Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 10

QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 10:02)
Paklausiu dar paprasčiau: keraminių (25 cm storio) ir silikatinių blokelių siena (24 cm storis).

Iš kurių blokelių pastatytas namas geriau akumuliuos šilumą:
1) šilumą, kurią pateiks šildymo sistema - vidinė, pačio pasigaminta šiluma;
2) šilumą, kurią į namą pateiks saulė - išorės, gamtos pagaminta šiluma.

Mano galva, keramika greičiau įšyla ir greičiau atvėsta, o siliktui reikia daugiau laiko įšilti, bet ir atvėsta jis ilgiau. Ar aš teisingai galvoju?

Kuo medžiagos tankis didesnis, tuo ji "lėtesnė" smile.gif
Dėl keramikos yra niuansų su akytais ir vienalyčiais gaminiais.

Vienareikšmiškai vėlgi atsakyti negaliu. Su šiluma paprasta - kuo didesnis temperatūrų svyravimas tuo daugiau "gylio" dalyvauja aktyviai.
Su saulute jau priklausys nuo to ar kliūva ant to paviršiaus saulutės ir kokios spalvos tas paviršius.

Ką Jūs laikote geru akumuliavimu? Potencialiai galimą sukaupti šilumos kiekį ar ženklų indelį mažinant sąnaudas ?

Negaliu pasiremti skaičiais tačiau jei tiesiog renkatės medžiagą statyboms - keramika yra tinkamesnė akumuliavimui dėl šilumos imlumo ir aktyvumo koeficientų. Bet jei kažkuo dengiate atitvarą (gipso plokštės, tinkas...) tokiu atveju jau reikia žiūrėti kaip elgiasi paviršiuje esančios medžiagos, o ne žiūrėti gilyn į konstrukcijas. Kalbu apie aktyvią šilumos talpą. Jei kalbėtume apie pastato atvėsimo laiką (coold-down time) tada svarbi visa sienos sudėtis.

Bet priimkite tai kaip būrimą iš tirščių wink.gif - nes jei norite tikslaus atsakymo man reikėtų visos sienos sudėties ir numatomų temperatūrinių rėžimų. Tada galėčiau atsakyti kuri medžiaga bus geresnė . Nes daugiau talpinanti arba ilgai talpinanti šilumą gali pasirodyti visai negera jei norite greitai numušti patalpų temperatūrą keletos valandų laikotarpiui kai patalpomis nesinaudojate.

Mano "religija" moko, kad skaičiukai yra geriau nei palubinsko stiliaus - "puikus produktas" arba "puikiai tinkamas Jums"

Dar vienas pastebėjimas - PH turi būti vertinamas kaip sprendimų kompleksas, o ne atskiros dedamosios. Atskirų geriausius prametrus turinčių sprendimų panaudojimas dar nebūtinai duoda geriausią rezultatą smile.gif Nes tarpusavio sąveika, realūs temperatūrų kitimas keičia viską smile.gif
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2011 12 06, 11:17)
Toks vaizdas kad tikrai isivaizduoji diskutuojas su mamytemis. Na gal nieko keista, forumas tai mamyciu, o ir Vilenes nikas dar prie to pacio prisideda smile.gif

Stengiuosi nediskriminuoti moteriškos lyties atstovių wink.gif Jei jos vis tik užklystų wink.gif
Puikiai suprantu su kuo diskutuoju - mamos turbūt yra pakankmai užsiėmusios kitose temose...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo KarolisLT: 06 gruodžio 2011 - 10:58
QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 10:37)
Trūksta žodžių, bet tiek daug parašei. Beje, aš ir klausiau ne tavęs, o Karalio. Jis pateikė formulę, o aš norėjau išsamesnio paaiškinimo. Bet tiek to...

mintas, remdamasis karolio linku surase visu medziagu silumine talpa, pamirsai jau? o is to saraso matosi kad visos tos medziagos turi tapacia talpa svorio vienetui.Kas tau dar neaisku?
Papildyta:
QUOTE(KarolisLT @ 2011 12 06, 10:51)

Vienareikšmiškai vėlgi atsakyti negaliu. Su šiluma paprasta - kuo didesnis temperatūrų svyravimas tuo daugiau "gylio" dalyvauja aktyviai.
Su saulute jau priklausys nuo to ar kliūva ant to paviršiaus saulutės ir kokios spalvos tas paviršius.

