QUOTE(madwifi @ 2011 09 30, 12:46)
fui, brrr. na bet cia ne architekturos tema, tai tiek to.
Aš gi apie architektūrą ir nekalbu. Norėjau pasakyti, kad naujuose namuose Veikmė pasuko pragmatikšumo, taupumo link. Atsisakė medžio, nes jo tvirtinimui reikalingas brangus ir sudėtingas karkasas. Jo vietą užleido tinkui ir klinkerio plytelėms.
Tai reiškia, kad statytojas optimizuoja kaštus, nes taip pigiau ir paprasčiau. O kadangi PN visgi yra brangesnis nei standartas, tai reikia pataupti. Čia vienas iš galimų būtų.
Lygiai taip pat Veikmė eksperimentuoja su PP ir gręžtiniais pamatais. Vienas naujas namas su PP, kitas su tais pačiais gręžtiniais pamatais, kaip pirmas namas. Po metų kitų jie pasidarys išvadas: statybos išlaidos ir galutinis rezultatas.
Išlaidos PP ir gręžtiniams, anot Veikmės architekto, iš esmės vienodos, todėl bėliko sulaukti, kurie iš šių pamatų labiau taupys šilumą ir ar nesės, netrrupės, nevaikščios ir t.t.
PN nėra vien mistinio 15 kWh šildymui vaikymasis. Čia labai sveikintinas dalykas - statybos kaštų optimizavimas.
Pvz., jei Veikmė dar atsisakytų medinų langų ir pasirinktų plastikinius (gla kada ir padarys), o vietoj vatos fasade panaudotų neoporą/EPS, vėlgi sutaupytų. Tikėtina, kad jie žengs tokiu keliu. Dar manau, kad neužkalnų laikas, kai Veikmė gali atisaskyti plytų ir pasirinkti blokelius. Tai irgi taupymas, nors ir ne itin ženklus.
Jei jau mokomės iš kitų patirtės, tai mokykimės pažangiai, o ne apgraibomis.
Papildyta:
QUOTE(narvid @ 2011 09 30, 13:16)
apie kokius tu čia momėntinius naudingumus 30-50proc vanduo ruošiamas boiliari saulės kolėktoriu ir dašildsomas esant butinumui 29;31;32puslapiai. ir niekaip nesupratau tavo mistinio skaičiavimo kuriuo gavai skirtuma 137,8lt
imam pvz vasari (sausis beveik taspats) 270m3 duju koloringumas 9,3 kondensacinio nk 107proc 270x9,3x107proc-2686kwh
dujos pernai 270x1,46-394,2lt
dujos šiemet 270x1,75-472,5lt
elektra pernai d-0,49 n-0,34 vidurkis-0,415 2686x0,415- 1114,69lt
elektra šiemet 2686x0,465-1248,99lt
rišium su duju brangimu brangs ir elektra
tv3 žinios 09,29
http://verslas.delfi...php?id=50185086
išvadas darikis pats. nes 1250lt per mėnesi ka aš žinau. tekto trečdaliu mažesnė m2 ir tai virš 800lt/mėn. su saulės kolikais.
pas viliene grindinis jau yra tad sureguoti labai greit galės kiti irgi ieško pigesniu alternativu.
idomu ka veikmei butu pasake namo pirkėjai prasidėjus šildimo sezonui jei pilni optimismo butu pasodine toki nama vien ant elektros.
Palaikau 100 proc. Ir man Minto skaičiavimai - mistika. Taip pat norėjau įdėti linką apie elektros brangimą, bet pagalvojau, kad elektrikus dar infarktas ištiks.
Bet jei kam patinka, tai tegul statosi pasyvų elektrinį namą. Mano galva pasyviame name elektrą galima patikėti tik apšvietimui ir galbūt rekupui. Visur kitur reikia ieškoti alternatyvų.
Juk ir rekūpą galima pasodinti ant vandeniu pašildomo įeinančio oro sistemos. Gal ir neapsimoka, bet galima.
Aš šventai įsitikinęs, kad bet kokiame name reikia ieškoti alternatyvos elektrai ten, kur galima be jos išsiversti. Juk tai - brangiausia energijos rūšis.