Įkraunama...
Įkraunama...

Kovo stebuklų mamyčių gardumynai

Turtingas kavos tortas

Jam pagaminti Jums prireiks Asseni šokoladinio biskvito, šokoladinio kremo iš šokoladinio Zebros torto ir karamelinio kavos pertepimo pagal Cipciuką... o dabar detaliau...

biskvitas pagal Asseni
Receptas skirtas 25 cm formai. Produktu kiekis formai 30x30, arba tokio pat dydžio kvadratiniam tortui parašytas skliaustuose...

Sokoladinis biskvitas:
Sviestas kambario temperaturos 120 gr. (180)
Cukrus 200 gr. (300)
Miltai 200 gr (300)
Kiaušiniai 2 (3)
Kakava 40 gr (60)
Kefyras 190 ml (280)
Kepimo milteliai 1,5 a.s. (2,5)
Soda 1 a.s. (1,5)

Sviestą išplakti su cukrumi, įdėti po viena kiaušinį, kiekviena kartą viską gerai išplakti. Sodą, kepimo miltelius, miltus ir kakava persijoti. Į cukraus, kiaušinių masę etapais sudėti miltų, mišinį ir kefyrą, kiekvieną kartą viską gerai išplakti.

Iškepti du biskvitus. Kiekviena biskvitą perpjauti pusiau, gausim 4 biskvitus
Kepti 180 C, 20-30 min.

Aš kepiau 26 skardoje pilną normą, tris biskvitus sudėjau į tortą, vieną pasilikau trupinukams...

Pertepimui naudojau Zebros šokoladinio torto kremą, turėjau namie rikotos sūrio indelį tai ir tą įplakiau, tikrai nepamaišė, bet ir dėti nebūtina...taigi šokoladinis kremas :

Kremui:
450gr grietinėlės
4 šaukštai cukraus
200 g juodo šokolado
tirpios kavos truputį ( aš pagal skonį dėjau)
vanilinio cukraus
graikiškų riešutų (aš visada deduosi kepintus smulkintus migdolus)
Kremui išplakti grietinėlę,šokoladą ištirpinti, ataušinti ir supilt į grietinėlę.Supilti kavą, sudėt riešutus.

Antram kremui naudojau Cipciuko gardųjį karamelinė kremą su kava:
1 indelis Rududu (398 g)
200 g sviesto
nepilna stiklinė kambario temperatūros kavos (nesupyliau daugiau nei pusę stiklinės)
sviestą išplakti iki purumo, palaipsniui po šaukštą įplakti Rududu, galiausiai po šaukštą įsipilti kavos...

torto surinkimas: biskvitą sulaistome kava, užtepame karamelinį kremą, biskvitas, sulaistome kava, šokoladinis riešutinis kremas, biskvitas, sulaistome kava... sulaistymui puikiai tiktų alkoholis, tačiau valgė ir vaikai, tai nepyliau, bet tikrai būtų nepamaišęs šlakelis kavos ar karamelinio likerio, o gal ir amareto... mano skonio receptoriams šis tortas tobulas, padarytas jis penktadienį, tai šiandien buvo nuostabaus skonio

Paimta iš čia http://www.supermama...;#entry41659079


„Tailandietiškų“ bananų tortas

Iš tiesų, nepaisant įmantraus pavadinimo, šiame torte tailandietiška bus tik tai, kaip bananus reikės išvirti. O šiaip tai yra tiesiog dar vienas nesunkiai pagaminamas tortukas, kurį sugalvojau iš dalies dėl šaldytuve užsilikusių produktų, iš dalies todėl, kad norėjosi išmėginti būtent tokį derinį.
Reikės:
Pasiruošti iš anksto:
spalvotos vaisinės arba uogų želė (labai tiks paruošta iš braškių sirupo). Ši želė turi būti pilnai sustingusi.
Pagal jūsų mėgstamą receptą keptų 3 šokoladinio skonio biskvitų.
Taip pat:
3-jų bananų;
300 g pertrintos varškės (ją galima pakeisti 2 pakeliais „Plombyro skonio“ varškės);
Cukraus pagal skonį (jei naudosite plombyro skonio varškę, cukraus reikėtų nepadauginti, ~5 v.š.);
Prieskonių (vanilės, citrinos sulčių, poros šaukštų romo ar amareto);
~400 g 36% riebumo grietinėlės ;
3 v.š. želatinos granulių;
50 g tamsaus šokolado.


