Kaip misle
Pabandysiu ta misle atspeti.
Itariu, kad turi galvoje Vokietijoje labai paplitusi "vaisiu torta" (Obsttorte), visos tingines seimininkes ji labai megsta - nusiperka iskepta pagrinda, toki su pakilusiu krasteliu (ju buna is ivairios teslos, ivairios kokybes ir kainos), ant jo isdelioja uogas, (jei slapios, pries tai galima maltu migdolu sugerimui pabarstyt), tada uzvirina stikline vandens su 2 saukstais cukraus bei pokeliu
"Tortenguss", uzvirina maisydamos, minutele palaukia, ir ta kose saukstu supylioja ant uogu. Palaukia, kol sustings - viskas. Kas megsta, uzsipurkscia plaktos grietineles (irgi gatavai paruostos). Tikra choziaikos lentiajkos svajone. Vaikai per baliuka irgi daznai sau pasidaro. Viso "torto" gamyba nevirsija 10 minuciu . Kai darau is kompoto, nuvarvinu uogas per reti , ir imu skystima, ne vandeni - tada cukraus deti nebereikia. Tas "gusas" buna pardavinejamas po 5 pokelius, jie didumo kaip vanilinis cukrus, kepimo milteliai ar sausos mieles. Buna bespalvis ir raudonas, buna jau su cukrum paruostas, buna is modifikuoto krakmolo, buna is karagenino (is dumbliu) ar is abieju misinio .Tikri vegetarai ji ir tevartoja. Jei paprasta krakmola imsi, gal ne visai tas pats gausis - anas tortas graziai blizga, buna standokas, nors senose anytos virimo knygose radau ir su paprastu krakmolu gaminama, kaip Asta rase - labai tirstu kisieliumi. Gal turetu buti to guso ir Lietuvoje. Pas mus jo buna ivairiausiu firmu, bet seniausia ir garsiausia doktor Oetker, paziurek kokioj Maximoj prie jo produktu, gal ir rastum.
O dar vokiečiai mėgsta į tą pagilintą torto pagrindą pilti pvz.: vanilinį pudingą ir į jį susmaigstyti daug daug braškių. Labai greitas, gražus ir skanus torčiukas gaunasi