MORENGINIS TORTAS SU LAZDYNO RIEŠUTAIS IR KIJEVO TORTO KREMU
Tortą dariau 28 cm skersmens - toks didukas Tai du tortai viename. Torčiukas gaunasi kietas ir net pastovėjęs nesuminkštėja, t.y. morenginiai lakštai išlieka traškiais Kas mėgsta kietus tortus, tai tikrai tobulas tik darbelio daug
3 morenginiams lakštams reikės :
9 baltymai
360 g cukraus
240 g kapotų lazdyno riešutų
4,5 v.š. krakmolo.
Grietinėlės kremui reikės:
250 g grietinėlės
1 v. š. cukraus
80 g kapotų lazdyno riešutų.
Kijevo torto kremui reikės:
3 tryniai
200 g cukraus
200 g pieno
300 g sviesto
1 v. š. kakavos.
Morenginių lakštų aptepimui reikės:
150 g šokolado
šaukštas sviesto
Morengiukams, papuošimui reikės:
1 baltymo
40 g cukraus
0,5 šaukšto krakmolo
120 g kapotų lazdyno riešutų
Morenginiai lakštai:
Išplakame baltymus iki minkštų putų. Tada po truputį beriam cukrų. Kai įbertas cukrus visiškai ištirpsta tuomet įberiam dar ir taip kol suberiam visą. Baltymai turi gautis blizgūs ir apvertus dubenį nekristi ir nečiuožti lauk.
Į dubenį su išplaktais baltymais persijoti krakmolą per sietą ir ant viršaus suberti riešutus.
Labai atsargiai išmaišyti.
Masę dėti skardą ant kepimo popieriaus ir paviršių labai gerai išlyginti. Aš masę dėjau ne į formą, bet tiesiog ant kepimo popieriaus, ant kurio buvau nusipaišiusi apskritimus. Vienu kartu kepu du lakštus. Taigi, ir masės reikia daryti tiek, kiek iš karto ruošies kepti, kad ji nelauktų ir nesukristų. Nes kepimas trunka labai ilgai darant.
Dėti į įkaitintą iki 170° C orkaitę
Po 20 min. sumažinti temperatūrą iki 150° C ir kepti dar 1 val. 40 min.
Iškepęs lakštas lengvai nusiima nuo popieriaus. Jei ji dar yra prilipęs, tai dar reikia padžiovint.
Aš pirmu kepimu kepu du lakštus, o antru kepimu kepu trečią lakštą ir morengiukus papuošimui.
Kremas.
Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standžių putų. Suberti riešutus ir atsargiai išmaišyti.
Kijevo torto kremas.
Trynius ištrinti su cukrum, supilti pieną ir kaitinti labai intensyviai maišant kol sutirštės iki virimo. Ataušinti.
Į minkštą sviestą po šaukštą įplakti ataušusią trynių ir pieno masę ir pabaigoje kakavą.
Surinkimas.
Ištirpinti sviestą su šokoladu. Visiškai ataušusių 2 lakštų po vieną pusę plonai aptepti ištirpintu šokoladu (aš tai darau peiliu) ir dėti keletui minučių į šaldytuvą, kad sustingtų. Arba aš vieną dieną išsikepu lakštus, kitą dieną iššokoladinu, o trečią-valgymo - dieną sutepu kremais. Aptepimas šokoladu reikalingas tam, kad apsaugotų morenginį lakštą nuo grietinėlės, nes morengas nuo jos tirpsta. Tie lakštai, kur bus tepti su Kijevo kremu, tepti šokoladu nereikia.
Taigi į serviravimo lėkštę dedam šokoladu apteptą lakštą šokoladine puse į viršų. Tuomet dedam grietinėlės kremą. Dedam antrą šokoladu apteptą lakštą šokoladine puse į apačią. Dedam Kijevo torto kremą. Dedam trečią lakštą ir vėl Kijevo torto kremą. Tuo pačiu kremu ir aptepam visą tortą. Apibarstom kapotais lazdyno riešutais ir aš dar apdėlioju mažais morengiukais.
