Įkraunama...
Įkraunama...

Žemės šilumokaitis (vėdinimui) - nuo A iki Z

QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 21:43)
Siuo atveju noreciau atkreipti demesi, kad ZS buna ne tik oriniai, bet ir glikoliniai. Jei tenka merkti i gruntini vandeni, logiskiau atrodo glikolinis ZS. Jei sausa, tada orinis.

Sutinku.

Ir visgi yra techninis klausimas. Oriniam ŽŠ, kaip rodo forumiečių praktika, pakanka pakloti 30-40 metrų 160mm vamzdžio. O ar yra kokia praktika dėl glikolinio ŽŠ? Kiek metrų vamzdyno pakaktų privyniot šlapiame grunte, kad pakaktų į rekupą paduodamo sušildymui? Kitaip sakant, ar pakaktų drenažo tranšėjos aplink namą ilgio tam?
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 18:30)
Kaip jau buvau anksčiau kažkurioje kitoje temoje minėjęs, ekonomiškai efektyviausias būdas įsirengti ŽŠ yra vamdžių klojimas visur, kur kasama. Galbūt net vienintelis ekonomiškai atsiperkantis. O kasama darant įvadus (elektra, vanduo, kanalizacija, dujos ir t.t.), įrengiant drenažą.
Viena iš perspektyvesnių vietų - drenažas aplink namą. Pvz mano atveju 1m atstumu nuo sienos einantis drenažas sudaro iš viso apie 50m. Gan solidus kiekis. ŽŠ tinkamiausia vieta būtų po drenažiniu vamzdžiu, maždaug gruntinių vandenų lygyje, jei tie gruntiniai vandenys ne žemiau kaip 0,5 - 1 m nuo drenažo altitudės. Ką galvojat apie tokią racionalizaciją? Koks minimalus atstumas turėtų būti išlaikomas tarp ŽŠ ir drenažo vamzdžio?
Kaip vienas iš sprendimų drenažo užšaldymo prevencijai galėtų būti kitas racpasiūlymas - ŽŠ kloti lygiagrečiai su elektros įvadu. Šaltas srautas tokiu atveju pirmiausia turėtų būti kreipiamas lygiagrečiai elektros įvadui, o šalia drenažo atsidurtų jau kiek apšilęs ir mažiau pavojingas.

Pirmiau apie tą mintį parašiau kitoje temoje, dabar žiūriu, ta pati mintis, tik kitaip.

Dėl užšaldymo, prie jokių kitų komunikacijų išskyrus elektrą, aš ŽŠ vamzdžių nerekomenduočiau tiesti. Mintis, praleisti pro elektrą ir po to prie drenažo vis dar klaidinga, nes ŽŠ vamzdis, vis dar bus pavojingas. Nepavojingas bus tik toks, kokį jau apsimokėtų leisti į namo vidų. O jei tokios t iki drenažo atvesi, tai ir vėl neapsimokės, dėl vamzdžio kainos ir mažos naudos.

Po drenažu, gruntinių vandenų lygyje neteisinga mintis, todėl, kad nelabai pavyks padaryti ŽŠ drenažo skirto praplovimui ir kondensato nuleidimui. Na galima padaryti, bet neverta. Dar vienas dalykas, gruntiniuose vandenyse, aš kanalizacijos vamzdžio nedėčiau. Pirmiausiai baimė, kad gali gruntinis vanduo prasisunkti į vamzdžio vidų, antras dalykas bus tas, kad kyla grėsmė, kad vanduo tokius vamzdžius iškels ir kėlimo metu išsandarins.

Papildyta:
QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 20:43)
Siuo atveju noreciau atkreipti demesi, kad ZS buna ne tik oriniai, bet ir glikoliniai. Jei tenka merkti i gruntini vandeni, logiskiau atrodo glikolinis ZS. Jei sausa, tada orinis.

