Lietiniai
3 stiklines miltu,
4 kiausiniai,
2 stiklines vandens,
2 stiklines pieno,
druskos,
1 a.š cukraus.
Tesla uzmaisius butinai reikia nors pusvalandi palaikyt,tada miltai isbringsta,blynai buna elastingi,neplysta. Man iseina 20 vnt. is sito kiekio.
Porų pyragas
Reikės:
Vištos krūtinėlės
Porų
Sūrio "Džiugo"
Sloksniuotos bemielės tešlos
Eiga:
Krūtinėlę supjaustau kuo smulkesniais kubeliais, apkepu. Porą supjaustau griežinėliais, apkepu. Iskocioju tešlą, ant jos dedu sluoksni porų, ant viršaus sluoksnį vištienos, tada tarkuoto sūrio ir vėl porų. Tada apdengiu su tešla, kraštelius užspaudžiu, viršų subadau šakute, patepu kiaušinio plakiniu ir i orkaite kepti 180C, kol tešla gražiai paruduos. Kaip skanu, mmmm
Reikės:
Vištos krūtinėlės
Porų
Sūrio "Džiugo"
Sloksniuotos bemielės tešlos
Eiga:
Krūtinėlę supjaustau kuo smulkesniais kubeliais, apkepu. Porą supjaustau griežinėliais, apkepu. Iskocioju tešlą, ant jos dedu sluoksni porų, ant viršaus sluoksnį vištienos, tada tarkuoto sūrio ir vėl porų. Tada apdengiu su tešla, kraštelius užspaudžiu, viršų subadau šakute, patepu kiaušinio plakiniu ir i orkaite kepti 180C, kol tešla gražiai paruduos. Kaip skanu, mmmm
Senelio Antano keksas
Reikia (matavimo vienetai pagal senelį, skliausteliuose nurodau gramais dėl aiškumo):
pakelio sviesto (200 g);
stiklinės geros grietinės (200 g);
6 kiaušinių;
stiklinės cukraus (200 g);
8 šaukštų miltų (su geru kaupu);
šaukštelio su kaupu kepimo miltelių (kartais senelis deda sodą, kurią sumaišo su grietine);
šaukšto nesaldžios kakavos miltelių;
sviesto formai ištepti.
Minkštą sviestą senelis ištrina mediniu šaukštu su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuša kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišo. Sudeda grietinę ir vėl gerai išmaišo.
Miltus sumaišo su kepimo milteliais ir, mano pamokymais, švelniai įmaišo į skystąją tešlą, nes antraip suka, kaip pašėlęs, perplaka ir dėl to kartais pyragas ne visada gerai iškyla (o tai tik papildoma priežastis ilgiems debatams, kodėl taip nutinka). Kadangi miltai matuojami šaukštais, o kaupai pasisemia pagal nuotaiką, kartais tešla gaunasi per skysta ir kepant iškyla, o po to staiga sukrenta. Čia vėl seneliui didelis galvos skausmas. Kad taip nenutiktų, tenka miltus dėti su gerais kaupais arba išmaišius tešlą, nuspręsti, kad ji per skysta ir dar šiek tiek įdėti miltų.
Kai jau tešla paruošta, maždaug vieną trečdalį tešlos (apie penkis šaukštus) senelis sudeda į kitą indą ir išmaišo ją su kakavos milteliais.
Likusios baltos tešlos dalį (maždaug puse) sukrečia į sviestu pateptą kekso formą.
Ant viršaus sudeda kakavinę tešlą, ant kurios - likusią baltąją.
Liko svarbiausia dalis - išmakaliuoti, kad gautųsi dailus raštas. Šaukštu senelis meistriškai permaišo formą su tešla iki pat dugno, kad vidury likęs kakavinis sluoksnis susimaišytų su šviesiąja tešlos dalimi. Čia jau kaip kam, bet senelis tai daro meistriškai, mano raštas daug prastesnis.
