Įkraunama...
Įkraunama...

Namai lietuviškais motyvais

QUOTE(trr @ 2011 10 27, 13:43)
o kur dingo pagoniškasis laikotarpis  biggrin.gif
žiūrint apie ką kalbam, ar apie tai kas lietuviška ar apie tai kas buvo/yra lietuvoje. tai skirtingi dalykai. (ir jei kalbam apie teritoriją, tai reikia nepamiršt, kad ir ji per amžius labai keitėsi, kaip ir nežinia ar gudų arba mažosios lietuvos regionus įtraukiam ar ne smile.gif ). kalbant apie laikmečius jei žiūrėsim į dvarų ir miestų kultūrą tai bus istoriniai stiliai atėję iš kitų šalių (tebūnie ir mišrūs su vietiniais bruožais), gali tekti kraustytis į klasikos temą smile.gif. o jie žiūrim į kaimo kultūrą, tai apie jų kasdieninį gyvenimą ir daiktinę aplinką daugiausia žinoma nuo XIX am. iš ankstesnių laikotarpių kuo gilyn tuo mažiau žinoma.  ir dar ar kalbam apie profesionaliąją kultūrą ar apie liaudies kultūrą. tai irgi skirtingi dalykai.
4u.gif

O ką, pagoniškas irgi labai įdomu biggrin.gif

dargi prie lietuviškumo reik pridėt ir koks dažniausiai išplanavimas tiek namo, tiek kiemo ir kitų statinių mirksiukas.gif Juk ir šuliniai, ir ukiniai pastatai, pirtelės ir tt. . Nereiktų vien tik skryniom ar kokia indauja apsiriboti ar ne? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Star*: 27 spalio 2011 - 11:50
QUOTE(*Star* @ 2011 10 27, 12:49)

dargi prie lietuviškumo reik pridėt ir koks dažniausiai išplanavimas tiek namo, tiek kiemo ir kitų statinių  mirksiukas.gif Juk ir šuliniai, ir ukiniai pastatai, pirtelės ir tt. . Nereiktų vien tik skryniom ar kokia indauja apsiriboti ar ne? smile.gif

tai beabejo. ne tik puošyba ir formos, bet ir struktūros, konstrukcijos, deriniai, medžiagos, kilmė, paskirtys, prasmės, etc etc... bet kurios charakterizuojančios savybės apibrėžiančios savitumą.
Atsakyti
QUOTE(trr @ 2011 10 27, 11:58)
tai beabejo. ne tik puošyba ir formos, bet ir struktūros, konstrukcijos, deriniai, medžiagos, kilmė, paskirtys, prasmės, etc etc... bet kurios charakterizuojančios savybės apibrėžiančios savitumą.

bravo.

Norėčiau patikslinti ankstesnį raštelį. Šiais laikais proifesionalų meną priešpastatyti tradicinei liaudiškai kultūrai nėra labai profesionalu (nord dažna šiandienoje). Tradicinį lokalų liaudiškumą galima pažinti tik po ilgų studijų. Gyvo jo nėra. Galima mąstyti tik apie pasaulio tradiciją- madas. Liaudiškumas - tai jau kas kita, bet tai nėra tradicinis liaudiškumas. Liaudiškumas interjere šiandien - kiniški "liustrai", gipskartonio niekuo nepaaiškinamos "mandrybės", idiotiškai nepatogus apšvietimas ir t.t/

Grižtant prie temos. Lietuvoje nuo pat vadinamos pagonybės išliko daug detalių tiek kaimietiškoje aplinkoje, tiek medinėje dvarų, bažnyčių puošyboje. Galų gale pats kaimas iš dvaro daug ką perėmė (ir ne tiesiogiai kopijuojant ir taikant ir tiesiogiai1940 m.). Šîandieninio interjero lietuviškas stilius ir lietuviškumas prilklauso nuo to, kokią Lietuvą kuriantysis pažįsta. Dauguma senųjų raštų, drožybos simbolių - universalūs pasaulio kultūrai ar bent Europos kultūroje. Jų komponavimo būdai - skirtingi. Sunkiau perkelti laiku kompoziciją, bet lengva - ženklą. Tas pats ir su etnografija, surinkta XX a. II pusėje. Dauguma Rytų Lietuvos daiktų tapatūs daiktams visoje Šiaurės Rytų Europoje. Gal todėl taip lengvai plinta po šį regioną mediniai "krasnoliudkai" reprezentuodami "tradiciškumą, liaudiškumą".