Jei glikolinis, tai pamiršk apie taupymą tokiu būdu. Pirmiausiai glikolinis turi būti mažiausiai dvigubai ilgesnis nei iš kanalizacijos vamzdžio. Vienoje literatūroje kiek pamenu, buvo siūloma 100m vamzdžio pakasti, tai jau vien vamzdis kanos nemažai sudaro, antras dalykas, kaloriferis čia jau eina apie virš 1k Lt. Plius glikolio kaina, kaip dabar domiuosi, tai irgi tokia, truputį didesnė, nei anksčiau įsivaizdavau.

Jau pigiau kanalizacijos vamzdį į specialiai jam iškastą duobę palaidot, nei bet kur bandyti palaidoti glikolinį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 18 vasario 2014 - 23:05
QUOTE(Milao @ 2014 02 18, 20:43)
Jei tenka merkti i gruntini vandeni, logiskiau atrodo glikolinis ZS. Jei sausa, tada orinis.

Nesutikčiau. Orinį vamzdinį taip pat rekomenduočiau merkti po gruntiniais vandenimis, jeigu yra galimybė prijungti drenavimą į žemiau esantį kanalizacijos vamzdyną. Jeigu tokios galimybės nėra, tai galima padaryti hermetišką talpą kondensatui susirinkti į įmesti ten vandens pompą už 100Lt, kuri pakeltų kondensatą iki lietaus kanalizacijos. Tokiu atveju dar reikėtų įrengti atbulinį vožtuvą, kad neitų kvapai iš pompos skyriaus.

Nedideliam glikoliniam reikia 70-130m d25-d32 vamzdžio maždaug.
Atsakyti
Apie šilumokaičius čia tinkamesnė tema, perkeliu kelis atsakymus iš PN temos.

Taip, žinoma, kur tik žemės darbai, visur vamzdžius ir mėtom. Tie vamzdžiai kapeikas kainuoja, palyginus pvz su gręžinio darymu. O jau paskui, primėtę visur kur įmanoma jau žiūriam ką tūriam. Pakanka visiem poreikiam - valio, pavyko. Nepakanka - skaičiuojam trūkumą, darom atitinkamus gręžinius, bet gręžinių jau nebereikia tokių gilių ir brangių.
QUOTE(darius333 @ 2014 02 19, 05:53)
O jei PP kokiu 32-40 pakilpuoti po ploksciu pamatu pries pradedant pilti zvyra ir smeliuka? g.gif <{POST_SNAPBACK}>

Vynioti aplink polius? Gal nereikia? Polius ir taip jau šalčio tiltas.
QUOTE(BangaS @ 2014 02 19, 11:58)
Dar vienas variantas pamąatymams gręžiant polius yra helix tipo kilpa http://www.youtube.c...h?v=c2mO0pI_tCE
Girdėjau kad ir bobcatai didesni gręžia iki 4 m. <{POST_SNAPBACK}>

Mintis verta dėmesio. Drenavimo šlangutė taip suprantu turėtu būti su neužveržtu mazgu, kuris atliktų trapo funkciją, arba ją reiktų apsukti aplink tą patį kanalizacijos vamzdį. Kanalizacijos vamzdis savaime su nuolydžiu, atskirai nuolydžio ŽŠ skaičiuoti nereiks. Nuotėkos dar ir prisidėtų prie grunto šildymo, bet čia privalumas tik žiemai. Pagrindinis neigiamas niuansas - kanalizacijos vamzdis paprastai eina link gatvės, t.y. oro paėmimui pačios nepalankiausios vietos.
QUOTE(BangaS @ 2014 02 19, 11:22)
Nesutikčiau. Orinį vamzdinį taip pat rekomenduočiau merkti po gruntiniais vandenimis, jeigu yra galimybė prijungti drenavimą į žemiau esantį kanalizacijos vamzdyną. Jeigu tokios galimybės nėra, tai galima padaryti hermetišką talpą kondensatui susirinkti į įmesti ten vandens pompą už 100Lt, kuri pakeltų kondensatą iki lietaus kanalizacijos. Tokiu atveju dar reikėtų įrengti atbulinį vožtuvą, kad neitų kvapai iš pompos skyriaus. 
<{POST_SNAPBACK}>

