Juodos duonos skrebučiai su trintų pupelių užtepu ir silkėmis
4-6 porcijos
1 svogūnas
1 česnako skiltelė
4 valg. š. raudonųjų palmių aliejaus
250 g virtų (arba konservuotų) baltųjų pupelių
1 valg. š. pomidorų pastos
druska
200 g aliejuje marinuotų silkių
1−2 saldžiarūgščiai obuoliai
juoda ruginė duona su saulėgrąžomis
aliejus duonos kepimui
druska
1−2 česnakų skiltelės duonai įtrinti
šviežiai malti žalieji pipirai pagal skonį
žalumynai papuošimui
Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.
Keptuvėje įkaitinkite raudonųjų palmių aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką, kol suminkštės.
Virtas pupeles sutrinkite elektriniu trintuvu iki tyrės kartu su pakepintomis daržovėmis (jei užtepas atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek virinto vandens). Įmaišykite pomidorų pastos, pagal skonį pagardinkite maltais pipirais ir druska.
Silkes supjaustykite nedideliais gabaliukais. Obuolius perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis (žievelės nenulupkite).
Duoną supjaustykite riekelėmis ir pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus, kol apskrus. Pabarstykite druska, įtrinkite česnaku.
Paruoškite skrebučius. Ant kiekvienos duonos riekės užtepkite trintų pupelių. Uždėkite po 2 silkių gabalėlius, o ant viršaus po skiltelę obuolio. Paviršių pabarstykite šviežiai maltais pipirais, papuoškite žalumynais ir patiekite.
Patarimas: vietoje pomidorų pastos naudokite saują saulėje džiovintų pomidorų. Pamirkykite juos karštame vandenyje, sutrinkite ir įmaišykite į pupelių užtepą.
Trintų pupelių užtepą laikykite šaldytuve ir suvartokite per 23 dienas.
Šaltinis
Duonos lazdelės
250 ml vandens
20 g šviežių mielių
1 kiaušinis
100 ml alyvuogių aliejaus
1 v. š. cukraus
600 g miltų 550D
2 a. š. druskos
geros saujos kmynų (nebūtinai, dažnai darau pusę su, pusę be)
Mieles ištriname su cukrumi, įberiame šaukštą miltų ir truputį šilto vandens. Viską gerai išmaišome ir pastatome šiltai apie 20 min., kad suputotų. Į dubenį supilame likusį šiltą vandenį, aliejų, suberiame druską, kmynus, supilame išplaktą kiaušinį, pakilusias mieles ir beriame persijotus miltus. Užminkome tešlą, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame
1 val., kad tešla dvigubai pakiltų. Pakilusią tešlą perminkome.
Stalą plonai patepame aliejumi, iškočiojame tešlą maždaug 0,5 cm storio ir supjaustome pailgomis siauromis juostelėmis.
Lazdeles dedame į skardą ištiestą kepimo popieriumi. Palaikome ~15 min ir kepame 200*C orkaitėje apie 8-10 min, kol gražiai parunda iki norimos spalvos ir traškumo.
Šaltinis
250 ml vandens
20 g šviežių mielių
1 kiaušinis
100 ml alyvuogių aliejaus
1 v. š. cukraus
600 g miltų 550D
2 a. š. druskos
geros saujos kmynų (nebūtinai, dažnai darau pusę su, pusę be)
Mieles ištriname su cukrumi, įberiame šaukštą miltų ir truputį šilto vandens. Viską gerai išmaišome ir pastatome šiltai apie 20 min., kad suputotų. Į dubenį supilame likusį šiltą vandenį, aliejų, suberiame druską, kmynus, supilame išplaktą kiaušinį, pakilusias mieles ir beriame persijotus miltus. Užminkome tešlą, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame
1 val., kad tešla dvigubai pakiltų. Pakilusią tešlą perminkome.
Stalą plonai patepame aliejumi, iškočiojame tešlą maždaug 0,5 cm storio ir supjaustome pailgomis siauromis juostelėmis.
Lazdeles dedame į skardą ištiestą kepimo popieriumi. Palaikome ~15 min ir kepame 200*C orkaitėje apie 8-10 min, kol gražiai parunda iki norimos spalvos ir traškumo.
