Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

QUOTE(narvid @ 2011 09 29, 12:08)
ne reklaminius rolikus žiurėk o faktinius rodiklius per du trečdalius šildimo sezono 32kwh/m2 ir šaltesneis mėn. maždaug 2-gubai o šiltesneis 3-gubai daugiau už standarta.

Dėkui, nors ir maniau, kad viską buvau peržiūrėjęs, šių dok. nebuvau matęs sad.gif.
Atsakyti
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 29, 21:51)
Pleveles gal ir tamprios,bet sujungimai pleveliu vistiek klijuojasi..  Kiek laikys klijei? vat ties ta vieta ir bus beda.. Vienu zodziu daug nesigincykim,pasiliekam su savo nuomonem.  4u.gif

Noras iš tavęs ištraukti info, o ne pasiginčyti 4u.gif Bet vistiek nesuprantu problemos. Karkasas vaikščios tiek, kad nei plėvelė nei klijai neatlaikys??? Užmušk - netikiu 4u.gif
O kodėl skaitai nesamone panaudoti PIR sienoms? Juo jos išskirtinesnės nei lubos? Gal nereikia 100-120mm bet 50-tu iš vidaus atrodo labai skalsu, ypač kai tą plokštę įmeti į u-wertą - sutvarko drėgmę kapitaliai.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2011 09 30, 08:15)
Dėkui, nors ir maniau, kad viską buvau peržiūrėjęs, šių dok. nebuvau matęs sad.gif.

Pabandykite vėl atsidaryti "faktinius rodiklius" - meta "502 bad gateway" biggrin.gif veikmė paskaičiusi mūsų susižavėjimą duomenis įslaptino? Aš net paskaityti nespėjau, bet užtenka Pagyvenusios ir Raimo atsiliepimų
Papildyta:
QUOTE(Raimo @ 2011 09 29, 21:49)
Klausimas kodel as tureciau statytis PN, nematau prasmes. Mano namo 1kv.m kainavo 1950lt (pats nieko nedariau, samdziau darbu vykdytoja), pilnai irengtas ,aplink nama 250kv.m trinkeliu.
Primetu, kad jei mano namukas butu PN, tai butu + 70000 lt. Tarkim per sezona sutaupau 1000-1500 lt. tai atsipirkimas 50 -70m. ir kam man to reikia.
  g.gif

Jūsų ir Pagyvenusi namų aprašymai mane nuteikia labai optimistiškai. Jei ytonge be šiltinimo prasisukate su tokiom išlaidom (tiesa - jūsų namo plotas yra labai protingas 4u.gif ) tai aš savajam tikrai turiu pasiekti fantastinių rezultatų, vis tik konstrukcijų skirtumas daugiau nei akivaizdus. Palaukime pusmetį ir sužinosime.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 30 rugsėjo 2011 - 07:46
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 29, 20:33)

Cituoju (copy/paste): "Toliau rekūpas. Jis Paul firmos. Toks su viskuo kainuos apie 25-30 000 Lt."
Kur matote "sistema"?

Rekūpas su viskuo reiškia, kad tai pats rekuperatorius, vamzdžiai ir darbas. Todėl pasakymas "rekūpas su viskuo" visiškai atitinka pasakymą "rekūpo sistema". Semantikai tai patvirtintų.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 29, 13:03)
Beja aš jums šią info jau pateikiu trečią kartą, o jūs vis sugebate iš naujo nustepti lyg matydamas pirmą kartą.

Kol nerandu, kur galiu pasitikrinti forume rastą informaciją, tol jos neimu už gryną pinigą.

Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 30, 07:46)

Noras iš tavęs ištraukti info, o ne pasiginčyti

Iš kitų ištraukti informacijos yra noras, o pačiam šiukštu bent žodį pasakyti kiek kainavo statybos.

Beje, manau, kad jei ponas sakote, kad kitą namą galbūt statytumėte karkasinį, tai tikriausiai ne visai esate patenkintas EPS blokeliais.

O ir kainą neatskleidžiate todėl, kad greičiausiai ruošiatės po kelių metų šitą namą prastumti ir statytis naują. Manau, kad yra klaidų, kurių nenorite garsiai pripažinti.

Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 29, 13:08)
Jei patys susiskaičiuojate 40, o tikitės, kad kaip nors gausis  15, tai bent jau nereikėtų to visiems skelbti.

