QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 10:02)
Paklausiu dar paprasčiau: keraminių (25 cm storio) ir silikatinių blokelių siena (24 cm storis).
Iš kurių blokelių pastatytas namas geriau akumuliuos šilumą:
1) šilumą, kurią pateiks šildymo sistema - vidinė, pačio pasigaminta šiluma;
2) šilumą, kurią į namą pateiks saulė - išorės, gamtos pagaminta šiluma.
Mano galva, keramika greičiau įšyla ir greičiau atvėsta, o siliktui reikia daugiau laiko įšilti, bet ir atvėsta jis ilgiau. Ar aš teisingai galvoju?
Iš kurių blokelių pastatytas namas geriau akumuliuos šilumą:
1) šilumą, kurią pateiks šildymo sistema - vidinė, pačio pasigaminta šiluma;
2) šilumą, kurią į namą pateiks saulė - išorės, gamtos pagaminta šiluma.
Mano galva, keramika greičiau įšyla ir greičiau atvėsta, o siliktui reikia daugiau laiko įšilti, bet ir atvėsta jis ilgiau. Ar aš teisingai galvoju?
Kuo medžiagos tankis didesnis, tuo ji "lėtesnė"
Dėl keramikos yra niuansų su akytais ir vienalyčiais gaminiais.
Vienareikšmiškai vėlgi atsakyti negaliu. Su šiluma paprasta - kuo didesnis temperatūrų svyravimas tuo daugiau "gylio" dalyvauja aktyviai.
Su saulute jau priklausys nuo to ar kliūva ant to paviršiaus saulutės ir kokios spalvos tas paviršius.
Ką Jūs laikote geru akumuliavimu? Potencialiai galimą sukaupti šilumos kiekį ar ženklų indelį mažinant sąnaudas ?
Negaliu pasiremti skaičiais tačiau jei tiesiog renkatės medžiagą statyboms - keramika yra tinkamesnė akumuliavimui dėl šilumos imlumo ir aktyvumo koeficientų. Bet jei kažkuo dengiate atitvarą (gipso plokštės, tinkas...) tokiu atveju jau reikia žiūrėti kaip elgiasi paviršiuje esančios medžiagos, o ne žiūrėti gilyn į konstrukcijas. Kalbu apie aktyvią šilumos talpą. Jei kalbėtume apie pastato atvėsimo laiką (coold-down time) tada svarbi visa sienos sudėtis.
Bet priimkite tai kaip būrimą iš tirščių - nes jei norite tikslaus atsakymo man reikėtų visos sienos sudėties ir numatomų temperatūrinių rėžimų. Tada galėčiau atsakyti kuri medžiaga bus geresnė . Nes daugiau talpinanti arba ilgai talpinanti šilumą gali pasirodyti visai negera jei norite greitai numušti patalpų temperatūrą keletos valandų laikotarpiui kai patalpomis nesinaudojate.
Mano "religija" moko, kad skaičiukai yra geriau nei palubinsko stiliaus - "puikus produktas" arba "puikiai tinkamas Jums"
Dar vienas pastebėjimas - PH turi būti vertinamas kaip sprendimų kompleksas, o ne atskiros dedamosios. Atskirų geriausius prametrus turinčių sprendimų panaudojimas dar nebūtinai duoda geriausią rezultatą Nes tarpusavio sąveika, realūs temperatūrų kitimas keičia viską
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2011 12 06, 11:17)
Toks vaizdas kad tikrai isivaizduoji diskutuojas su mamytemis. Na gal nieko keista, forumas tai mamyciu, o ir Vilenes nikas dar prie to pacio prisideda
Stengiuosi nediskriminuoti moteriškos lyties atstovių Jei jos vis tik užklystų
Puikiai suprantu su kuo diskutuoju - mamos turbūt yra pakankmai užsiėmusios kitose temose...