QUOTE(bitule @ 2012 01 29, 21:49)
Na, jei jau kalba apie stilius pasisuko... įmesiu trupinėlį teorijos. Pasidariau šitą lentelę pati sau, kad šiek tiek galvoj nuo sodų galybės prašviesėtų, bet gal ir čia kam nors pravers tokia špargalkė po akimis.
Surašiau taip, kaip man atrodymas susiklostė, tai be abejo būsiu kažką pražiūrėjusi ir praleidusi, tai labai tikiuosi, kad kas nors nepatingės papildyti
Kai už lango toks speigas, pats tas sodininkystės teoriją studijuoti.
Ir dar viena
vietelė, kur šiek tiek apie stilių istoriją yra. Tiesa, ten apimtys šiek tiek platesnio mastelio, nei sodybos sodelis, bet patys principai visai aiškiai išdėstyti. ir pavyzdžių nuorodų yra.
Mamagabi
Tie girti dviratininkai matyt taiko į individualaus sodo stilių, kai viską suprasti gali tik tie, kam tai iš tiesų skirta
.
QUOTE(aispra @ 2012 02 09, 08:19)
Kiek skaitau apie Cottage stiliaus sodus, visur varpiniai augalai yra nurodomos kaip beveik privalomi
Bet iš tikro smilgos soduose aktyviau imtos naudoti tik paskutinius porą dešimtmečių. Man labai gražūs šiuolaikinių kraštovaizdžio architektų darbai su klasikos prieskoniais, tokie kaip
Tom Stuart-Smith . Bet Ledum greičiausiai teisi, sakydama, kad tai nėra tikra klasika
.
Jei vėl grįžti prie klasikos , angliškasis natūralistinis susiformavo XVIII a kaip priešprieša prancūziškiems reguliariems sodams. Tuo metu anglai jau buvo pamatę pasaulio ir stengėsi nukopijuoti kinietiško sodo idėjas.
Visi Vokiški ir t.t. jau tik angliškūjų kopija. Šitą žinau iš vokiečio kurio prosenelis ar proprosenelis ir pradėjo kopijuoti.
Jis tuom labai didžiuojas.
Kur Bitulė vadina mišriais, mano galva yra buvę reguliarūs sodai po XVIIIa pertvarkyti pagal naują madą į natūralistinius, kur buvo palikta dalis senojo sodo.Blenheimo rūmai ir parkas Oksfordšyras
Romantiniai sodai jau išsivystė iš angliškūjų natūralistinių, tik ten visiems parko elementams suteikiama tam tikra prasmė kurios nesuprasi be tam tikro išprusimo. Čia nesišaipau, bet būdavo dedamos ne tik antikinės skulptūros, bet net ir antkapiai tiek tikri tiek ir butaforiniai.
Kiek stengiuosi surasti smilgų senuose soduose- nesiseka. Jų yra tik naujojoj klasikoj.
Cobre, kažko neskanuoja mano skaneris, nežinau kaip tau atsiūsti tą špargalką.
O jei labiau patinka išrikiuoti augalai, tai klombukes gali apvedžioti buksmedukais, jei gerai atsimenu ten prie tvoros būtų pavėsis.
Neatsistebiu kaip jūs tokių gražių paveikslėlių randat.
O Aispros nuoroda išvis nerealiai fantastiška.
Buvau ir aš radus iliustracijų, bet tampo puslapį, o mažint neturiu laiko