Tenai buvo apskaičiuoti tiktai nuostoliai per atitvaras. Nebuvo įtraukta nuostolių per ventiliacija ir nebuvo įtraukta pritekėjimų. Tad svyravimams yra vietos į visas puses ir pakankamai ženkliems.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 30, 09:02)
Rekūpas su viskuo reiškia, kad tai pats rekuperatorius, vamzdžiai ir darbas. Todėl pasakymas "rekūpas su viskuo" visiškai atitinka pasakymą "rekūpo sistema". Semantikai tai patvirtintų.

Rekupas turi savų priedų, ne būtinai komplektuojamų standartiškai: valdiklį, apėjimo sklendę, gartraukio išvadą ir t.t. todėl netingėkite rašyti "ventiliacijos sistema" kai norite tai pasakyti, nereiks jokių semantikų.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 09 30, 09:05)
Iš kitų ištraukti informacijos yra noras, o pačiam šiukštu bent žodį pasakyti kiek kainavo statybos.

Beje, manau, kad jei ponas sakote, kad kitą namą galbūt statytumėte karkasinį, tai tikriausiai ne visai esate patenkintas EPS blokeliais.

Manau, kad yra klaidų, kurių nenorite garsiai pripažinti.

Kainas galite susirasti pats, bloge yra pateikti visi tiekėjai ir darbų atlikėjai. Kiek kainavo man - čia jau mano reikalas ir nežadu visiems čia girtis ar guostis.
EPS blokeliais esu labai patenkintas - tai jau buvo parašyta anksčiau, kodėl jums kaip vaikui reikia dešit kart aiškinti? O karkasą norėčiau išbandyti, tai dar nearti dirvonai kai ICF jau viskas aišku.
Ką jūs apie mane manote - man nusispjaut. Nekrypkit nuo temos su savo knaisiojimaisis kur nereikia.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 30, 08:15)

Nekrypkit nuo temos su savo knaisiojimaisis kur nereikia.

Sutarėm. Ar jau darėtės savo namo sandarumo testą ir kokius duomenis gavote?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 30, 09:23)
Sutarėm. Ar jau darėtės savo namo sandarumo testą ir kokius duomenis gavote?

Testui esu pasiruošęs, tik noriu tai daryti šaltesniu oru. Termovizorius, kurį naudoja nesandarioms vietoms ieškoti prie didesnių temperatūrų skirtumų veiks efektyviau, vaizdai bus ryškesni. Dar noriu kad pasibaigtų darbus signalizatorščikai, jie prasigręžė 3 skyles per sienas kamerų laidams, tas skyles reikia būtinai užsandarint iki testo, na dar elektros laidai iš šildomo tūrio į tech. patalpą nesandarinti o sandarinti dar negaliu nes ne visi pravesti. Manau spalio pabaigoje bus galima tai daryti.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 30, 08:46)
Noras iš tavęs ištraukti info, o ne pasiginčyti 4u.gif  Bet vistiek nesuprantu problemos. Karkasas vaikščios tiek, kad nei plėvelė nei klijai neatlaikys??? Užmušk - netikiu 4u.gif
O kodėl skaitai nesamone panaudoti PIR sienoms? Juo jos išskirtinesnės nei lubos? Gal nereikia 100-120mm bet 50-tu iš vidaus atrodo labai skalsu, ypač kai tą plokštę įmeti į u-wertą - sutvarko drėgmę kapitaliai.
Papildyta:

Pabandykite vėl atsidaryti "faktinius rodiklius" - meta "502 bad gateway" biggrin.gif  veikmė paskaičiusi mūsų susižavėjimą duomenis įslaptino? Aš net paskaityti nespėjau, bet užtenka Pagyvenusios ir Raimo atsiliepimų
Papildyta:

Jūsų ir Pagyvenusi namų aprašymai mane nuteikia labai optimistiškai. Jei ytonge be šiltinimo prasisukate su tokiom išlaidom (tiesa - jūsų namo plotas yra labai protingas 4u.gif ) tai aš savajam tikrai turiu pasiekti fantastinių rezultatų, vis tik konstrukcijų skirtumas daugiau nei akivaizdus. Palaukime pusmetį ir sužinosime.