Ką Jūs laikote geru akumuliavimu? Potencialiai galimą sukaupti šilumos kiekį ar ženklų indelį mažinant sąnaudas ?

Negaliu pasiremti skaičiais tačiau jei tiesiog renkatės medžiagą statyboms - keramika yra tinkamesnė akumuliavimui dėl šilumos imlumo ir aktyvumo koeficientų. Bet jei kažkuo dengiate atitvarą (gipso plokštės, tinkas...) tokiu atveju jau reikia žiūrėti kaip elgiasi paviršiuje esančios medžiagos, o ne žiūrėti gilyn į konstrukcijas. Kalbu apie aktyvią šilumos talpą. Jei kalbėtume apie pastato atvėsimo laiką (coold-down time) tada svarbi visa sienos sudėtis.

Bet priimkite tai kaip būrimą iš tirščių wink.gif - nes jei norite tikslaus atsakymo man reikėtų visos sienos sudėties ir numatomų temperatūrinių rėžimų. Tada galėčiau atsakyti kuri medžiaga bus geresnė . Nes daugiau talpinanti arba ilgai talpinanti šilumą gali pasirodyti visai negera jei norite greitai numušti patalpų temperatūrą  keletos valandų laikotarpiui kai patalpomis nesinaudojate.

Mano "religija" moko, kad skaičiukai yra geriau nei palubinsko stiliaus - "puikus produktas" arba "puikiai tinkamas Jums" 

Dar vienas pastebėjimas - PH turi būti vertinamas kaip sprendimų kompleksas, o ne atskiros dedamosios. Atskirų geriausius prametrus turinčių sprendimų panaudojimas dar nebūtinai duoda geriausią rezultatą smile.gif Nes tarpusavio sąveika, realūs temperatūrų kitimas keičia viską smile.gif

Tufta cia viskas - jei muras 25cm ir siltalo pakankamai (aisku bus nemaziau nei 20cm putos/vatos) drasiai galima sakyt kad jis visas bus aktyvus, nes muro laidumas yra nepalygimai didesnis uz siltalo, o ir storis ne toks kad silumos perdavimas is tolimiausio sluosknio vyktu paromis.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 09:02)
Paklausiu dar paprasčiau: keraminių (25 cm storio) ir silikatinių blokelių siena (24 cm storis).

Iš kurių blokelių pastatytas namas geriau akumuliuos šilumą:
1) šilumą, kurią pateiks šildymo sistema - vidinė, pačio pasigaminta šiluma;
2) šilumą, kurią į namą pateiks saulė - išorės, gamtos pagaminta šiluma.

Mano galva, keramika greičiau įšyla ir greičiau atvėsta, o siliktui reikia daugiau laiko įšilti, bet ir atvėsta jis ilgiau. Ar aš teisingai galvoju?

Į šį klausimą atsakyti labai nesudėtinga. Kadangi silikatinės plytos šiluminė varža labai maža, tai kiek įšils plytos vienas šonas, iškart tokios pat temperatūros bus ir kitas šonas, galima sakyti, kad silikatinių blokelių gerai apšiltinta siena (jei neapšiltinta, tai temperatūrų skirtumas bus didelis ir šis teiginys negalios) visu savo 24 cm storiu akumuliuos šilumą. Keraminių blokelių termo varža didesnė nei silikatinių plytų, tai gali būti, jog net ir gerai apšiltintų sienų pilno blokelių storio skaičiuoti kaip aktyvaus negalima.