Šaltinis
Trijų šokoladų tortas
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, Selga)
100 g sviesto, tirpinto
Juodojo šokolado musui:
200 g juodo šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
Pieniško šokolado musui:
200 g pieniško šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
Baltojo šokolado musui:
200 g balto šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
50 ml grietinėlės musams
juodojo šokolado drožlių papuošimui
1. Paruoškite torto pagrindą. Sausainius susmulkinkite smulkintuvu iki labai smulkių trupinukų.
2. Užpilkite tirpintu sviestu ir išmaišykite.
3. Gauta mase išklokite 22 cm. skersmens kepimo formos, prieš tai iškloto kepimo popieriumi, dugną. Paspauskite delnais. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite šokoladinius musus. Visą želatiną (24 g) užpilkite 50 g šaltos grietinėlės ir palikite išbrinkti.
5. Visą musams skirtą grietinėlę (600 g) išplakite iki standžių putų. Padėkite į šaldytuvą.
6. Paruoškite juodojo šokolado musą. Juodąjį šokoladą sulaužykite skiltelėmis. Kartu su sviestu dėkite į puodą ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol gausite vientisą masę.
7. Užgesinkite ugnį, iš karto į masę dėkite trečdalį išbrinkusios želatinos ir sparčiai išmaišykite, kol želatina visiškai ištirps.
8. Išmaišykite likerį.
9. Sudėkite trečdalį išplaktos grietinėlės ir lengvai išmaišykite.
10. Paruoštą musą supilkite ant torto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol sluoksnis sustings.
11. Lygiai taip pat paruoškite pieniško ir baltojo šokolado musus. Kiekvieną jų pilkite ant jau sustingusio sluoksnio, prieš tai šį sluoksnį šiek tiek subraižę šakute (taip sluoksniai geriau vienas su kitu sukibs).
12. Sluoksniai stingsta gana greitai, todėl didelė tikimybė, kad, kol paruošite antrąjį musą, pirmasis jau bus sustingęs, o kol paruošite, trečiąjį, bus sustingęs ir antrasis.
13. Visiškai sustingusį tortą išimkite iš kepimo formos ir dėkite į didelę lėkštę ar tortinę.
14. Viršų apibarstykite juodojo šokolado drožlėmis ar papuoškite pagal fantaziją
Šaltinis
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, Selga)
100 g sviesto, tirpinto
Juodojo šokolado musui:
200 g juodo šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
Pieniško šokolado musui:
200 g pieniško šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
Baltojo šokolado musui:
200 g balto šokolado
50 g sviesto
200 g grietinėlės (35% riebumo)
50 g kreminio šviesaus likerio
8 g želatinos
50 ml grietinėlės musams
juodojo šokolado drožlių papuošimui
1. Paruoškite torto pagrindą. Sausainius susmulkinkite smulkintuvu iki labai smulkių trupinukų.
2. Užpilkite tirpintu sviestu ir išmaišykite.
3. Gauta mase išklokite 22 cm. skersmens kepimo formos, prieš tai iškloto kepimo popieriumi, dugną. Paspauskite delnais. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite šokoladinius musus. Visą želatiną (24 g) užpilkite 50 g šaltos grietinėlės ir palikite išbrinkti.
5. Visą musams skirtą grietinėlę (600 g) išplakite iki standžių putų. Padėkite į šaldytuvą.
6. Paruoškite juodojo šokolado musą. Juodąjį šokoladą sulaužykite skiltelėmis. Kartu su sviestu dėkite į puodą ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol gausite vientisą masę.
7. Užgesinkite ugnį, iš karto į masę dėkite trečdalį išbrinkusios želatinos ir sparčiai išmaišykite, kol želatina visiškai ištirps.
8. Išmaišykite likerį.
9. Sudėkite trečdalį išplaktos grietinėlės ir lengvai išmaišykite.
10. Paruoštą musą supilkite ant torto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol sluoksnis sustings.
11. Lygiai taip pat paruoškite pieniško ir baltojo šokolado musus. Kiekvieną jų pilkite ant jau sustingusio sluoksnio, prieš tai šį sluoksnį šiek tiek subraižę šakute (taip sluoksniai geriau vienas su kitu sukibs).