Man karkasinis namas asocijuojas su ekologija,bet jei jy pristampuosi pir ploksciu tai kas is jo gausis? Mutantas.. nesakau kad karkasinuko neimanoma visiskai uzsandarinti,bet kiek tai kainuos pastangu ir sanaudu? man lengviau musrinuka buvo pasistatyti. Nors jei buciau vienaauksti states tai buciau karkasinuka rentes. Bet radau siltus blokelius,kuriuos galima paprastai ir greitai (kas man labai aktualu) sumontuoti.(kitais metais planuoju dviese per 5 savaites pasikelti sienas,perdanga ir stoga.. manau pavyks nes su tais blokeliais ir mano paaprastiu stogu nesunku. Dabar bus siltas namas,o veliau reikalui prispyrus galesiu i PN konvertuoti.
B
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 29, 20:10)
Nemanote, kad jau turite pusėtinai nebogą pastatą? Aišku +19C (jėga - pas jus jausčiausi kaip namie!) prisideda prie mažesnių nuostolių.

Kodėl 50.000? Pvz mano alphaline 30m2 16000Lt kas 500 su biškiu už kv.m. kiek kainavo jūsų langai, primeskit skirtumą. Šiltinimo storinimas - analogiškai, ne bus labai didelis skirtumas. Ventiliacija: pagal nuostolius norisi tikėti, kad konstrukcijos yra ganėtinai sandarios, kaip paduodate orą, tik darinėdami langus? Čia aišku tektų investuoti į mechaninę, žinau kaip bijot oro iš vamzdžio, bet kitos išeities nėra, čia 15-20.000 tektų atiduoti už kokybišką sistemą. Manau 50.000 yra su didele atsarga. Įdomu, ar žinote bent apytikrį oro kiekį išlekiantį per kaminą, gal primestumėm kiek prarandate kWh.

Išgydžiusi "skyles" kiek dar palipėtumėte link PN? Neatrodo, kad rezultatas nėra jau toks tolimas, ranka nepasiekiamas?

Namas normalus, bet iki PN jam kaip iki mėnulio. "Skylės", kurios liko, yra iš "neverta prasidėti" arba "neįmanoma" kategorijos.
Ventiliacijos parametrsu ir pati norėčiau pamatuoti. Bet daviklių kainos iš kosmoso srities, priėjimo nuolatinio prie matuoklių neturiu, o susiorganizavus vieną ar du kartus, naudos bus mažai. Visgi, kaip jau minėo, natūrali ventilaicija labai priklauso nuo oro sąlygų ir išvadas galima daryti tik padarius normalų monitoringą.

QUOTE(DEU @ 2011 09 29, 20:11)
Pas jus ten kažkokia mistika gaunasi. Dujų sunaudojate kaip Veikmės pasyvus (įvertinus, kad jis dalinai šildomas elektra). Bet namas pas jus visiškai standartinis ir dar su natūralia ventiliacija.  unsure.gif  Įdomu būtų savo akimis pamatyti tokią anomaliją. Kažkoks niuansas turėtų būti  - gal mėgstate dažnai židinį kūrenti ar ant kokios karšto vandens versmės namą netyčia pasistatėte?  bigsmile.gif
Vis pagalvoju apie jūsų vidaus  temperatūros reguliavimo sistemą. Berods pastoviai cirkuliuoja 20 laipsnių vanduo ir jei į katilą grįžta vėsesnis, jis pamaišomas iki 20. Prie progos paklausiu, ar nėra poreikio pareguliuoti temperatūrą skirtingose patalpose?

