Įkraunama...
Įkraunama...

Žemės šilumokaitis (vėdinimui) - nuo A iki Z

QUOTE(FIEDZIA @ 2015 03 18, 13:51)
Naudoju 2xd160 kanalizacijos vamzdzius po 18 m ilgio. Kai ziemos pradzioje buvo 20 laipsniu salcio tai is po zemes pas mane i rekuperastoriu ateidavo 10+ silumos oras, nes vasara buvo isildytas pozemis. Tai reiskia, kad rekuperatorius i lauka ismesdavo 15 laipsniu silumos ora. Ar ne per didele prabanga ismesti siluma.

Sia ziema  salciu nebuvo todel ne karto nesu pastebejes, kad  is po zemiu butu atejes susildytas oras maziau kaip 11,5 laipsniu. Cia temperatura tokia rekuperatoriaus ekranelyje.

Todel dabar esu tokios nuomones, kad  veltui ismesti pinigai rekuperatoriaus pirkimui. Kita nama  statant butinai klosiu d200-350 vamzdi oro paemimui po namu, o i jo vidu kisiu d160-200 vamzdi oro ismetimui. Vamzdi klosiu po namu tam, kad apsaugoti ji nuo ziemos isalo.

Rekuperatorius pas mane dirba 50m3/val kai nieko nera namie, oi darbo 100m3/val, o nakciai 150m3/val. Skaiciuoju 15m3/val zmogui. Naujame name butinai naudosiu sklendes, kad nakciai uzsukti oro padavima  i svetaine, o diena i miegamaji.

Manau, kad desiu skardini ortaki ir ji is visu pusiu apibetonuosiu grunte, o i vidu kisiu skardini ortaki.

Tokio silumokaicio d300 su d160 viduje plotas butu:
2x18x2x3,14x0,15=34m2
2x18x2x3,14x0,05=11m2
Viso 45m2 kas atitiktu gamyklinio 0,5x0,5 silumokaicio ploksteliu 180vnt. Jeigu skaiciuoti po 2mm tai sumustinis butu 0,36 metru storio. Tokiu budu savadarbio rekuperatoriaus nvk butu aukstesnis, negu bet kurio gamyklinio.

ir galvoji jog silumos mainai bus geresni uz rekupo, is kur tokiu naivuoliu atsiranda ? Kur atsirades vandenukas vamzdziuose bus nuleidinejamas, jo kiekis tikrai bus nemazas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 18 kovo 2015 - 16:08
Ką turit omeny "vasara isildytas pozemis"? Tai kad natūraliai įšilo, ar kokiom nors priemonėmis buvo dirbtinai įšildytas?
Ta išmetama žemos temperatūros šiluma juk gi nemokama. Negi gaila išmesti 0€? Su ŽŠ yra svarstytina mintis panaudoti rekuperatoriaus - ŠS hibridą, bet tik turint ŽŠ. pas mane yra minčių išmetamu oru šildyti garažą, bet ne mesti orą į garažą, o pramaršrutizuoti garaže esančiais skardiniais ortakiais. Bet didelė tikimybė, kad iki tokio projekto per artimiausią dešimtmetį nedaeisiu, nes daug naudos tame nematau.
Gruntas po namu tikrai yra apsaugotas nuo įšalo, bet klausimas ar jis vis dar bus apsaugotas, jei po namu ilgesnį laiką bus pumpuojamas minusinis oras iš lauko.
Dėl požeminio vamzdinio rekuperatoriaus, tai jei daryti, manau geriau atvirkščiai - vidinį vamzdį naudoti paėmimui, o išorinį išmetimui. Bus kondensato, tai tas kondensatas pradžioj supūdys ortakius, o po to per rūdis ir betoną absorbuosis į gruntą. Bet ar tai geriau už rekuperatorių? Didelio diametro vamzdžiai kainuoja. Įprastas plokštelinis rekuperatorius kombinacijoje su ŽŠ turi tokius NVK, kad aukščiau tik dangus. Niekaip nepatikėčiau, kad požeminiu vamzdis-vamzdyje galima išgauti geresnį rezultatą.