Sėkmės kūryboje, atrandant kiekvienam tai, ko būtent Jums, kaip asmenybei, reikia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 29 spalio 2011 - 18:03
QUOTE(trr @ 2011 10 27, 11:43)
o kur dingo pagoniškasis laikotarpis  biggrin.gif

Oi nedingo, nedingo mirksiukas.gif
Buvau sugalvojus, kad mums, kaip tikriems pagonims, reikėtų šventoj kertėj apgyvendinti kokią "namų dvasią" ar deivės atvaizdą, ar skulptūrėlę. Galvojau apie kažką panašaus:
http://www.facebook....192008764201194
http://www.kamane.lt...E.T.PETRAITIENE
(tarpkitko, šios keramikės darbeliai man laaabai patinka, turiu porą indų ir puodukų. Gal čia nuskambės kaip reklama, bet manau tokie darbeliai tikrai tinka lietuviškų motyvų namams ax.gif ). Pradėjau sukt galvą, kad vistik čia gan atsakingas reikalas, kaip parinkt kažką tokio, tikrai tinkančio mano namams.. ar tai galėtų būti kokia Žemyna, ar tiesiog Saulė, ar Laima ar dar kasnors g.gif Atsakymas nelauktai atėjo pats. Ten pat, ant sienos, nuo tada kai manęs aplamai dar sviete nebuvo, tėvai pakabino gipsinę Miloso veneros galvą, tokią, kokias dailės mokyklose duoda piešt. Pakabino šiaipsau, kad pagyvintų vasarnamio sieną. Kažkaip akys prie jos buvo taip pripratę kad niekada neužkliūdavo. O venera, jei jau lietuviškai, yra deivė Vakarė. Ir nieko nereik ieškot naujo, pasirodo, viskas senai savo vietose smile.gif Nupyniau jai javų ir gėlių vainiką, ir atrodo puikiai. Tokie tad namai lietuviškais motyvais, su "pasiskolintu" graikų panteono motyvu, nors žiūrint pagal semantinę prasmę- viskas savo vietose smile.gif
QUOTE(Sunute @ 2011 10 29, 17:59)
Tradicinį lokalų liaudiškumą galima pažinti tik po ilgų studijų. Gyvo jo nėra. Galima mąstyti tik apie pasaulio tradiciją- madas. Liaudiškumas  - tai jau kas kita, bet tai nėra tradicinis liaudiškumas. Liaudiškumas interjere šiandien - kiniški "liustrai", gipskartonio niekuo nepaaiškinamos "mandrybės", idiotiškai nepatogus apšvietimas ir t.t/

Jūs labai keistai, savitai ir begalo sudėtingai įvardinat liaudiškumą, taip išeina g.gif Bentjau visai kitaip, nei aš. Man krasnoliudkai tikrai nereprezentuoja "tradiciškumo, liaudiškumo". Ir tikrai nesutiksiu kad gyvo jo (liaudiškumo) nėra. Iškart prisipažinsiu, kad ilgų studijų liaudiškumo tema praėjusi nesu lotuliukas.gif
Atsakyti

