Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

QUOTE(DEU @ 2011 09 17, 09:11)
Labai tikėtina, kad rimtesnės firmos tiesiog davė nerealę kainą, nenorėdamos gaišti laiko.

Gal kaip tik atvirkščiai - visiems reiki tik super kainos, o Mintas paprašė kokybės. Ką gi, liuboj kapriz za vaši diengi - va ir nereali kaina už nestandartinius, "kvailus" norus.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 17, 08:11)
...Aš blankiai įsivaizduoju, kaip galima išvis padaryti grežtinius pamatus su R tarp 6 - 8...

Gyvas pavyzdys Veikmės pirmasis pasyvus namas. Jo grežtinių pamatų projektinė šilumos varža virš R=8. Prašom pažiūrėkit čia 15-16 psl. ir pamatysit "gyvai".
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 17, 12:29)
Gyvas pavyzdys Veikmės pirmasis pasyvus namas. Jo grežtinių pamatų projektinė šilumos varža virš R=8. Prašom pažiūrėkit čia 15-16 psl. ir pamatysit "gyvai".

Parašyta, kad grindų (ne pamato) varža yra virš 8. Parodyta, kad rostverkas apšiltintas 150 mm šiltalo. Varža bus apie 3. Poliai visiškai nešiltinti. Sunku pasakyti kokia bendra rostverko varža pas juos gavosi, gal kokius R-2 ir traukia. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 17, 12:56)
Parašyta, kad grindų (ne pamato) varža yra virš 8. Parodyta, kad rostverkas apšiltintas 150 mm šiltalo. Varža bus apie 3. Poliai visiškai nešiltinti. Sunku pasakyti kokia bendra rostverko varža pas juos gavosi, gal kokius R-2 ir traukia.  doh.gif

Viskam yra logiškas paaiškinimas. Stogas turi sulaikyti didžiausius šilumos kiekius, nes vidaus šiluma kylą į viršų, sienos turi sulaikyti taip pat nemažai šilumos, nes ribojasi su ta pačia šalta aplinka kaip ir stogas, o grindys ribojasi su 0 laipsnių temperatūra, tai ir varžos nereikia tokios didelės, nors, kadangi grindys Veikmės name šildomos (nutiesta viena šildomų grindų vija palei langus), tai grindys apšiltintos šiek tiek labiau nei nešildomas roostverkas.

Nors jo, sutinku ir mano manymu apšiltinta šiek tiek per silpnai. Štai kodėl ir netilpo pirmas veikmės namas į 15kW/m.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 17, 12:56)
Parašyta, kad grindų (ne pamato) varža yra virš 8. Parodyta, kad rostverkas apšiltintas 150 mm šiltalo. Varža bus apie 3. Poliai visiškai nešiltinti. Sunku pasakyti kokia bendra rostverko varža pas juos gavosi, gal kokius R-2 ir traukia.  doh.gif

mano gręžtiniai pamatai projektuoti remiantis veikmės namo pamatų pavyzdžiu. Kadangi jų apšiltinimas ties roostverku prastesnis nei legalet plokštės vidurkis, o grindų geresnis, galima sakyti, kad bendrai paėmus abiejų pamatų apšiltinimas apylygis. Kainos gaunasi irgi tik litų skirtumu, bet legalet plokštė - firmos kainos, o gręžtinių pamatų - brigados, taip kad drystu teigti, kad plokštieji pamatai tokių pat parametrų yra pigesni nei gręžtiniai. Problema tik ta, jog man tai pirmas namas ir norisi laiko patikrinto ilgaamžiškumo. Lietuvoje nėra pavyzdžių , kurie patvirtintų, jog plokštės tokios pat ilgaamžės, kaip ir gręžtiniai pamatai.
Atsakyti
[quote=cibulis,2011 09 16, 18:34]

Mano surinkta informacija tokia:

Informaciją renkame visi, o suprantame ją nebūtinai vienodai. Aš taip pat kai kurios vietose statyčiau kitaip.

2. Namas - be garažo, be rūsio, dvišlaičiu stogo. Namo apačia - kvadratas. Kuo primityviau, tuo geriau. 

Nemanau, kad stogo forma turi lemiamą reikšmę. Man atrodo pasyvus namas nebūtinai turi būti beformis ir negrąžus. Kuo daugiau išsikišimų tuo daugiau šiluminių nuostolių, bet papildomi keli kvadratai sienos, tikrai nieko blogo. Nepamirškite, kad namą statote ne keliems metams. Gal verta mokėti papildomus 10 lt per mėnesį, kad turėtumėte mielą akiai statinį.

