Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

Ar bent vienas normaliai perskaitėte KTU ir Veikmės ataskaitą apie pirmąjį PN Lietuvoje. Aš jums išversiu į žmonių ir pinigų kalbą.

Ten lentelėje pateikti duomenys nuo 2010 12 10 iki 2011 03 28. Iš viso išeina 116 dienų. Per tas 116 dienų suvartota net 9788,5 kWh energijos. Tai reiškia, kad per dieną suvartojama 84,38 kWh energijos.

Šią sumą padauginam iš 1 kWh elektros vidurkio - 0,39 Lt. Išeina 32,90 Lt per dieną. Mėnuo turi 30 dienų, todėl išeitų labai apvali suma - 987 Lt. Čia be elektros apšvietimui. Tokiu atveju iš viso turėtumėme apie 1100 Lt per mėnesį.

Dabar jūs man, broliai elektrikai, paaiškinti ar vis dar apsimoka PN viską patikėti tik elektrai.

Atsakau - tai visiškas absurdas.

Imkim kitą skaičių. Per tas 116 dienų vien rekuperatorius sunaudojo 1153,4 kWh energijos. Tai reiškia, kad per dieną jis sunaudojo 9,94 kWh energijos. Padauginus iš 0,39 Lt elektros vidurkio turim, kad vien rekuperatorius per dieną prisuka 3,87 Lt. Per mėnesį išeina 116 Lt.

Kažkam čia trūko skaičių dėl suvartotų ir sutaupytų veikmės name dujų. Atsakau - jie yra 10 psl.

Šių metų sausį PN name sunaudota 258 kūbai dujų. Pinigais tai išeina 387 Lt.
Vasarį Veikmės PN sunaudojo net 270 kūbų dujų. Litais tai būtų 405 Lt.
Kovą sunaudoti 103 kūbai dujų. Arba 154,5 Lt.

Todėl net išmetus vien elektrą (juk Veikmės name yra ir duios) išeitų, kad, pvz., sausį mokesčių suma tokia:
šildymas - 387 Lt
elektra rekūpui - 116 Lt
bendra elektra - apie 100 Lt.
Iš viso - apie 600 Lt.

Ir tai pigu - jokiu būdu. Man ne - tai labai daug. Todėl PN normaliai veiks tik tokiu atveju:
itin šiltas namas ir itin pigus energijos šaltinis.

Vat todėl ir sakau, kad PN ir vien elektra yra savižudybė.

Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 29, 12:18)

Jei pirmą namą tai tikrai iš EPS blokelių, bet antrą gal karkasinį - norisi kažko naujo, nepatirto.

Tai kas čia kur klysta. Tik nereikia lia lia, nes skydas ir karkas - vienas ir tas pats dalykas. Skiriasi tik surinkimo vieta: vienas ceche, kitas lauke.

Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 29, 12:18)

Rėžti - ne neišdegs. Prašote ne tiesos bet konfidencialios informacijos 4u.gif ,

Ir kas čia tokio konfidencialaus. Mano atsakymas toks: jei slepiate, vadinasi kainavo brangiai arba net labai brangiai. Priešingu atveju ištrimituotumėte bent jau 1 m2 kainą.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 29, 14:44)

Dabar jūs man, broliai elektrikai, paaiškinti ar vis dar apsimoka PN viską patikėti tik elektrai.

Atsakau - tai visiškas absurdas.

itin šiltas namas ir itin pigus energijos šaltinis.

Vat todėl ir sakau, kad PN ir vien elektra yra savižudybė.

Gal jus kartais elektra buvo gerokai pakračius, kad taip dažnai savižudybę minit? biggrin.gif
Prašom pasiūlykite pigesnę sistemą nei elektra. Bent jau aš tai mielai pasirinkčiau ką nors pigesnio.
Jau sakiau, kad man žinomas vienintelis pigus šildymosi būdas yra oras-oras ŠS. Bet šis jums nepriimtinas.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 29, 14:57)
Gal jus kartais elektra buvo gerokai pakračius, kad taip dažnai savižudybę minit?  biggrin.gif
Prašom pasiūlykite pigesnę sistemą nei elektra. Bent jau aš tai mielai pasirinkčiau ką nors pigesnio.
Jau sakiau, kad man žinomas vienintelis pigus šildymosi būdas yra oras-oras ŠS. Bet šis jums nepriimtinas.

