Įkraunama...
Įkraunama...

Montessori ugdymo metodas

QUOTE(NerinChick @ 2010 11 29, 03:34)
...Ir po viso to, kas parašyta puikių pedagogių ir patyrusių mamyčių, vis tiek dar pasitaiko viena-kita mamytė, kuri sako, kad vaikui daroma "meškos paslauga" vedant jį į montesori metodo ugdymo įstaigą...

Pamėginsiu paaiškinti, kaip aš tai matau.

Toks teiginys būtų teisingas tik tuomet, jeigu Jūs manote, kad bet koks papildomas užsiėmimas su Jūsų vaiku - muzikinis lavinimas, mokymas skaityti ar skaičiuoti, mokymas užsienio kalbų, fizinis lavinimas ar tiesiog kasdienių buitinių dalykų aiškinimas - yra nereikalingas: juk atėjęs į vidutiniokų mokyklą Jūsų vaikas žinos ir gebės daugiau. Jeigu taip - vadinasi degraduos. Jeigu degraduos - tai papildomas ugdymas nieko vertas ir tėra meškos paslauga  doh.gif

Be to, tai man primena argumentaciją, kad vaiko ugdyti kitais, nei mušimo ir baudimo metodais negalima - juk pasaulis toks žiaurus - vaikas liks jam nepasirengęs!

Taigi, prietaringosioms mamytėms linkiu per savo filosofijas tikrai nepadaryti savo vaikams meškos paslaugos. Jeigu galite sau leisti ugdyti vaiką daugiau, nei standartinškai leidžia šykšti valstybė - tai ir leiskite  4u.gif

Kuo grindžiu savo samprotavimus? Tikrai ne nuogirdomis. Mano abi dukros baigė montesori darželį ir pradinę. Jaunėlė tebesimoko, o vyresnioji jau "Aušros gimnazijoje". Problemų su "adaptacija" neturėjome smile.gif

Ir, beje, Kaune yra net kelios mokyklos, taikančios montesori metodo elementus. O visą metodą (dėl galiojančių įstatymų) gali taikyti tik privačios mokyklos. Tokios Kaune yra dvi. Žinau jas abi, bet labiau mėgstame, žinoma, saviškę - www.buksavimi.lt - juk ją sukūrėme, galima sakyti, patys - tėvelių aktyvas paskatino Mokytoją Vidą ryžtis įgyvendinti savo 14 metų puoselėtą svajonę ir nedvejodami sudėjo "pradinį steigiamąjį kapitalą" - nuostabus pedagogių ir tėvelių kolektyvas  thumbup.gif

Na, bet Vilnius lai tiki, kad jie pirmi ir vieninteliai ;-)

Patiko jusu nuomone, palaikau 100% esu neiskalbi:) tai jusu pasisakymas yra tai ka as galvoju apie montesori
Atsakyti
Mielos mamytės,
visos temos atidžiai neperskaičiau, todėl atsiprašau, jei dar kartą grįšiu prie išsakytų dalykų. mano sūnelis pusę metų lanko Kauno 1 vaikų darželį, dirbantį pagal Montesori sistemą, ir esame labai patenkinti. visa mano šeimyna ir aplinkiniai mato, kaip gražiai jis keičiasi, su kiekviena diena auga, tobulėja. nežinau, gal panašūs pokyčiai vyktų ir jam lankant kitokį darželį (nesiverčia liežuvis sakyti "normalų" kaip čia daug kas rašė, nes tuomet atrodytų, kad šitas kažkoks "nenormalus" verysad.gif ). bet mes neturime kitokio darželio lankymo patirties, todėl nespėliosiu.

pradedant lankyti darželį (o mano lepūnėliui pradžia tikrai nebuvo lengva) man (ir mano vyrui) teko patiems nemažai laiko praleisti grupėje su sūnumi, todėl visą darželio gyvenimą matėme "iš vidaus". tiesą sakant, tik tuomet ir artimiau susipažinome su Montesori sistema: sūnų užrašiau į šį darželį pagal draugų rekomendacijas, bet man jie niekada per daug neakcentavo apie Montesori, tiesiog rekomendavo kaip labai gerą darželįsmile.gif