Dabar jau galima kepti. Formą su tešla pašauna Antanas į vidutinio kaitrumo (190 laipsnių) orkaitę ir kepa apie 50 minučių. Čia vėl labai svarbu neperkepti, kad nebūtų per sausas, ir svarbu iškepti, kad vidurys neliktų neiškepęs. Geriausia tikrinti sausu mediniu pagaliuku, kaip senelis ir daro...
Iškeptą pyragą senelis gerai ataušina ir tik tada krapšto iš formos.
nuoroda
Reikia (matavimo vienetai pagal senelį, skliausteliuose nurodau gramais dėl aiškumo):
pakelio sviesto (200 g);
stiklinės geros grietinės (200 g);
6 kiaušinių;
stiklinės cukraus (200 g);
8 šaukštų miltų (su geru kaupu);
šaukštelio su kaupu kepimo miltelių (kartais senelis deda sodą, kurią sumaišo su grietine);
šaukšto nesaldžios kakavos miltelių;
sviesto formai ištepti.
Minkštą sviestą senelis ištrina mediniu šaukštu su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuša kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišo. Sudeda grietinę ir vėl gerai išmaišo.
Miltus sumaišo su kepimo milteliais ir, mano pamokymais, švelniai įmaišo į skystąją tešlą, nes antraip suka, kaip pašėlęs, perplaka ir dėl to kartais pyragas ne visada gerai iškyla (o tai tik papildoma priežastis ilgiems debatams, kodėl taip nutinka). Kadangi miltai matuojami šaukštais, o kaupai pasisemia pagal nuotaiką, kartais tešla gaunasi per skysta ir kepant iškyla, o po to staiga sukrenta. Čia vėl seneliui didelis galvos skausmas. Kad taip nenutiktų, tenka miltus dėti su gerais kaupais arba išmaišius tešlą, nuspręsti, kad ji per skysta ir dar šiek tiek įdėti miltų.
Kai jau tešla paruošta, maždaug vieną trečdalį tešlos (apie penkis šaukštus) senelis sudeda į kitą indą ir išmaišo ją su kakavos milteliais.
Likusios baltos tešlos dalį (maždaug puse) sukrečia į sviestu pateptą kekso formą.
Ant viršaus sudeda kakavinę tešlą, ant kurios - likusią baltąją.
Liko svarbiausia dalis - išmakaliuoti, kad gautųsi dailus raštas. Šaukštu senelis meistriškai permaišo formą su tešla iki pat dugno, kad vidury likęs kakavinis sluoksnis susimaišytų su šviesiąja tešlos dalimi. Čia jau kaip kam, bet senelis tai daro meistriškai, mano raštas daug prastesnis.
Dabar jau galima kepti. Formą su tešla pašauna Antanas į vidutinio kaitrumo (190 laipsnių) orkaitę ir kepa apie 50 minučių. Čia vėl labai svarbu neperkepti, kad nebūtų per sausas, ir svarbu iškepti, kad vidurys neliktų neiškepęs. Geriausia tikrinti sausu mediniu pagaliuku, kaip senelis ir daro...
Iškeptą pyragą senelis gerai ataušina ir tik tada krapšto iš formos.
nuoroda
Labai paprastas receptukas "Vištienos kepsneliai su permezano plutele"
Vištienos krūtinėlė
Permezano sūrio (Aš Džiugą naudojau tarkuotą)
Kiaušinio
Garnyrui bulvės Fri ir troškintos daržovės
Eiga:
Krūtinelę supjaustom kepsniukais, paprieskoninam, pamirkome kiaušinio plakinyje ir apvoliojame sūryje. Kepsniukus dedame į skardą išklota folija ir apdengiame folija. Kepam grilio rėžimu, pries pabaigą aš nuėmiau foliją, kad apskrustų. Jei orkaitės neturite su griliu, tada kepkit paprastu rėžimu, bet nedenkit ant viršaus folijos. Kepiau 220 laipsnių temp., apie 10-15 min.