Mistikos nėra. Nurodytais mėnesisi Veikmės rodikliai geresni, plius, neamirškit jų "+22,5" ir mūsų "+19". Taip pat atkreipkite dėmesį į tekste rašytą, kad Veikmės name kai kuriais atvejais prie šaltų dienų pietinėje pusėje pakelia iki "+28". Pas mus geriausiu atveju žiemą pakyla iki +22, jei uždarai kambario duris ir saulė plieskia visą dieną. Tas nuolatinis sukimas +20 vandens veikia į abi puses, t.y. saulėtom dienom grindys pietinėje pusėje šilumą "nuima", o ne teikia. Kuo toliau, tuo labiau manau, kad tai labai priimtinas regulaivimo būdas šildomoms grindims. Pasižiūrėdama į Veikmės skaičius, darausi sau išvadas, kad geras šilumos paskirstymas ir antžeminės namo dalies sandarumas duoda nemažą taupymą. Bet jei Veikmė pateiktų viso šildymo sezono statistiką, labai aiškiai išlystų jų "pliusas" ir mano namo "skylės". Pas mus juostiniai labai prastai apšiltinti pamatai, aukštas gruntinis vanduo ir nėra drenažo pamato apačioje. Šaltuoju sezonu, kai gruntinis vanduo krinta ir žemė po namu jau būna įšildyta, mūsų rodikliai tikrai mažai skiriasi nuo Veikmės. Bet pavasarį/rudenį visa po namu esanti žemė ir tekantis vandenėlis "siurbia" taip, kad baisu žiūrėti doh.gif Žvilgtelėtike į skaičius:
Sausis: Veikmės 258 m3, mano 400 m3;
Vasaris: Veikmės 270 m3, mano 350 m3 (pastaba - vasaris buvo saulėtas, čia Veikmės namas iki +28 buvo sušilęs bigsmile.gif );
Kovas: Veikmės 103 m3, mano 300 m3 (o čia jau Veikmė šildė tik namą, o aš viso Aleksoto gruntinius vandenis doh.gif )
Reguliavimas pas mus truputį kitoks. Katilas dirba "optimaliu" režimu (nepasakysiu kokiu, vyras nustatęs) ir šildo bačką. O jau iš bačkos imama tiek į grindis, tiek ir į boilerį (iš vidurio į grindis, iš viršaus - į boilerį). Ant paduodamo į šildomas grindis srauto dėta termostatinė pamaišymo galva su išoriniu davikliu, tačiau pats daviklis pridėtas ne ant paduodamo, o ant grįžtamo srauto. Čia vyras termogalvą panaudojo ne visai taip, kaip specifikuojama. O veikia taip - kol grįžta vanduo daugiau nei +20, tol termogalva suka vandenį grindų kontūre. Jei grįžtamo vandens temperarūa krenta žemiau +20, termogalva kelia paduodamo vandens temperatūra, pamaišydama vandenį iš bačkos ir kelia tol, kol pradeda grįžinėti +20. Pagal visas skaitytas rekomendacijas, toks reguliavimas keičiant temperatūrą, o ne srautą, yra pats geriausias šildomų grindų atveju. Jis leidžia išnaudoti visą instaliuotą šildomų grindų galią tiek teikiant šilumą, tiek ir ją nuimant iš pietinių kambarių ir pernešant į šiaurinius. Poreikio reguliuoti temperatūrą atskirose patalpose kol kas nėra. Tiesa, vonioje turim gyvatuką su temperatūrine galva ir galima pakelti temperatūrą gyvatuku papildomai. Temperatūrai kelti nenaudoju, bet labai patogu džiovinimui jei reikia.
Turiu viltį ir viziją senatvei pasistatyti kažką "arčiau PN" tiek plotu, tiek ir techninėmis charakteristikomis. Todėl atidžiai nagrinėju tiek savo padarytas klaidas, tiek ir šioje temoje gvildenamas mintis. Šiai dienai esu apsisprendusi, kad net ir artėjant prie PN, jame tikrai bus šildomos grindys su plotui paskaičiuotu šildymo kontūru ir viena temperatūra per visą namą. Ekonominiu požiūriu, korektiškai paskaičiavus kontūrus ir atsisakius brangios reguliavimo armatūros, šildomos grindys yra labai nedaug brangesnės nei juodgrindžių stežkė, o pilnai išnaudojmas vadinamas "radiant heating" efektas duoda nemažą pliusą saulėtomis dienomis perskirstant šilumą po namą. Tada net pradedu galvoti, iki kokio lygio verta investuoti į langus, mažinant šilumos pratekėjimą per juos. Taip pat nematau ženklaus pliuso atsisakant šildymo vandeniu ir renkantis kitas alternatyvas (pavyzdžiui oro šildymo). Nes karšto vandens paruošimo sistema bet kuriuo atveju turi būti, todėl jas apjungus su šildymo vandeniu sistema, kaina didėja, bet ne dvigubai. Aišku, tie, kurie svarsto vėdinimo (ortakais) ir šildymo (orinis nuo židinio arba kondicionieriai) irgi skaičiuoja, kad dvi jungiant į vieną susitaupo. Bet man šioje vietoje paprasčiau - kvėpuoti iš vamzdžio aš vis dar nepasiruošusi morališkai biggrin.gif
Tiesa, malkų pernai nebuvo. Bet šiemet jau suplovėm statybinius likučius ir planuojam sukūrenti krosnelėje. Taip kad kitiems metams statistikų nebeturėsiu, nes nežinosiu kaip reikėtų įskaičiuoti tuos penkis metus pūdytus pagalius nei m3, nei kwh biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 29, 14:44)
Ten lentelėje pateikti duomenys nuo 2010 12 10 iki 2011 03 28. Iš viso išeina 116 dienų. Per tas 116 dienų suvartota net 9788,5 kWh energijos.