Bananus apvirti ~7min. su visa žieve, atvėsinti ir tik po to nulupti. Nuluptus sutrinti blenderiu (galima ir šakute) iki vientisos tyrelės. Į bananus įmaišyti varškę, cukrų, prieskonius.
Želatiną suberti į ½ puodelio grietinėlės ir leisti brinkti ~5 min. Išbrinkus želatinai, tirpalą pakaitinti, kol granulės pilnai ištirps. Tada supilti į bananų – varškės įdarą.
Likusią grietinėlę išplakti iki standumo ir taip pat įmaišyti į įdarą. Įdarą padalinti į dvi dalis santykiu 2:1.
Iš anksto pasiruoštąją vaisių ar uogų želė supjaustyti kubeliais. Šiuos kubelius atsargiai įmaišyti į didesniąją dalį įdaro.
Į mažesniąją dalį įdaro suberti stambiai tarkuotą šokoladą.
Tortui skirtus biskvitus kiek sulaistyti. Šiuo tikslu labai tiktų naudoti to paties skonio sirupą, iš kurio darėte želė gabaliukus; jį geriausia kiek praskiesti virintu vandeniu, galima paskaninti keliais šaukštais alkoholio (geriausia – bananų likeriu ar romu).
Pirmąjį biskvitą aptepti didesniąja dalimi įdaro, uždėti antrąjį biskvitą, aptepti maženiąja įdaro dalimi ir užbaigti tortą paskutiniuoju biskvitu (sutepti bus ypač patogu toje pačioje torto formoje, kurioje buvo kepti biskvitai). Palikti stingti šaldytuve per naktį.

Šaltinis http://kristi.erdves.../bananinis.html

ŠVELNIAUSIAS ŠOKOLADINIS PAGRINDAS TORTAMS
(žodžiai autorės)

100 g juodojo šokolado,
100 g sviesto arba margarino,
75 g cukraus pudros,
100 g cukraus,
5 kiaušiniai,
100 g miltų,
vanilės arba citrinos žievelės,
truputis druskos,
1 a. š. kepimo miltelių,
3 v. š. kakavos miltelių.

Išplakti sviestą su cukraus pudra, trynius išplakti su ½ cukraus ir druska. Šokoladą ištirpinti, į jį įdėti vanilę arba žievelę. Į sviestą dalimis pakaitom pilti tai trynius, tai šokoladą, kiekvieną kartą gerai išplakant.
Miltus, kepimo miltelius ir kakavą sumaišyti ir palaipsniui suberti į sviestinę-šokoladinę masę. Maišyti, kol masė taps vientisa. Baltymus išplakti su antra puse cukraus iki standžių putų. Atsargiai, maišant iš apačios į viršų, įmaišyti baltymus į tešlą.
Supilti į paruoštą formą ir kepti 50–60 min.180º C (ne aukštesnėje ir ne ilgiau, kitaip gausis sausas). Patikrinti mediniu pagaliuku.
Šio šokoladinio biskvito pagrindu pas mane atsirado daug įvairių tortų.

Paimta iš čia http://www.supermama...?...7796&st=372
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gustman: 17 spalio 2012 - 10:07
Tortas Triufelis

Biskvito lakštams
9 tryniai
8 baltymai
200 g cukraus
1/2 a. š. vyno akmens
3 v. š. karšto vandens
3 v. š. kakavos miltelių
7,5 v. š. miltų
3 v. š. krakmolo

Sirupui
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
2 v. š. likerio

Kremui
300 g šokolado
1 litras grietinėlės

Ant kepimo popieriaus nupiešti aštuonis 24 cm skersmens apskritimus.
Baltymus išplakti su vyno akmeniu ir 100 g cukraus iki standumo.
Trynius su likusiu cukrumi išplakti iki baltumo. Toliau plakant supilti karštame vandenyje ištirpintą kakavą. Miltus persijoti su krakmolu ir įmaišyti į trynių masę. Per tris kartus atsargiai įmaišyti baltymus.
Ant kiekvieno apskritimo paskleisti lygiu sluoksniu apie 1/2 stiklinės tešlos ir išlyginti lopetėle. Kepti iki 190º C įkaitintoje orkaitėje 5 – 8 minutes. Nuo ataušusių biskvitų nuimti kepimo popierių.

Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės ir įmaišyti likerį.

Kremui grietinėlę kaitinti, kol praktiškai užvirs, užpilti ant susmulkinto šokolado ir gerai išmaišyti, kad šokoladas visiškai ištirptų. Atšaldyti keletą valandų šaldytuve (o dar geriau per naktį). Ataušusią masę išplakti iki standumo.

Kiekvieną lakštą sudrėkinti sirupu, aptepti kremu, sudėti vieną ant kito. Torto šonus ir viršų taip pat aptepti kremu. Papuošti. Skanaus!

šaltinis
Atsakyti
Barraquito
Į taurę/stiklinę pripilam per du pirštus kondensuoto pieno, per pirštą Raudonų devynerių, tada suplakam pieną ir užpilam ant raudonų devynerių iki taurės viršaus. Supilam vieną porciją pagamintos espresso kavos. Užbarstom cinamonu ir patarkuojam citrinos žievelės. Man žievelė nebūtina blush2.gif
Prieš geriant viską gerai išmaišyti.
Skanaus.
user posted image

Atradau tą kavą per atostogas Tenerifėj - ten jų nacionalinis gėrimas smile.gif Tik vietoj Raudonų devynerių yra naudojamas likeris "43". Jis taip pat iš žolelių tik dar saldesnis negu mūsų devynerios.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DidyšišBaišušiš: 23 spalio 2012 - 21:36
Pyragaičiai Cappuccino

Biskvitui
4 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
75 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
60 g miltų
20 g kakavos miltelių
½ a. š. kepimo miltelių

Kremui
250 g maskarponės
2 a. š. vanilinio cukraus
1 – 2 v. š. cukraus pudros
4 šaukštai cappuccino kavos
250 ml riebios grietinėlės

12 šaukštų saldintos cappuccino kavos biskvitui sudrėkinti

Kiaušinius, trynį, cukrų ir vanilinį cukrų plakti mikseriu apie 5 – 7 minutes, kol masė bus šviesi ir labai puri. Miltus sumaišyti su kakava ir kepimo milteliais, persijoti, suberti į kiaušinių masę ir atsargiai, bet kruopščiai išmaišyti.

Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 30 x 40 cm dydžio kepimo skardą ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Iškeptą biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lakšto ir atsargiai nuimti popierių, ant kurio biskvitas kepė. Ataušinti.

Ataušusį biskvitą padalinti į keturias dalis (10 x 30 cm).

Kremui maskarponę šluotele išmaišyti su vaniliniu cukrumi, cukraus pudra ir kava. Grietinėlę išplakti iki standumo ir per kelis kartus įmaišyti į kremą.

Kiekvieną biskvito lakštą sudrėkinti trimis šaukštais kavos. Visus biskvitus aptepti lygiomis kremo dalimis ir sudėti vieną ant kito. Atšaldyti, kad kremas sustingtų. Skanaus!

P. S. vietoje cappuccino kavos puikiai tiks tiesiog balinta kava smile.gif Labai greitai ir nesunkiai pagaminami pyragaičiai! Minkšti, drėgni ir labai skanūs…

šaltinis

aš naudojau baltiną šiek tiek saldintą stiprią tirpią kavą... ir kepiau kaip torčiuką... skonis primena nuostabųjį Tiramisu bigsmile.gif
Atsakyti
Angliškas kalėdinis pyragas

Džiovintų vaisių pyragą šeimininkės kepa iki Kalėdų likus bent mėnesiui, kadangi jį būtina 'subrandinti' nuolat laistant brendžiu. Šįkart išbandžiau gerokai supaprastintą tradicinio kalėdinio pyrago versiją. Kadangi pyragas gaminamas užverdant sviestą su džiovintais vaisiais ir prieskoniais - taip visi aromatai greičiau persipina ir 'susigyvena', todėl pyrago nebereikia 'brandinti' kelias savaites. Man šis receptas patinka kur kas labiau už tradicinį, kadangi pyragas netrupa ir yra lengvai pjaustomas. Pyrago paviršių galima puošti riešutais, cukatais, aptepti apelsinų marmeladu ir pan.