Iškepiau bulvytės ir patroškinau daržovės.
Daržovės buvo šaldytos, 5min paviriau, po to supyliau i keptuvę, idėjau šaukštą sviesto, grietinės šaukštą ir svarbiausias ingridientas prieskonis origanas
Skanaus!
Vištienos krūtinėlė
Permezano sūrio (Aš Džiugą naudojau tarkuotą)
Kiaušinio
Garnyrui bulvės Fri ir troškintos daržovės
Eiga:
Krūtinelę supjaustom kepsniukais, paprieskoninam, pamirkome kiaušinio plakinyje ir apvoliojame sūryje. Kepsniukus dedame į skardą išklota folija ir apdengiame folija. Kepam grilio rėžimu, pries pabaigą aš nuėmiau foliją, kad apskrustų. Jei orkaitės neturite su griliu, tada kepkit paprastu rėžimu, bet nedenkit ant viršaus folijos. Kepiau 220 laipsnių temp., apie 10-15 min.
Iškepiau bulvytės ir patroškinau daržovės.
Daržovės buvo šaldytos, 5min paviriau, po to supyliau i keptuvę, idėjau šaukštą sviesto, grietinės šaukštą ir svarbiausias ingridientas prieskonis origanas
Skanaus!
MASKARPONĖS SŪRIO TORTAS (SU BRAŠKĖM man skaniausias)
Pagrindui:
150 g sviesto,
100 g kondensuoto pieno
2 pakeliai sausainių (Selga, Gaidelis ar pan.)
Kremas:
12 g želatinos,
2 citrinos,
500 g mascarponės sūrio,
250 g jogurto,
220 g cukraus,
400 ml plakamosios grietinėlės
pagrindui sausainius sutrupinti, sviestą išlydyti ir sumaišyti su kondensuotu pienu. Sviesto ir kondensuoto pieno masę užpilti ant sausainių ir išmaišti. Į išardomą formą sudėti sausainius, juos suspausti ir padėti į šaldytuvą kol sustings.
Želatiną užpilti pusę puodelio šalto vandens ir palaukti kol išbrinks. Citrinas nuplauti, nutarkuoti žievelę ir išspausti sultis. Išmaišyti surį, jogurtą, citrinos sultis, žievelę ir cukrų. Želatiną pašildyti kol išsileis. Maišant jogurto masę pamažu supilti atvėsintą želatiną. Padėtį į šaldytuvą. Kai kremas bus pradėjęs stingti įmaišyti į jį suplaktą grietinėlę. Visą masę supilti ant sausainių ir įdėti į šaldytuvą. Tortui sustingus apdėlioti uogomis.
Receptas kažkada rastas SM ir šiek tiek pakoreguotas
Skanaus
Kartais dar prieš dedant kremą ant sausainių užtepu kokios nors uogienės (juodųjų serbentų, spanguolių ar kt.).
Beje, jei nesinori terliotis su pagrindu, tai galima tiesiog nusipirkti biskvitus gatavus.
Pagrindui:
150 g sviesto,
100 g kondensuoto pieno
2 pakeliai sausainių (Selga, Gaidelis ar pan.)
Kremas:
12 g želatinos,
2 citrinos,
500 g mascarponės sūrio,
250 g jogurto,
220 g cukraus,
400 ml plakamosios grietinėlės
pagrindui sausainius sutrupinti, sviestą išlydyti ir sumaišyti su kondensuotu pienu. Sviesto ir kondensuoto pieno masę užpilti ant sausainių ir išmaišti. Į išardomą formą sudėti sausainius, juos suspausti ir padėti į šaldytuvą kol sustings.
