QUOTE(cibulis @ 2011 09 28, 15:48)
Dar vienas dūris elektrikams. Jei lietuviškam PN labai geras rezultatas yra 40 kWh/m2 šildymui, tai 150 kv. namui per metus išeis 6000 kWh energijos. Verčiam šitą elektrą į litus (1 kWh vidurkis - 0,39 Lt: naktinio ir dieninio tarifų) ir turim 6000x0,39=2340 Lt. Per mėnesį (jei 6 šildymo mėnesiai) išeina 390 Lt.
Dar pridedam šiaip elektrą su rekūpu apie 150-200 Lt ir dar pridedam vandens pašildymą apie 50-60 Lt ir už elektrą žiemos metu per mėnesį išeis 590-650 Lt.
Tai žiauriai, žiauriai didelė suma palyginti su įdėtomis investicijomis į visą namą. Todėl manau, kad PN+elektra yra visiška nesąmonė: gerokai permoki tiek statydamas, tiek eksploatuodamas, o antrinėje rinkoje toks eletrinis namas mažai kam bus įdomus.
Todėl manau, kad lietuviškam PN reikia alternatyvos elektrai. Štai kur klausimas veras Hamleto "būti ar nebūti".
Dar pridedam šiaip elektrą su rekūpu apie 150-200 Lt ir dar pridedam vandens pašildymą apie 50-60 Lt ir už elektrą žiemos metu per mėnesį išeis 590-650 Lt.
Tai žiauriai, žiauriai didelė suma palyginti su įdėtomis investicijomis į visą namą. Todėl manau, kad PN+elektra yra visiška nesąmonė: gerokai permoki tiek statydamas, tiek eksploatuodamas, o antrinėje rinkoje toks eletrinis namas mažai kam bus įdomus.
Todėl manau, kad lietuviškam PN reikia alternatyvos elektrai. Štai kur klausimas veras Hamleto "būti ar nebūti".
Na kaip čia pasakius. Dujomis šildomame standarte moku apie 1000 lt. Pasirinkus elektrinį šildymą PN statybos kaina manau labai nedaug viršytų standarto.
Kiek man pavyko rasti, vienintelė ekonomiškai verta dėmesio PN šildymo sistema oras - oras šilumos siurblys. Jo vienos kWh kaina man gaunasi apie 20 cnt. kas yra apie 2 kartus mažiau už kitas sistemas. Ši sistema kaip ir kitos ne be trūkumų. Viena viltis, kad tai labai greitai tobulinami šildymo prietaisai ir tikiuosi, kad kai man reikės jau bus tikrai neblogų variantų.