QUOTE(FIEDZIA @ 2015 03 18, 13:51)
Naudoju 2xd160 kanalizacijos vamzdzius po 18 m ilgio. Kai ziemos pradzioje buvo 20 laipsniu salcio tai is po zemes pas mane i rekuperastoriu ateidavo 10+ silumos oras, nes vasara buvo isildytas pozemis. Tai reiskia, kad rekuperatorius i lauka ismesdavo 15 laipsniu silumos ora. Ar ne per didele prabanga ismesti siluma.

Sia ziema  salciu nebuvo todel ne karto nesu pastebejes, kad  is po zemiu butu atejes susildytas oras maziau kaip 11,5 laipsniu. Cia temperatura tokia rekuperatoriaus ekranelyje.

Todel dabar esu tokios nuomones, kad  veltui ismesti pinigai rekuperatoriaus pirkimui. Kita nama  statant butinai klosiu d200-350 vamzdi oro paemimui po namu, o i jo vidu kisiu d160-200 vamzdi oro ismetimui. Vamzdi klosiu po namu tam, kad apsaugoti ji nuo ziemos isalo.

Rekuperatorius pas mane dirba 50m3/val kai nieko nera namie, oi darbo 100m3/val, o nakciai 150m3/val. Skaiciuoju 15m3/val zmogui. Naujame name butinai naudosiu sklendes, kad nakciai uzsukti oro padavima  i svetaine, o diena i miegamaji.

Manau, kad desiu skardini ortaki ir ji is visu pusiu apibetonuosiu grunte, o i vidu kisiu skardini ortaki.

Tokio silumokaicio d300 su d160 viduje plotas butu:
2x18x2x3,14x0,15=34m2
2x18x2x3,14x0,05=11m2
Viso 45m2 kas atitiktu gamyklinio 0,5x0,5 silumokaicio ploksteliu 180vnt. Jeigu skaiciuoti po 2mm tai sumustinis butu 0,36 metru storio. Tokiu budu savadarbio rekuperatoriaus nvk butu aukstesnis, negu bet kurio gamyklinio. <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 03 18, 17:20)
Ką turit omeny "vasara isildytas pozemis"? Tai kad natūraliai įšilo, ar kokiom nors priemonėmis buvo dirbtinai įšildytas?

Per karscius tas pats silumokaitis yra naudojamas patalpu vesinimui. Vasaros pabaigoje is jo gaudavau 17 laipsniu ora...

QUOTE(Milao @ 2015 03 18, 17:20)
Ta išmetama žemos temperatūros šiluma juk gi nemokama. Negi gaila išmesti 0€?
...

Tuomet tau silumokaitis nereikalingas. O toliau visiski kliedesiai. Ypac apie kondensata.
QUOTE(vaikis_ @ 2015 03 18, 16:07)
ir galvoji jog silumos mainai bus geresni uz rekupo, is kur tokiu naivuoliu atsiranda ? Kur atsirades vandenukas vamzdziuose bus nuleidinejamas, jo kiekis tikrai bus nemazas.

Buvau atidares silumokaiti. Jame jokio kondensato nera gal todel, kad as del tos priezasties niekada neisjungiu ventiliatoriu. Minimaliai jie man dirba bent 50m3/val
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo FIEDZIA: 12 gegužės 2015 - 10:19
QUOTE(FIEDZIA @ 2015 05 12, 10:16)
Per karscius tas pats silumokaitis yra naudojamas patalpu vesinimui. Vasaros pabaigoje is jo gaudavau 17 laipsniu ora...
Tuomet tau silumokaitis nereikalingas. O toliau visiski kliedesiai. Ypac apie kondensata.