200g rudojo Light Muscovado cukraus (tinka ir Dark Muscovado)
240ml vandens
100g sviesto
1 a.š. cinamono miltelių
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. imbiero miltelių
1/2 a.š. druskos
250g razinų (galima naudoti įvairių rušių)
175g kitų džiovintų vaisių ir/ar cukatų (pvz., džiovintų spanguolių, vyšnių, abrikosų, greipfrutų ir t.t.)
2 kiaušiniai
200g miltų
1 a.š. valgomosios sodos
tarkuotos citrinos (arba apelsino) žievelės

Puode užverdame vandenį, sudedame sviestą, cukrų, razinas, džiovintus vaisius (išskyrus cukatus), suberiame prieskonius ir druską. Viską išmaišome ir leidžiame mišiniui pavirti ant silpnos ugnies apie 5 min. Po to nuimame puodą nuo ugnies, supilame džiovintų vaisių mišinį į karščiui atsparų dubenį ir paliekame atvėsti mažiausiai 15 min.

Ant šiltų džiovintų vaisių suberiame miltus, sodą ir lengvai išplaktus du kiaušinius. Mediniu šaukštu viską išmaišome. Po to suberiame cukatus, tarkuotą citrinos arba apelsino žievelę ir dar kartą viską išmaišome.

Orkaitę įkaitiname iki 160C. Pyrago masę supilame į kepimo popieriumi išklotą apvalią (18 arba 20cm skersmens) arba stačiakampę (8,5x22,5cm dydžio) kepimo formą ir kepame apie 1val.15 min. arba kol iškeps. Mediniu smeigtuku reiktų patikrinti, ar pyragas iškepė. Kadangi naudojau negilią kepimo formą, iš dvigubo kepimo popieriaus padariau aukštas sieneles, kad pyragas galėtų pakilti. (Nuotr. dešinėje)

Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir padedame ant grotelių atvėsti. Šį pyragą galima valgyti tą pačią dieną, tačiau rekomenduojama bent porą dienų jį 'brandinti'. Mūsų namuose šis pyragas, deja,buvo itin sparčiai suvalgytas, tad nespėjom įsitikinti, ar praėjus keletui dienų jo skonis iš tiesų pasidaro 'brandesnis' smile.gif...

Šaltinis Angliškas Kalėdų pyragas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gustman: 11 lapkričio 2012 - 14:40
Trupininis vyšnių pyragas

Reikės:
200 g miltų
150 g cukraus
120 g minkšto sviesto
120 ml pieno ( galima keisti į augalinį riešutų pieną)
1 kiaušinis
1 arbat. š. kepimo miltelių
1 žiupsnis druskos
1 arbat. š. vanilinio cukraus
500- 800 g vyšnių ( šaldytos puikiai tinka)
1 arbat. š. vanilinio cukraus

Trupinių sluoksniui:
100 g miltų
100 g cukraus
80 g šalto, sustingusio/kieto sviesto
1 arbat. š. malto cinamono

Gaminimo eiga:
Įkaitinti orkaitę iki 160- 180 ° C.
Inde sumaišyti miltus su kepimo milteliais.
Kitame giliame inde išsukti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės.
Įmušti vieną kiaušinį - išmaišyti iki vientisumo.
Vėliau dalimis palaipsniui supilti pieną, vanilinį cukrų, druską bei miltus nuolat maišant.
Masė turi gautis itin puri ir kreminės konsistencijos.
Kepimo formą ( naudojau 29 cm x 22 cm dydžio) ištepti sviestu (arba iškloti kepimo popieriumi) ir sukrėsti paruoštą pagrindo tešlą - šaukšto pagalba tolygiai paskirstyti, išlyginti paviršių.

Jei naudosite šviežias uogas - nuplaukite jas vandeniu ir nusausinkite.
Jei naudosite šaldytas uogas - geriau jas palikti pilnai atšilti - pyrago plutelė geriau iškeps, nebus permirkusi.

