Įkraunama...
Įkraunama...

Namai lietuviškais motyvais

QUOTE(*Star* @ 2011 10 04, 08:33)
bigsmile.gif o, kaip įdomu. Bet jūs čia žadat statyti tą tokį apvalų namą, ar vis tik medinį tik vidus šiaudai molis?

man rodosi, kad Vilniu, Kalvarijų g ir yra "Siūlo" produkcija prekiaujama  mirksiukas.gif Tik įdomu kokios kainos Vln smile.gif

Žodžiu jei kada kuri darysit ekskursiją į Šiaurinę Lietuvos dalį ir planuosit užsukt į Biržus, tai turbūt aktualu bus prisimint, kad lino parduotuvėlė yra su vietine produkcija. Visu asortimentu, kuris turbūt vežamas į Vilnių. Ir interjero detalių galima vietoj įsigyti  mirksiukas.gif

ne apvalų biggrin.gif paprastą staciakampį biggrin.gif iš šiaudinių kitkų, kurios paskui bus padengtos moliu biggrin.gif o vidines pertvaros-siaudai su moliu maisyti ir pilami į medini karkasą biggrin.gif na bet tema ne apie tai unsure.gif

na man tai kaip kažkada dirbusiai su užuolaidom tai pasirodė kad galima pasidaryt tikrai laaaabai gražiai už labai nebrangiai wub.gif tik reikia nebijot rolleyes.gif

turesiu minty bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2011 10 03, 20:50)
niekad net minties nekiltų to daryti  schmoll.gif , kalbėdama apie medinius daiktus ir vežimo ratus tik sodybą ir įsivaizuoju (tiesiog mum tai aktualu šiuo metu  rolleyes.gif ) jei ketinčiau statyti namą mieste, tai būtų visai kiti norai ir visai kita kryptis  rolleyes.gif

bet ištiesų miesto ir dvarų baldai ir interjerai, o tiksliau jų formos, buvo visiškai atėję iš europos, tiesiog iš šalių, kurios kultūrine, o ir ekonomine prasme buvo kur kas labiau pažengusios (ai, nu kaip ir šiandien  biggrin.gif ).  ir beje keliavo jie labai įvairiais būdais - tiek patys meistrai važiuodavo ten mokytis (daugeliu atveju tai buvo privaloma tampant amatininku), taigi grįžę atveždavo ir naujas amato žinias ir madas; tiek plisdavo visokie ornamentų katalogai, kurį nusipirkęs meistras kaip vadovėlį atsiverčia ir kopijuoja; tiek įrankiai (tarkim štampai su tam tikru ornamentu), tiek medžiagos, tarkim kokie gobelenai sienų apmušalams, ir pagaliau patys daiktai.
ir nors tos formos ištiesų šiek tiek įgydavo vietinių bruožų, bet savitos mokyklos (plačiąja prasme) ar naujos kokybės neišvystė, kaip tarkim vienintelis vilniaus barokas, (yra tokia sąvoka, nes jis būtent turėjo savitumą, kuriuo išsiskyrė iš visų kitų europos vietovių barokų, bet jis gali būt sunkiai įžvelgiamas, jei neesi ekspertas). na dar šiek tiek smetiškas kauno laikotarpis, bet ten deja, vos tik beįsivažiuojant užėjo ir nutraukė karas.
plačiaja prasme tos europietiškų stilių formų kopijavimas čia įgydavo vieną garantuotą bruožą tai tikrai - supaprastinimą, o kai kada ir suprimityvinimą  biggrin.gif viskuo, ir mastelio, ir išraiškingumo, ir skoningumo, ir t.t. prasme, bet tai ne savitumas, tai būdinga bet kuriems periferiniams taškams, tokiems kaip lietuva smile.gif, ir tai kaip sakiau nepadeda sukurti naujos kokybės
mokint moko, bet reikia, kad jie to norėtų  biggrin.gif  o jei rimtai, toks uždavinys - pateikti interjere "lietuviškumą" šiuolaikiškai ištiesų nelengvas net profesionalui. kaip tik dėl minėtų priežasčių to lietuviškumo lengviausia rasti kaimo aplinkoj, (juolab, kad miestuose gyveno persimaišę daug tautybių, kur lietuviai nebuvo dauguma 4u.gif ).