Šaltinis SM ir čia SM
Papildyta:
Grikių pyragas nuostabusis
Tešlai reikės:
100 g sviesto
140 g kvietinių miltų
60 g pilno grūdo ruginių miltų
60 ml šalto vandens
Įdarui reikės:
150-200 g virtų grikių
1 svogūno
apie 100 g arba kelių riekelių rūkyto kiaulienos kumpio ar šoninės
150 ml pieno
2 kiaušinių
ryšulėlio krapų
druskos, pipirų
1. Į dubenį persijokite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir stambia tarka įtarkuokite atšaldytąsviestą.
2. Pirštais sutrupinkite sviesto gabalėlius, įtrinkite juos į miltus, kad viskas atrodytų kaip stambiųtrupinių krūva.
3. Į mišinį įpilkite šalto vandens ir greitai maišykite, o paskui jau suspauskite masę į vieną gumulą.
4. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
5. Kol tešla vėsta, pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydikte sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytąsvogūną. Kai svogūnai suminkštės berkite ir mažais gabaliukais sukapotą kumpį. Keletą minučiųviską pakepinkite.
6. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Pabarstykite stalviršį ir tešlos paviršių miltais bei lengvai,nespausdami jos iškočiokite iki 5 mm storio lakštą. Atsargiai, kad nesuplyštų, įklokite jį į neaukštąkepimo formą.Formoje įklotą tešlą dar pastatykite valandai į šaldytuvą, kad ji būtų dar trapesnė.
7. Tešlai formoje atšalus, ant jos viršaus patieskite kepimo popierių bei ant jo priberkite pupų aržirnių ir pašaukite į 185 laipsnių orkaitę 15 minučių. Iškepęs pyragas turi būti sausas ir kietokas.
8. Į dubenį įpilkite 150 ml riebaus pieno, įmuškite 2 kiaušinius, šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirųbei susmulkintų krapų. Masę lengvai išplakite šluotele.
9. Ant iškepto pyrago iš keptuvės išverskite pakepintus svogūnus su kumpiu bei tolygiaipaskleiskite.
10. Berkite virtų grikių sluoksnį.
11. Per sietelį supilkite kiaušinių plakinį ant grikių, kad juos apsemtų ir pašaukite į 165-170 laipsniųorkaitę 10 minučių.Pyragą palikite atvėsti formoje. Atvėsusį, išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite gabalėliais.
Šaltinis
Grikių pyragas nuostabusis
Tešlai reikės:
100 g sviesto
140 g kvietinių miltų
60 g pilno grūdo ruginių miltų
60 ml šalto vandens
Įdarui reikės:
150-200 g virtų grikių
1 svogūno
apie 100 g arba kelių riekelių rūkyto kiaulienos kumpio ar šoninės
150 ml pieno
2 kiaušinių
ryšulėlio krapų
druskos, pipirų
1. Į dubenį persijokite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir stambia tarka įtarkuokite atšaldytąsviestą.
2. Pirštais sutrupinkite sviesto gabalėlius, įtrinkite juos į miltus, kad viskas atrodytų kaip stambiųtrupinių krūva.
3. Į mišinį įpilkite šalto vandens ir greitai maišykite, o paskui jau suspauskite masę į vieną gumulą.
4. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
5. Kol tešla vėsta, pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydikte sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytąsvogūną. Kai svogūnai suminkštės berkite ir mažais gabaliukais sukapotą kumpį. Keletą minučiųviską pakepinkite.
6. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Pabarstykite stalviršį ir tešlos paviršių miltais bei lengvai,nespausdami jos iškočiokite iki 5 mm storio lakštą. Atsargiai, kad nesuplyštų, įklokite jį į neaukštąkepimo formą.Formoje įklotą tešlą dar pastatykite valandai į šaldytuvą, kad ji būtų dar trapesnė.
7. Tešlai formoje atšalus, ant jos viršaus patieskite kepimo popierių bei ant jo priberkite pupų aržirnių ir pašaukite į 185 laipsnių orkaitę 15 minučių. Iškepęs pyragas turi būti sausas ir kietokas.
8. Į dubenį įpilkite 150 ml riebaus pieno, įmuškite 2 kiaušinius, šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirųbei susmulkintų krapų. Masę lengvai išplakite šluotele.