Buvau atidares silumokaiti. Jame jokio kondensato nera gal todel, kad as del tos priezasties niekada neisjungiu ventiliatoriu. Minimaliai jie man dirba bent 50m3/val

is kur tokiu fantazioriu atsiranda ? Nama po zeme statyk, isviso sildyti nereikes.
Atsakyti
kodel fantaziorai? biggrin.gif
isbandziau karsciausia š.m. diena - ZS pūte apie 12 laipsniu ora.
Kondencatas jei toks yra, subega i rinktuva

QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 12, 11:28)
is kur tokiu fantazioriu atsiranda ? Nama po zeme statyk, isviso sildyti nereikes.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 05 12, 12:32)
kodel fantaziorai?  biggrin.gif

todel jog vamzdis-vamzdyje ale efektyviau bus negu rekupas. Tai cia ne tik fantazioriai, bet ir moksliniciai kurie viska mintinai suskaiciuoja smile.gif))))))
Atsakyti
na. ivertinus sukištus i rekupa eurus, ekonomine prasme tai tikrai gal efektyviau. O tada ir NVK nebetiek svarbus pasidaro. smile.gif
kas is kurios puses ziuri

QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 12, 11:56)
todel jog vamzdis-vamzdyje ale efektyviau bus negu rekupas. Tai cia ne tik fantazioriai, bet ir moksliniciai kurie viska mintinai suskaiciuoja smile.gif))))))

Atsakyti
http://banga.tv3.lt/...333-=(247881627
Buciau dares vamzdi vamzdyje, buciau sutaupers 6,000. Beje, siais metais uz mano rekupa praso 9,600 litu.
QUOTE(vaikis_ @ 2015 05 12, 12:56)

Cituoju:
2015-01-07 08:54 žinutė 312
Vakar po darbo paziurejau kaip veikia silumokaitis:
Lauke 12 salcio, o silumokaityje +13,4, iki to laiko rekuperatorius dirbo 50m3/val nasumu.
Tuomet padidinau iki 100m3/val. Einant miegoti silumokaityje rode +12,9
Sian ryte 20 laipsniu salcio, o silumokaityje +12,4

Silumokaitis tai 2 po 18 metru d160 kanalizacijos vamzdziai. Beje, vamzdis po terasa, o zemes pavirsius su 5 cm metro plocio polistirolu uzdengtas. Nebuvo kur panaudoti polistirolo likucio.
Gal ateinanti ziema bus salta. Beje, yra dar tokio pat ilgio kita atkarpa po paciu namu.

O kokia problema matote, jeigu oro ismetima darysiu kitu vamzdziu sio viduje. Juk ismetimo efektyvumas bus analogiskas. Kokia tikites bus temperatura ties ismetimo anga, jeigu is lauko paimamas oras butu, pavyzdziui, 20 laipsniu salcio?

Beje, nesunku paskaiciuoti kiek laiko vamzdyje yra sildomas oras. Vienos atsakos kubatura pas mane 0,7m3. Per minute pro vamzdi paimama 150/60=2,5m3 oro is lauko. Taigi. oras vamzdyje keliauja 20 sekundziu. Vamzdzio pavirsiaus plotas apytikslai toks pat kaip rekuperatoriaus silumokaicio. Tik nepalyginsi kur 18 metru keliauja ir kur 30cm.
Atsakyti
QUOTE(FIEDZIA @ 2015 05 14, 14:01)
http://banga.tv3.lt/...333-=(247881627
Buciau dares vamzdi vamzdyje, buciau sutaupers 6,000. Beje, siais metais uz mano rekupa praso 9,600 litu.

Cituoju:
2015-01-07 08:54 žinutė 312
Vakar po darbo paziurejau kaip veikia silumokaitis:
Lauke 12 salcio, o silumokaityje +13,4, iki to laiko rekuperatorius dirbo 50m3/val nasumu.
Tuomet padidinau iki 100m3/val. Einant miegoti silumokaityje rode +12,9
Sian ryte 20 laipsniu salcio, o silumokaityje +12,4

Silumokaitis tai 2 po 18 metru d160 kanalizacijos vamzdziai. Beje, vamzdis po terasa, o zemes pavirsius su 5 cm metro plocio polistirolu uzdengtas. Nebuvo kur panaudoti polistirolo likucio.
Gal ateinanti ziema bus salta. Beje, yra dar tokio pat ilgio kita atkarpa po paciu namu.