Jūs labai keistai, savitai ir begalo sudėtingai įvardinat liaudiškumą, taip išeina g.gif Bentjau visai kitaip, nei aš. Man krasnoliudkai tikrai nereprezentuoja "tradiciškumo, liaudiškumo". Ir tikrai nesutiksiu kad gyvo jo (liaudiškumo) nėra. Iškart prisipažinsiu, kad ilgų studijų liaudiškumo tema praėjusi nesu lotuliukas.gif
[/quote]
tai, ką jū
Vat JUMS ir panašiai mąstantiems nereprezentuoja, bet tai, ką jūs vadinat gyvu liaudiškumu yra tradicijos išrankos ir adaptavimas šiandienai. Tai nėra gyva tradicija kaip kompleksas. Gi sutinkat, kad nesėjat, neraunat, merkiat, klojat...linų, bet detales semantiškai pritaikytas šiandienai naudojat. Liaudiškumas gali būti tik kompleksinis (šiandien krasnoliudkai ir liet. popsas yra komplekso dalis). Vat Jūsų vadinamą liaudiškumą naudoja tik tam tikros kultūrinės patirties gana nedidelė bendruomenė. Cituoju Z. kelmickaitę: "onutė, petrutė ir jonukas - viskas". Kad ir naudojam kažkada buvusius liaudiškus reiškinius, bet suteikiam jiems kitas, dažnai net skirtingai išmąstytas prasmes. kad ir apie Venerą, gal gi čia Aušrinė su visu mitologiniu kompleksu? O ką apie Aušrinę, Žemyną žinojo močiutė savaip melsdamąsi savotiškai išdabintai Marijos mediniam smūtkeliui? Tikrai ne taip, kaip Jūs šiandien apie Žemyną mąstote, bet būtent iš jos minčių šiandien moksliukų išausta Žemynos teorija
Atsakyti
4u.gif
Na, aš kažkaip irgi tų sudėtingų peripetijų nesuprantu.

Esu lietuvė, todėl man rūpi, įdomu rasti lietuviškumo simbolius. Jei yra įmanoma naudoti detales, pasitelkiant intuiciją, literatūrą, paveldo likučius, pristatomus muziejuose. Kodėl ne? Jei jau imsimės tokių plačių savokų, tai tuomet jokios prasmės ir tokiai temutei gyvuoti, nes dėl absoliučiai kiekvieno daikto, žodžio ar pamintijimo galima prikibti kaip prie pseudolietuviškos simbolikos unsure.gif
Kiekviena tauta turi savitą supratimą, kuris nelabai skiriasi nuo likusios europinės dalies (jei savo šalį laikome Europos dalimi). Bet niekas nesako, kad provanso stilius irgi turi skolinių. tas pats skandinaviškas stilius. Tik labai atidirbta akis ir gilių studijų pagalba galima būtų ryškiai brėžti brūkšnius.
Bet nemanau, kad tai išeitis ir teisinga.
Aš savo kultūrą gerbiu, vertinu ir manau, kad savitą stilių atkurti, sukurti ar kaip bepavadinsi galima.

Manau, kad kad čia užeinantys žmogeliukai ir diskutuojantys mokslinių traktatų nesiruošia rašyti, mes tiesiog norim rasti savo stilių 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*Star* @ 2011 10 31, 14:10)
4u.gif
Na, aš kažkaip irgi tų sudėtingų peripetijų nesuprantu.

Esu lietuvė, todėl man rūpi, įdomu rasti lietuviškumo simbolius. Jei yra įmanoma naudoti detales, pasitelkiant intuiciją, literatūrą, paveldo likučius, pristatomus muziejuose. Kodėl ne? Jei jau imsimės tokių plačių savokų, tai tuomet jokios prasmės ir tokiai temutei gyvuoti, nes dėl absoliučiai kiekvieno daikto, žodžio ar pamintijimo galima prikibti kaip prie pseudolietuviškos simbolikos  unsure.gif
Kiekviena tauta turi savitą supratimą, kuris nelabai skiriasi nuo likusios europinės dalies (jei savo šalį laikome Europos dalimi). Bet niekas nesako, kad provanso stilius irgi turi skolinių. tas pats skandinaviškas stilius. Tik labai atidirbta akis ir gilių studijų pagalba galima būtų ryškiai brėžti brūkšnius.
Bet nemanau, kad tai išeitis ir teisinga.
Aš savo kultūrą gerbiu, vertinu ir manau, kad savitą stilių atkurti, sukurti ar kaip bepavadinsi  galima.

