptai, baigiasi sveikata), bet siaip produktu, kuriuos valgot, paivairinat.
ar buna kad ir zaliavalgiai valgo vien vienos rusies vaisiu tam tikrom dienom?
turbut zaliavalgiams tinka bet kuriuo paros metu valgyt maista, skrandis nestreikuos? ar kaip?

ir dar del pigumo, ir kaip seimai, tarkim man su 2 vaikais reiktu minimum 10-15 bananu i diena? tai realu? nemanau kad lietuvis taip valgytu. ax.gif

britule, aciu uz ideja,. o kur po to sandeliuojat vaisius? dieve, mano saltyduvo nepakaktu. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo given444: 31 gegužės 2012 - 08:43
QUOTE(given444 @ 2012 05 31, 09:42)
aha, as kaip tetuciukas irgi noriu paprasyti maisto receptu, na ne receptu (kaip zaliavalgiai sako, "kur prasideda receptai, baigiasi sveikata), bet siaip produktu, kuriuos valgot, paivairinat.
turbut zaliavalgiams tinka bet kuriuo paros metu valgyt maista, skrandis nestreikuos? ar kaip?

ir dar del pigumo, ir kaip seimai, tarkim man su 2 vaikais reiktu minimum 10-15 bananu i diena? tai realu? nemanau kad lietuvis taip valgytu.  ax.gif

britule, aciu uz ideja,. o kur po to sandeliuojat vaisius? dieve, mano saltyduvo nepakaktu. g.gif

Kitam forume skaičiau, kad vyrui žaliavalgiui reikia suvalgyti 18 bananų per dieną. Ir taip valgo kai kurie žaliavalgiai.
Vaisiai greitai virškinamas maistas. Bananai kiek ilgiau užsibūna skrandyje, apie 40 min. (kiti vaisiai apie 30min) Tai valgant bananus ar kitokius vaisius skrandžio neapkrausi.
Ilgai virškinasi riešutai, sėklos, lešiai, visokie daiginti grūdai.
Atsakyti
QUOTE(given444 @ 2012 05 30, 18:01)
vat zinokit norisi man siandien bliauti. visad buvau is tu, kuri maziausiai palyginus isleidzia ant maisto. didziavaus, nes sakydavau: nevergausiu kunui. uzsienio forumuose dabar skaitau: zaliavalygste - puikus budas norintiems sutaupyti.  blink.gif nebent uzsieny bananai melionai mangai centus kainuoja. mesa mano racione ir anskciau neuzeme daug islaidu. o dabar. kraunu kraunu i vaikuo vezimeli, bananus, kivius. vakar dar taip supykau. uz 3, 5lt nusipirkau kiviu. realiai suvalgiau tik keturis, vos sotumas pasijuto, visi kiti - supuve. anskciau pusryciai - centus kainavo, kazkaip nepastebejau kad leciau i parda, o dabar, kas liecia vaisius, bananus, kivius, - tai suku ir suku kasdien i parda  doh.gif  doh.gif ar man taip vienai? nes tikrai gyvenime turiu isipareigojima, ir "pinignes" temos siam forume man nesvetimos. nesakau, sveikata svarbu. bet tam reikia tikrai pinigu. kad ir tie grudai. man tai zalia sfrea. kur gauti kinvu, ar zoliu kokiu geru-na aiksu, dilgeliu miske rasiu, bet visu kitu? geru grudu, grikiu - ar jie ne eko pardese kur viskas - dar brangiau?
vat braskel minejei, kad vienas zmogus suvalgo 8 bananus. tai jei maitiniesi vienas, gal ir sutaupai. as esu viena su dviem berniukais - net ne paaugliais. bet mano 8metis sukerta 4bananus ir ar alkanas  doh.gif ka daryti? jie be vaisiu vistiek prisikemsa visko kito, o as atsidedu sau vaisius, riesutus, dziov vaisius - bet jie pamato, ir nori mano maisto, plius jiems dar tradicinio maisto verdu. tai kur cia sutapymas? kaip daro mamos, pastebejau - juk kai kurios forumietes turi seimas, vaiku? kaip atsiliepe piniginei?
nes sakau , visas 3-4savaites pastebejau dideli judejima parduotuviu/turgu link-suku suku ratus. pasidarau kalna salotu, atrodo dviem dienom, ziurek per diena ir neber. ir vel - i turgu. gal pradzioje taip tikrai atrodo - kad pradedi gyventi del MAISTO. vat todel ir kritikuojamas tas sveikas budas, kad vien ziuri kaip ko kur kiek pavalgyt... verysad.gif nea, as to nenoriu. kaip atrasti gerus budus, nebut piktu, paranojiku ir...man aktualu...nesubankrutuoti.  plizzzz, any ideas?? 4u.gif  4u.gif