3. Šiltos patalpos - pietuose, šaltos - šiaurėje.

Pietuose bus didžiausi temperatūros svyravimai, nes per didelius langus naktį šilumos neteksite, o saulėtą dieną gausite perteklių. Klausimas ar geriau, kad šie svyravimai vyktų koridoriuje ar miegamajame. Svetainėje žinoma tai susiję su vaizdu pro langą.

5. Pamatai: tik pamatinė plokštė arba gręžtiniai.

Panašu, kad tinkamiausi pamatai yra pamatinė plokštė. Nors technologijos vietoje nestovi. Yra blokeliai atsparūs gniuždymui ir turintys labai gerą šiluminę varžą (Deklaruojama R 4,5). Sudėjus eilę tokių blokelių ant visiškai nešiltintų paprasčiausių pamatų turėsite labai gerą rezultatą. Vilienė primetė, kad jo namui tokia blokų eilė būtų kainavusi apie 1500 lt. Na bet čia dar reikėtų pasigilinti. Man kaip nepatikliam žmogui atrodo per daug gerai, kad būtų tiesa.

6. Sienos - EPS blokeliai arba gamykloje surinktas skydas;

Man labiausia patinka blokeliai apšiltinti neoporu. Karkasiniai namai pastatyti iš medžio ir vatos, abi šios medžiagos kaprizingos ir tikrai nebus lengva užtikrinti reikiamą sandarumą. Ligtiniai klojiniai turi vieną problemėlę. Vidinis betono sluoksnis nėra izoliuotas nuo grindų ir perdangos. Tai reiškia, kad vidinis polistirolo sluoksnis neatlieka savo darbo. Reali tokios sienos varža 20 procentų mažesnė už gamintojo deklaruotą.

10. Šildymas - jokiu būdu ne vien elektra. O koks - negaliu pasakyti. Idealu būtų ŠS, bet brangu. Lieka granulės. Arba malkos su didele akumuliacija ir saulės kolektoriais.

Šildymas elektra vienas geriausių pasirinkimų. Netinka bet kokia sistema reikalaujanti didelių investicijų. Man atrodo nelabai tinka bet kokia vandeninė šildymo sistema, nes vien šilumos paskirstymas kainuoja labai daug. Sudėkite katilo, kamino, katilinės, kuro sandelio patalpų kainas. Visas tas patalpas reikės prižiūrėt ir šildyt, katilas kažin ar gyvuos 10 metų. Žodžiu viską sudėjus ir pavertus į vieno pagaminto kW kainą, bet jau man paaiškėjo, kad elektra visai nėra brangu. O svarbiausia jokio galvos skausmo.
Pats greičiausia rinksiuosi kažkokį derinį iš elektros, oras-oras ss ir židinio.

11. Būtinas apsauginės žaliuzės, kad būtų galima pasislėpti nuo saulės vasarą.

Čia visiškai pritariu Mintui. PN neuždengtais langais vasarą turėsite +30 viduje. Bet nežinau ar tai sprendimas sėdėti aklinai uždengus langus arba palikus plyšelį apačioje. Šios problemos nereikėtų pamišti ir stengiantis maksimaliai panaudoti saulę.

Kaip matome toli gražu nevisais klausimais nuomonės sutampa, o kai kuriais ir labai skiriasi. Palaikydamas Cibulio iniciatyvą siūlyčiau imti kiekvieną problemą atskirai, išdiskutuoti ir padaryti išvadas. Tikiuosi daugeliu atveju pavyks rasti vieną geriausią sprendimą. O jei gausis keli variantai taip pat nieko baisaus, kiekvienas pasirinks labiau patinkantį. drinks_cheers.gif

Pamatai
Sienos
Langai, stoglangiai
Saulės panaudojimas ir apsisaugojimas nuo jos.
Vėdinimas, gartraukis, žemės šilumokaitis.
Šildymo sistema, saulės kolektorius.
Apšvietimas ir buitinė technika.