Aš sutinku, kad PN namui geriausias įrengimo kainos ir komforto prasme šildymo būdas yra oras-oras. Tačiau bėda, kad jo našumas lauko temperatūrai kritus žemiau -10 laipsnių bus apgailėtinas ir teks šildyti vien elektra.

O sakydamas bendrai apie elektrą aš turiu mintyje, kad daugelis čia sako, jog iš viso geriausias šildymo būdas PN yra tiesiogiai elektra. Atsieit keli už 200 Lt elektriniai radiatoriai ir vargo kaip nebūta. Pagal Veikmės duomenis pateikti skaičiai įrodo, kad vien elektra net ir PN name yra peilis.

Štai ką aš norėjau pasakyti. Todėl ir manau, kad verta surasti kitą šildymo būda be elektros ir oras-oras šilumos siurblio.

Žinoma, jei jums per mėnesį 500-1000 Lt tėra keli centai kišenėje, tuomet net neverta kalbėti toliau. Tačiau nemanau, kad čia tokie žmonės renkasi.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 29, 15:44)

Papildyta:
Tai kas čia kur klysta. Tik nereikia lia lia, nes skydas ir karkas - vienas ir tas pats dalykas. Skiriasi tik surinkimo vieta: vienas ceche, kitas lauke.
Papildyta:

dar karta kartoju kad skydinis ir karkasinis tai ganėtinai skirtingi namai.
Atsakyti
Mano supratimu 200 kv. iš esmės nesiderina su PN konsepcija. Kaip rodo veikmės skaičiai, iki tų deklaruojamų 15kWh/m2 nepritempia, dideliam plotui bendras kWh kiekis nemažas gaunasi, tai nors persiplėšk - ar dėti į kažkokią šildymo sistemą, ar visgi pasilikti ant elektros. Jei dar priskaičiuoti, kad karšto vandens poreikis auginant vaikus irgi nemažas, o jo ruošimas elektra irgi brangesnis. Todėl aš lieku prie nuomonės - kol auga vaikai ri reikia didelio namo, statai gerai padarytą standartą su normalia šildymo ir karšto vandens ruošimo sistema (dujos, gal net geriau grunto ŠS).

Standarto (vėdinimas natūralus) 116 dienų (2010 12 10 –2011 03 28) dujos:
gruodis (trečdalis nuo visų už tą mėnesį) - 150m3;
sausis - 400 m3;
vasaris - 350 m3;
kovas - 300 m3.
Vanduo ir šildymas tik iš dujų, jokių tenų, malkų ar panašiai. Papildomi neįskaičiuoti kW - grindų recirkuliacinis ir kolonkės elektra (kartu su rezirkuliaciniu).

Viso 1200m3 dujų, arba 10800kWh (po 9 kWh iš m3) ant 200m2, po 54kWh/m2. Kas pinigais yra 1800 Lt (1200m3*1,50Lt). PASTABA: temperatūra palaikoma 19 laipsnių.

"Supasyvinimas reikštų, kad kokius +50000Lt sudėčiau į langus ir kitas atitvaras, vietoje to, kad sudėjau į šildymo sistemą. Ir rezultate šildyčiausi už tuos pačius 1800 Lt, tik elektra.

Savo name žinau "skyles", kur padaryta problematiškai. Ten per šaltojo periodo mėnesį prarandu kokius 400 - 500 kWh, dujomis tai apie 90 Lt. Jei tokie "brokeliai" elektra šildomam PN'e išlenda - jau 200 Lt iš kišenės. O kad pastatysi be problemų mūsų sąlygomis kol kas utopija. Vekmė tiek prisigyrusi ir prisisamdžiusi skaičiuojančių, o faktai rodo, kad gavosi totalus "prakolas".
Atsakyti
Ar dar negana apie "dujos VS elektra"? Vienos nuomonės vistiek nebus. Žmonės per daug principingi, kad galvotų objektyviai. Beje, visos situacijos skirtingos.
Atsakyti
QUOTE(narvid @ 2011 09 29, 16:29)
dar karta kartoju kad skydinis ir karkasinis tai ganėtinai skirtingi namai.

