Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 9

QUOTE(cibulis @ 2011 09 27, 15:47)
Au elektrikai, ar atsakysite į mano užduotą klausimą: ką elektriniame pasyviame name (elektrinis, nes visi viską tokiame name siūlo patikėti elektrai) galima patikėti ne elektrai.

Visas klausimas 183 pasisakyme (poste).

Manau dauguma galvoje panašiai kaip Cibulis.
1. PN negali turėti brangios šildymo sistemos.
2. Gerai būtų rasti ką nors pigiau už elektrą.
Pirmiausia apsibrėžkime šildymo poreikį. Jau nekartą skaičiavome ir perskaičiavome, kad realus lietuviško PN šildymo poreikis būtų apie 40 kWh/m2 per metus (A klasės). Vadinasi 150 m2 namui tai būtų 6000 kWh. Plius 3000 - 4000 kWh karšto vandens ruošimui. Verčiantis naktine elektra šiandienos kainomis galima suktis su maždaug 3000 lt per metus.
Labai logiškas klausimas, kaip būtų galima sutaupyti.
Vienas iš galimų variantų židinys.
Primetam, kad židinys, pastatymas ir apdaila gautusi apie 10 000 lt. Kaminas dar kokie 3000 lt. Dar už kokius 2000 lt įmontuosim ventiliatorių su keliais ortakiais į kitus kambarius. Viso turime 15 000 lt investiciją, kuri su 20 metų palūkanomis virsta į 22 500 lt. Vien pati sistema mums kainuos kiek daug nei po 1000 lt per metus su sąlyga, kad išgyvens 20 metų.
Reikės nemažai pasistengti, kad kūrenant židinį padengtume du trečdalius arba 4000 kWh šildymo poreikio. Gauname, kad vieno kWh kaina yra 25 cnt. plius kuras. Net jei malkas skaičiuosime po 6 cnt. už kWh, turėsime pridėti 12 cnt., nes židinio NK tik 50 procentų. Finale turime 37 cnt. už kWh.
Čia neskaičiuojame, kad per 20 metų židinį gali tekti keisti, malkų sandėliavimo, kamino ir pačio židinio valymo, nuostolių per kaminą, pelenų utilizavimo ir panašių niuansų.
Kitas variantas dujos. Lyg ir kalba buvo kad vien įvedimas 8000 lt. Pridėkim katilą su kaminu 7000 lt. Šiuo atveju jau reikės šilumos paskirstymo sistemos. Grindininis šildymas su katilinės aprišimus greičiausia kainuos apie 15 000 lt. Grubiai visa sistema 30 000 lt. Su 20 metų palūkanomis 45 000 lt. Skaičiuojant labai optimistiškai, kad išgyvens 20 metų gaunasi po 2250 lt per metus.
Ši sistema užtikrins 100 procentų tiek šildymo tiek vandens ruošimo poreikio. Už 2250 lt per metus gausime 10 000 kWh. Vienos kWh kaina 22 cnt. Pačių dujų vienos kWh kaina dar 25 cnt. Viso turime 47 cnt.
Saulės kolektorių visa sistema kainuoja apie 15 000 lt. Arba apie 1000 lt per metus. Tebūnie, kad pagamins 60 procentų karšto vandens t.y. apie 2000 kWh. Vienos kWh kaina gaunasi apie 50 cnt.
Tokiu pat būdu reikėtų skaičiuoti ir visas kitas šildymo sistemas. Neagituoju už elektrą, bet tai vienas labai realių pasirinkimų. Ir kaip matote tikrai neturi nieko bendro su savižudybe.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 27, 14:33)
P.S. Nesvaikit, kad jūs savo pasyviame name sunaudosite 1 kvadartiniam metrui tik 50-70 kWh elektros. Imkim mano nurodyta PN maksimumą - 120 kWh vienam kvadratui. O žinant, kad Veikmė netilpo į 15 kWh šildymui, o šis skaičius sieka 23 kWh ir gal dar daugiau, tai mano teiginys yra labai teisingas. Todėl realybėje gali būti sunku per metus 1 kv. namo ploto tilpti ir į 120 kWh.