9. Ant iškepto pyrago iš keptuvės išverskite pakepintus svogūnus su kumpiu bei tolygiaipaskleiskite.
10. Berkite virtų grikių sluoksnį.
11. Per sietelį supilkite kiaušinių plakinį ant grikių, kad juos apsemtų ir pašaukite į 165-170 laipsniųorkaitę 10 minučių.Pyragą palikite atvėsti formoje. Atvėsusį, išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite gabalėliais.
Šaltinis
Riestainiai su cukrumi
250 g. sviesto ar margarino
3/4 1 stiklinės cukraus
1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
2 kiaušinių
3 stiklinių miltų
1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
cukraus apvoliojimui
Jei sviestas ar margarinas sušalę sutarkuoti burokine tarka (jei minkštas suminkyti mediniu šaukštu), įberti cukrų, vanilinį cukrų bei viską sumaišyti. Imušti kiaušinius, išsukti iki vientisos masės, įberti persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išminkyti. Miltų gali prireikti šiek tiek daugiau, priklauso nuo masės drėgnumo (sviesto ar margarino, kiaušinių dydžių). Galima trumpam tešlą padėt į šaldytuvą.
Atgnybkite tešlos gabalėlį, rankomis sukočioti į mažojo piršto storumo pailgą volelį, bei suraitykite riestainėlius, kaip nuotraukoje, vieną pusę apvolioti cukruje ir neapvoliota puse dėtit į skardą išklota kepimo popieriumi. Kepti 10-12 min. 180-200 °C įkaitintoje orkaitėje.
šaltinis
250 g. sviesto ar margarino
3/4 1 stiklinės cukraus
1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
2 kiaušinių
3 stiklinių miltų
1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
cukraus apvoliojimui
Jei sviestas ar margarinas sušalę sutarkuoti burokine tarka (jei minkštas suminkyti mediniu šaukštu), įberti cukrų, vanilinį cukrų bei viską sumaišyti. Imušti kiaušinius, išsukti iki vientisos masės, įberti persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išminkyti. Miltų gali prireikti šiek tiek daugiau, priklauso nuo masės drėgnumo (sviesto ar margarino, kiaušinių dydžių). Galima trumpam tešlą padėt į šaldytuvą.
Atgnybkite tešlos gabalėlį, rankomis sukočioti į mažojo piršto storumo pailgą volelį, bei suraitykite riestainėlius, kaip nuotraukoje, vieną pusę apvolioti cukruje ir neapvoliota puse dėtit į skardą išklota kepimo popieriumi. Kepti 10-12 min. 180-200 °C įkaitintoje orkaitėje.
šaltinis
Tarptautinis obuolių pyragas-anglogermanlietuviškas
Tešla:
2 kiaušiniai
150 g. miltų,
150ml grietinės
150g cukraus (as dedu apie 120 g)
1 a.š kepimo miltelių
Įdaras:
5 vidutinio dydžio obuoliai (dedu kokių 10 ).
Trupiniai:
120g sviesto
150g cukraus
150g miltų
1 šaukštelis cinamono
Visus tešlos produktus sumaišyti iki vientisos masės. Pilti į kepimo formą. Obuolius supjaustyti skiltelėm ar gabaliukais ir dėti ant tešlos.
Sutarkuoti šaltą sviestą, suberti miltus ir cukrus bei viską sumaišyti, kol pasidarys maži gabaliukai. Šitą masę berti ant obuolių. Kepti 180c įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Cukraus dėjau mažiau, o obuolių daugiau Kepiau 24cm formoje apvalioje.
Tešla:
2 kiaušiniai
150 g. miltų,
150ml grietinės
150g cukraus (as dedu apie 120 g)
1 a.š kepimo miltelių
Įdaras:
5 vidutinio dydžio obuoliai (dedu kokių 10 ).
Trupiniai:
120g sviesto
150g cukraus
150g miltų
1 šaukštelis cinamono
Visus tešlos produktus sumaišyti iki vientisos masės. Pilti į kepimo formą. Obuolius supjaustyti skiltelėm ar gabaliukais ir dėti ant tešlos.
Sutarkuoti šaltą sviestą, suberti miltus ir cukrus bei viską sumaišyti, kol pasidarys maži gabaliukai. Šitą masę berti ant obuolių. Kepti 180c įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Cukraus dėjau mažiau, o obuolių daugiau Kepiau 24cm formoje apvalioje.