nežinau, gal šiame darželyje ši sistema nėra taikoma itin griežtai (?), bet aš neįžvelgiau nieko tokio apie ką mamytės su nerimu kalba: nėra ten nei spengiančios tylos, nei "užguitų" vaikų, nėra draudžiama žaisti su žaislais ar užsiimti savo mėgiama vaikiška veikla. žinoma grupėje dominuoja tik lavinamieji žaislai ir Montesori priemonės, bet ir su jomis dirbama pagrinde tik rytais (9-11 val), o visą kitą laiką vyksta tokia veikla, kokią aš ir įsivaizduoju darželyje. Vaikai eina į lauką, valgo, miega pietų miegelį, lanko muzikos, dailės ir keramikos pamokas. dažnai vyksta į spektaklius, vaikšto edukaciniais tikslais į tam tikrus objektus (pvz. knygyną, bažnyčią), švenčia visas įmanomas kalendorines šventes, joms rimtai ruošiasi ir t.t.
net ir iš namų atsineštiems žaisliukams atsiranda laiko, pvz. lauke arba vakare laukiant tėvelių, kai visi dienos "darbeliai" darželyje jau baigti. mano vaikis iki šiol negali išsiskirti su pliušiniu meškiuku, tai su juo ir miega pietų miegelį. žinoma, dirbant dienos "darbelius", meškiukas laukia jo spintelėje.

ypač man patinka tai, kad vaikas labai greitai mokosi atrodytų paprastų dalykų: tvarkingai apsirengti, gražiai valgyti, padėti kitiems, netrukdyti kitam užsiimti savo veikla, susitvarkyti savo veiklos zoną (jiegu nesėdi prie stalelių, vaikai žaidžia ant atskirų kilimėlių), susidėti žaislus. gal taip pat vaikai mokomi ir kituose darželiuose, aš nesiginčiju. bet tikrai buvau labai nustebusi, kaip greitai keitėsi mano vaiko požiūris į tvarką ir kaip jis savarankiškėjo.

kai kurios mamos rašo, kad čia trūksta disciplinos, bet aš absoliučiai nesutikčiau. disciplina tikrai yra, tik gal ji įvedinėjama šiek tiek kitaip, nei mes esame įpratę. čia paprasčiausiai nėra diktato. mano viena pažįstama sužinojusi, kur vedu savo sūnų, pasakė: pamatysi skirtumą per šventes, ten vaikai neparuošia gražių programų su dainelėmis ir eilėraštukais. bet ir tai netiesa, šventėms jie labai gražiai pasiruošia, tik čia nebūna tokių "spaliukiškų" eilėraščių deklamavimo, nestovi visi išsitempę kaip armijoje ir nelinguoja visi į vieną pusę dainuodami daineles. nors ir dainelių, ir eilėraštukų tikrai netrūksta.

taip, kad aš esu labai patenkinta atidavusi savo vaiką į geras šio darželio auklėtojų rankas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rutax @ 2011 03 11, 14:35)
Mielos mamytės,
visos temos atidžiai neperskaičiau, todėl atsiprašau, jei dar kartą grįšiu prie išsakytų dalykų. mano sūnelis pusę metų lanko Kauno 1 vaikų darželį, dirbantį pagal Montesori sistemą, ir esame labai patenkinti. visa mano šeimyna ir aplinkiniai mato, kaip gražiai jis keičiasi, su kiekviena diena auga, tobulėja. nežinau, gal panašūs pokyčiai vyktų ir jam lankant kitokį darželį (nesiverčia liežuvis sakyti "normalų" kaip čia daug kas rašė, nes tuomet atrodytų, kad šitas kažkoks "nenormalus" verysad.gif ). bet mes neturime kitokio darželio lankymo patirties, todėl nespėliosiu.

pradedant lankyti darželį (o mano lepūnėliui pradžia tikrai nebuvo lengva) man (ir mano vyrui) teko patiems nemažai laiko praleisti grupėje su sūnumi, todėl visą darželio gyvenimą matėme "iš vidaus". tiesą sakant, tik tuomet ir artimiau susipažinome su Montesori sistema: sūnų užrašiau į šį darželį pagal draugų rekomendacijas, bet man jie niekada per daug neakcentavo apie Montesori, tiesiog rekomendavo kaip labai gerą darželįsmile.gif