Na jau šią aplinkybę tikrai labai lengva nustatyti. Negi nežinote kiek mokate už elektrą. Pvz. aš, labai standartiniame name su neįpatingai ekonomiškais buitiniais prietaisais, daug halogenų ir nuolat veikiančiu paprasčiausiu rekuperatoriumi per mėnesį sunaudoju 400 kWh. Kas yra 400x12/200=24 kWh/m2 per metus. Labai tikiuosi, kad pasyviam name šis skaičius bus bent trečdaliu mažesnis. Man atrodo per dažnai mes remiamės kažkur išgirstais skaičiais, užuot patys pasiskaičiavę.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 28, 13:11)
Na jau šią aplinkybę tikrai labai lengva nustatyti. Negi nežinote kiek mokate už elektrą. Pvz. aš, labai standartiniame name su neįpatingai ekonomiškais buitiniais prietaisais, daug halogenų ir nuolat veikiančiu paprasčiausiu rekuperatoriumi per mėnesį sunaudoju 400 kWh. Kas yra 400x12/200=24 kWh/m2 per metus. Labai tikiuosi, kad pasyviam name šis skaičius bus bent trečdaliu mažesnis. Man atrodo per dažnai mes remiamės kažkur išgirstais skaičiais, užuot patys pasiskaičiavę.

400 kwh padauginam iš elektros vidurkio (0,39 Lt) ir turim 156 Lt per mėnesį. Tai daug tiksliau ir nei 24 kWh/m2.

Tiesa, aš abejoju dėl jūsų nurodytų kWh skaičiaus, nes mano 4 asmenų šeima bute be rekuperatoriaus per mėnesį sudeginame elektros už 100-120 Lt.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 28, 12:49)
Jau nekartą skaičiavome ir perskaičiavome, kad realus lietuviško PN šildymo poreikis būtų apie 40 kWh/m2 per metus (A klasės).

Klysti žmogiška, tas pats apie žmogaus atliktus skaičiavimus. Beje, dar kartą pakartosiu šiame forume jau išsakytas mintis. Daugelį reiškinių, tokių kaip meteorologinės prognozės, lėktuvų aerodinamika, namo šiluminės sąnaudos tiksliai apskaičiuoti neįmanoma, tad belieka tenkintis tik realiais modelių ar gatavų produktų bandymais. Beje DEU, kodėl Jūs toks pesimistiškai nusiteikęs, juk net Veikmės PN kiek prisimenu tenkina A++ reikalavimus. Negi manot, kad neįmanoma pastatyti šiltesnio namo? Manot Vilienės namas bus šaltesnis? Beje dar pamiršot, apie tai kad pagal PN reikalavimus skaičiuojamos ne namo suvartotos kilovatvalandės, o iš elektros tinklų ar kito energijos tiekėjo gautos wink.gif

Beje, aš turiu realaus elektrinio boilerio elektros suvartojimo pavyzdį, nuorodą į kurį buvau čia įmetęs. Tame pavyzdyje šeima karštą vandenį ruošė 200 litrų elektriniame boileryje, vandens pašildymas elektra mėnesiui kainuoja 60 Lt, metams gaunasi ~700 Lt. Kiek mes ten skaičiavom elektra prišildyt 100 kvadratų namą kainuos, jei bus pasiektas PN lygis? 675 Lt metams? Na o jei veikmės lygis - 990 Lt per metus? Ir iš kur Jūs traukiat tuos 40 kW ir atitinkamai 3000 Lt per metus? Visi mes žmonės, aš aišku irgi ne išimtis.

Dėl šilumos šaltinių skaičiavimų viskas išskyrus saulės sistemą lyg ir gerai. Saulės sistemos skaičiavimo principas nelabai tikslus, todėl rezultatas neturėtų būti tikslus. Beje, po to (aišku jei vis tik tai įvyks, nors aš tuo ir neabejoju), kai bus pradėtos teikti subsidijos saulės kolektorių įrengimui, skaičiukai bus labai stipriai pakoreguoti.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 09 28, 14:22)
Tiesa, aš abejoju dėl jūsų nurodytų kWh skaičiaus, nes mano 4 asmenų šeima bute be rekuperatoriaus per mėnesį sudeginame elektros už 100-120 Lt.