Bendroje sumoje daug. Bet kalba eina apie šildymą. Šildymui sunaudota tiktai 6354,4 kWh, o ne 9788,5 kWh. Jei tai vanduo tenai ruošiamas su dujinio katilo momentiniu pašildymu, tai žinok, kokį 30-50% sąnaudų jo pašildymui gali minusuoti, kaip labai neefektyviai šildomo. Jau minėjau, kad momentinis pašildymas gerai veikia tiktai vandenį paleidus ant maksimumo. Jei paleisi net ne taip, kaip kad norėtum taupyti, o taip, kad bėgtų ne per stipriai, dujinis katilas būna nustoja šildyti vandenį ir vanduo bėga tai karštas tai šaltas. Dujinis katilas su momentiniu vandens pašildymu - peilis ekonomiškam energijos suvartojimui šildant vandenį.

...Šią sumą padauginam iš 1 kWh elektros vidurkio - 0,39 Lt. Išeina 32,90 Lt per dieną. Mėnuo turi 30 dienų, todėl išeitų labai apvali suma - 987 Lt...

...pvz., sausį mokesčių suma tokia:
šildymas - 387 Lt
elektra rekūpui - 116 Lt
bendra elektra - apie 100 Lt.
Iš viso - apie 600 Lt...

Kiek bendrai suvartojama elektros energijos, labai varijuoja, kaip išsiaiškinom nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų, tai jau kiekvieno asmeninis reikalas. Mes juk ne valgio gaminimo įpročius vertiname, bet namo šilumines savybes, kiek būtent namo šildymui suvartojama energijos ir kiek tai kainuoja. Taip pat ne namo šilumines savybes leme įprotis vieno žmogaus įprotis kasdien maudytis vonioje. Kitiems ir dušo užtenka. Karšto vandens suvartojimas irgi yra labai asmeninis dalykas.

Taigi pirmąjį skaičiavimą pakoreguojam ir gaunam:

6354,4 kWh *0,39 Lt/116 d = per 1 d suvartojama 21,36 Lt, o ne 32,90 Lt, per mėnesį atitinkamai gaunama=640,80 Lt, o ne 987 Lt, Kiek elektros savo reikmėms ir vandens suvartoji, tai prisipliusuok sau, bet čia nepateikink, tai ne namo šildymo poreikio kaina, bet asmeniškai tavo šeimos gyvenimo tokiame name kaina.

Atitinkamai primeskim namo apšildymo dujomis įkainius:
sausį:
šildymas - 387 Lt
elektra rekūpui - 116 Lt
Iš viso - apie 503 Lt...

Taigi, su dujomis namą apšildyti tikrai pigiau, dėl to niekas ir nesiginčija, bet skirtumas gaunasi tikrai nedidelis 640,80-503=137,8 Lt.

Manes 137,8 Lt didesnė suma už šildymą tikrai negasdina. Antras dalykas, kalba eina apie Veikmės pirmąjį PN su 224,14 m2 šildomo ploto. Jei namas mažesnis, pav. mano namo bendras plotas 123,4 m2 t.y 45% mažesnis, atitinkamai šildymo išlaidas sumažinus tokiu pat procentu gaunasi, jog tokio pat namo apšiltinimo atveju, man namo šildymas elektra kainuotų tiktai 75,80 Lt brangiau nei dujomis.

Matydamas tokį skaičių tikrai nematyčiau reikalo papildomai įsivedinėti dujas, net jei ir turėčiau tokią galimybę.

Čia be elektros apšvietimui.

Kadangi matau, jog tau svarbu tiktai ekspluatacinės išlaidos, o nesvarbios įdiegimui sunaudotos, siūlau pasikeisti lemputes į LED, elektros apšvietimui sunaudosi ženkliai mažiau.

Dabar jūs man, broliai elektrikai, paaiškinti ar vis dar apsimoka PN viską patikėti tik elektrai.

Žinoma apsimoka.
Atsakyti