Želatiną užpilti pusę puodelio šalto vandens ir palaukti kol išbrinks. Citrinas nuplauti, nutarkuoti žievelę ir išspausti sultis. Išmaišyti surį, jogurtą, citrinos sultis, žievelę ir cukrų. Želatiną pašildyti kol išsileis. Maišant jogurto masę pamažu supilti atvėsintą želatiną. Padėtį į šaldytuvą. Kai kremas bus pradėjęs stingti įmaišyti į jį suplaktą grietinėlę. Visą masę supilti ant sausainių ir įdėti į šaldytuvą. Tortui sustingus apdėlioti uogomis.
Receptas kažkada rastas SM ir šiek tiek pakoreguotas
Skanaus
Kartais dar prieš dedant kremą ant sausainių užtepu kokios nors uogienės (juodųjų serbentų, spanguolių ar kt.).
Beje, jei nesinori terliotis su pagrindu, tai galima tiesiog nusipirkti biskvitus gatavus.
Uogiene
Niekad nieko nesveriu, tai mazdaug surasysiu indu dydzius.
Naudoju 5 litru nerzaveikos puoda, medini sauksta ir indukcine virykle. Pripilu beveik pilna puoda paruostu uogu, ant virsaus uzberiu nuo puses maisiuko iki nepilno maisiuko cukraus (maisiukas turbut 1kg ). Po kokiu poros valandu netrindama atsargiai permaisau. Mazdaug po 6 valandu (butinai turi buti issiskyre skysciu, kitaip saudys) dedu ant virykles ir maksimaliai kaitinu kol sukils putos, retkarciais pamaisau. Isjungiu virykle, nugriebiu putas. Vel ijungiu virykle, kaitinu kol ims virti. Isjungiu. Tada pilu i stiklainius, uzsuku metalinius dangtelius, apverciu dangteliais zemyn ir palieku vesti. Kai jau galiu stiklaini paimti rankomis be skuduro, atverciu ir pastatau normaliai.
Pastacius puoda ant virykles butina visa laika salia stoveti ir viska daryti greitai nelaukiant kol per daug uzvirs arba kol prades vesti. Atsargiai - verdanti uogiene laaabai ikaista ir galima ja pilant smarkiai apsideginti.
Stiklainius ir dangtelius pasiruosiu is anksto, nes pastacius puoda virti nebuna laiko. Stiklainius svariai isplaunu, dangtelius sumetu i verdanti vandeni kad nusiplautu tepalai.
Uogienes laikau vesiame sandeliuke, ne saldytuve.
Niekad nieko nesveriu, tai mazdaug surasysiu indu dydzius.
Naudoju 5 litru nerzaveikos puoda, medini sauksta ir indukcine virykle. Pripilu beveik pilna puoda paruostu uogu, ant virsaus uzberiu nuo puses maisiuko iki nepilno maisiuko cukraus (maisiukas turbut 1kg ). Po kokiu poros valandu netrindama atsargiai permaisau. Mazdaug po 6 valandu (butinai turi buti issiskyre skysciu, kitaip saudys) dedu ant virykles ir maksimaliai kaitinu kol sukils putos, retkarciais pamaisau. Isjungiu virykle, nugriebiu putas. Vel ijungiu virykle, kaitinu kol ims virti. Isjungiu. Tada pilu i stiklainius, uzsuku metalinius dangtelius, apverciu dangteliais zemyn ir palieku vesti. Kai jau galiu stiklaini paimti rankomis be skuduro, atverciu ir pastatau normaliai.
Pastacius puoda ant virykles butina visa laika salia stoveti ir viska daryti greitai nelaukiant kol per daug uzvirs arba kol prades vesti. Atsargiai - verdanti uogiene laaabai ikaista ir galima ja pilant smarkiai apsideginti.
Stiklainius ir dangtelius pasiruosiu is anksto, nes pastacius puoda virti nebuna laiko. Stiklainius svariai isplaunu, dangtelius sumetu i verdanti vandeni kad nusiplautu tepalai.
Uogienes laikau vesiame sandeliuke, ne saldytuve.