O taip. drinks_cheers.gif Nors is pirmo zvilgsnio taip neatrodo. Tikrai nesirinkciau skydinio del kaikuriu niuansu. Kad ir detaliu sujungimo sandarumo ir t.t.. Viliau,primink,kokia sildymo sistema bus pas tave? Oras -oras? Oras -vanduo?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 29, 15:44)
Tik nereikia lia lia, nes skydas ir karkas - vienas ir tas pats dalykas.
Papildyta:
Ir kas čia tokio konfidencialaus. Mano atsakymas toks: jei slepiate, vadinasi kainavo brangiai arba net labai brangiai. Priešingu atveju ištrimituotumėte bent jau 1 m2 kainą.

Jei jums lia lia tai ir skydo nuo karkaso neskiriate...

Specialiai, cibuliui primygtinai reikalaujant, paviešinu: dėžutės 1m2 kaina 1500Lt. Čia specialiai cibuliui, kad ramiai miegotų. R U happy now?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 29, 15:05)
Aš sutinku, kad PN namui geriausias įrengimo kainos ir komforto prasme šildymo būdas yra oras-oras. Tačiau bėda, kad jo našumas lauko temperatūrai kritus žemiau -10 laipsnių bus apgailėtinas ir teks šildyti vien elektra.

O sakydamas bendrai apie elektrą aš turiu mintyje, kad daugelis čia sako, jog iš viso geriausias šildymo būdas PN yra tiesiogiai elektra. Atsieit keli už 200 Lt elektriniai radiatoriai ir vargo kaip nebūta. Pagal Veikmės duomenis pateikti skaičiai įrodo, kad vien elektra net ir PN name yra peilis.

Štai ką aš norėjau pasakyti. Todėl ir manau, kad verta surasti kitą šildymo būda be elektros ir oras-oras šilumos siurblio.

Žinoma, jei jums per mėnesį 500-1000 Lt tėra keli centai kišenėje, tuomet net neverta kalbėti toliau. Tačiau nemanau, kad čia tokie žmonės renkasi.

Visa tai suprantama, bet gal kokį konkretų variantą esate nusižiūrėjęs.

Dėl oras - oras nėra taip jau blogai. Temos pradžioje buvau įdėjęs nuorodą kur pateikti berods 10 geriausių modelių testavimo rezultatai. Prie -25 dar sugeba apie 2 COP palaikyti. Vidutiniškai per sezoną COP 3 - 4 manau tikrai turėsite. O jei kelias dienas ir pasišildysite elektra tikrai ne tragedija. Praėjusią žiemą Kaune buvo berods tik 140 valandų kai temperatūra nukrito žemiau -18 C.
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2011 09 29, 16:43)
ant 200m2, po 54kWh/m2.  Kas pinigais yra 1800 Lt (1200m3*1,50Lt). PASTABA: temperatūra palaikoma 19 laipsnių.

"Supasyvinimas reikštų, kad kokius +50000Lt sudėčiau į langus ir kitas atitvaras, vietoje to, kad sudėjau į šildymo sistemą.

Savo name žinau "skyles", kur padaryta problematiškai. Ten per šaltojo periodo mėnesį prarandu kokius 400 - 500 kWh, dujomis tai apie 90 Lt.

Nemanote, kad jau turite pusėtinai nebogą pastatą? Aišku +19C (jėga - pas jus jausčiausi kaip namie!) prisideda prie mažesnių nuostolių.

Kodėl 50.000? Pvz mano alphaline 30m2 16000Lt kas 500 su biškiu už kv.m. kiek kainavo jūsų langai, primeskit skirtumą. Šiltinimo storinimas - analogiškai, ne bus labai didelis skirtumas. Ventiliacija: pagal nuostolius norisi tikėti, kad konstrukcijos yra ganėtinai sandarios, kaip paduodate orą, tik darinėdami langus? Čia aišku tektų investuoti į mechaninę, žinau kaip bijot oro iš vamzdžio, bet kitos išeities nėra, čia 15-20.000 tektų atiduoti už kokybišką sistemą. Manau 50.000 yra su didele atsarga. Įdomu, ar žinote bent apytikrį oro kiekį išlekiantį per kaminą, gal primestumėm kiek prarandate kWh.