Sutinku, lietuviskais motyvais laikome kazka is Rumsiskiu, kazka liaudisko, kaimisko, nes nieko kito nebelieka, visa kita skolinta, atvezta, kopijuota. Bet tuomet iseitu, kad tema tinka kalbeti tik apie sodybu irengima g.gif Ir stai iskyla klausimas. Ar galimas lietuviskumas miesto interjere? Ir koks jis turetu buti?
bigsmile.gif

QUOTE(trr @ 2011 10 03, 21:53)
bet gi čia paprasčiausios filinginės durys,  kokias ir dabar dar daug kas mėgsta ir su lietuviškumu nesieja.  g.gif arba aš ne ten žiūriu g.gif . man tai jos nelabai..  ax.gif

taip, cia tema buvo pakrypusi i tarpukari blush2.gif O pavyzdys gal ir nelabai geras, nes filingines tai megsta ir dabar daug kas, bet butent tam tikras isfrezavimas budingas tom senosiom, "smetoniskom" Vel , aisku, tai nukrypimas i lankas, jeigu ieskoti lietuviskumo. Bet vel- mano tevai turi buta Zaliakalnio medinuke, stengiasi issaugot namo puosyba ir autentiskus elementus. Ir ar toki busta galima sieti su lietuviskumu , ar ne?
Atsakyti
šiaudinukas drėbtas moliu jėga thumbup.gif ten visus kampus galima daryt užapvalintus (tarkim angų kraštuose ir pan., namelis toks minkštas ir švelnus atrodo wub.gif . aš irgi tokio norėčiau, bet pas mus visas kaimukas senų rastinių trobų, tai nesinori iškristi iš konteksto.. g.gif ir sakyčiau techologija ir ypač medžiagos labai artimos lietuviškumui.

QUOTE(pasikeitusi @ 2011 10 04, 09:53)
Ar galimas lietuviskumas miesto interjere? Ir koks jis turetu buti?
bigsmile.gif

manau galimas tik reik labai ieškot ir sunkiai galvot kaip ir kuom tą padaryt. g.gif biggrin.gif
mano tevai turi buta Zaliakalnio medinuke, stengiasi issaugot namo puosyba ir autentiskus elementus. Ir ar toki busta galima sieti su lietuviskumu , ar ne?

drinks_cheers.gif thumbup.gif šaunuoliai, kad saugo. manau galima, juk aplinkui tokių namų yra ir daugiau? ir daug elementų paimta iš kaimo trobų (gyvenau obuolių gatvėj šiek tiek, vėliau netoli turgaus mediniam name, tai visai kaip kaime smile.gif ) vilniuj panašus yra žvėrynas, tik čia labiau gal vilų, vasarviečių rajonas kadaise buvo, bet irgi nyksta, yra.. mokslininkai skuba aprašyt ir dokumentuot, o menininkai nufotografuot užfiksuot, kol dangoraižių nepridygo..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 04 spalio 2011 - 09:36
QUOTE(akvilyte @ 2011 10 04, 05:11)
vilniuje kalvariju g audinių pardėj tiek grozio šia tematika  wub.gif  ir kainos labai padorios... aš manau visus namo langus aprengsiu būtent iš ten  rolleyes.gif 

Iš mano patirties - "Siūlo" produkcijos geriau ieškoti firminėse parduotuvėse, jose tikrai didesnis pasirinkimas negu Kalvarijų g. Beje, verta aplankyti jas visas, nes asortimentas kažkiek skiriasi mirksiukas.gif Man labiausiai patinka Pilies g. biggrin.gif

P.S. firminėse parduotuvėse parduoda ir sveriamas atraižas, kurios labai tinka skiautiniams wub.gif Pvz. šenilo technika siūtas kilimėlis (neradau pirkti tinkamo ilgio)

user posted image
Atsakyti
man patinka tokie kilimėliai. thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2011 10 04, 10:30)
manau galimas tik reik labai ieškot ir sunkiai galvot kaip ir kuom tą padaryt.  g.gif  biggrin.gif

Kad laaabai sunkiai - cia faktas...
Bet tai nereiskia, kad verta pasiduoti.
Papildyta:
QUOTE(akvilyte @ 2011 10 04, 08:41)
ne apvalų biggrin.gif  paprastą staciakampį  biggrin.gif  iš šiaudinių kitkų, kurios paskui bus padengtos moliu  biggrin.gif o vidines pertvaros-siaudai su moliu maisyti ir pilami į medini karkasą  biggrin.gif  na bet tema ne apie tai  unsure.gif

Kaip smagu jums del tokio namuko wub.gif
Atsakyti
QUOTE(kasiopeja @ 2011 10 04, 11:56)
Iš mano patirties - "Siūlo" produkcijos geriau ieškoti firminėse parduotuvėse, jose tikrai didesnis pasirinkimas negu Kalvarijų g. Beje, verta aplankyti jas visas, nes asortimentas kažkiek skiriasi  mirksiukas.gif  Man labiausiai patinka Pilies g.  biggrin.gif

P.S. firminėse parduotuvėse parduoda ir sveriamas atraižas, kurios labai tinka skiautiniams  wub.gif Pvz. šenilo technika siūtas kilimėlis (neradau pirkti tinkamo ilgio)

user posted image

bigsmile.gif O cia toks kaip kad Jyske buna panasiu, ar ne? As tokiu irgi pora turiu nusipirkus, man jie tokie mieli, silti, minksti. labai vonioj tinka smile.gif

As sveriamu atraizu prisiperku, dovanas pakuoju tongue.gif ir dar man tinka floristiniams paveiksleliams pagrindui. Zodziu yra kur juos panaudot, ir pagalvelem uzvalkalai labai liuks.