O kokia problema matote, jeigu oro ismetima darysiu kitu vamzdziu sio viduje. Juk ismetimo efektyvumas bus analogiskas. Kokia tikites bus temperatura ties ismetimo anga, jeigu is lauko paimamas oras butu, pavyzdziui, 20 laipsniu salcio?

Beje, nesunku paskaiciuoti kiek laiko vamzdyje yra sildomas oras. Vienos atsakos kubatura pas mane 0,7m3. Per minute pro vamzdi paimama 150/60=2,5m3 oro is lauko. Taigi. oras vamzdyje keliauja 20 sekundziu. Vamzdzio pavirsiaus plotas apytikslai toks pat kaip rekuperatoriaus silumokaicio. Tik nepalyginsi kur 18 metru keliauja ir kur 30cm.

Tas +13,4 C iš žemės keistai skamba.
Ar jūs asmeniškai tikite, kad žemė aplink vamzdį buvo +14...+15C žiemos viduryje?
Ten tikriausiai patalpoje buvo neapšiltintas padavimo ortakis ir oras įšildavo stipriai, daugiau paaiškinimų neturiu.

Vamzdis vamzdyje yra niekur nematyta hipotetinė sistema, kuri veiktų nebent su nerūdijančio plieno ar polipropileno vamzdžiais, kuriuose būtų galimybė pravalymui.

Vamzdis vamzdyje negalima lyginti su rekuperatoriumi. Teisinga būtų lyginti su rekuperatoriaus šilumokaičiu, kuris bus gerokai pigesnis nei vamzdis vamzdyje ir nekainuos daugiau kaip 800 Eur.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2015 05 12, 12:32)
kodel fantaziorai?  biggrin.gif

O pas Jus irgi vamzdinis ŽŠ ar žvyrinis?
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2015 05 14, 14:17)

Vamzdis vamzdyje yra niekur nematyta hipotetinė sistema, kuri veiktų nebent su nerūdijančio plieno ar polipropileno vamzdžiais, kuriuose būtų galimybė pravalymui.

Ar galite patarti, kokiame gylyje daryti ŽŠ jei jis būtų montuojamas po garažo grindimis. Garaže bus armuota "stiažkė" 10cm.
Atsakyti
vamzdinis, D160, 2,2 gylyje

QUOTE(remiga @ 2015 05 14, 13:44)
O pas Jus irgi vamzdinis ŽŠ ar žvyrinis?

Atsakyti
QUOTE(remiga @ 2015 05 14, 14:46)
Ar galite patarti, kokiame gylyje daryti ŽŠ jei jis būtų montuojamas po garažo grindimis. Garaže bus armuota "stiažkė" 10cm.

Kuo giliau, tuo geriau. Jeigu gruntiniai vandenys labai aukštai (pvz metro gylyje) tai geriausia daryti glikolinį. Jeigu 150cm tada gal uždarą vamzdį su išpomouojamu drenazu ~150cm gylyje. Jeigu vanduo nepakyla iki -2m, tada tikslinga galvoti apie atviro tipo ŽŠ iš blokelių ar skaldos (tik ne žvyro, nes jis per smulkus). Jo gylis 150-200cm ir gali būti su eps/xps kepure, kad taip neatšaldytų aplinkos oras jo iš viršaus. Tik atsargiai su tranšėjų kasimu ir darbu jose pasilenkus, nes ant nugaros užvirtus porai tonu grunto jau nieks nebepadės. Mano kojas buvo 1m žemių užgriuvę tai jausmas nejuokingas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 14 gegužės 2015 - 15:47