Paruoštas uogas tolygiai paskirstyti ant tešlos paviršiaus ir lengai spustėlti į tešlos vidų- taip pyrago pagrindas iškeps reikiamo aukščio ir bus minkštas.

Trupinių sluoksnio ruošimas:
Giliame inde suberti miltus, cukrų, maltą cinamoną bei sudėti kubeliais supjaustytą šaltą kietą sviestą. Pirštų galais minkyti mišinį iki susidarys smėlio birumo trupiniai.
Labai svarbu, kad sviestas būtų kuo šaltesnis, kad trupinių masė netaptų minkšta ir kepant neišsileistų, o išlaikytų savo smėlinį trupiniškumą.
paruoštus tešlos trupinius pabarstyti ant uogų ir pastatyti kepti 40 - 45 minutes.
Išėmus iš orkaitės leisti atvėsti. Supjaustyti gabaliukais.

šaltinis
Atsakyti
Nuostabus kalėdinis moliūgo pyragas


Reikės:
350g g moliūgo;
80g aliejaus;
100g cukraus;
100g medaus;
2 kiaušiniai;
2 a.š. kepimo miltelių;
1 a.š. imbiero;
1 a.š. cinamono;
1 a.š. vanilės;
50g džiovintų spanguolių;
pora saujų razinų;
50 g džiovintų ananasų kubelių;
150 g žemės riešutų;
100 g datulių;
300 g miltų.
Moliūgą smulkiai sutarkuojame (smulkesne negu burokine tarka, bet ne ta, kur kugelį tarkuojame). Pilame aliejų, kiaušinius, cukrų, kepimo miltelius ir išmaišome. Dedame džiovintus vaisius, riešutus, razinas. Pilame miltus. tešla gaunasi tiršta. Vaisių ir tešlos santykis kažkur: tešlos tris kartus mažiau negu vaisių/riešutų mišinio.
Dedame viską į kepimo formą pateptą riebalais ir kepame įkaitintoje iki 200C laipsnių orkaitėje 20 minučių, po to kepimo karštį sumažiname iki 180C ir kepame apie 30min kol įsmeigtas pagaliukas į pyragą lieka sausas.
Labai labai labai skanus pyragas. Visiškai nesijaučia moliūgo. Kitą kartą dėsiu daugiau riešutų, nes juos labiausiai mėgstam.
Džiovintus vaisius, riešutus dėkite kokius tik norite, griežtai tikrai nereikia laikytis mano surašytų džiovintų vaisių, svarbiausia, kad tų vaisių tešloje būtų daug.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gustman: 19 gruodžio 2012 - 09:37
Avinžirnių kotletai

6 kotlečiokams arba 2-3 porcijoms reikės:

2 stiklinių virtų avinžirnių
nedidelio poro baltosios dalies
poros skiltelių česnako
nedidelės morkos
50 g fermentinio sūrio
didelio kiaušinio
2 šaukštų džiuvėsėlių
druskos
maltos saldžiosios paprikos
čiobrelio
aliejaus kepimui

Procesas:

Avinžirnius aptrinam blenderiu ar šakute. Sakydama aptrinam turiu minty, jog masė neturi būt vientisa - net vienas kitas sveikas avinžirnis pasilikt gali.

Porą supjaustom pusžiedžiais, česnaką sukapojam. Morką ir sūrį sutarkuojam. Viską sudedam į avinžirnius, sykiu įmušam kiaušinį ir įberiam džiuvėsėlių. Dar - druskos, paprikos, čiobrelio. Išminkom.

Keptvuvėje įkaitinam nekuklų šlakelį aliejaus. Iš masės formuojam kotlečiukus ir kepam, kol iš abiejų pusių dailiai apskrunda.

Valgyti gardžiausia su duona ir šviežiom daržovėm. Bet jeigu jūsų šaldytuvą vargina tuštybė, o jus - tingumas, tai visai sueina ir su antrą savaitę ten liūdinčiu batonu ir konservuotais pomidorais. Skanaus.