12. Sluoksniai stingsta gana greitai, todėl didelė tikimybė, kad, kol paruošite antrąjį musą, pirmasis jau bus sustingęs, o kol paruošite, trečiąjį, bus sustingęs ir antrasis.
13. Visiškai sustingusį tortą išimkite iš kepimo formos ir dėkite į didelę lėkštę ar tortinę.
14. Viršų apibarstykite juodojo šokolado drožlėmis ar papuoškite pagal fantaziją
Šaltinis
Lengvas varškės tortukas su šokoladiniu pagrindu ir aviečių kepurėle
18 cm formai ėmiau:
Pagrindui: 1 kiaušinį
100 g cukraus
50 g šokolado
(aš dėjau pienišką, dar nuo Velykų užsilikusį zuikį; org. dedas juodas)
40 g sviesto
90 g miltų
30 g geros kakavos
3 g kepimo sodos
3 g kepimo miltelių
135 g pieno
1 v.š. romo (pyliau brendį)
šiek tiek druskos
Varškės masei: 100 g tepamo varškės sūrelio
250 g kreminės varškės
100 g grietinėlės
1 2/3 lapelius želatinos ( kokius 3-4 g birios)
2 v.š. pieno
1/2 išgremžtos vanilės ankšties
3 v.š. cukraus (kitą kartą tikrai berčiau kokiais 2 v.š. daugiau!)
Aviečių masei: šaldytų aviečių (aš turėjau dar nuo pernai metų šaldytų aviečių, 150 ml indelį)
gerą v.š. likerio (aš ėmiau apelsinų)
cukraus pagal norą
1 želatinos lapelį ( ~2 g birios)
Orkaitę įsijungti iki 180°.
Sviestą kartu su šokoladu ištirpinti karštų garų vonelėje.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo. Toliau plakant pilti atsargiai į šią masę sviesto&šokolado masę.
Sausus produktus susimaišyti, persijoti. Pirma suberti pusę kiekio į kiaušinio masę, atsargiai išmaišyti. Supilti pieną su alkoholiu, pamaišyti. Suberti likusius sausus produktus ir atsargiai išmaišyti. Gautą tešlą sukrėsti į kepimo formą ir pašauti kepti 30-40 min. Tiesiog tikrinti dantų krapštuku Leisti ataušti formoje. Ataušusį perpjauti per pusę (vieną pusę aš užsišaldžiau! Jūs galite suvalgyti ar kitam tortui panaudoti).
Varškę išsukti kartu su tepamu sūreliu bei cukrumi ir palikti šiek tiek kambario temperatūroje pastovėti.
Želatinos lapelius išbrinkinti 5 min ir išspaudus ištirpinti su pienu karštų garų vonelėje. Sujungti su varškės mase ir padėti šaldytuvan 15 min.
Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai sujungti su stingti pradedančia varškės mase.
Į tortinę dėti perpjautą biskvitą, ant jo varškės masę ir statyti šaldytuvan kelioms valandoms. Aš per naktį laikiau.
Atitirpintas uogas pertrinti per sietelį. Į jas berti kiek noris cukraus, pilti likerį ir išsukti viską.
Želatiną išbrinkinti ir sudėti į uogų masę, kurią maišant pakaitinti, kol želatina ištirps. Tik neužvirti! Gautą masę atsargiai paskleisti ant sustingusios varškės ir leisti sustingti. Skanaus!
P.S. Aš dariau 20cm formoje ir dariau iš 2 biskvitų. Dėjau biskvitą, tada kremą, vėl biskvitą ir vėl kremą. Visko tikrai pakako iš nurodytos normos. Antrą kartą darydama ant pirmo biskvito dar aviečių dėjau dėl rūgštelės...