nežinau, gal šiame darželyje ši sistema nėra taikoma itin griežtai (?), bet aš neįžvelgiau nieko tokio apie ką mamytės su nerimu kalba: nėra ten nei spengiančios tylos, nei "užguitų" vaikų, nėra draudžiama žaisti su žaislais ar užsiimti savo mėgiama vaikiška veikla. žinoma grupėje dominuoja tik lavinamieji žaislai ir Montesori priemonės, bet ir su jomis dirbama pagrinde tik rytais (9-11 val), o visą kitą laiką vyksta tokia veikla, kokią aš ir įsivaizduoju darželyje. Vaikai eina į lauką, valgo, miega pietų miegelį, lanko muzikos, dailės ir keramikos pamokas. dažnai vyksta į spektaklius, vaikšto edukaciniais tikslais į tam tikrus objektus (pvz. knygyną, bažnyčią), švenčia visas įmanomas kalendorines šventes, joms rimtai ruošiasi ir t.t.
net ir iš namų atsineštiems žaisliukams atsiranda laiko, pvz. lauke arba vakare laukiant tėvelių, kai visi dienos "darbeliai" darželyje jau baigti. mano vaikis iki šiol negali išsiskirti su pliušiniu meškiuku, tai su juo ir miega pietų miegelį. žinoma, dirbant dienos "darbelius", meškiukas laukia jo spintelėje.

ypač man patinka tai, kad vaikas labai greitai mokosi atrodytų paprastų dalykų: tvarkingai apsirengti, gražiai valgyti, padėti kitiems, netrukdyti kitam užsiimti savo veikla, susitvarkyti savo veiklos zoną (jiegu nesėdi prie stalelių, vaikai žaidžia ant atskirų kilimėlių), susidėti žaislus. gal taip pat vaikai mokomi ir kituose darželiuose, aš nesiginčiju. bet tikrai buvau labai nustebusi, kaip greitai keitėsi mano vaiko požiūris į tvarką ir kaip jis savarankiškėjo.

kai kurios mamos rašo, kad čia trūksta disciplinos, bet aš absoliučiai nesutikčiau. disciplina tikrai yra, tik gal ji įvedinėjama šiek tiek kitaip, nei mes esame įpratę. čia paprasčiausiai nėra diktato. mano viena pažįstama sužinojusi, kur vedu savo sūnų, pasakė: pamatysi skirtumą per šventes, ten vaikai neparuošia gražių programų su dainelėmis ir eilėraštukais. bet ir tai netiesa, šventėms jie labai gražiai pasiruošia, tik čia nebūna tokių "spaliukiškų" eilėraščių deklamavimo, nestovi visi išsitempę kaip armijoje ir nelinguoja visi į vieną pusę dainuodami daineles. nors ir dainelių, ir eilėraštukų tikrai netrūksta.

taip, kad aš esu labai patenkinta atidavusi savo vaiką į geras šio darželio auklėtojų rankas 4u.gif

As jums pritariu. Nera disciplinos, raso kaip kurios. Juokas ima... Jie zino visas taisykles ir tvarka. Vaikai nera gujami. Jie yra drasus ir komunikabilus. Ir siuose darzeliuose manau, kaip tik jie zino tvarka, o neveikia ka nori. Jie puikiai zino ka veiks, kuo uzsiims, o uzsiima sao megiama veikla, tai randa butent tas montesori priemones, kurios jiems patinka. O tarp tokios gausybes visada ras. smile.gif

O kas del aukletoju, tai as manau ten visos yra puikios smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kiskis @ 2011 03 15, 16:36)
As jums pritariu. Nera disciplinos, raso kaip kurios. Juokas ima... Jie zino visas taisykles ir tvarka. Vaikai nera gujami. Jie yra drasus ir komunikabilus. Ir siuose darzeliuose manau, kaip tik jie zino tvarka, o neveikia ka nori. Jie puikiai zino ka veiks, kuo uzsiims, o uzsiima sao megiama veikla, tai randa butent tas montesori priemones, kurios jiems patinka. O tarp tokios gausybes visada ras.  smile.gif

