[quote=cibulis,2011 09 16, 18:34]
Mano surinkta informacija tokia:
Informaciją renkame visi, o suprantame ją nebūtinai vienodai. Aš taip pat kai kurios vietose statyčiau kitaip.
2. Namas - be garažo, be rūsio, dvišlaičiu stogo. Namo apačia - kvadratas. Kuo primityviau, tuo geriau.
Nemanau, kad stogo forma turi lemiamą reikšmę. Man atrodo pasyvus namas nebūtinai turi būti beformis ir negrąžus. Kuo daugiau išsikišimų tuo daugiau šiluminių nuostolių, bet papildomi keli kvadratai sienos, tikrai nieko blogo. Nepamirškite, kad namą statote ne keliems metams. Gal verta mokėti papildomus 10 lt per mėnesį, kad turėtumėte mielą akiai statinį.
3. Šiltos patalpos - pietuose, šaltos - šiaurėje.
Pietuose bus didžiausi temperatūros svyravimai, nes per didelius langus naktį šilumos neteksite, o saulėtą dieną gausite perteklių. Klausimas ar geriau, kad šie svyravimai vyktų koridoriuje ar miegamajame. Svetainėje žinoma tai susiję su vaizdu pro langą.
5. Pamatai: tik pamatinė plokštė arba gręžtiniai.
Panašu, kad tinkamiausi pamatai yra pamatinė plokštė. Nors technologijos vietoje nestovi. Yra blokeliai atsparūs gniuždymui ir turintys labai gerą šiluminę varžą (Deklaruojama R 4,5). Sudėjus eilę tokių blokelių ant visiškai nešiltintų paprasčiausių pamatų turėsite labai gerą rezultatą. Vilienė primetė, kad jo namui tokia blokų eilė būtų kainavusi apie 1500 lt. Na bet čia dar reikėtų pasigilinti. Man kaip nepatikliam žmogui atrodo per daug gerai, kad būtų tiesa.
6. Sienos - EPS blokeliai arba gamykloje surinktas skydas;
Man labiausia patinka blokeliai apšiltinti neoporu. Karkasiniai namai pastatyti iš medžio ir vatos, abi šios medžiagos kaprizingos ir tikrai nebus lengva užtikrinti reikiamą sandarumą. Ligtiniai klojiniai turi vieną problemėlę. Vidinis betono sluoksnis nėra izoliuotas nuo grindų ir perdangos. Tai reiškia, kad vidinis polistirolo sluoksnis neatlieka savo darbo. Reali tokios sienos varža 20 procentų mažesnė už gamintojo deklaruotą.
10. Šildymas - jokiu būdu ne vien elektra. O koks - negaliu pasakyti. Idealu būtų ŠS, bet brangu. Lieka granulės. Arba malkos su didele akumuliacija ir saulės kolektoriais.
Šildymas elektra vienas geriausių pasirinkimų. Netinka bet kokia sistema reikalaujanti didelių investicijų. Man atrodo nelabai tinka bet kokia vandeninė šildymo sistema, nes vien šilumos paskirstymas kainuoja labai daug. Sudėkite katilo, kamino, katilinės, kuro sandelio patalpų kainas. Visas tas patalpas reikės prižiūrėt ir šildyt, katilas kažin ar gyvuos 10 metų. Žodžiu viską sudėjus ir pavertus į vieno pagaminto kW kainą, bet jau man paaiškėjo, kad elektra visai nėra brangu. O svarbiausia jokio galvos skausmo.
Pats greičiausia rinksiuosi kažkokį derinį iš elektros, oras-oras ss ir židinio.
11. Būtinas apsauginės žaliuzės, kad būtų galima pasislėpti nuo saulės vasarą.
Čia visiškai pritariu Mintui. PN neuždengtais langais vasarą turėsite +30 viduje. Bet nežinau ar tai sprendimas sėdėti aklinai uždengus langus arba palikus plyšelį apačioje. Šios problemos nereikėtų pamišti ir stengiantis maksimaliai panaudoti saulę.
Kaip matome toli gražu nevisais klausimais nuomonės sutampa, o kai kuriais ir labai skiriasi. Palaikydamas Cibulio iniciatyvą siūlyčiau imti kiekvieną problemą atskirai, išdiskutuoti ir padaryti išvadas. Tikiuosi daugeliu atveju pavyks rasti vieną geriausią sprendimą. O jei gausis keli variantai taip pat nieko baisaus, kiekvienas pasirinks labiau patinkantį.
Pamatai
Sienos
Langai, stoglangiai
Saulės panaudojimas ir apsisaugojimas nuo jos.
Vėdinimas, gartraukis, žemės šilumokaitis.
Šildymo sistema, saulės kolektorius.
Apšvietimas ir buitinė technika.
Apie pamatus diskusija kaip tik jau užvirė. Pabandom, gal gausis rasti geriausią sprendimą PN.
Šilti juostiniai pamatai
Šilti blokai