Kalbant apie pačią medžiagą, tai jau madwifi atsakė, silikatas turi tokią pat akumuliacijos talpą kaip ir keramika, tai kadangi silikatas sunkesnis jis ir taip daugiau prikaups šilumos, jau nežiūrint į aktyvų storį, kuris silikato, labiau laidaus šilumai atveju bus didesnis.

1 ir 2, absoliučiai tas pats. Šiluma vienodai bus akumuliuojama, visai nesvarbu kokiu būdu ji pateko į patalpų vidų. Nors KarolisLT teisingai pastebėjo. Jei ant atitvaros "akumuliatorių" krenta tiesioginiai saulės spinduliai, tai jie bus kaitinami ne oro, o infraraudonūjų spindulių tiesiogiai, tai oro temperatūros kitimas bus minkštesnis. Nereikės pirmiau užkrauti oro nuo kurio paskui šilumą nuimtų akumuliuojančios konstrukcijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 06 gruodžio 2011 - 11:26
Man kaip šiek tiek šioje srityje nusimanančiai ir sekančiai šią temą, tikrai viskas atrodo paprasčiau nei kad jūs čia narpliojat biggrin.gif Taip kad viskas čia daugiau neša į kokio naujo dalyvio egzaminavimą, man asmeniškai tas žiauriai nepatinka, ne dėl nežinojimo, bet dėl pačių egzaminuotojų patiriamos iš to naudos biggrin.gif Todėl ir nesikišu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2011 12 06, 11:31)
Man kaip šiek tiek šioje srityje nusimanančiai ir sekančiai šią temą, tikrai viskas atrodo paprasčiau nei kad jūs čia narpliojat biggrin.gif Taip kad viskas čia daugiau neša į kokio naujo dalyvio egzaminavimą, man asmeniškai tas žiauriai nepatinka, ne dėl nežinojimo, bet dėl pačių egzaminuotojų patiriamos iš to naudos biggrin.gif Todėl ir nesikišu smile.gif

labiau panasu kad naujas dalyvis nori visus apakint savo erudicijos sviesa. Ir kadangi jus sakotes nusimananti PN srity, gal galetume architekta parekomenduot? Viena jau zinau, noretusi dar kokios alternatyvos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 06 gruodžio 2011 - 11:45
QUOTE(KarolisLT @ 2011 12 06, 10:51)

Vienareikšmiškai vėlgi atsakyti negaliu.

Tuomet galiu užduoti visiškai primityvų klausimą: kokia statybinė medžiaga tinkamiausia pasyvaus namo sienoms, t.y. laikančioms konstrukcijoms: medis, betonas, keramika, silikatas, keramzitas, akytbetonis ir t.t.

Suprantama, visos turi savų privalumų ir trūkumų, bet kažkuri vis tiek yra bent šiek tiek geresnė, tinkamesnė. Pavyzdžiui, vokiečiai kažkodėl dažniausiai naudoja akytbetonį (porenbeton).

Galbūt domėjotės ir galite atsakyti į tokį klausimą?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 11:43)
Tuomet galiu užduoti visiškai primityvų klausimą: kokia statybinė medžiaga tinkamiausia pasyvaus namo sienoms, t.y. laikančioms konstrukcijoms: medis, betonas, keramika, silikatas, keramzitas, akytbetonis ir t.t.

