Man labai įdomu vat tos kurios čia pasisakėte, kad montessori metodas pedagogiškai apleistiems (pirmą kart girdžiu tokį terminą) ar "kitokiems" vaikams, ar realiai esate ar buvote susidūrusios su šituo metodu? Ar tik skaitėte apie tai ir "kažkur" girdėjote???
Pagal montessori metodą dirbantys darželiai nėra kažkokie kitokie ar labai išskirtiniai nuo tradicinių darželių. Montessori pamokėlės vyksta (dažniausiai) rytais. Vaikai daro įvairius specialiai jiems paruoštus darbelius ir pratimus. Montessori metodika vaikus supažindina praktiškai su visu juos supančiu pasauliu, jie gauna pirmuosius matematikos, fizikos, astronomijos, geografijos, biologijos (zoologijos ir botanikos), istorijos ir net geometrijos pagrindus. Visa metodika suskirstyta į 5 dalis (vaikams iki 6m). Tai yra:Praktiniai pratimai.Jutiminiai pratimai (lavina penkis jutimus - uoslė, klausa, rega,lietimas ir ragavimas).Matematika (skaitmenys ir kiekis, sudėtis ir atimtis ir t.t.) plius geometrija ir algebra ( geometrinės figūros, algebros formulės vaikams pateikiamos kaip dėlionės ir t.t.).Kalba (raidės,jų atpažinimas ir jungimas į žodžius, skaitymas, daugiskaita vienaskaita, supažindinama su daiktavardžiu, būdvardžiu ir t.t.) Kultūra: astronomija (vaikai supažindinami su planetomis) geografija (supažindinami su gaubliu, žemėlapiu, kontinentais ir vandenynais) istorija (žemės atsiradimo istorija, kas yra praeitis kas dabartis, metų laikai ir t.t.)botanika(supažindinami su augalais ir jų dalimis- pvz medis tai šaknys, kamienas, šakos, lapai.)kas yra vaisius kas daržovė ir t.t.,zoologija(laukiniai - naminiai gyvūnai, kas turi kanopas kas ne, kas turi ragus kas ne ir t.t.). Atliekami įvairūs experimentai pvz. kas skęsta vandeny, kas plūduriuoja, kas limpa prie magneto kas ne ir t.t.
Kita dienos dalis maždaug kaip ir visuose kituose darželiuose.
Montessori darželyje vaikas yra gerbiamas, jam suteikiama pasirinkimo laisvė, bet taip pat yra ir disciplina. Mokytoja yra vaiko draugė - padėjėja, o ne suaugusi auklėtoja. Vaikai mokomi gerbti vienas kitą ir aplinką kurioje jie randasi.
Taigi....ar jūsų vaikams to reikia spręsti galite tik jūs...
Lietuvoje problema yra ta, kad ištiesų nėra montessori mokyklos, nesu tikra ar yra pradinė. Ir vaikai atėję į tradicinę mokyklą turi praeiti adaptacinį periodą...BET
kiekvienas vaikas tą patiria, ar jis iš darželio, ar iš namų, ar po auklės, ar po močiutės priežiūros atėję į pirmą klasę. Ir tai normalu, kad vieni prisitaiko greičiau, kiti lėčiau, nes vaikai nevienodi. O kad "kažkas kažkur" girdėjo, kad po montessori darželio vaikai ypač sunkiai prisitaiko, tegu man parodo statistiką, kad būtent po montessori darželio vaikai prisitaiko sunkiausiai, nes tai ką aš realiai esu girdėjusi yra visiškai priešingai.
Mano akimis tai ką jie gauna montessori darželiuose yra neįkainoma patirtis mūsų mažiesiems ir tai juos lydės visą likusį gyvenimą.