Šaltinis
18 cm formai ėmiau:
Pagrindui: 1 kiaušinį
100 g cukraus
50 g šokolado
(aš dėjau pienišką, dar nuo Velykų užsilikusį zuikį; org. dedas juodas)
40 g sviesto
90 g miltų
30 g geros kakavos
3 g kepimo sodos
3 g kepimo miltelių
135 g pieno
1 v.š. romo (pyliau brendį)
šiek tiek druskos
Varškės masei: 100 g tepamo varškės sūrelio
250 g kreminės varškės
100 g grietinėlės
1 2/3 lapelius želatinos ( kokius 3-4 g birios)
2 v.š. pieno
1/2 išgremžtos vanilės ankšties
3 v.š. cukraus (kitą kartą tikrai berčiau kokiais 2 v.š. daugiau!)
Aviečių masei: šaldytų aviečių (aš turėjau dar nuo pernai metų šaldytų aviečių, 150 ml indelį)
gerą v.š. likerio (aš ėmiau apelsinų)
cukraus pagal norą
1 želatinos lapelį ( ~2 g birios)
Orkaitę įsijungti iki 180°.
Sviestą kartu su šokoladu ištirpinti karštų garų vonelėje.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo. Toliau plakant pilti atsargiai į šią masę sviesto&šokolado masę.
Sausus produktus susimaišyti, persijoti. Pirma suberti pusę kiekio į kiaušinio masę, atsargiai išmaišyti. Supilti pieną su alkoholiu, pamaišyti. Suberti likusius sausus produktus ir atsargiai išmaišyti. Gautą tešlą sukrėsti į kepimo formą ir pašauti kepti 30-40 min. Tiesiog tikrinti dantų krapštuku Leisti ataušti formoje. Ataušusį perpjauti per pusę (vieną pusę aš užsišaldžiau! Jūs galite suvalgyti ar kitam tortui panaudoti).
Varškę išsukti kartu su tepamu sūreliu bei cukrumi ir palikti šiek tiek kambario temperatūroje pastovėti.
Želatinos lapelius išbrinkinti 5 min ir išspaudus ištirpinti su pienu karštų garų vonelėje. Sujungti su varškės mase ir padėti šaldytuvan 15 min.
Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai sujungti su stingti pradedančia varškės mase.
Į tortinę dėti perpjautą biskvitą, ant jo varškės masę ir statyti šaldytuvan kelioms valandoms. Aš per naktį laikiau.
Atitirpintas uogas pertrinti per sietelį. Į jas berti kiek noris cukraus, pilti likerį ir išsukti viską.
Želatiną išbrinkinti ir sudėti į uogų masę, kurią maišant pakaitinti, kol želatina ištirps. Tik neužvirti! Gautą masę atsargiai paskleisti ant sustingusios varškės ir leisti sustingti. Skanaus!
P.S. Aš dariau 20cm formoje ir dariau iš 2 biskvitų. Dėjau biskvitą, tada kremą, vėl biskvitą ir vėl kremą. Visko tikrai pakako iš nurodytos normos. Antrą kartą darydama ant pirmo biskvito dar aviečių dėjau dėl rūgštelės...
Šaltinis
Varškės skarelės su obuoliais
Tešlai reikės:
300g miltų;
2a.š. kepimo miltelių;
75g cukraus;
1a.š. vanilės ekstrakto;
Žiupsnelio druskos;
130g varškės;
100ml bekvapio aliejaus;
100ml pieno.
Įdarui reikės:
500g obuolių;
130g rudojo cukraus;
1v.š. kukurūzų krakmolo;
Aptepimui reikės:
1 kiaušinio;
1v.š. vandens;
Migdolų plokštelių.
Tešlai skirtus ingridientus sudedame į dubenį ir rankomis užminkome tešlą. Pastatome į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.
Obuolius nulupame, išdarinėjame ir supjaustome smulkiais kubeliais, sumaišome su cukrumi ir krakmolu. Jei patinka, įmaišome ir šaukštelį malto cinamono.
Tešlą, ant miltuoto stalviršio, iškočiojame į pusės centimetro storio lakštą ir supjaustome į kvadratėlius. Ant kiekvieno kvadratėlio vidurio dedame po dosnų šaukštą įdaro ir tešlą sulenkiame pusiau, kaip skareles. Išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Kiaušinį suplakame su šaukštu vandens ir gražiai aptepame paruoštas kepti skareles. Apibarstome migdolų plokštelėmis. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepame, kol tolygiai paruduos.
