Oi, panos, nepykit, bet įsikyšiu. Dėl žėlė išėmimo iš formos:
mano nuomone, aliejaus vis tiek reiktų vengti. Kaip bebūtų jis duoda specifinį prieskonį. Žėlė labai gerai išsiima, kai viskas daroma teisingai
Visų pirma, jeigu darome vaisių žėlę, kurį reiktų išversti, apačią reikia sutvirtinti. T.y. darant paskutinį sluoksnį dedame daug supjaustytų vaisių, kad susidarytų lyg pagalvėlė, kuri po to bus bus pagrindu.
atrodo šitaip:
Lėkštę, ant kurios žadame išversti žėlė reiktų suvilgyti vandeniu. Tai daroma tam, kad galima būtų žėlė išversti tiesiai į centrą, o ne ant krašto. Jeigu kreivai išsivers, tai ant suvilgytos lėkštės žėlę galima bus pastumti.
Pripilti į didelį dubenį (praustuvą) labai šilto vandens, tokio, kad ranka vos kentėtų. Jeigu bus labai karšta, tai žėlė iš karto smarkiai aptirps, jeigu bus per šaltas vanduo, tai tada laikysite-laikysite ir nieko neišversite. Labai svarbus momentas - pirštais žėlę reikia lengvai apspausti nuo formos kraštų. Jeigu yra žiedo forma, tai tada apspausti ir nuo vidurinės dalies kraštų. Tada formą įdėti trumpam į karštą vandenį ir palaikyti apie pusę minutės. Tada išimti ir lengvai pakratyti. Jeigu jaučiasi, kad žėlė pradėjo judėji, tada formą uždengti lekšte ir apversti.
rezultate bus taip:
Jeigu paliksi žėlę kambaryje, tai žėlė tiesiog lygiai suminkštės, visur o ne tik aptirps prie kraštų. Tada bus didesnė galimybė to, kad žėlė nueis gabalais.
Labai svarbu ne tik išėmimas, bet gabalais gali išsiimti žėlė, jeigu žėlę mes laikysime šaldiklyje, jeigu gaminant buvo įdėta mažai želatinos. Todėl būtina laikytis nurodytų želatinos kiekių.
Siūlyčiau taip pat vengti stingdyti žėlę šaldiklyje, net trumpam. Šaldiklyje žėlė gali susikristalizuoti, net nematant akiai, o išėmus sugrius būtent tose vietose. Bus kaip peiliu supjaustyta.
laurindreatrodo, pamiršau tau atsakyti pas save. Tokias širdutes nebūtna daryti formelėse. Nes iš tikrųjų yra labai sunku jas tokias plonas išimti. Tai daroma kiek kitaip - ant padėklo pilamas plonas žėlė sluoksnis, ir tada formelėmis išspaudžiami bet kokie raštai.