Išgydžiusi "skyles" kiek dar palipėtumėte link PN? Neatrodo, kad rezultatas nėra jau toks tolimas, ranka nepasiekiamas?
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2011 09 29, 15:43)

Viso 1200m3 dujų, arba 10800kWh (po 9 kWh iš m3) ant 200m2, po 54kWh/m2.  Kas pinigais yra 1800 Lt (1200m3*1,50Lt). PASTABA: temperatūra palaikoma 19 laipsnių.

"Supasyvinimas reikštų, kad kokius +50000Lt sudėčiau į langus ir kitas atitvaras, vietoje to, kad sudėjau į šildymo sistemą. Ir rezultate šildyčiausi už tuos pačius 1800 Lt, tik elektra.

Savo name žinau "skyles", kur padaryta problematiškai. Ten per šaltojo periodo mėnesį prarandu kokius 400 - 500 kWh, dujomis tai apie 90 Lt. Jei tokie "brokeliai" elektra šildomam PN'e išlenda - jau 200 Lt iš kišenės. O kad pastatysi be problemų mūsų sąlygomis kol kas utopija. Vekmė tiek prisigyrusi ir prisisamdžiusi skaičiuojančių, o faktai rodo, kad gavosi totalus "prakolas".

Pas jus ten kažkokia mistika gaunasi. Dujų sunaudojate kaip Veikmės pasyvus (įvertinus, kad jis dalinai šildomas elektra). Bet namas pas jus visiškai standartinis ir dar su natūralia ventiliacija. unsure.gif Įdomu būtų savo akimis pamatyti tokią anomaliją. Kažkoks niuansas turėtų būti - gal mėgstate dažnai židinį kūrenti ar ant kokios karšto vandens versmės namą netyčia pasistatėte? bigsmile.gif
Vis pagalvoju apie jūsų vidaus temperatūros reguliavimo sistemą. Berods pastoviai cirkuliuoja 20 laipsnių vanduo ir jei į katilą grįžta vėsesnis, jis pamaišomas iki 20. Prie progos paklausiu, ar nėra poreikio pareguliuoti temperatūrą skirtingose patalpose?
Atsakyti
QUOTE(New Mantas @ 2011 09 29, 19:32)
Ar dar negana apie "dujos VS elektra"?

Būtų gerai, jei tai būtų "dujos vs elektra", cibulis mums perša KKK doh.gif , kaip vienintelę realią galimybę.
Papildyta:
QUOTE(biesas66 @ 2011 09 29, 19:57)
O taip.  drinks_cheers.gif   Nors is pirmo zvilgsnio taip neatrodo. Tikrai nesirinkciau skydinio del kaikuriu niuansu. Kad ir detaliu sujungimo sandarumo ir t.t..      Viliau,primink,kokia sildymo sistema bus pas tave? Oras -oras? Oras -vanduo?

Oi biesai, vis biesini lotuliukas.gif su "kaikuriais niuansais"... a sunku drėbt tiesiai kas per niuansai? Juk esi ranką dėjęs, turi patirties - pasidalink.

Tvirtai pasiryžęs sezoną gyventi cibuliškai "ant elektros", su saulės kolektorių pagalba, pasidaryti sistemos monitoringą (tiek supleškinta per teną šildymui, tiek vandeliui, šitiek gavau iš kolektoriaus) ir padaryti išvadas, po realių bandymų, kiek kainuoja elekra, ar yra galimybė didinti kolektoriaus plotą, ar verta galvoti apie ŠS. Šiluma paduodama per šildomas grindis, todėl tinka bet kas išskyrus oras-oras.
Vieno nesuprantu, jei iš to paties oro gaunama šiluma ir oras-oras, ir oras-vanduo sistemose, kodėl vandens COP stipriai mažesnis nei oro blink.gif ar čia tik pyzdioš? Tas pats b tik kitoj rankoj?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 29 rugsėjo 2011 - 19:22