Varškės pyragas ,,Bonjour,, Supaprastintas
Padukui:
300g miltų,
1 stiklinė cukraus,
15g kepimo miltelių,
180g sviesto,
1 v.š medaus.
Visus produktus trinti rankomis, kol pasidarys riebūs trupiniai. Trupinius dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą,tolygiai paskirstyti ir 10-15 min. apkepti 200C t .
Varškės kremas:
3 v.š. miltų,
300g cukraus,
1 kg trintos varškės,
4 kiaušiniai,
1 citrinos sulčių.
Kiaušinius su cukrumi išplakti iki purumo,įmaišyti varškę,miltus ir citrinos sultis.
Paruošta kremą pilti ant paduko ir kepti 200 C t ~1 val.
Skanaus!!!!
Padukui:
300g miltų,
1 stiklinė cukraus,
15g kepimo miltelių,
180g sviesto,
1 v.š medaus.
Visus produktus trinti rankomis, kol pasidarys riebūs trupiniai. Trupinius dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą,tolygiai paskirstyti ir 10-15 min. apkepti 200C t .
Varškės kremas:
3 v.š. miltų,
300g cukraus,
1 kg trintos varškės,
4 kiaušiniai,
1 citrinos sulčių.
Kiaušinius su cukrumi išplakti iki purumo,įmaišyti varškę,miltus ir citrinos sultis.
Paruošta kremą pilti ant paduko ir kepti 200 C t ~1 val.
Skanaus!!!!
Vištų kepenėlių paštetas Pagal Virtuvės mitų griovėjus
500g vištų kepenėlių
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
150 g sviesto
500 g. svogūnų
200 ml balto saldaus vyno
300ml 36proc. riebumo grietinėlės
žiūpsnelis šviežių čiobrelių
truputis druskos ir pipirų
1. Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir 50g. sviesto. Suberti susmulkintus svogūnus ir maišant kepti kol suminkštės. Sudėti kepenėles ir apkepinti, supilti vyną. Troškinti, kol vynas nugaruos, tada supilti grietinėlę, įberti druskos, pipirų ir troškinti apie 15 min.
2. Masę sukrėsti į indą ir viską susmulkinti.
3. Paruoštą paštetą sudėti į indą. Likusį sviestą išlydyti, nugraibyti butas, įberti čiobrelių ir užpilti ant pašteto.
4. Indą laikyti šaldytuve, kol paštetas ir sviestas sustings (geriausia per naktį)
500g vištų kepenėlių
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
150 g sviesto
500 g. svogūnų
200 ml balto saldaus vyno
300ml 36proc. riebumo grietinėlės
žiūpsnelis šviežių čiobrelių
truputis druskos ir pipirų
1. Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir 50g. sviesto. Suberti susmulkintus svogūnus ir maišant kepti kol suminkštės. Sudėti kepenėles ir apkepinti, supilti vyną. Troškinti, kol vynas nugaruos, tada supilti grietinėlę, įberti druskos, pipirų ir troškinti apie 15 min.
2. Masę sukrėsti į indą ir viską susmulkinti.
3. Paruoštą paštetą sudėti į indą. Likusį sviestą išlydyti, nugraibyti butas, įberti čiobrelių ir užpilti ant pašteto.
4. Indą laikyti šaldytuve, kol paštetas ir sviestas sustings (geriausia per naktį)
Lietiniai kepti orkaitėje
12- ai lietinių pyragėlių
Reikės:
120 gr miltų
2 kiaušiniai
230 ml pieno
geras žiupsnis druskos
1 arbt. š. cukraus (nebūtinai)
keksiukų /pyragaičių kepimo forma (silikoninė)
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinti iki 200 -230 laipsnių karščio.
Kiaušinius lengvai išplakti šluotele, įberti druskos, cukraus (nebūtinai), miltus ir išmaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.
Po truputį pilti pieną ir palengva plakti iki vientisos gan skystos lietinių tešlos konsistencijos.