Mes kai verdam uogiene, tarkim braskiu, tai pirma diena i puoda supilam braskes (10 litru kibira) ir uzpilam 4 kg cukraus(na cia jau priklauso, kas kokio saldumo megsta), taip paliekam per nakti pastoveti. Tada kita diena pakaitinam iki uzvirimo, nugraibom putas ir vel paliekam nakciai. Trecia diena vel uzverdam, nugraibom putas ir paverdam kokiu 15 minuciu, tada supilstom i stiklainius(dazniausiai naudojam uzsukamus). Tokiu budu virtos uogos nesukrenta, lieka sveikos ir is ju issiskiria daug sulciu, tai mes uogas sudedam atskirai i stiklainius, o sirupa supilam irgi atskirai, labai gerai kokiai gaivai ziema.
Beatos keksiukai su bananais
2 kiaušiniai
120 g cukraus
150 ml jogurto as liesos grietinės
80 g sviesto
200 gr miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
3 bananai
100 g pieninio šokolado
Kiaušinius sumaišome su cukrumi ir jogurtu ar grietine. Ištirpintą sviestą pilame į kiaušinių masę. Tada milame miltus ir kepimo miltelius. Greit pamaišome. Į tešlą įpjaustome du bananus. Dedame keksiukus į formeles (apie du trečdalius tūrio). Į kiekvieną keksiuką įspaudžiame po nedidelį gabalėlį šokolado ir banano. Kepame apie pusvalandį 190 laipsnių
Skanaus
2 kiaušiniai
120 g cukraus
150 ml jogurto as liesos grietinės
80 g sviesto
200 gr miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
3 bananai
100 g pieninio šokolado
Kiaušinius sumaišome su cukrumi ir jogurtu ar grietine. Ištirpintą sviestą pilame į kiaušinių masę. Tada milame miltus ir kepimo miltelius. Greit pamaišome. Į tešlą įpjaustome du bananus. Dedame keksiukus į formeles (apie du trečdalius tūrio). Į kiekvieną keksiuką įspaudžiame po nedidelį gabalėlį šokolado ir banano. Kepame apie pusvalandį 190 laipsnių
Skanaus
Receptai sužvejoti SM, bet nuorodų jau nerasiu...
Cukinijos mišrainė garnyrui.
2.5 kg cukinijos
0.5 kg paprikos
0.5 litro pomidorų padažo
0.5 kg šparaginių pupelių
0.5 stiklinės aliejaus
1 stiklinė cukraus
0.5 stiklinės 9% acto
1 valgomas šaukštas druskos
Darbo eiga: cukiniją nulupti ir supjaustyti kubeliais, ir 15 min. troškinti su aliejumi. Sudėti visus likusius komponentus ( tik dar nepilti acto) ir dar 20 min. patroškinti. Supilti actą, patroškinti dar 15 min., dėti į stiklainius ir uždaryti .
Dėdės Beno padažas
2 kg paruoštų cukinijų,0,5 kg paprikų,0,5 kg morkų,indelis konservuotų ananasų,0,5 l pomidorų padažo,200 g aliejaus,200 g acto,200 g cukraus,1 v.š. druskos.
Daržoves susmulkinti kubeliais(mažais).Viską sukrėsti į puodą ir troškinti 45-50 min. Sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
Aš proporcijų tikslių nesilaikiau, dar dėjau ir moliūgo. Viską pjausčiau juostelėm.
Cukinijos mišrainė garnyrui.
2.5 kg cukinijos
0.5 kg paprikos
0.5 litro pomidorų padažo
0.5 kg šparaginių pupelių
0.5 stiklinės aliejaus
1 stiklinė cukraus
0.5 stiklinės 9% acto
1 valgomas šaukštas druskos
Darbo eiga: cukiniją nulupti ir supjaustyti kubeliais, ir 15 min. troškinti su aliejumi. Sudėti visus likusius komponentus ( tik dar nepilti acto) ir dar 20 min. patroškinti. Supilti actą, patroškinti dar 15 min., dėti į stiklainius ir uždaryti .
