Kadangi ieškodama nuomotis mašinos Sardinijoje susidūriau su milijonu klausimu ir sugadinau daug nervų ląstelių, pasidalinsiu su jumis savo pastebėjimais, gal kam ir padės (viskas iš mano asmeninės patirties, gali būti, kad kažkas žino kitaip, aš tik sakau, kaip buvo man
Pirmiausia, jei dabar ieškočiau mašinos, pirmiausia pereičiau per visas nuomos įmones tiesiogiai. Mano atveju, nei viena įmonė tiesiogiai negalėjo pasiūlyti nuomos (kelionė buvo po 5 dienų, ir viskas buvo išluota). Tuomet vedžiausi google paiešką car rental in Cagliari airport ir rašiau visoms nedidelėms įmonėms.
Deja, galutiniam etape teko nuomotis per brokerius. Kodėl sakau, kad geriau nuomotis tiesiogiai - man įvyko didžiulis nesusipratimas (aš pamiršau kreditinės PIN kodą), todėl mašinos oro uoste negavau. O brokeriams sumokėti 10% nuplaukė
Vėliau, jau būdama Sardinijoje, išsinuomavau mašiną tiesiogiai per Thrifty (jie kartu su Dollar ir Sicily by car). Nereikėjo mokėti jokio užstato ir rašyti jokių kreditinės duomenų. Sumą kreditinėj (po kelių dienų atskriejo mano pin kodas iš LT) rezervavo pasirašius visus dokumentus.
Pažįstami patarė, skrendant su Ryanair, nuomotis per Hertz. Tipo, kainas Ryanair klientams duoda geras. Nežinau, mano atveju, mašinų nebuvo.
Dar buvau suradusi neblogą variantą Ruvioli car rentals (imtų užstatą tik 300 EUR, antras vairuotojas nemokamai), bet kol galvojau ir ieškojau info dėl draudimo, parašė, kad mašinų laisvų nebeturi.
Didžiausia bėda, kad man mašinos reikėjo greitai, ilgam ( 10 dienų) ir nuo šeštadienio (savaitgaliui atvažiuoja daug pačių italų). Paskui, kai nuomavomės nuo antradienio, situacija buvo šiek tiek geresnė.
Draudimas. Pažįstamas italas patvirtino, kad pilnas draudimas Italijoje yra privalomas. Užtat mašinos nuomos kaina yra tokia didelė. Problema yra ta, kad frančizė irgi labai didelė - mums Smarto buvo apie 900 EUR. Jei nori imti su nuline frančize, kaina yra apie 20 EUR parai, kas yra nesvietiški pinigai.
Beieškodama info susiradau, kad yra toks draudimo produktas, kaip frančizės draudimas. Tikrai jo nereklamuoju, bet man su juo buvo kažkaip saugiau. Kokia jo esmė? Jis yra visiškai atskirtas nuo nuomojamos mašinos ir perkamas atskirai, ne per nuomos ar brokerių bendrovę. Jūs apdraudžiate nuomojamos mašinos frančizę, t.y. tuos 1000 EUR ar pan. Draudimas parai kainuoja 3,99 svaro (britų įmonė). O metams - 40 svarų. Taigi mano atveju, aš nusipirkau draudimą metams (nes gaunasi tas pats). Jei vėl kur nors Europoje nuomočiau mašiną, tas draudimas man galiotų. Jei kas nors būtų atsitikę, ir nuomos bendrovė būtų nuskaičiusi frančizės sumą nuo kreditinės (kad ir menkas įbrėžimas, kurį vertina kokiais 200 EUR), aš turėčiau visą info siųsti draudimo bendrovei ir ji man kompensuotų. Kaip viskas veikia - negaliu patvirtinti, nes man jokio įvykio neįvyko (ačiū D). Bet aš kažkaip jaučiausi ramiau
Nes man tie 900 EUR skamba labai daug (visa kelionė tiek kainavo).
Tiesa, įmonė vadinasi Insurance4Carhire (gal draudžia ir dar kas nors, bent jau aš išgirdau pirmą kartą).
Aišku, kad atsiimant mašiną reikia įžiūrėti viską po centimetrą, atiduodant - taip pat, pasiimti visus parašus - be abejo.
Ir dar - kai vykstat į kelionę - užsirašykit kur nors PIN kodus. Aš dieną prieš pasitikrinau bankomate, ar atsimenu savo PIN'ą, o nuskridusi į vietą, toks jausmas, kad būtų kas ištrynę
Daug nervų kainavo...
Beje, buvo mintis važiuoti ir bandyti nuomotis tiesiog oro uoste. Taigi tokių gudručių laukia nemalonus siurprizas - užlenktos kainos (bet kreditkės nereikia). Ir šypsojaus, ir garfildo akis dariau, ir vos neapsiverkiau, bet pigiau nei 55 EUR už parą nieks nepasiūlė
Taigi - jei mašiną noriti pasiimti jau oro uoste, būtinai rezervuokit ją internetu.
Taigi, tokie mano patarimai, gal susiję labiau su Italija. Nes pvz. teko nuomotis Graikijos salose, tai viskas buvo kur kas paprasčiau ir pigiau