Paruoštą lietinių tešlą išpilstyti į keksiukų kepimo formą, nepilnai pripildant, nes tešla kepant labai labai pakyla - "lipa" į viršų
Pastatyti kepti 15- ai minučių, vėliau temperatūrą sumažinti iki 180-150 laipsnių ir palikti kepti dar 15-18-ai minučių.
Viskas. Galima patiekti ragavimui !
Šaltinis
P.S. Aš kepu iš stiklinės miltų, stiklinės pieno, vieno kiaušinio, truputis cukraus ir druskos. Apie 20-30min 180-200C orkaitėje.
12- ai lietinių pyragėlių
Reikės:
120 gr miltų
2 kiaušiniai
230 ml pieno
geras žiupsnis druskos
1 arbt. š. cukraus (nebūtinai)
keksiukų /pyragaičių kepimo forma (silikoninė)
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinti iki 200 -230 laipsnių karščio.
Kiaušinius lengvai išplakti šluotele, įberti druskos, cukraus (nebūtinai), miltus ir išmaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.
Po truputį pilti pieną ir palengva plakti iki vientisos gan skystos lietinių tešlos konsistencijos.
Paruoštą lietinių tešlą išpilstyti į keksiukų kepimo formą, nepilnai pripildant, nes tešla kepant labai labai pakyla - "lipa" į viršų
Pastatyti kepti 15- ai minučių, vėliau temperatūrą sumažinti iki 180-150 laipsnių ir palikti kepti dar 15-18-ai minučių.
Viskas. Galima patiekti ragavimui !
Šaltinis
P.S. Aš kepu iš stiklinės miltų, stiklinės pieno, vieno kiaušinio, truputis cukraus ir druskos. Apie 20-30min 180-200C orkaitėje.
Krekerių tortas
3 pakeliai (po 150g.)saldžių krekerių su aguonom,
1 didelis indelis 450g grietinės 30% riebumo,
1 indelis kondensuoto pieno,
Citrinos sulčių pagal skonį,
Saujelė graikinių riešutų.
Grietinę,kondensuota pieną ir citrinos sultis sumaišyti.Į gautą mase supilti sausainius ir riešutus,viska išmaišytis ir sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą formą.Palaikyti geriausia per naktį,kad sumirktų sausainiai.Skanaus!!!
3 pakeliai (po 150g.)saldžių krekerių su aguonom,
1 didelis indelis 450g grietinės 30% riebumo,
1 indelis kondensuoto pieno,
Citrinos sulčių pagal skonį,
Saujelė graikinių riešutų.
Grietinę,kondensuota pieną ir citrinos sultis sumaišyti.Į gautą mase supilti sausainius ir riešutus,viska išmaišytis ir sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą formą.Palaikyti geriausia per naktį,kad sumirktų sausainiai.Skanaus!!!
QUOTE(DidyiBaiui @ 2012 06 15, 21:57)
Man gerokai per rugstus ir per intensyvus kremas. Kitakart nedesiu zieveliu visiskai ir desiu tik vienos citrinos sultis.
Picos padas, pagal Skanus gyvenimas
Picos padui:
Stiklinė 200 ml.
2 stiklinės miltų
1/3 stiklinės šilto vandens
2 šaukštai aliejaus
1.5 šaukštelio sausų mielių
šaukštas medaus
žiupsnelis druskos
česnako miltelių
Šiltame vandenyje ištirpinti medų, supilti mieles permaišyti , palikti minutėlei, kol supilsime į indą miltus, supilame vandens ruošinį, aliejų, druską, česnako miltelius. Užminkome minkštą, elastingą tešlą ir pastatome šiltai 5 min.
Viskas tešla paruošta. Visas stebuklas, kad medus pagreitina darbą mielėm.
p.s. pats pats pačiausias, kada nors mano bandytas picos padas Markas sakė, kad kaip picerijoj, o tai jau daaaaaug, kaip iš jo tik jei gerai atsimenu, vandenuko reikia daugiau... pusės stiklinės, sakyčiau...
---
AusraR užrodytas Aguonų pyragas iš čia
Picos padui:
Stiklinė 200 ml.