Dėdės Beno padažas
2 kg paruoštų cukinijų,0,5 kg paprikų,0,5 kg morkų,indelis konservuotų ananasų,0,5 l pomidorų padažo,200 g aliejaus,200 g acto,200 g cukraus,1 v.š. druskos.
Daržoves susmulkinti kubeliais(mažais).Viską sukrėsti į puodą ir troškinti 45-50 min. Sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
Aš proporcijų tikslių nesilaikiau, dar dėjau ir moliūgo. Viską pjausčiau juostelėm.
SALOTOS SU KALAFIORU
Zalias kalafioras (issmulkintais ziedynais ar kaip ten jie)
Fermentis suris (kubeliais)
Dziovintos slyvos (irgi pasmulkintos siek tiek)
anakardziu riesutai (irgi pasmulkinti siek tiek)
Sumaisom su majonezu, galima biski pipiru iberti.
Skamba kaip keistas derinys, bet tikrai labai skanios salotos. Ir socios ir gaivios ir skonio receptorius patenkina Rekomenduoju
Zalias kalafioras (issmulkintais ziedynais ar kaip ten jie)
Fermentis suris (kubeliais)
Dziovintos slyvos (irgi pasmulkintos siek tiek)
anakardziu riesutai (irgi pasmulkinti siek tiek)
Sumaisom su majonezu, galima biski pipiru iberti.
Skamba kaip keistas derinys, bet tikrai labai skanios salotos. Ir socios ir gaivios ir skonio receptorius patenkina Rekomenduoju
Cukinijų sriuba
2 svogūnai
3 cukinijos, supjaustytos
2-3 bulvės
pakepintų lašinukų, ar turbūt ir LT jau esančio 'bacon' (plonai plonai pjaustyti lašinukai)
buljonas (arba vanduo ir buljono kubeliai)
druska, juodasis pipiras, česnako milteliai, maždaug po pusę šaukštelio kiekvieno
virti viską, kol bus minkštos daržovės, sublenderiuoti, valgant galima dėti sūrio, grietinės... kas kam patinka
p.s. aš svogūną pakepinu ant sviestuko ghee, prieš dedant į puodą... dedu lietuviškus kaimiškus lašinukus, ir neverdu buljone... tiesiog vanduo ir prieskoniai dar kokie.... dėl skonio...
2 svogūnai
3 cukinijos, supjaustytos
2-3 bulvės
pakepintų lašinukų, ar turbūt ir LT jau esančio 'bacon' (plonai plonai pjaustyti lašinukai)
buljonas (arba vanduo ir buljono kubeliai)
druska, juodasis pipiras, česnako milteliai, maždaug po pusę šaukštelio kiekvieno
virti viską, kol bus minkštos daržovės, sublenderiuoti, valgant galima dėti sūrio, grietinės... kas kam patinka
p.s. aš svogūną pakepinu ant sviestuko ghee, prieš dedant į puodą... dedu lietuviškus kaimiškus lašinukus, ir neverdu buljone... tiesiog vanduo ir prieskoniai dar kokie.... dėl skonio...
Varškės apkepas
kurios receptukas, nepasakysiu...
4 kiaušiniai
500 gr varškės
200 gr grietinės
100 gr sviesto
10 š manų, apipilti pienu
5 š cukraus
2 šauksteliai kepimo miltelių
sviestą išlydyti, viską sumaišyti blenderiu, galima idėt dž. persikų razinų.
kepti 180C, apie 50 min.
kurios receptukas, nepasakysiu...
4 kiaušiniai
500 gr varškės
200 gr grietinės
100 gr sviesto
10 š manų, apipilti pienu
5 š cukraus
2 šauksteliai kepimo miltelių
sviestą išlydyti, viską sumaišyti blenderiu, galima idėt dž. persikų razinų.
kepti 180C, apie 50 min.