Mintui - labai jau daug pesimizmo sakyčiau smile.gif Dėl grėsmių vėliau pats pagalvojau - jei jau cirkuliuoja tokios temperatūros, kurios gali kelti grėsmę bet kokiems vamzdynams, tai nafig tie šilumokaičiai reikalingi. Darbinės skysčio temperatūros tikiuosi +5-8C intervale. Jei temperatūros ŽŠ sukasi aplink nulį, tai ir naudos kiekis sukasi aplink nulį. Bet Vilienės ir Koridos skelbiamuose duomenyse nieko panašaus į nulį nemačiau. Nebent jie melagiai, didesni už Ugnę iš labas kontrakto. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 02 19, 13:52)
Mintui - labai jau daug pesimizmo sakyčiau smile.gif Dėl grėsmių vėliau pats pagalvojau - jei jau cirkuliuoja tokios temperatūros, kurios gali kelti grėsmę bet kokiems vamzdynams, tai nafig tie šilumokaičiai reikalingi. Darbinės skysčio temperatūros tikiuosi +5-8C intervale. Jei temperatūros ŽŠ sukasi aplink nulį, tai ir naudos kiekis sukasi aplink nulį. Bet Vilienės ir Koridos skelbiamuose duomenyse nieko panašaus į nulį nemačiau. Nebent jie melagiai, didesni už Ugnę iš labas kontrakto. unsure.gif

Matai, +5C, +8C tai gryžtama temperatūra. Į žemę iš kaloriferio gali tekėti ir neigiamos temperatūros glikolis. Nors geoterminiam rekomenduojama ~2-3C laipsnių skirtumas tarp paduodamo ir gryžtamo, dėl visur primėtytų vamzdlių ilgio, ta temperatūra gali svyruoti labiau. Tai beje, labai priklauso ir nuo cirkuliacinio galingumo, kurio ŽŠ atveju, neverta dėti labai galingo.

Jei kalba eitų ne apie glikolinį, o apie kanalizacijos vamzdžio ŽŠ, tai oro paėmimo vietoje, juo tekės tokios temperatūros oras, koks yra ir lauke. Pav. jei laukė -30C, tai ir žemė apie to ŽŠ pradžią bus atšaldyta iki panašių temperatūrų, tik ŽŠ gale galima tikėtis +5C, +8C temperatūrų.

Aš už 300m geoterminio vamzdį, kiek pamenu sumokėjau virš 1000 Lt, nemanau, kad taip lengvai imsi ir mėtysi tą vamzdį, su mintim, gal pravers. Tiek pinigų sukišus į vamzdį, jau reikia žiūrėti, kas optimaliausia.

Aš vamzdį pakasiau pagrinde 2m-1,8m gylyje, iš šio gylio aš tikiuosi naudos. Dėl vamzdžio šalia kanalizacijos vamzdyno, atrodo bangos forume jau skaičiau pasisakymus, kad neverta. Aš su taip pasisakiusiu sutinku, tuo labiau, kai mano kanalizacija nuo žemės paviršiaus dabar gal ~40cm gylyje prasideda, ir tai BVĮ turėjau pirkti ~50cm aukščio prailginimo žiedą, nes kanalizacijos vamzdis per giliai doh.gif .

Šalia vandentiekio vamzdžio, tai kategoriškai rekomenduoju, neeksperimentuoti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 19 vasario 2014 - 15:57
QUOTE(Milao @ 2014 02 19, 13:52)

Vynioti aplink polius? Gal nereikia? Polius ir taip jau šalčio tiltas.