2 stiklinės miltų
1/3 stiklinės šilto vandens
2 šaukštai aliejaus
1.5 šaukštelio sausų mielių
šaukštas medaus
žiupsnelis druskos
česnako miltelių
Šiltame vandenyje ištirpinti medų, supilti mieles permaišyti , palikti minutėlei, kol supilsime į indą miltus, supilame vandens ruošinį, aliejų, druską, česnako miltelius. Užminkome minkštą, elastingą tešlą ir pastatome šiltai 5 min.
Viskas tešla paruošta. Visas stebuklas, kad medus pagreitina darbą mielėm.
p.s. pats pats pačiausias, kada nors mano bandytas picos padas Markas sakė, kad kaip picerijoj, o tai jau daaaaaug, kaip iš jo tik jei gerai atsimenu, vandenuko reikia daugiau... pusės stiklinės, sakyčiau...
---
AusraR užrodytas Aguonų pyragas iš čia
Naminiai varškės sūreliai
250 gramų juodojo šokolado,
540 gramų liesos varškės,
100 gramų sviesto,
100 gramų cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus.
Šokoladą ištirpdyti vandens vonelėje. Dažniausiai užkaičiu puodą su vandeniu ir ant viršaus uždedu metalinį indą, kuriame nuo garų ištirpsta šokoladas. Tai greitas ir patikimas būdas šokolado tirpinimui. Tikriausiai jau pastebėjote, kad labai mėgstu naudoti silikonines keksiukų formas, kurios tinka ne tik kepimui, bet ir šaldymui. Šį kartą su jomis kepti nieko nereikės. Svarbiausia sūreliams suteikti formą, o silikoninės keksiukų formos tam puikiausiai tinka. Ištirpintu šokoladu reikia nestoru sluoksniu ištepti formeles. Tai padaryti lengviausia naudojant konditerinį teptuką. Tokias paruoštas formeles sudėkite į lėkštę ar padėklą ir dėkite jas į šaldytuvą 5 minutėms, kad šokoladas sustingtų. Šį procesą pakartokite tada šokoladas lygiau pasiskirstys. Tačiau niekada nereikia persistengti - nuo per daug šokolado apsąla širdis.
Kol šokoladas stings šaldytuve, varškę sumaišykite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir viską gerai sumaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tai padaryti gali padėti namuose esanti trintuvė ar smulkintuvas, jei tokius turite. Jei ne vienodą masę galima padaryti mėsmalės pagalba. Šis triukas su mėsmale gali pasitarnauti ir varškės apkepų ar spurgų gamyboje tada varškė tampa puresnė. Kadangi po ranka šio recepto neturėjau, receptą pakeičiau. Ilgai mąsčiau, kaip varškę padaryti standžia ir sugalvojau varškei surišti panaudojau braškinę želė, kuri ne tik nuspalvino mano varškės sūrelius, bet ir davė skanios rūgštelės. Paruoštą varškę sudėjau į formas su sustingusiu šokoladu. Pagal mano turimą receptą, jūs galite iš karto aptepti sūrelių viršų šokoladu, tačiau mano gamintiems varškės sūreliams reikėjo šiek tiek pailsėti, kol pradės stingti želė. Tačiau sūreliai sustingo labai greitai ir galėjau baigti gaminti varškės sūrelius. Sustingusius sūrelius aptepiau šokoladu ir įdėjau į šaldytuvą. Po poros valandų jau buvo galima mėgautis naminiais sūreliais. Skanaus!
šaltinis
p.s. mano pastebėjimas, kaip ir recepto autorės - kad šokolado tikrai gali būti per daug... tai patarčiau nebetepti ant sūrelių viršaus...
250 gramų juodojo šokolado,
540 gramų liesos varškės,
100 gramų sviesto,
100 gramų cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus.
Šokoladą ištirpdyti vandens vonelėje. Dažniausiai užkaičiu puodą su vandeniu ir ant viršaus uždedu metalinį indą, kuriame nuo garų ištirpsta šokoladas. Tai greitas ir patikimas būdas šokolado tirpinimui. Tikriausiai jau pastebėjote, kad labai mėgstu naudoti silikonines keksiukų formas, kurios tinka ne tik kepimui, bet ir šaldymui. Šį kartą su jomis kepti nieko nereikės. Svarbiausia sūreliams suteikti formą, o silikoninės keksiukų formos tam puikiausiai tinka. Ištirpintu šokoladu reikia nestoru sluoksniu ištepti formeles. Tai padaryti lengviausia naudojant konditerinį teptuką. Tokias paruoštas formeles sudėkite į lėkštę ar padėklą ir dėkite jas į šaldytuvą 5 minutėms, kad šokoladas sustingtų. Šį procesą pakartokite tada šokoladas lygiau pasiskirstys. Tačiau niekada nereikia persistengti - nuo per daug šokolado apsąla širdis.