Suprantama, visos turi savų privalumų ir trūkumų, bet kažkuri vis tiek yra bent šiek tiek geresnė, tinkamesnė. Pavyzdžiui, vokiečiai kažkodėl dažniausiai naudoja akytbetonį (porenbeton).

o vat sitas klausimas mano nuomone yra zymiai sudetingesnis uz pries tai buvusi. Ir kogero vienareiksmisko atsakymo nebus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 06 gruodžio 2011 - 11:49
O man pasirodė kad visiems čia labai patinka sėdėti gerai apšviestiems biggrin.gif. Aš tik galiu pasakyti statyboj jei į visus paprastus klausimus būtų paprasti atsakymai, tai visi statomi namai būtų analogiški. Ir vienas dalykas yra dabar fantazuoti, kas yra optimaliausia ir kitas, kai tiesiogiai susiduri su pasirinkimu laikant pinigus rankoje. Tada tas apšvietimas prigęsta ir sprendimą reikia priimti pačiam ir atsakomybę nešit tik jūs pats.
Atsakyti

Karolis ne šiaip eilinis naujas dalyvis, o jei teisingai supratau, sertifikuotas PN vystytojas. Natūralu, kad daug kam norisi gauti patvirtinimą vienu ar kitu klausimu iš galima sakyti profesionalo. Taip pat malonu, kad jis geranoriškai dalinasi informacija, bei stengiasi savo nuomonę argumentuoti. Ir diskusija mano galva į kiek aukštesnį lygį krypsta.
O dėl tos patiriamos naudos tai nelabai supratau.
Atsakyti
QUOTE(Giedruolė @ 2011 12 06, 11:51)
O man pasirodė kad visiems čia labai patinka sėdėti gerai apšviestiems biggrin.gif. Aš tik galiu pasakyti statyboj jei į visus paprastus klausimus būtų paprasti atsakymai, tai visi statomi namai būtų analogiški. Ir vienas dalykas yra dabar fantazuoti, kas yra optimaliausia ir kitas, kai tiesiogiai susiduri su pasirinkimu laikant pinigus rankoje. Tada tas apšvietimas prigęsta ir sprendimą reikia priimti pačiam ir atsakomybę nešit tik jūs pats.

patinka but apsviestiems, bet neapakintiems smile.gif tokiuose skaiciavimuose reikia abstrahuotis nuo neesminiu detaliu ir neisnesti neisprendziamos sumaisties kaip atsitiko su karolio "aktyvaus turio" atveju.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 12 06, 12:43)

Akytbetonį renkasi dėl geresnių šilumos laidumo parametrų. Negalima nurašyti ir karkasinių konstrukcijų. Jose lengviau sprendžiamos drėgmės problemos nei masyviose smile.gif Esant reikalujamam sandarumo lygiui pasakėčios apie greitai atvėstančius karkasinius pastatus tampa kiek perdėtos smile.gif
Sandarumo atžvilgiu - pasiekti 0,6h-1 prie n50 galima bet kokioje konstrukcijoje, čia jau kiti sprendimai.
Mano požiūris yra iš šiluminės fizikos pusės - apart terminės masės ir su ja susijusių veiksnių nelabai yra skirtumas kokią konstruktyvo medžiagą rinksitės smile.gif

Kiekvienas turbūt turime asmeninių simpatijų medinio/karkasinio/mūrinio pastato atžvilgiu smile.gif
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2011 12 06, 12:09)

Tufta cia viskas - jei muras 25cm ir siltalo pakankamai (aisku bus nemaziau nei 20cm putos/vatos) drasiai galima sakyt kad jis visas bus aktyvus, nes muro laidumas yra nepalygimai didesnis uz siltalo, o ir storis ne toks kad silumos perdavimas is tolimiausio sluosknio vyktu paromis.

Egzistuoja priklausomybė tarp kraštinių temperatūrų ir jų kitimo retrospektyvos. Temperatūros pasiskirstymas sienoje yra vienas iš veiksnių kurė tiesiogiai įtakoja izoliacinių medžiagų vieta ir šiluminiai paraametrai. Aišku galima rasti izoliacijos storį kai esant projektinei temperatūrai aktyvi bus visa plyta smile.gif

Atsakyti
Man kaip šiek tiek šioje srityje nusimanančiai ir sekančiai šią temą,

Puikiausiai prisimenam ir pasigestam.
Atsakyti