Aplink polius ne, bet turint įrangą galima kelias skyles daugiau išsigręžti
Atsakyti
Rašydamas "skysčio temperatūros tikiuosi +5-8C intervale" turėjau omeny kad iš žemės gaunamas +8C, grąžinamas į žemę +5C. Tikiu kad tai įmanoma, jei paduodamas ir grįžtantis vamzdžiai ne mažesniu nei 3m atstumu po žeme, o ten kur sueina į techninę patalpą ir neišvengiamai yra arčiau - įvilkti į kevalą.
1000 daug už 300m? Nu gal, bet jei tuos vamzdžius kištum į gręžinius, jie atsieitų nuo 10'000.
-30C gal nereikia, nebūna.
QUOTE(mintas @ 2014 02 19, 15:46)
Matai, +5C, +8C tai gryžtama temperatūra. Į žemę iš kaloriferio gali tekėti ir neigiamos temperatūros glikolis. Nors geoterminiam rekomenduojama ~2-3C laipsnių skirtumas tarp paduodamo ir gryžtamo, dėl visur primėtytų vamzdlių ilgio, ta temperatūra gali svyruoti labiau. Tai beje, labai priklauso ir nuo cirkuliacinio galingumo, kurio ŽŠ atveju, neverta dėti labai galingo.
Jei kalba eitų ne apie glikolinį, o apie kanalizacijos vamzdžio ŽŠ, tai oro paėmimo vietoje, juo tekės tokios temperatūros oras, koks yra ir lauke. Pav. jei laukė -30C, tai ir žemė apie to ŽŠ pradžią bus atšaldyta iki panašių temperatūrų, tik ŽŠ gale galima tikėtis +5C, +8C temperatūrų.
Aš už 300m geoterminio vamzdį, kiek pamenu sumokėjau virš 1000 Lt, nemanau, kad taip lengvai imsi ir mėtysi tą vamzdį, su mintim, gal pravers. Tiek pinigų sukišus į vamzdį, jau reikia žiūrėti, kas optimaliausia. <{POST_SNAPBACK}>

Gal galima plačiau apie tai? Kuriam bangos forume, kas tas BVI, kas tas prailginimo žiedas, kokiais argumentais nuspręsta, kad neapsimoka?
QUOTE(mintas @ 2014 02 19, 15:46)
Aš vamzdį pakasiau pagrinde 2m-1,8m gylyje, iš šio gylio aš tikiuosi naudos. Dėl vamzdžio šalia kanalizacijos vamzdyno, atrodo bangos forume jau skaičiau pasisakymus, kad neverta. Aš su taip pasisakiusiu sutinku, tuo labiau, kai mano kanalizacija nuo žemės paviršiaus dabar gal ~40cm gylyje prasideda, ir tai BVĮ turėjau pirkti ~50cm aukščio prailginimo žiedą, nes kanalizacijos vamzdis per giliai  doh.gif .

Gal kas gali mane paprotinti dėl glikolinio ŽŠ vamzdžio parinkimo? Kuo skiriasi PE techninis vamzdis nuo PE lauko vandentiekio vamzdžio? Tik tuo, kad vienas tinkamas geriamam vandeniui, o kitas ne, ar dar yra ir kitų skirtumų, pvz maks slėgis, temperatūrų diapazonas, trapumas ir t.t.?
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2014 02 19, 17:02)
Gal kas gali mane paprotinti dėl glikolinio ŽŠ vamzdžio parinkimo? Kuo skiriasi PE techninis vamzdis nuo PE lauko vandentiekio vamzdžio? Tik tuo, kad vienas tinkamas geriamam vandeniui, o kitas ne, ar dar yra ir kitų skirtumų, pvz maks slėgis, temperatūrų diapazonas, trapumas ir t.t.?

Techniniai vamzdžiai nesertifikuoti (gaminami iš atliekų), nelaiko slėgio, greitai lūžta, draužiama naudoti skysčiams su slėgiu.

Trokštami +8C laipsniai yra giliau nei atrodo. Čia tik ši žiema taip lepina. 2 metrai sakyčiau yra minimalus gylis vamzdžiui.
Atsakyti
O....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 19 vasario 2014 - 21:00
QUOTE(cibulis @ 2014 02 19, 22:30)

Vėliau, jei nepatiktų plokštelinio rekuperatoriaus prisukama pinigų suma ar rotorinio kvapų pamaišymas, pajungčiau ŽŠ.

pretenduojate metu nominacijai -auksine mintis smile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2014 02 19, 20:36)
pretenduojate metu nominacijai -auksine mintis  smile.gif  4u.gif

Nekopijuokite Viliaus - originalas geresnis.
Atsakyti
o ne pigiau ir paprasciau butu isirengti ŽŠ kur naudojama skalda ? http://taniaklima.pl/
Tarkim po garazu ?
Atsakyti