šaltinis
Tešlai reikės:
300g miltų;
2a.š. kepimo miltelių;
75g cukraus;
1a.š. vanilės ekstrakto;
Žiupsnelio druskos;
130g varškės;
100ml bekvapio aliejaus;
100ml pieno.
Įdarui reikės:
500g obuolių;
130g rudojo cukraus;
1v.š. kukurūzų krakmolo;
Aptepimui reikės:
1 kiaušinio;
1v.š. vandens;
Migdolų plokštelių.
Tešlai skirtus ingridientus sudedame į dubenį ir rankomis užminkome tešlą. Pastatome į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.
Obuolius nulupame, išdarinėjame ir supjaustome smulkiais kubeliais, sumaišome su cukrumi ir krakmolu. Jei patinka, įmaišome ir šaukštelį malto cinamono.
Tešlą, ant miltuoto stalviršio, iškočiojame į pusės centimetro storio lakštą ir supjaustome į kvadratėlius. Ant kiekvieno kvadratėlio vidurio dedame po dosnų šaukštą įdaro ir tešlą sulenkiame pusiau, kaip skareles. Išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Kiaušinį suplakame su šaukštu vandens ir gražiai aptepame paruoštas kepti skareles. Apibarstome migdolų plokštelėmis. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepame, kol tolygiai paruduos.
šaltinis
Kouign Amann
23 cm skersmens formai reikės:
šaukšto sausų mielių
175 ml kūno temperatūros vandens
260 g miltų
1/2 šaukštelio druskos
200 g cukraus + kočiojimui
110 g šalto + 2-3 šaukštų tirpinto sviesto
Procesas:
Į vandenį beriam šaukštelį cukraus ir mieles. Išmaišom, uždengiam rankšluostėliu ir leidžiam 10 minučių šiltai pasibūt.
Suberiam druską ir miltus. Išminkom. Tešla tokia nevisai maloni, minkšta ir truputį limpa. Minkom kokias penkias minutes, kol tešla tampa elastinga. Jei vis tiek labai limpa, dedam dar šaukštą miltų, bet jokių būdu nesiekiam padaryt tešlos visai nelipnios. Dedam dubenin, uždengiam skepeta ir kildinam valandą-pusantros.
Stalviršį truputį pabarstom cukrum. Išverčiam tešlą, patampom truputį už kraštų, viršų pabarstom grūdu kitu cukraus, kad mažiau liptų, ir iškočiojam 3-4 mm storio stačiakampį. Mintyse jį padalijam į tris vienodo dydžio stačiakampėlius (ilgoji didžiojo stačiakampio kraštinė virsta trimis trumposiomis mažųjų kraštinėmis).
Ant vidurinio stačiakampio tolygiai sudedam kubeliais supjaustytą sviestą ir užberiam 50 g cukraus. Vieną iš šoninių stačiakampėlių užverčiam ant sviesto taip, kad visas pasislėptų. Tuomet ant viršaus užverčiam likusį stačiakampį (tai yra kur kas paprasčiau ir intuityviau realybėje nei pasakojimuose).
Ant gauto stačiakampio tolygiai užbarstom dar 50 g cukraus. Vėl sulankstom taip pat, tik šįsyk be kočiojimo. Suvyniojam plėvelėn ir dedam valandai į šaldytuvą.
Atšalusią tešlą vėl dedam ant cukruoto paviršiaus. Truputį paspaudžiam, patampom, užberiam dar 50 g cukraus, vėl paspaudžiam, kad šis labai nebyrėtų. Iškočiojam stačiakampį. Pakartojam visą lankstymo procesą, tik šįsyk cukraus daugiau nebarstom. Į plėvelę ir valandai šaldytuvan.
Jei viskas, ką dabar pagaminom, primena sulankstytą tešlo gabalą su cukraus kristalais visur aplink ir netolygiai pasiskirsčiusiais sviesto gabalais, vadinasi, viską padarėm teisingai. Vėliau bus gražiau, pažadu.