Manau, kad kad čia užeinantys žmogeliukai ir diskutuojantys mokslinių traktatų nesiruošia rašyti, mes tiesiog norim rasti savo stilių  4u.gif

nu būtent, savo stilių. O lietuviškas tiek "pagoniškais" simboliais prisotintas, tiek "krasnoliudku" prisodintas.
Nu ir darykit savo stilių, kaip jį jaučiate lietuviais save jausdami. Visų stilių mišrainė Lietuvoje 9taip pat provanso, klasikos, ar skandinaviška) ir yra šiandieninė lietuviškumo raiška. Kažkuri subkultūra gal prieštaraus, ieškodama, "tikrojo" lietuviškumo, bet jis baigėsi su bendruomenės uždaru gyvenimo būdu ir "tikras" yra tik tam tikros subkultūros sutarimu.
Vat, ką kuriat, ir ko jums patiems reikia ir yra tikrasis lietuviškumas. Negi taip nesuprantama? Esam, kokie esam.
Atsakyti

QUOTE(Sunute @ 2011 10 31, 17:12)
nu būtent, savo stilių.

Sunute, tai vat ir nesuprantu, kame problemos? g.gif Čia savo savito stiliaus ir bandom ieškot. Kur parašyta, kad negalima?

O man įdomu, per BTV Statybų TV mačiau stovėjo vedėja tokiam fone naujų baldų, a la senovinio stiliaus. Įdomu pasidarė, bet per vėlai įsijungiau kanalą, reikės kartojimą pažiūrėt ką ten įdomaus kalbėjo smile.gif

Atsakyti
Sunute - sutinku, kad patys kuriame lietuviškumą, bet tuoj ir vėl kam nors užklius spalvos, ar XIX-XX am tongue.gif
Star - ačiū Jums dar kartą už temukę. Suprantu, kad norėjosi joje tiesiog dalintis lietuviškų namų kūrimo džiaugsmais ir rūpesčiais, tai bandom grįžt 4u.gif
Mums šiandien pradėjo mūryti krosnį (ačiū, Kasiopėja) , tai sekmadienį gal jau turėsiu ką parodyti.
Merginos, gal turite idėjų dėl gražių lauko durų? Gal matėte, kas gamina tokias ale eglutėmis kaltas ar pan., tik jau šiuolaikinėmis technologijomis? Jos bus iš gonkų į patį namą jau, tai, galvoju, gal su stikliuku kokias - daugiau šviesos bus g.gif
Atsakyti
QUOTE(Crazy Daisy @ 2011 11 01, 00:12)
Sunute - sutinku, kad patys kuriame lietuviškumą, bet tuoj ir vėl kam nors užklius spalvos, ar XIX-XX am  tongue.gif
Star - ačiū Jums dar kartą už temukę. Suprantu, kad norėjosi joje tiesiog dalintis lietuviškų namų kūrimo džiaugsmais ir rūpesčiais, tai bandom grįžt  4u.gif
Mums šiandien pradėjo mūryti krosnį (ačiū, Kasiopėja) , tai sekmadienį gal jau turėsiu ką parodyti.
Merginos, gal turite idėjų dėl gražių lauko durų? Gal matėte, kas gamina tokias ale eglutėmis kaltas ar pan., tik jau šiuolaikinėmis technologijomis? Jos bus iš gonkų į patį namą jau, tai, galvoju, gal su stikliuku kokias - daugiau šviesos bus  g.gif

bigsmile.gif kaip įdomu. kalbant apie pečių, tai iškart prisimenu močiutės keptą kugelį pečiuj... Toks plonas, apskrudęs, skonis tiesiog nenusakomas mmmm... Tokio niekaip kitaip neiškepsi, tik pečiuj ant žarijų rolleyes.gif

g.gif Neteko matyt gražių durų. Gal dėdė gūglas pagelbės? biggrin.gif

Ačiū už palaikymą 4u.gif Manau, kad iš daugybės nuomonių kam reikės, tas ras kažką sau mirksiukas.gif