O kas del  aukletoju, tai as manau ten visos yra puikios  smile.gif

labai gerai pasakete, ilgai dvejojau ar leisti dukryte i montessori darzeli, nes pries tai lankem paprasta, bet ryzausi ir esu labai labai patenkinta. aukletojos nuostabios, vaikai visada turi idomios veiklos ir tikrai nedaro ka nori, toli grazu smile.gif ir galiu pridurti, kad manoji padauza tapo daug drausmingesne kai pradejo lankyti si darzeli thumbup.gif
Atsakyti
Noriu paklausti mamyciu, kurios turi itin judrius vaikucius. As savaji uzrasiau i Montesori grupe, nes man patiko visa mokymo sistema, tai kad vaikai laisva igali reikstis ir pan. Taciau man labai nepriimtina, kad juos ten kaip sakoma "laiko tyloje" (nu nezinau ar gerai issireiskiau, bet supratote gal apie ka as), mano vaikas megsta dukti, lakstyti, sokineti, bet as nenoreciau kad ji ten stabdytu ar drausmintu. Tai va, tas mane ir stabdo..
Atsakyti
QUOTE(mamyytte @ 2011 03 30, 20:04)
Noriu paklausti mamyciu, kurios turi itin judrius vaikucius. As savaji uzrasiau i Montesori grupe, nes man patiko visa mokymo sistema, tai kad vaikai laisva igali reikstis ir pan. Taciau man labai nepriimtina, kad juos ten kaip sakoma "laiko tyloje" (nu nezinau ar gerai issireiskiau, bet supratote gal apie ka as), mano vaikas megsta dukti, lakstyti, sokineti, bet as nenoreciau kad ji ten stabdytu ar drausmintu. Tai va, tas mane ir stabdo..

As nemanau, kad tai turetu stabdyti. Ar Jus namie jam leidziate lakstytim labai, sokineti? O i svecius nuejus? Na cia juk turi buti tvarka. Isivaizduokite 20 vaiku begiojant ar sokinelant... ax.gif Na jei ne 20, tai 10, o kiti vaikai? Tiesiog mato kaip kiti elgiasi ir jie taip mokosi elgtis. bigsmile.gif
Atsakyti
Nu as tai nematau tame nieko blogo, leidziu ir namie, ir sveciuose. Vazu jis gi nedauzo, o kad duksta, tai as visiskai nenoriu jo stabdyti, kad vaikas sedetu visa laika ant sofos atsisedes smile.gif nu as kadangi zinai kad tai jam neidomu, tai ir nestabdau jo. Tai va, galvoju uztai.. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mamyytte @ 2011 03 30, 19:04)

Žinot, man atrodo, kad šita problema susijusi ne vien su Montesori sistema. Dūkti (na taip, kaip aš įsivaizduoju dūkimą) vaikams nelabai leidžiama ir "paprastame" darželyje. iš tiesų, kaip jūs įsivaizduojate auklėtoją su 20 lakstančių, šokinėjančių, dūkstančių vaikų? juk darželis tai ne "vaikų kambarys" prekybos centre, kur vaikai gali "išsikrauti" energiją. Tame Montesori darželyje, kurį lanko mano sūnus, vaikai išsidūksta lauke, o grupėje tikrai prašoma elgtis tyliau, ramiau ir sukaupčiau. Na maniškis irgi judrus, bet man patinka, kad jis mokomas / mokosi elgtis drausmingai.
Atsakyti

mano dukryte yra labai judri namuose, sveciuose ir kt vietose kai buna su teveliais ar seneliais. darzely aukletoja sake yra pakankamai rami ir paklusni, kuo net negaliu patiketi smile.gif siaip leidzia vaikam ten padukt, pas mus darzelyje yra net speciali "lakstymo" zona, kur gali lakstyti ir dukti kiek nori, o kitur-pvz tarp stalu, klaseje kur mokosi- negalima, kad neuzsigautu ir tt.
Atsakyti
QUOTE(jurhea @ 2011 04 03, 19:40)
mano dukryte yra labai judri namuose, sveciuose ir kt vietose kai buna su teveliais ar seneliais. darzely aukletoja sake yra pakankamai rami ir paklusni, kuo net negaliu patiketi smile.gif siaip leidzia vaikam ten padukt, pas mus darzelyje yra net speciali "lakstymo" zona, kur gali lakstyti ir dukti kiek nori, o kitur-pvz tarp stalu, klaseje kur mokosi- negalima, kad neuzsigautu ir tt.

