Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralią kosmetiką gaminame pačios

biggrin.gif Oi, Alioniuk, nemačiau tavo aliejų skaičiuoklės, nu vėpla lotuliukas.gif Ačiū 4u.gif
Kažką panašaus ir dariau, na galima pasikoregot ir atsiprintint. Dar būtų gerai įtraukti vitaminų A ir E kiekius, jie irgi svarbūs 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2011 11 07, 06:54)
biggrin.gif  Oi, Alioniuk, nemačiau tavo aliejų skaičiuoklės, nu vėpla lotuliukas.gif Ačiū 4u.gif
Kažką panašaus ir dariau, na galima pasikoregot ir atsiprintint. Dar būtų gerai įtraukti vitaminų A ir E kiekius, jie irgi svarbūs 4u.gif

4u.gif stai sioje lenteleje yra vitaminu A, E ir K kiekiai aliejuose. Abi lenteles yra gana issamios, tik reikia panagrineti rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Cosette @ 2011 11 07, 06:38)
Alioniuk, o jūs skaičiuojat pagal HLB?
Tai pirmiausiai turbūt rūgštis (pagal tą lentelę), paskui HLB (kartu su visa formule)? Pasitikrinau savo paskutinio kremo santykį, bet nesuprantu kas turi gautis, kad būtų gerai smile.gif (polyunsatur. - 39, monosatur - 49, satur - 12)  g.gif  jų turėtų būti panašūs skaičiai?

Ir dar. Kaip suprantu, artėjant žiemai dieniniams kremams geriau Olivem emulsiklį pakeisti kokiu nors kitu (W/O)? Turiu emulsiklio Nr2 iš AZ, bet vienas jis man nelabai patinka, tepa baltais brūkšniais... Ką būtų geriausiai naudot kartu su juo, t.y. kaip skirtųsi kremų konsistencija ir patys kremai, jei daryčiau kartu su ksantanu arba su cetyl alcohol? Su ksantanu esu darius, gavosi toks į skaidrumą  kremas smile.gif gal galit trumpai parašyt kaip gaunasi su cetyl alc, gal verčiau jo įsigyt?...  g.gif