O vat apie spalvas, papročius, ir kitus niuansus labai įdomu sužinoti rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Star*: 31 spalio 2011 - 22:47
QUOTE(Sunute @ 2011 10 31, 14:54)
tai, ką jū
Vat JUMS ir panašiai mąstantiems nereprezentuoja, bet tai, ką jūs vadinat gyvu liaudiškumu yra tradicijos išrankos ir adaptavimas šiandienai. Tai nėra gyva tradicija kaip kompleksas. Gi sutinkat, kad nesėjat, neraunat, merkiat, klojat...linų,

QUOTE(Sunute @ 2011 10 31, 16:12)
Visų stilių mišrainė Lietuvoje 9taip pat provanso, klasikos, ar skandinaviška) ir yra šiandieninė lietuviškumo raiška.
...
ir ko jums patiems reikia ir yra tikrasis lietuviškumas. Negi taip nesuprantama? Esam, kokie esam.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif o aš supratau apie ką kalba sunute ir visiškai sutinku. 4u.gif tą patį ir norėjau pasakyt nuo pat temos pradžios apie pasikeitusį gyvenimo būdą ir negyvą (tuščią, praradusių pirminę prasmę) tradicijų (daiktinės aplinkos) pakartojimą. ax.gif bet kaip sakė sunute, tai visai nereiškia, kad kažkas galima, o kažkas ne, kaip plačiosios masės supranta ir kaip jį kuria, toks jis šiandieninis ir bus.
aš lietuviškumą suprantu tokį, koks buvo susivoktas ir apibrėžtas XXa. pirmoj pusėj, pagrinde besiremiantis kaimo kultūra, tik va bėda, kaip sakot nesėju nepjaunu, t.y. neesu taip arti gamtos kaip reikėtų tarkim norint naudoti augalų ir gyvūnų simboliką baldų puošyboj, kad nebūtų tai negyvas tradicijos pakartojimas.. nes tai visai kitaip išjausta būna.. tai vat ir problema, mano akimis, rasti protingą pusiausvyrą tarp tokio lietuviškumo ir nūdienos sąlygų.. ax.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 31 spalio 2011 - 23:40
QUOTE(trr @ 2011 10 31, 23:12)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif o aš supratau apie ką kalba sunute ir visiškai sutinku.  4u.gif  tą patį ir norėjau pasakyt nuo pat temos pradžios apie pasikeitusį gyvenimo būdą ir negyvą (tuščią, praradusių pirminę prasmę) tradicijų (daiktinės aplinkos) pakartojimą.   ax.gif bet kaip sakė sunute, tai visai nereiškia, kad kažkas galima, o kažkas ne, kaip plačiosios masės supranta ir kaip jį kuria, toks jis šiandieninis ir bus.
aš lietuviškumą suprantu tokį, koks buvo susivoktas ir apibrėžtas XXa. pirmoj pusėj, pagrinde besiremiantis kaimo kultūra, tik va bėda, kaip sakot nesėju nepjaunu, t.y. neesu taip arti gamtos kaip reikėtų tarkim norint naudoti augalų ir gyvūnų simboliką baldų puošyboj, kad nebūtų tai negyvas tradicijos pakartojimas.. nes tai visai kitaip išjausta būna.. tai vat ir problema, mano akimis, rasti protingą pusiausvyrą tarp tokio lietuviškumo ir nūdienos sąlygų..   ax.gif  4u.gif

bravo trrr
kai supranti. žmogus, ko ieškai, visada randi 4u.gif
Šitoje temoje labiausiai pasigendu supratimo, ko ieško. Jei žmogus ieško močiutės pečiaus, tai močiutės pečius ir tiek. jei žmogui tai su Lietuva asocijuojasi, kodėl ne, bet va tas pats močiutės pečius (jei Rytų Lietuva) ir baltarusiškas ir rusiškas ir beveik ukrainietiškas. Jei vidurio ar Vakarų Lietuva - latviškas, estiškas, iš dalies skandinaviškas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 01 lapkričio 2011 - 19:35