Kol šokoladas stings šaldytuve, varškę sumaišykite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir viską gerai sumaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tai padaryti gali padėti namuose esanti trintuvė ar smulkintuvas, jei tokius turite. Jei ne vienodą masę galima padaryti mėsmalės pagalba. Šis triukas su mėsmale gali pasitarnauti ir varškės apkepų ar spurgų gamyboje tada varškė tampa puresnė. Kadangi po ranka šio recepto neturėjau, receptą pakeičiau. Ilgai mąsčiau, kaip varškę padaryti standžia ir sugalvojau varškei surišti panaudojau braškinę želė, kuri ne tik nuspalvino mano varškės sūrelius, bet ir davė skanios rūgštelės. Paruoštą varškę sudėjau į formas su sustingusiu šokoladu. Pagal mano turimą receptą, jūs galite iš karto aptepti sūrelių viršų šokoladu, tačiau mano gamintiems varškės sūreliams reikėjo šiek tiek pailsėti, kol pradės stingti želė. Tačiau sūreliai sustingo labai greitai ir galėjau baigti gaminti varškės sūrelius. Sustingusius sūrelius aptepiau šokoladu ir įdėjau į šaldytuvą. Po poros valandų jau buvo galima mėgautis naminiais sūreliais. Skanaus!
šaltinis
p.s. mano pastebėjimas, kaip ir recepto autorės - kad šokolado tikrai gali būti per daug... tai patarčiau nebetepti ant sūrelių viršaus...
Balta duona su žolelėmis ir česnaku
1 kepalas
Duonai:
350 ml vandens
25 g šviežių mielių
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. druskos
500 g miltų
Įdarui:
75 g sviesto
3−4 skiltelės česnako
prieskoninių žolelių: petražolių, rozmarinų, čiobrelių, raudonėlių
Aptepimui:
1 kiaušinio trynys
2 valg. š. aliejaus
Į dubenį supilkite šiltą vandenį, jame ištirpinkite mieles su cukrumi ir druska. Palikite šiltai apie 15 minučių.
Į kitą dubenį suberkite miltus, padarykite viduryje duobutę ir supilkite mielių mišinį. Užminkykite tešlą. Palikite kilti šiltoje vietoje apie 1 valandą.
Sviestą išsukite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu česnaku.
Tešlą padalinkite į 7 kamuolėlius, suplokite juos tarp delnų, dėkite po šaukštą įdaro, užlenkite ir šakute užspauskite kraštus. Sudėkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir aptepkite kiaušinio plakiniu.
Suformuotai duonai leiskite pailsėti dar 15 minučių. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Šaltinis
1 kepalas
Duonai:
350 ml vandens
25 g šviežių mielių
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. druskos
500 g miltų
Įdarui:
75 g sviesto
3−4 skiltelės česnako
prieskoninių žolelių: petražolių, rozmarinų, čiobrelių, raudonėlių
Aptepimui:
1 kiaušinio trynys
2 valg. š. aliejaus
Į dubenį supilkite šiltą vandenį, jame ištirpinkite mieles su cukrumi ir druska. Palikite šiltai apie 15 minučių.
Į kitą dubenį suberkite miltus, padarykite viduryje duobutę ir supilkite mielių mišinį. Užminkykite tešlą. Palikite kilti šiltoje vietoje apie 1 valandą.
Sviestą išsukite su smulkintomis žolelėmis ir tarkuotu česnaku.
Tešlą padalinkite į 7 kamuolėlius, suplokite juos tarp delnų, dėkite po šaukštą įdaro, užlenkite ir šakute užspauskite kraštus. Sudėkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir aptepkite kiaušinio plakiniu.
Suformuotai duonai leiskite pailsėti dar 15 minučių. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Šaltinis