Pagal HLB skaiciuoju, jei naudoju daugiau nei viena emulsikli su skirtingais HLB (t.y. su zemu ir aukstu rodikliu), bet cia jau is kitos operos, ne prie alieju derinimo..
Pirmiausia issirenkate aliejus pagal savybes, ir butent jusu odai tinkancius , tinkamumas yra svarbiausias rodyklis rolleyes.gif . Tada ziurite rekomenduojama %, jei oda be ypatingu problemeliu, derinate mazdaug linolio ir oleino rugstis perpuse. Arba dienai daugiau vienos, nakciai kitos. Na neimanoma istikruju atsakyti i toki klausima. Nes viskas labai labai individualu rolleyes.gif . Pvz.: mano oda riebi, pastebejau kad geriauisias santykis kai oleino daugiau kremuke, bet tuo paciu naudoju ir siek tiek agurkles aliejaus turincios gama-linoleno rugsties. Is tikruju tema apie alieju derinima pagal rugstis - nera reglamentuota, netgi sakyciau kazkiek intuitivi ax.gif . Patinka jums vienas kremas, kitas - panagrinekite kodel. Zinoma kita kalba, kai aliejus netinka visiskai, kemsa poras ir t.y. Tai cia ir lenteliu nereikia. Bet kai man netinka koks aliejus, o pagal savybes yra geras, tiesiog maza % naudoju, bet naudoju.
O kai yra kazkokia odos problema, ir kremukai netinka, tada pagal lentele galima paziureti kodel, gal kazko perdaug..
Nezinau ar aiskiai isreiskiau mintis blush2.gif
Del apsauginiu kremu ziemai, tai Nr2 is AZ nera W/O emulsiklis. Jis tiesiog reikalauja didesni alieju % gaminyje. W/O duoda lecitinas, sorbitan olivate, vaskas padeda palaikyti, VE beje irgi (jo HLB = 3.8), tik ji reiktu derinti su kitu emulsikliu. Is tikruju jei emulsija W/O su 20% aliejaus, ji labiau saugos oda nuo salcio, dregmes netekimo, nei O/W emulsija su 60% alieju. Tik deje AZ tokiu nera, kad ir W/O butu ir mazai alieju doh.gif
Cetyl alcohol man labai patinka, ir plaukams ir veidui. Jis veikia pirmiausia kaip tirstiklis (nekalbant apie savybes odai). Bet tik su Nr2 vasku ir cetyl alcohol griztamosios emulsijos nesigaus. Ar jums nesvarbu kokio tipo emulsija, svarbiausia - apsauginis kremas?
Atsakyti
4u.gif Dėkui Alioniuk . Nei aliejų, nei rūgščių derinimo taisyklių nėra, nes kiekvieno žmogaus oda priima individualiai. Turbūt visos esat susidūrę, kai parduotuvėje pardavėjai aiškinat, kad jums šitas kremas nesusigeria, o jos sako - na bet čia jūsų odos tipui skirtas, kaip gali netikti... doh.gif Kokosai kemša poras, bet gi yra žmonių kurie tepasi veidą ir jiems viskas gerai. Bet kai panagrinėjau kokosų, kakavos ir kitų svietų rūgščių kiekius -jie gana panašūs, ir tikrai mano veidui visi sviestai nelabai, arba labai labai mažas kiekis, jei jau noriu tų rūgščių. Manau galima kažkiek orientuotis pagal mažiausiai kamšių aliejų sudėtis, tada įvetinti savo pasirinkto mišinio kiekvienos rūgšties vidurkį.
Tas kamšumo įvertinimas skaičiuku duoda aiškumo, bet irgi neabsoliutaus. Bičių vaškas 0-2, nekemša arba kemša labai mažai, bet veidui jo vis tiek dažniausiai nerekomenduoja, arba mažą procentą. Aliejai, kurie įvertinti 2, yra mažai kamšūs dažniausiai, bet kai kam ir to gali užtekti, dar skirsis nuo bendro aliejų kiekio kreme, emulsiklio. Vitaminai A, E irgi įvertinti po 2, nedaug bet kemša, vadinas kuo jų daugiau, kamšumą gali veikti į nepageidaujamą pusę. Šiaip saikas yra geras dalykas... Žodžiu, kaip kažkuri sakėt - viskas yra gerokai sudėtingiau.
Ir Himalajos kažkur skaičiau pasisakymą, kad nėra tikslaus aliejų skirstymo į "riebius, sunkius" ir "lengvus", labai daug kas priklauso nuo konkrečios odos savybių. Ir dar visi natūralūs daiktai nėra standartizuoti, vienodos, identiškos sudėties. Pvz. alyvuogių aliejus, nuo rūšies, nuo to kur išaugintos, rūgščių skaičius gali skirtis kelis kartus į vieną-kitą pusę, vienas gali tikti, kitas visiškai netikti, skirtingi metai, oro sąlygos, pardavėjai - ir turim tūkstančio skirtingų sudėčių alyvuogių aliejų, aišku su kitais irgi tas pat.
Dažnai pasikliaunu savo raganiška nuojauta, veikia lotuliukas.gif Ta mano lentelė labai netobula, elementari. Yra geresnių... O - bet - gal kam ir pravers. 4u.gif
Atsakyti
jus nerealios, jau gailiuos, kad apleidau si skyreli, nes tiek giliai isikapstet, kad dabar skaitysiu ilgaaai smile.gif

pradejau gamint pudra, nusprendziau pazaist, tai is AZ nusipirkau geltona, rouge oksida, kazkas panasaus i pudra gaunas, idomu ar kuri bandet? kokiom proporcijom maisot? As i kremuka imaisiau, tai labai skysta, tokia permatoma pudryte gavos - nelabai maskuoja, tik atspalvi suteikia ax.gif
Atsakyti
Labas vakaras, gal galeciau gauti lentele ? Dekui
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo evileja: 07 lapkričio 2011 - 22:51
QUOTE(alioniukas @ 2011 11 07, 02:16)
jeigu jus turite receptukus savo kremu, galite patikrinti pagal rugsciu santyki, tada gal pasidarys aiskiau  ko buvo perdaug ko permazai  rolleyes.gif
stai jau buvau ikelusi lentele (ji rusu/anglu kalba), ja reikia atsisiusti. Ten ne tik alieju chemine sudetis, bet ir skaiciuokle yra. Pacioje lenteles apacioje geltonai nuspalvintas uzrasas "polyunsut....." spauskite. Salia alieju parasykite kiek % arba ml dejote, ir jums virsuje (geltonuose langeliuose) parodys rugsciu santyki rolleyes.gif