Akvilyte, labai fainas bus namukas turbut bigsmile.gif Gal galima butu foto koki pvz?
Atsakyti
QUOTE(*Star* @ 2011 10 04, 08:53)
bigsmile.gif O cia toks kaip kad Jyske buna panasiu, ar ne? As tokiu irgi pora turiu nusipirkus, man jie tokie mieli, silti, minksti. labai vonioj tinka  smile.gif

gali būti, nelabai žinau Jyskinių smile.gif Šiaip principas panašus - iš audinio, skalbiamas. Ir pasisiūti labai paprasta. Jei būčiau siuvusi iš ištisinių medžiagos gabalų, būtų ir vakaro pakakę.

Beje, gal kas esate užtikusios didesnių popierinių karpinių (didesnių negu atvirutė)? Kažkaip pagalvojau, kad jie visai tinka į lengvo ir paprasto, bet ne prasto dekoro kategoriją bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kasiopeja: 04 spalio 2011 - 11:21
http://www.grynas.lt...s.d?id=50286900

labai į temą baldeliai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lachesė @ 2011 10 04, 14:07)

aha, ištiesų masyvumas ir vienas lietuviško ornamento motyvas galvoje pilnai sukelia lietuviškumo asociacijas thumbup.gif ir kartu šiuolaikiškai lakoniškas, manau visiškai nesipjautų su miesto interjeru.
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2011 10 04, 10:30)
ir sakyčiau techologija ir ypač medžiagos labai artimos lietuviškumui.

Kadangi esu siek tiek prisilietusi prie etnografijos, tai siaudu-molio drebiniai budavo tik tvartuose, kutese blush2.gif Siaudinuku statytojams nepasako vieno labai svarbaus dalyko: lietuviskas siaudas kaip siltinimo medziaga visai netinka del pelesio, kuri pasigauna dar laukuose budamas. Plika akimi jie nematomi, bet sudeti i kitkas po keliu metu vis tiek pelesis darbuojasi, ardo siaudo struktura, siaudas ima trupeti, trunyti, kol sukris ir liks tik molio isore bei medinis karkasas. Kokioj Ispanijoj-taip, siaudai buna sausi, pelesis neisiveisia. Lietuvoj gi, net rastus medzio del netinkamos klimatines juostos privalo apdoroti antiseptinemis priemonemis, mirko spec.mirkaluose. Vadinasi, arba ir siaudus teks apdoroti antiseptinemis priemonemis, o kas jau nebus ekologiska, arba siaudus teks pirkti is uzsienio.
Lietuviai tikrai nebuvo tokie kvaili, kad neivertintu siaudu siltumo. Tam drebdavo tvartus is molio, kalkiu(antiseptikas), imaisant siaudu. Kad vien is siaudu detu ir apdrebtu molio tinku-to nebuvo. Ir dabartiniai statytojai skeptiskai ziuri i siaudu namus Lietuvoje(pabreziu-Lietuvoje, nes kitur siaudinukai puikiausiai prigije ir puikiausiai laikosi). Bet tema ne apie siaudinukus.

Man lietuviskuma inesa dirbiniai is siaudu: siaudu "sodai", esu maciusi siaudu lempu gaubtus, koks siaudinis kreslas ne Kinijos irgi man kazkaip namuose inesa lietuviskuma. drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 10 04, 17:29)
Man lietuviskuma inesa dirbiniai is siaudu: siaudu "sodai", esu maciusi siaudu lempu gaubtus, koks siaudinis kreslas ne Kinijos irgi man kazkaip namuose inesa lietuviskuma. drinks_cheers.gif

Šiaudinis sodas kaip puošmena gražu, bet, deja, šito grožio po metų ar daugiausia dviejų, kad ir skaudama širdim, rektų atsisakyt ax.gif Nu baisus dulkių surinktuva, arba išvalyt eiktų kruopščiai kažkokiu būdu nuvalyt kiekvieną detalytę... tai va tas pats įtariu ir su šviestuvais. jeigu pavyzdžiui iš vytelių pintus gobtuvus galima juk pakišt po kranu ir nuplauti, nudžius ir nieko baisaus, tai šiaudinį neįsivaizduoju kaip reikėtų išvalyt g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Star*: 04 spalio 2011 - 16:06