Papildyta:
Nu va, jei yra tokia "zona" ir jie ten gali dukti kiek nori, tai tada puiku, tikiuosi visose grupese taip yra smile.gif nes, nenoreciau kad ji visa laika drausmintu :)tuo labiau, vaikai yra vaikai.. Uzteks jau jiems tos drausmes mokykloje, o dabar tegu atsiduksta iki soties.
Atsakyti
Ne visai į temą poster_offtopic.gif Kai kurios mamos rašo apie žaislus, bėgiojimą grupėje blink.gif blink.gif O jų pagal Montessori metodą, neturi būti, nes vaiko veikla su žaislais, pasak pedagogės, nenaudinga ir jie nėra reikalingi. Taip pat ir apie žaidimų zonas, jų paprasčiausiai nėra, nes Montessori grupė,tai didelė erdvė, o vaikai dirba individualiai kiekvienas ant savo kilimėlio. Tai reiškia,kad vaikai lanko ne Montessori darželį/grupę, o grupę, kurioje taikomi Montessori metodo elementai. O tai visai skirtingi dalykai. Ir apie tylą kai kurios mamos rašo visai priešingai, nes tyla, susikaupimas ir individualus darbas yra pagrindinis metodo principas. O kaip linija?... Galėčiau vardinti ir vardinti, bet kadangi tema yra Montessori metodo privalumai ir trūkumai, nesiplėsiu mirksiukas.gif
Tai gal ir nėra toks jau tobulas metodas, jei jis modifikuotas: įvedami žaislai, nėra kilimėlių? ax.gif Niekam asmeniškai netaikau, kiek žmonių, tiek nuomonių 4u.gif
Papildyta:

Jūs visiškai teisi Montessori metodas, beje kaip ir kiti (,,Štainerio",,Vėrinėlio", ,,Step by step", hum.ugd.prog. ,,Auginu gyvybės medį" ir t.t.)akcentuoja vaiko saviraišką,savirealizaciją įvairioje kasdieninėje veikloje, nepažeidžiant prigimtinio vaiko smalsumo ir žingeidumo ir t.t. Tačiau nerimą kelianti tyla yra vienas pagr principų, kad vaikas netrukdytų kitam,netgi knygos padėjimas ant stalo turi būti toks tylus, pasak M.Montessori, kad kitas negirdėtų. Bet galbūt jūsų vaikui tai visai nebus klūtis gerai jaustis ir ugdytis savo asmenybę būtent lankant M.Montessori grupę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Lyra*: 03 liepos 2011 - 14:58
QUOTE(*Lyra* @ 2011 07 03, 16:57)
Ne visai į temą  poster_offtopic.gif  Kai kurios mamos rašo apie žaislus, bėgiojimą grupėje  <...> O jų pagal Montessori metodą, neturi būti, <...> Montessori grupė,tai didelė erdvė, o vaikai dirba individualiai kiekvienas ant savo kilimėlio.

Noriu paklausti visų - tiek montesori metodo gerbėjų, tiek kritikių: ar žinote bent vieną metodą, kuris būtų absoliučiai identiškai taikomas visose jį įdiegusiose mokyklose? Ar manote, kad bet kuri mokykla apskritai gali neturėti JOKIO metodo? Bet koks darbas su vaikais - jau yra metodas ir jo interpretacija, priklausanti nuo pedagogo.

Mano abi dukros baigė montesori darželį ir pradinę mokyklą. Ir tai, ką čia skaitau, mane šiurpina... Kokį karcerį vaikams jūs čia piešiate? Ypač tos, kurių vaikai niekad nelankė montesori grupių?? Nei spengiančios tylos, nei visiško žaislų atėmimo nėra ir būti negali - dirbama ne su robotukais, o su vaikais.
Montesori grupė suskirstyta zonomis, ir žaidimai leidžiami popietiniu laiku, kai vaikai nebedirba su priemonėmis. Norintys žaislus atsineša iš namų ir gali su jais žaisti arba miegoti. O kol dirbama - niekas su botagu nestovi - patys vaikai susikaupia ir susidomėję dirba su priemonėmis. Neteko matyti, kad ką nors muštruotų ar verstų tai daryti - jeigu vaikas žioplinėja ir nedirba, jam tenka dirbti papildomai vėliau, ir jis išmoksta pamoką, kad neatlikti darbai niekus nedingsta - juos vis tiek tenka padaryti, gal net savo atostogų sąskaita. Kitaip nei "tradicinėje mokykloje", kur "pramiegota" pamoka gali atnešti blogą pažymį, bet išmokti tai, ką praleidai, visai nebūtina. Ilgainiui vaikui tampa patogiau rinkti dvejetus, nei pajudinti pirštą.
Atsakyti