Na niekaip negaliu suprasti, koks turi būti tas rūgščių santykis. Stengtis, kad panašėtų į 1:1:1 ? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(alioniukas @ 2011 11 07, 10:40)
Nezinau ar aiskiai isreiskiau mintis blush2.gif
Del apsauginiu kremu ziemai, tai Nr2 is AZ nera W/O emulsiklis. Jis tiesiog reikalauja didesni alieju % gaminyje. W/O duoda lecitinas, sorbitan olivate, vaskas padeda palaikyti, VE beje irgi (jo HLB = 3.8), tik ji reiktu derinti su kitu emulsikliu. Is tikruju jei emulsija W/O su 20% aliejaus, ji labiau saugos oda nuo salcio, dregmes netekimo, nei O/W emulsija su 60% alieju. Tik deje AZ tokiu nera, kad ir W/O butu ir mazai alieju doh.gif
  Cetyl alcohol man labai patinka, ir plaukams ir veidui. Jis veikia pirmiausia kaip tirstiklis (nekalbant apie savybes odai). Bet tik su Nr2 vasku ir cetyl alcohol griztamosios emulsijos nesigaus. Ar jums nesvarbu kokio tipo emulsija, svarbiausia - apsauginis kremas?

Labai dėkoju Jums už atsakymą 4u.gif

Dar nesugalvojau, kokios emulsijos noriu... Šiaip tai būnu su vaikais namuose, tai į lauką netenka dažnai išeit (veido nušalimo tikimybė maža smile.gif), gal vis tik man reikalingas drėkinantis, nes šildomose patalpose oda išsausėja... doh.gif pati su savim nesusitariu... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Cosette @ 2011 11 08, 09:15)
Labai dėkoju Jums už atsakymą  4u.gif 

Dar nesugalvojau, kokios emulsijos noriu... Šiaip tai būnu su vaikais namuose, tai į lauką netenka dažnai išeit (veido nušalimo tikimybė maža smile.gif), gal vis tik man reikalingas drėkinantis, nes šildomose patalpose oda išsausėja...  doh.gif  pati su savim nesusitariu...  unsure.gif

mano situacija analogiska, tai esu pasidarius drekikli, o vaikams sviestmedi su jojoba issukau. Kai bus salta, tepsiu su tuo sviestu ir vaikam ir sau zandus, bet namie bunant tai norisi drekinimo drekinimo ir dar karta drekinimo 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Cosette @ 2011 11 08, 07:15)
Labai dėkoju Jums už atsakymą  4u.gif 

Dar nesugalvojau, kokios emulsijos noriu... Šiaip tai būnu su vaikais namuose, tai į lauką netenka dažnai išeit (veido nušalimo tikimybė maža smile.gif), gal vis tik man reikalingas drėkinantis, nes šildomose patalpose oda išsausėja...  doh.gif  pati su savim nesusitariu...  unsure.gif

ziemos metu viskas siek tiek kitaip vyksta...Oda veikia ne tik saltis, ir apsauginio kremuko reikia ne tik iseinant i lauka, o ir namie, kai ijungtas sildymas. Jus galite pakenkti savo veido odai, jei diena naudosite super drekinamaji krema, kai namie sausas oras. Gausis atvirkstine reakcija. Oda dar labiau issauses. Todel ziema drekinti ir drekinti reikia nakti (!), o diena, netgi esant namie naudoti apsaugini krema be drekikliu (!). Tada viskas susitvarkys rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(asssandra @ 2011 11 08, 06:10)
Na niekaip negaliu suprasti, koks turi būti tas rūgščių santykis. Stengtis, kad panašėtų į 1:1:1 ? blush2.gif

nuosirdziai rekomenduoju pakonspektuoti, jei tikrai norite issiaiskinti rolleyes.gif :
1. surasyti kokios rugstys ieina i polinesociuju grupe, mono, sociuju ir t.t.
2. kaip tos rugstys veikia tam tikra odos tipa
3. panagrineti kokie aliejai kokias rugstis turi
4. panagrineti savo kremukus, kokie tiko, kokie nelabai, kokiu ten buvo daugiau rugsciu, kokiu maziau
5. o tada derinti rugstis

Papildyta:
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2011 10 28, 11:13)
Pridėsiu ir aš savo trigrašį:

Namų gamybos emulsiklis sodium stearate (irgi iš prancūžisko "blogo"), labai aiškus muilo virėjoms:

28 g stearic acid
20 g glicerino
30 g distiliuoto vandens
3,4 g NaOH

Stearic acid, glicerinas ir 15 ml vandens išmaišyti, šildyti, kol ištirps.

15ml vandens ištirpinti NaOH.
Supilti stearino tirpalą į NaOH tirpalą (apie temperatūras nerašė, bet dariau , kad būtų vienodos), maišyti kol atvės.
Tinka naudoti kaip pagrindinis emulsiklis arba kartu su cetyl alkohol, vašku, stearic acid.

