QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 18:30)
Kaip jau buvau anksčiau kažkurioje kitoje temoje minėjęs, ekonomiškai efektyviausias būdas įsirengti ŽŠ yra vamdžių klojimas visur, kur kasama. Galbūt net vienintelis ekonomiškai atsiperkantis. O kasama darant įvadus (elektra, vanduo, kanalizacija, dujos ir t.t.), įrengiant drenažą.
Viena iš perspektyvesnių vietų - drenažas aplink namą. Pvz mano atveju 1m atstumu nuo sienos einantis drenažas sudaro iš viso apie 50m. Gan solidus kiekis. ŽŠ tinkamiausia vieta būtų po drenažiniu vamzdžiu, maždaug gruntinių vandenų lygyje, jei tie gruntiniai vandenys ne žemiau kaip 0,5 - 1 m nuo drenažo altitudės. Ką galvojat apie tokią racionalizaciją? Koks minimalus atstumas turėtų būti išlaikomas tarp ŽŠ ir drenažo vamzdžio?
Kaip vienas iš sprendimų drenažo užšaldymo prevencijai galėtų būti kitas racpasiūlymas - ŽŠ kloti lygiagrečiai su elektros įvadu. Šaltas srautas tokiu atveju pirmiausia turėtų būti kreipiamas lygiagrečiai elektros įvadui, o šalia drenažo atsidurtų jau kiek apšilęs ir mažiau pavojingas.
Pirmiau apie tą mintį parašiau kitoje temoje, dabar žiūriu, ta pati mintis, tik kitaip.
Dėl užšaldymo, prie jokių kitų komunikacijų išskyrus elektrą, aš ŽŠ vamzdžių nerekomenduočiau tiesti. Mintis, praleisti pro elektrą ir po to prie drenažo vis dar klaidinga, nes ŽŠ vamzdis, vis dar bus pavojingas. Nepavojingas bus tik toks, kokį jau apsimokėtų leisti į namo vidų. O jei tokios t iki drenažo atvesi, tai ir vėl neapsimokės, dėl vamzdžio kainos ir mažos naudos.
Po drenažu, gruntinių vandenų lygyje neteisinga mintis, todėl, kad nelabai pavyks padaryti ŽŠ drenažo skirto praplovimui ir kondensato nuleidimui. Na galima padaryti, bet neverta. Dar vienas dalykas, gruntiniuose vandenyse, aš kanalizacijos vamzdžio nedėčiau. Pirmiausiai baimė, kad gali gruntinis vanduo prasisunkti į vamzdžio vidų, antras dalykas bus tas, kad kyla grėsmė, kad vanduo tokius vamzdžius iškels ir kėlimo metu išsandarins.
Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 20:43)
Siuo atveju noreciau atkreipti demesi, kad ZS buna ne tik oriniai, bet ir glikoliniai. Jei tenka merkti i gruntini vandeni, logiskiau atrodo glikolinis ZS. Jei sausa, tada orinis.
Jei glikolinis, tai pamiršk apie taupymą tokiu būdu. Pirmiausiai glikolinis turi būti mažiausiai dvigubai ilgesnis nei iš kanalizacijos vamzdžio. Vienoje literatūroje kiek pamenu, buvo siūloma 100m vamzdžio pakasti, tai jau vien vamzdis kanos nemažai sudaro, antras dalykas, kaloriferis čia jau eina apie virš 1k Lt. Plius glikolio kaina, kaip dabar domiuosi, tai irgi tokia, truputį didesnė, nei anksčiau įsivaizdavau.
Jau pigiau kanalizacijos vamzdį į specialiai jam iškastą duobę palaidot, nei bet kur bandyti palaidoti glikolinį.