Šaltinis
Atsakyti
Kiauliena kinietiškai

Tiesą pasakius, niekad su kiauliena nedariau - vis vištiena ar kalakutiena. Bet mums patinka, nes pasigamina greitai ir skaniai biggrin.gif Kiaušinį irgi ne visada naudoju - didelio skirtumo nepastebėjau smile.gif

Reikės:

400-500 g kiaulienos
1 kiaušinio
100 g krakmolo
1 česnako skiltelės
1 a.š. druskos
1 v.š. aliejaus
50 g pomidorų padažo
1 v.š. acto
75 g cukraus
sezamo sėklų (nebūtina)
aliejaus kepimui

Kiaulieną supjaustome nedideliais gabalėliais (kubeliais), maždaug 2-3 cm.
Sudėti mėsą į indą. Sumaišyti kiaušinį su krakmolu, druska, aliejumi. Turi gautis tokia tiršta masė, kaip pasta. Šia mase gerai įtrinti mėsos gabaliukus, kad visi vienodai pasidengtų. Paliekam keliom minutėm.
Įkaitiname keptuvėje aliejų, dedame kiaulienos gabalėlius. Kepame apie 2-3 min. iš vienos ir kitos pusės, kol gražiai apskrunda.
Mėsą išimame iš aliejaus ir dedame ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.
Keptuvėje įkaitinti 1v.š. aliejaus, sudėto išspaustą česnako skiltelę, cukrų, pomidorų padažą, actą ir užvirti.
Galiausiai sudėti į padažą kiaulieną, kelis kartus pamaišyt, sudėti į lėkštę, pabarstyti sezamų sėklomis ir patiekti su ryžiais.
Labai skani, traški kiauliena.

Skanaus!

Nuoroda
Atsakyti
Saldžiarūgščiai aštrūs pamarinuoti moliūgėliai

2 kg gryno pjaustyto moliūgo
0,5 kg cukraus
4 valg. šaukštai druskos
1,5 stiklinės 9 proc. acto
3 galvos česnako (negailėti, galvos turėtų būti gana didelės)
2 šaukštai čili pipirų (1 čili miltelių, 1 su kaupu parduotuvinių šviežių pjaustytų - aš neturėjau, dėjau 2 šaukštus Kajano pipirų)
7 šaukštai aliejaus

Viską sumaišyti ir palikti parai pastovėti bliūde, o tada supilsyti į stiklainiukus. Jokio vandens nereikia, nes užpylus visus ingridientus ant moliūgo, iš jo pradeda skirtis vanduo ir jo užtenka. Sudėti į slovikiukus ir valgyti arba laikyti biggrin.gif
Valgymui tinka irgi po paros (bet va vakar pasidarėm, tai po kokių poros valandų prabėgdami pro tą bliūdą po šaukštą du pasiurbliuodavom ir skanu buvo smile.gif).


Mums laaabai skanu ir labai tinka prie kokios mėsytės kaip garnyras smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rudens vaikas: 23 gruodžio 2012 - 10:49
Aguonų pyragas

Pyragui:
150 g aguonų
4 kiaušinių
200 g cukraus
100 g maltų džiūvėsėlių
1/2 AŠ cinamono

Užpilui:
450 g riebios grietinėlės (400 ml per akis)
250 g cukraus

Papuošimui:
migdolų plokštelių, arba kitokių smulkintų arba ne riešutų, arba nieko

Paruošimas:

Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame per naktį.
Ryte į sietelį įtiesiame kelis sluoksnius merlės arba tvirtesnio popierinio rankšluosčio ir supilame aguonas, kad nusivarvėtų.
Nusivarvėjusias aguonas permalame kelis kartus su mėsmale arba pasidarbuojame su blenderiu (taip dariau aš). Bijojau, kad šis procesas papuoš mano virtuvę simpatiškais juodais taškiukais, todėl supyliau aguonas į stiklainį, bet jos buvo kultūringos, taigi jas perpyliau į dubenį ir kuo ramiausiai padariau savo darbą.
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Pastaruosius dedame į šaldytuvą, o trynius išplakame su cukrumi iki baltumo.
Maišant mediniu šaukštu pas trynius supilame aguonas beigi džiūvėsėlius su cinamonu. Viską gerai išmaišome.
Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai, dedant po šaukštą, įmaišome į tešlą.
Paruoštą tešlą pilame į sviestu išteptą kepimo formą. Aš kepiau atsegamoje 20 cm skersmens torto formoje. Dugną išklojau kepimo popieriumi, o šonus patepiau sviestu.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Ar iškepė, patikriname mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą išverčiame ant lėkštės ir mediniu pagaliuku tankiai subadome.
Baiginėjant kepti pyragui pasiruošiame grietinėlės užpilą. Į puodą supilame grietinėlę, beriame cukrų ir kaitiname iki užvirimo. Paviriname kol sutirštės ir kiek parus. Pas Renat parašyta, kad virinti, kol pasidarys kondensuoto pieno konsistensijos. Aš taip ir dariau, bet tada jis labai sunkiai gėrėsi į pyragą, taigi kitą sykį virinsiu tik kol pasidarys vos tirštesnis.
Dar šiltą, subadytą pyragą palaistome grietinėlės kremu. Laistome dosniai tol, kol nustos gertis. Aš palikau sluoksnelį dar ant viršaus, tikėdamasi, kad jis susgers, bet jis nesusigėrė...
Likusią grietinėlę, kurios nenorėjo išgerti pyragas kaitiname toliau, kol ji pasidarys kondensuoto pieno konsistensijos, o gal dar tirštesnė. Apipilame ja pyrago viršų (va čia man toji ant viršaus pasilikusi grietinėlė ir kišo koj, nes buvo gerokai skystesnė, ir trukdė užtepti gražiai sutirštėjusią grietinėlę, bet mes susitarėme gražiuoju).
Jei yra noras, pabarstome pyrago viršų riešutais ir paliekame per naktį atvėsti. Aš jį prieš pateikdama į stalą palaikiau gal 2-3 val. šaltai.

Šaltinis
Atsakyti
Biskvitinis karamelinis obuolių pyragas

• Reikės (24*30 formai):
200 g. kambario temperatūros sviesto
180 g. cukraus
3 kiaušinių
250 g. miltų
1 a.š. vanilinio cukraus
2 a.š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos

Bent 1 kg. obuolių (geriau nesaldūs)
375 g. indelis karamelizuoto sutirštinto pieno (pvz., „Rududu“, bet „Rokiškio“ ekvivalentas šiam atvejui būtų tinkamesnis, nes yra skystesnis; galima naudoti įprastą saldintą sutirštintą pieną, paprasčiausiai pakaitinant tol, kol jis karamelizuosis)

75 g. miltų
75 g. cukraus
50 g. avižinių dribsnių
75 g. šalto sviesto
1 a.š. cinamono

• Gaminimas:
Pradedame nuo biskvito tešlos: minkštą sviestą išsukame su cukrumis ir druska iki purios masės (3-5 min.), patogiausia tai atlikti mikserio pagalba. Po to po vieną įmušame kiaušinius, kiekvieno įmaišymui skirdami po minutę. Galiausiai suberiame kepimo miltelius bei miltus, išmaišome viską iki vienalytės masės ir kuriam laikui atidedame į šoną. Imamės obuolių - juos nuplauname, nulupame, pašaliname sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis ar nedideliais kubeliais. Dideliame inde , pasitelkę kantrybę, išmaišome juos su karamelizuotu sutirštintu pienu (jei kietas - prieš tai pašildome). Trumpam paliekame ramybėje, nes reikia pasiruošti viršutinį - trupininį - sluoksnį. Jam sumaišome visus paskutiniame stulpelyje suminėtus sausus produktus, o po to juos maigome, triname pirštais su sviestu, kol masė tampa panaši į trupinius ar „šlapią smėlį“. Tai padarę, jau galime konstruoti pyragą - į kepimo formą suverčiame biskvito tešlą, gražiai ją išlyginame, ant viršaus sudedame obuolius. Ant pastarųjų trupiname pasigamintus „trupinius“ taip, kad pasidengtų visi obuoliai. Kepame 180°C orkaitėje 50-60 minučių (po 50 min. atliekame patikrinimą - bandome iš kraštelio pakrapštyti biskvitą, nes pagaliuko testas šiuo atveju neveiksmingas; jei biskvitas dar neiškepęs, paliekame orkaitėje dar dešimčiai minučių). Skanaus!

Šaltinis
Atsakyti