Apie pamatus diskusija kaip tik jau užvirė. Pabandom, gal gausis rasti geriausią sprendimą PN.
Šilti juostiniai pamatai
Šilti blokai
Atsakyti
karkasiniam namui pigiausia bet kokius pamatus (juostiniu grežtinius) padariti itin šiltus be jokiu šalčio tilteliu, nors ir R-15, tik viens minusas grindu 0 žemai negalima padarit nes medžio į žeme neikiši-supus http://www.paroc.lt/...walls/rc-03.asp
Atsakyti
Perziurejau vel as tuos pamatus ir pasistojo klausimelis.. Nematau siltalo po pamatu.. kaip suprasti,nes opamatai kaip suprantu (betonas ir siltalas) nera giliai po zeme..
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 16, 23:20)
Papildyta:

Papildyta:

Kol temoje kyla kipišas dėl PP kainos noriu pasiūlyti paprastą dalyką. Kažkodėl turiu 100% įtarimą, kad Narvid darys plokštę (o gal jau daro?) kodėl visiems skeptikams nepaprašius jo viską smulkiai sukonspektuoti, suskaičiuoti ir pateikti? PP padaryta "ūkio būdu", ne per firmas, bet maksimaliai efektyviai savo jėgomis (vadyba ir tiekimas; betonuoti yra N mokančių ir norinčių). Bus nenuginčijamas faktas kaip blynas 4u.gif

dar nedaro bet juda ta kriptim. verysad.gif na vadovauti ir sukontroliuoti nemokančius net neturint galimibės nuvikti iki sklypo butu sudetinga. kita vertus daugumai bus netgi idomiau už kiek galima rasti kad padaritu pp, bet teks dar palaukti.
šiuo metu galėtu berots jei neklistu astukas ir saule0803 pasidalint patirtim, tikrai pagivintu diskusija.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 17, 16:09)
Perziurejau vel as tuos pamatus  ir pasistojo klausimelis.. Nematau siltalo po pamatu..  kaip suprasti,nes opamatai kaip suprantu (betonas ir siltalas) nera giliai po zeme..

ten principas kaip karkasinio namo kur idėjau 43poste. grindu šiltalas tu blokialiu pagalba susisiekia su išorės šiltalu ir netenka prasmės šiltint rostveika.
Atsakyti
vieno nesuprantu, kodel pamirstami ploksti , sugretinti ar kaip jie ten stogai, mano giliu isitikinimu juos lengviausia padaryt sandarius ir lengva priziuret ar remontuot.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 17, 15:09)
Perziurejau vel as tuos pamatus  ir pasistojo klausimelis.. Nematau siltalo po pamatu..  kaip suprasti,nes opamatai kaip suprantu (betonas ir siltalas) nera giliai po zeme..

Na ir aš iki galo nelabai supranto sumuštinio sudėties. Ant rostverko sudėta dvi eilės paprastų blokelių, ant jų eilė nežinia ko ir ant viršaus eilė isomur blokų. Tas nežinia kas spėju gali būti didelio tankio polistirolas. Paskutinėje nuotraukoje tas daiktas stovi vertikaliai.
Papildyta:
QUOTE(narvid @ 2011 09 17, 15:03)
karkasiniam namui pigiausia bet kokius pamatus (juostiniu grežtinius) padariti itin šiltus be jokiu šalčio tilteliu, nors ir R-15, tik viens minusas grindu 0 žemai negalima padarit nes medžio į žeme neikiši-supus http://www.paroc.lt/...walls/rc-03.asp

Labai taiklus pastebėjimas. Karkasiniam namui šiltų pamatų problema visai neaktuali. Dar vienas pliusas tokiai konstrukcijai.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 17, 14:48)
Lietuvoje nėra pavyzdžių , kurie patvirtintų, jog plokštės tokios pat ilgaamžės, kaip ir gręžtiniai pamatai.

O vakarietiški pavyzdžiai jums netinka? Žiūrėkit švedus, vokiečius - jie tokius jau senai darė, daro ir darys. Mokantis tik iš lietuvių - progresas bus labai lėtas: kaimynas pirko opel kurdėt, giminaitis - opel kurdėt, tai reiškia liuks ir man reikia kurdėt, negi būsiu balta varna?
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2011 09 17, 15:24)
Pietuose bus didžiausi temperatūros svyravimai, nes per didelius langus naktį šilumos neteksite, o saulėtą dieną gausite perteklių. Klausimas ar geriau, kad šie svyravimai vyktų koridoriuje ar miegamajame. Svetainėje žinoma tai susiję su vaizdu pro langą.

Jei turėsite efektyvią ventiliaciją - tų svyravimų nejausite, ventiliacija suvienodins temperatūrą su šildymo/vėsinimo pagalba 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 17 rugsėjo 2011 - 18:20