Mano dviejų asmenų šeima bute sudegina 50-60 Lt į mėnesį. Irgi yra pilna halogenų, yra šaldytuvas, indaplovė, pastoviai veikiantis kompas ir t.t.

Anksčiau nuomavomės mažesnį butelį, elektros sąnaudos buvo 2 asmenim apie 30 Lt į mėnesį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 rugsėjo 2011 - 14:46
QUOTE(mintas @ 2011 09 28, 14:34)

Mano dviejų asmenų šeima bute sudegina 50-60 Lt į mėnesį. Irgi yra pilna halogenų, yra šaldytuvas, indaplovė, pastoviai veikiantis kompas ir t.t.

Anksčiau nuomojausi mažesnį butelį, elektros sąnaudos buvo apie 30 Lt į mėnesį.

Vadinasi mažai valgyti namuose darot, kad tik tiek elektros prisukat. Aš kiekvieną vakarą ir rytą išjungiu absoliučiai visus buitinius prietaisus iš budėjimo režimo. Veikiantis lieka tik šaldytuvas su mikrobange, t.y. bandau taupyti, bet mažiau nei 100-120 Lt į mėnesį - niekaip. Technika ne A+, bet A klasės.

Vonioje turime elektra veikaintį grindinį šildytuvą. Dar ir gyvatukas elektrinis. Juos karts nuo karto įjungiame.

Taip kad elektra - brangus malonumas. Taip pat galiu pasakyti, kad kol buvo IAE, t.y. elektra buvo daug pigesnė, sąskaitos už elektrą nebūdavo didesnės nei 60-70 Lt. Akivaizdu, kad 1 kWh pašokus kainai apie 10-12 ct, sąskaita didėja 100 proc.

O vat šildymas centralizuotas (gyvenu Vilniuje), nors ir pabrango, bet tikrai ne 100 proc. O dar jei įvertinus, kad plastikiniai langai tampa vis nesandaresni ir neturėdami rekupo su žmona butą atidarę langus vediname bent 2-3 kartus per dieną, tai faktas, kad namo sodinti ant elektros negalima.

Paprasčiau.

Vilienė ir Co siūlo PN + elektra. Tai atitinka Toyota Prius. Tikrai taupi, bet nepigi mašina.

Aš siūlau A++ ir kitas šildymo būdas. Tai atitinka gera dyzelinę mašiną, kuri kainuoja pigiau nei Toyota Prius, bet yra lygiai tokia pat taupi.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2011 09 28, 11:01)
jo, su kondiskem, ta prasme su viskuo - pvz sio balandzio gale mokejau uz 1-4 menesius, tai apie 1500Lt buvo. O del alphaline, nezinau neturiu su kuo lygint, nes visi vienodi. Bet nerasoja nieks, nors po langais jokiu radiatoriu ir po vitrina ju nera. Tik kad vitrinos duris iki galo uzdaryt, jegos ant rankenos gerokai reik pridet. Bet dabar mastau, kad vitrina visgi reikejo su stumdomom durim daryt, nes siaip jau gerokai remas vibruoja duris uzdarinejant.

Mano irgi alphaline, stumdomos irgi sunkokai darinėjasi, ne vaikų darbas. Sutinkate, kad mokėti už medį 60.000 neapsimoka, tą patį plastikas padaro? Man 30m2 kainavo 16.000.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 28, 13:49)
Finale turime 37 cnt. už kWh.
Ir kaip matote tikrai neturi nieko bendro su savižudybe.

Ką mes be jūsų šitoj temoj darytume... biggrin.gif thumbup.gif
Dėl įvairių sistemų lyginimo reikėtų dar vertinti komfortą bei autonomiškumą, nors balais 0-10, tai taip pat įvestų savo korektūrą 4u.gif

Tik pastabėlė dėl A klasės, negi mes nesugebėsim kokybiškiau nei A pasistatyti??? Esu labiau nei optimistas šiuo klausimu 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 09 28, 15:22)
400 kwh padauginam iš elektros vidurkio (0,39 Lt) ir turim 156 Lt per mėnesį. Tai daug tiksliau ir nei 24 kWh/m2.