Saule/Guoda, iki kokio PH turetu nusileistis jusu emulsiklis, ir per kiek laiko, kad galima butu ji naudoti? ax.gif
gaminau ester de sucre, bet dar ir po 10 dienu PH laikosi 9-10 doh.gif , o AZ esteris turi 6
Atsakyti
QUOTE(alioniukas @ 2011 11 08, 11:55)
ziemos metu viskas siek tiek kitaip vyksta...Oda veikia ne tik saltis, ir apsauginio kremuko reikia ne tik iseinant i lauka, o ir namie, kai ijungtas sildymas. Jus galite pakenkti savo veido odai, jei diena naudosite super drekinamaji krema, kai namie sausas oras. Gausis atvirkstine reakcija. Oda dar labiau issauses. Todel ziema drekinti ir drekinti reikia nakti (!), o diena, netgi esant namie naudoti apsaugini krema be drekikliu (!). Tada viskas susitvarkys rolleyes.gif

koks yra super drekinantis kremas? zodziu, kada drekinantis kremas jau skaitosi super drekinanciu kremu? Cia turbut glicerino poveiki odai turi galvoje?
Na ir kitas klausimas - koks tada skaitysis apsauginis kremas be drekikliu (kokius butent drekiklius turi galvoje)?

As nesutinku, kad vien namie sedint ir nekisant i lauka nosi (ziema) butinai reikia namie naudoti apsaugini krema.. kad einant i lauka reikia riebesnio kremo tai sutinku, bet namie.. ne..
tai va ir noriu issiaiskinti savokas, kad butu visiems aisku..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Palomina: 08 lapkričio 2011 - 12:29
biggrin.gif Įkišiu trigrašį... Žiemai rekomenduoja riebesnius, aliejiniu pagrindu kremus, kitaip dar sako gamintojų vadinamus "naktiniais", kaip ir Alioniukas minėjo kad naktį reikia drėkinti. Tai tokį "naktinį" naudot galima ir dieną.
Aš suprantu taip, kad visada reikia drėkint, tik ta ant odos paliekanti plėvelė žiemą turi būti sukonstruota taip, kad kuo mažiau drėgmės oda prarastų. Be jokios abejonės, einant į lauką per šalčius slidinėti, reikia tept gal net sviestų mišiniu, čia pagal odą ir pomėgius. Kol didelių šalčių nėra, tai patalpose džiūsta dar labiau nei lauke, nuo sauso oro. Kokį rinktis dienai, kokį nakčiai nepatarsiu, kol kas mano dienai lengvesnis, bet pakankamai apsaugantis, oda jaučiasi gerai, netraukia, neirzta, vadinas tinka, nakčiai intensyvesnis. Kad nedžiūtų oda, miegamajame iki rimtų šalčių pas mane visada visai "užsuktas" radiatorius ir atidarytas langas, odai super, dar ir deguonies gauna...Visur prie odos priežiūros žiemą rekomendacijų siūlo drėkinti patalpas, pakankamai gerti skysčių, vengti karšo dušo ir vonios, švelniau šveisti, gal net rečiau, neplauti muilu, naudot ypač švelnius nesausinančius valiklius, vengti priemonių su alkoholiu, ir nepamiršt apsaugos nuo saulės.
Kiek žinau, drėkinančiu dieną negalima tepti prieš pat einant į lauką, bet paprastai pirma gi nusiprausi, pasitepi, pasidažiai, kava-arbata, net greitai sukantis minumum pusvalandis praeina, man tai dar net daugiau... Todėl ir dienai naudoju drėkinančius, bet tikrai svarbu, kad jie būtų pakankamai kaip čia pasakyt - ilgai tą drėgmę odoje palaikantys. Na ir gaunasi kad labai lengvutis kremukas nebelabai tinka... Pasidariau du naujus, vakare galėsiu surašyt iš ko, nes kelias dienas pasitepliojau, patinka. Bet tas dienai neriebus, nesunkus, visai neblizga...
4u.gif
http://www.webmd.com...-skin-care-tips
O emulsiklius ir aš dariau, net tris skirtingus, bet tik su alyvuogėm išbandžiau ir ką - nesigavo, nors vaizdas labai panašus į Olive Douceur, aliejus suriša gerai, vandens nenori prikabinbti, reiks dar studijuot. Ir kad su actu nepatiko, perplovinėjau, bet vistiek man jis smirdi ir net nevykusiam kremo bandiny tas kvapas jaučiasi. doh.gif 4u.gif
Atsakyti