Orkaitė on - 220. Kepimo formą (geriau - ne išimamu dugnu, antraip karamelė prašysis ant orkaitės dugno) ištepam sviestu. Atvėsusią tešlą guldom į formą ir pirštais ištampom iki apskritimo. Apšlakstom 2-3 šaukštais tirpinto sviesto ir apibarstom likusiais 50 g cukraus.
Kepam 40-45 minutes, kol viskas dailiai karamelizuojasi. Prižiūrim, toli nepabėgam, nes labai nesunku pražiopsoti, kada karamelė iš tobulai gintarinės virsta karčiai sudegusia. Išėmę leidžiam praaušt penkias minutes, tuomet perkeliam lėkštėn ir stengiamės palaukt, kol karamelė nebedegins liežuvio ir tik tada kapojam.
Šaltinis
23 cm skersmens formai reikės:
šaukšto sausų mielių
175 ml kūno temperatūros vandens
260 g miltų
1/2 šaukštelio druskos
200 g cukraus + kočiojimui
110 g šalto + 2-3 šaukštų tirpinto sviesto
Procesas:
Į vandenį beriam šaukštelį cukraus ir mieles. Išmaišom, uždengiam rankšluostėliu ir leidžiam 10 minučių šiltai pasibūt.
Suberiam druską ir miltus. Išminkom. Tešla tokia nevisai maloni, minkšta ir truputį limpa. Minkom kokias penkias minutes, kol tešla tampa elastinga. Jei vis tiek labai limpa, dedam dar šaukštą miltų, bet jokių būdu nesiekiam padaryt tešlos visai nelipnios. Dedam dubenin, uždengiam skepeta ir kildinam valandą-pusantros.
Stalviršį truputį pabarstom cukrum. Išverčiam tešlą, patampom truputį už kraštų, viršų pabarstom grūdu kitu cukraus, kad mažiau liptų, ir iškočiojam 3-4 mm storio stačiakampį. Mintyse jį padalijam į tris vienodo dydžio stačiakampėlius (ilgoji didžiojo stačiakampio kraštinė virsta trimis trumposiomis mažųjų kraštinėmis).
Ant vidurinio stačiakampio tolygiai sudedam kubeliais supjaustytą sviestą ir užberiam 50 g cukraus. Vieną iš šoninių stačiakampėlių užverčiam ant sviesto taip, kad visas pasislėptų. Tuomet ant viršaus užverčiam likusį stačiakampį (tai yra kur kas paprasčiau ir intuityviau realybėje nei pasakojimuose).
Ant gauto stačiakampio tolygiai užbarstom dar 50 g cukraus. Vėl sulankstom taip pat, tik šįsyk be kočiojimo. Suvyniojam plėvelėn ir dedam valandai į šaldytuvą.
Atšalusią tešlą vėl dedam ant cukruoto paviršiaus. Truputį paspaudžiam, patampom, užberiam dar 50 g cukraus, vėl paspaudžiam, kad šis labai nebyrėtų. Iškočiojam stačiakampį. Pakartojam visą lankstymo procesą, tik šįsyk cukraus daugiau nebarstom. Į plėvelę ir valandai šaldytuvan.
Jei viskas, ką dabar pagaminom, primena sulankstytą tešlo gabalą su cukraus kristalais visur aplink ir netolygiai pasiskirsčiusiais sviesto gabalais, vadinasi, viską padarėm teisingai. Vėliau bus gražiau, pažadu.
Orkaitė on - 220. Kepimo formą (geriau - ne išimamu dugnu, antraip karamelė prašysis ant orkaitės dugno) ištepam sviestu. Atvėsusią tešlą guldom į formą ir pirštais ištampom iki apskritimo. Apšlakstom 2-3 šaukštais tirpinto sviesto ir apibarstom likusiais 50 g cukraus.
Kepam 40-45 minutes, kol viskas dailiai karamelizuojasi. Prižiūrim, toli nepabėgam, nes labai nesunku pražiopsoti, kada karamelė iš tobulai gintarinės virsta karčiai sudegusia. Išėmę leidžiam praaušt penkias minutes, tuomet perkeliam lėkštėn ir stengiamės palaukt, kol karamelė nebedegins liežuvio ir tik tada kapojam.
Šaltinis