Tikslumas čia ne prie ko, tai vieningas matas visiems: ir 150m2 ir 300m2 ir 60m2 - būtent santykis elektros ir ploto 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2011 09 28, 15:50)
Vilienė ir Co siūlo PN + elektra. Tai atitinka Toyota Prius. Tikrai taupi, bet nepigi mašina.

Aš siūlau A++ ir kitas šildymo būdas. Tai atitinka gera dyzelinę mašiną, kuri kainuoja pigiau nei Toyota Prius, bet yra lygiai tokia pat taupi.

biggrin.gif čia jau smūgis žemiau juostos biggrin.gif mums siūlot Prius o pats į dyzelį sėdat biggrin.gif
Jei su malkom tai ne į "gerą dyzelinę mašiną" bet į MTZ smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 28, 14:34)
Klysti žmogiška, tas pats apie žmogaus atliktus skaičiavimus. Beje, dar kartą pakartosiu šiame forume jau išsakytas mintis. Daugelį reiškinių, tokių kaip meteorologinės prognozės, lėktuvų aerodinamika, namo šiluminės sąnaudos tiksliai apskaičiuoti neįmanoma, tad belieka tenkintis tik realiais modelių ar gatavų produktų bandymais. Beje DEU, kodėl Jūs toks pesimistiškai nusiteikęs, juk net Veikmės PN kiek prisimenu tenkina A++ reikalavimus. Negi manot, kad neįmanoma pastatyti šiltesnio namo? Manot Vilienės namas bus šaltesnis? Beje dar pamiršot, apie tai kad pagal PN reikalavimus skaičiuojamos ne namo suvartotos kilovatvalandės, o iš elektros tinklų ar kito energijos tiekėjo gautos wink.gif

Ne nu jūs nerealūs. doh.gif
Mažiausia tris kartus sudėjome po vieną kWh - gaunasi nemažiau 40 kWh/m2 per metus. Mačiau paties diskusiją su "Bachuriuku" kitame forume, pats suskaičiuoji ir tiek gauni. Išstudijavom pasyvaus instituto 32 PN tyrimą tie patys rezultatai. Veikmė kaip įmanydami slepia duomenis, tačiau matosi, kad jie ir į 50 kWh/m2 per metus netelpa.
Žodžiu visi skaičiavimai, matavimai, tyrimai rodo, kad 40 būtų labai geras rezultatas. Tai jei, net teoriškai negalite pagrįsti, kaip pasieksite tų 15 ar 23 kWh/m2 per metus, kaip galite nuolatos kartoti, kad tuo tikite. Tai gi ne apie Jėzų Kristų kalbam.
Žinau, kad remetės vokiečių patirtimi, bet juk ten vidutinė šildymo sezono temperatūra aukštesnė 5 laipsniais. Štai kodėl vokiečiai tokius skaičius sugeba pasiekti. Pas mus tai utopija, nebent varyt po metrą vatos.
O dėl skaičiavimo metodikos manau jūs klystate. Visi geotermiškai šildomi namai tokiu atveju būtų pasyvūs. Norint parinkti teisingą šildymo sistemą pirmiausia reikia žinoti namo šildymo poreikį. Būtent apie jo dydį manau mes ir diskutuojame. Išsiaiškinkime koks šildymo poreikis, o tada jau skaičiuokime tokia šildymo sistema labiausia apsimoka.
Vilienės namas jokia neišimtis. "Pliko" namo šildymo poreikis bus kaip ir kiekvieno kito lietuviško PN. (Neskaitant smulkių nukrypimų dėl berėmių langų ar karšto būdo). Tokie įrenginiai kaip žemės šilumokaitis ar saulės kolektoriai yra šildymo prietaisai, kurių pagaminamos šilumos kaina deja viena brangiausių. Nors žalieji ir padėkos, o Gaspromas susirauks. smile.gif

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2011 09 28, 13:42)
Dėl dujinio šildymo dar parašysiu kelias mintis.

