QUOTE(vaba @ 2011 12 01, 11:36)
...esu gavęs paskaičiavimus Rec Indovent rekuperatoriaus RT 400S-EC eksploatacijos kaštus, skaičiavimai atlikti su REC Indovent programine įranga: skaičiuota 220m² pasyviam namui pagal švediškas normas 281 m3/h oro kiekiui. per 10 metų įvertinant 3% elektros kasmetinį pabrangimą eksploatacijos sąnaudos 14514 Lt arba 121Lt per mėnesį. Ten iš skaičiavimų parašyta, jog rekuperatoriaus vidutinis metinis ~76% šilumokaičio efektyvumas, o įvertinant ventiliatorių šilumą ~ 85 % šilumos grąžinimas.
Ir čia, kaip žinia, rekuperatorius ne už 7 tūkstančius pinigų
Paskaičiuokim
pagal PHI standartus - sertifikuotas komponentas ( galiu nurodyti duombazę tokių komponentų - bėda, kad dauguma iki Lietuvos neatkeliauja) turėtų naudoti ne daugiau 0,45W/m3
Taigi - 220m2*2,5m ( patalpų aukštis) = 550m3 naudingo tūrio
pagal lietuviškas normas 550*0,5= 275 m3 tiekiamo oro
pagal PH standartus 550*0,3 =165 m3 tiekiamo oro
Žmogui "ant galvos" rekomenduojama norma 36 (LT normos) 20-30 (PHI)
Čia svarbu pabrėžti, kad pagal PHI reikalavimus oras turi būti filtruojamas aukštos kokybės filtrais (7 klasės) todėl mažesnis oro kiekis yra priimtinas
Taigi užsiimam daugyba:
per dieną :
165[m3/h]*24[h]*0,45[W/m3]*(0,45[Lt/kWh] /1000])= 0.8019 Lt
menuo turi 30 dienų:
0,8019*30=24,057Lt
kadangi yra du ventiliatoriai - reziume gauname
48,11Lt už ventiliatorių suvartotą elektrą.
Moralas - ne pats efektyviausias vėdinimo sprendimas arba, mano nuomone, ten matyt yra įtrauktos sąnaudos oro pašildymui/ apsaugai nuo užšalimo
Arba pataupyta ant filtrų ir tiekiamas didesnis oro kiekis ( pagal LT normas)
Tiems kurie sako, kad pamažinau siūlyčiau pamastyti ar verta pastatą vėdinti tokiais kiekiais 24h. Dauguma man žinomų įrenginių turi galimybę veikti keliais skirtingais lygiais, o tai taip pt sumažintų elektros sąnaudas
Kas man patinka PH koncecijoje - egzistuoja reikalavimai ir el.energijos suvartojimui
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 12 01, 11:23)
Tikrai labai gerai, kai yra galimybė susipažinti su realiais duomenimis, ir pasitikslinti savus skaičiavimus.
Apie kokius duomenų patikslinimus kalbame?
Numatant tiekiamo oro kiekių grafiką, žinant tiekimo/ištraukimo charakteristikas kintant oro kiekiui ir turint ventiliatoriaus darbo kreives galima pknkamai tiksliai nuspėti energijos sąnaudas.
Prieš keikiant daug suvalgantį ventiliatorių reikia patikrinti ar filtrai neužsikešę ir ar kas nors nesuplojo lankstaus ortakio taip, kad per jį vos srūvena oras
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 12 01, 10:34)
Tuomet manau, kad visi mielai iš jūsų išgirstų nuomonę, koks turėtų būti PN. Bent jau pagal jus.
Išdėstykite savo viziją:
1) plotas,
2) su garažu ar be garažo,
3) kokie būtų pamatai;
4) iš kokių medžiagų statytumėte
5) kokią šildymo sistemą naudotumėte ir t.t.
1. egzistuoja rekomendacija skirti 30m2 žmogui (
bet tai rekomendacija )
2. Nemanau, kad tai gali kažką riboti - žinoma kai garažas už apšiltinto tūrio ribų
3. Nėra apribojimų - priklausomai nuo poreikių ir pageidvimų dėl rūsio
4. Nėra apribojimų pagal PHI, mano asmeninė simpatija keraminiai blokeliai ( dėl šiluminės talpos) ir išorė apšiltinta krkasinė konstrukcija su vėdinamu fasadu
5.PH koncepcija yra sugalvota taip, kadpastato poreikius būt galima tenkinti oriniu šildymu, rimto šaltuko atveju galima pamastyti apie grindinį vandeninį kontūrą, ar elektrinius radiatorius (pigesnis variantas) - visa koncepcija remiasi ant to, kad būt galima sutaupyti nediegint vandeninės šildymo sistemos
Jos poreikis gali būti iki poros dienų per metus PH standartus atitinkančiame pastate
Apibendrindamas turiu pasakyti, kad realiai PH nuo paprasto namo nelabai atskirsi, nes nėra kažkokių griežtų gairių kuriomis privaloma vadovautis.