Sveikos,
pernai pradėjau lipdyti. iš pradžių ėjau pas vieną mokytoją, bet ten buvo nerimta.. mes lipdėme tik iš vieno gabalo lekštutes, indelius ir t.t.
bet mano noras lipdyti augo augo ir dabar turiu namuose gabalą molio
lipdyti iš vieno gniužulo lėkštutes moku, bet kai sugalvojau nulipdyti aromatinę žvakidę.. kelias valandas sėdėjau kol kasžkas nulipo
supratau, kad man laaabai trūksta praktinių žinių.
gal jūs galite man atsakyti, nebenoriu vaikščioti į masines lipdymo pamokėles. man reikia atsakymo ką ir kaip daryt. arba pasakykite, kaip jūs išmokote?
1. esu kažką girdėjus apie virvelinį lipdymą. tiksliau maciau per vaikų filmuką peppa pig
bet man pačiai kažkaip ten tie sliekai padaryti nesulimpa, krenta jų dalys. ar per sausas mano molis ar kaip tie sliekai susiraito į vientisumą?
2. kaip lipdoma ant formų, formose?
aš tą arpomatinę žvakidę dariau ant jogurto indelio uždengus jį medžiaga. bet su medžiaga blogai, nes ji susiglamžo nelygiai ant apvalaus paviršiaus ir molis irgi nesiformuoja vienodai tada.
bet žmonės mačiau nuotraukose lipdo gipse. o tai kaip po to išimti? ar ir dega su gipsu kartu? ir iš kur tų formų gauna?
noriu dabar nusilipdyti sau puodelį
ir aukštą vazą. galvoju kaip geriausiai tai gautųsi..
atsiprašau, kad jūs visos jau taip tobulai lipdote ir aš su savo pirmokės ar nulinukės klausimais. bet kažkaip visi pradeda
1.Moliniai sliekai turi būti pakankamai drėgni, nereikia tarp ranku ilgai jų kočioti, nes džiūsta nuo rankų šilumos. O juos tarpusavyje klijuojant, tarp sliekų patepti šlikerio ( skysta molio ir vandens masė). 2. Iš gipsinių formų darbas pats galima sakyti iškrenta, nes gipsas traukia molio drėgnumą ir molis atšoka nuo gipso sienelių. Su gipsu nedegama. O formas patys pasidarome iš gipso:)