Iš tikrųjų dėl piniginės pusės sutinku. Vieną dieną atrodo prisiperki kaži kiek vaisių, salotų išleidi tarkim 100 Lt ir po poros dienų žiūri jau reikia vėl pirkti. Planuoju susirasti tiesioginius vaisių, daržovių tiekėjus - tikiuosi ne tik sutaupyti, bet ir ne taip dažnai bėgioti į parduotuvę. Gal kas jau yra ką nors panašaus atradę Vilniuje? Pasidalinkite.
Šiaip Kulvinsko knygoje yra išsakyta idėja susikoperuoti ir kartu pirkti, tokiu būdu visko pigiau gautume ir kokybė būtų geresnė, jeigu pirktume iš kokio ekologiško ūkininko. Būtų gerai tokį susibūrimą susiorganizuoti. Ar būtų norinčių? Šiaip esu gana užsiėmęs žmogus, bet jeigu atsirastų bendraminčių ir norinčių padėti viską organizuoti, skirčiau kažkiek laiko geram tikslui mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(given444 @ 2012 05 31, 08:42)

ir dar del pigumo, ir kaip seimai, tarkim man su 2 vaikais reiktu minimum 10-15 bananu i diena? tai realu? nemanau kad lietuvis taip valgytu.  ax.gif

Čia įmečiau kelis pavyzdžius ką siūlo valgyti Douglas N. Grahamas, mitybos 80/10/10 sistemos kūrėjas
Čia V. Boutenko dalinasi savo šeimos mitybos racionu
Kiek tai pritaikyta mums, lietuviams, spręsti turėtų kiekvienas asmeniškai, jei yra noras, gali ir kalnus nuversti biggrin.gif
Tiesa, šios temos senesnėse temose, temos autorė *Rūta* rašė ką ir kiek valgė žaliavalgiaudama, jei įdomu, teks pavartyti senesnes temas 4u.gif Rūtos valgiaraštis toks labiau žemiškesnis, lietuviškesnis nei kad aukščiau minėtų žaliavalgių knygos autorių.
Kelios mintys:
* dėl žaliavalgių, valgančių tam tikrus vaisius vienu metu, bandykite paieškoti apie mono žaliavalgius, būna tokių...
* būnant žaliavalgiu, netinka maistą valgyti bet kuriuo paros metu, šioje mityboje irgi egzistuoja tam tikros maisto valgymo taisyklės;
* su dviems vaikais, reiktų tikriausiai daugiau bananų, nei kad tiek;
* vaisių sandeliuoti nereikia šaldytuve, puikiai tam tinka spintelė.

QUOTE(Minėja @ 2012 05 31, 09:06)
Kitam forume skaičiau, kad vyrui žaliavalgiui reikia suvalgyti 18 bananų per dieną. Ir taip valgo kai kurie žaliavalgiai.
Vaisiai greitai virškinamas maistas. Bananai kiek ilgiau užsibūna skrandyje, apie 40 min. (kiti vaisiai  apie 30min) Tai valgant bananus ar kitokius vaisius skrandžio neapkrausi.
Ilgai virškinasi riešutai, sėklos, lešiai, visokie daiginti grūdai.

taip taip, bet vien bananais sotus nebūsi, reikia ne tik jų rolleyes.gif

QUOTE(Smiltele @ 2012 05 31, 09:21)
Šiaip Kulvinsko knygoje yra išsakyta idėja susikoperuoti ir kartu pirkti, tokiu būdu visko pigiau gautume ir kokybė būtų geresnė, jeigu pirktume iš kokio ekologiško ūkininko.

Koperuotis gerai, ypač pas jus, didesniuose miestuose, kur daugiau tokių idėjinių žmonių yra thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo braskel: 31 gegužės 2012 - 12:47