Dabar nuomojuosi butą, kuriame šildymas dujinis. Nesigilinsiu į tai, kad pakankamai naujo buto šildymas gaunasi net brangesnis nei senos neapšiltintos chruščiovkės su centriniu šildymu, kvadratui. Kaltas buto nesandarumas, nešildomos kaimynų patalpos ir greičiausiai chaltūrnas namo apšiltinimas.

Ieškodamas priežasčių, kodėl taip brangiai šildomės radau info, kad rekomenduojama bent kartą į metus atlikti dujinio katilo profilaktiką, jį pastoviai pareguliuoti. Net neįsivaizduoju, kiek tai gali kainuoti, bet spėju kad pasidomėti apsimokės finansiškai. Taigi, į dujinio katilo ekspluatacijos išlaidas būtina įtraukti, katilo profilaktiką.

Nereikia pamiršti, kad yra kelios dujinio katilo rūšys, teisingiausias pasirinkimas vis tik turėtų būti kondensacinio katilo, kurio kaina apie 4000-6000 Lt.

Taip pat, pačiam neteko įsivedinėti dujų ir neteks, kadangi prie mano statomo namo dujotekio nėra, bet teko girdėti, jog vien tik dujų įvedimas kainuoja su viskuo ~8000 Lt.

Dar užkliuvo toks dalykas, kaip momentinis vandens pašildymas. Su tuo pirmą kart teko susidurt Ispanijoje. Ten visi vandenį šildo momentiniais elektriniais šildytuvais. Tai kad jie šildytų vandenį pastoviai vanduo turi bėgti mažiausiai du kart stipriau, nei aš pripratęs naudoti, t.y. labai neekonomiškai. Mano atveju su dujiniu katilu lygiai tas pats. Dabar mano vandens, tame tarpe ir karšto sunaudojimas išaugęs daugiau nei du kartus. Kur čia ta ekonomija?

Yra dujinių katilų pritaikytų boilerio šildymui, tai yra ženkliai pigesnis ekspluatacinis variantas, bet tokių katilų kaina ir vėl didesnė.

Taigi, su dujiniu katilu esu susidūręs, bet jame ekonomijos tikrai nematau.

Kaip minėjau, man dujinio šildymo galimybė bet kokiu atveju atkrenta, dėl dujų šalimais nebuvimo, bet net jei ir būtų, tikrai abejoju, kad susiviliočiau.

jei neturit galimibės o tiksliau dar ir priešiškai nusistates prieš dujas, tai net neisigilines neklaidinkite ir kitų.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 09 28, 15:22)
Tik pastabėlė dėl A klasės, negi mes nesugebėsim kokybiškiau nei A pasistatyti??? Esu labiau nei optimistas šiuo klausimu 4u.gif
Papildyta:

Pagal Lietuvos standartus tikras pasyvus namas yra A klasės su atitinkamu energijos poreikiu (neturiu galimybės dabar pažiūrėti, bet manau virš 40 kWh/m2). A+ ir A++ namai yra aktyvūs. Tam, kad tokiais tamptų reikėtų panaudoti įvairias žaliasias šildymo sistemas. Neabejoju, kad Vilienės namas bus A+++. Bet sąvoka pastatyti geriau labai plati. Jei kalbame apie ekonomiką, tai gal pigiau būtų A klasės šildomas elektra ar kokiu kitu pirminės energijos netaupančiu kuru.
Kaip suprantu būtent apie tai ir vyksta diskusija.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 09 28, 15:29)

Ne nu jūs nerealūs.  doh.gif
Mažiausia tris kartus sudėjome po vieną kWh - gaunasi nemažiau 40 kWh/m2 per metus. Mačiau paties diskusiją su "Bachuriuku" kitame forume, pats suskaičiuoji ir tiek  gauni. Išstudijavom pasyvaus instituto 32 PN tyrimą tie patys rezultatai. Veikmė kaip įmanydami slepia duomenis, tačiau matosi, kad jie ir į 50 kWh/m2 per metus netelpa.
Žodžiu visi skaičiavimai, matavimai, tyrimai rodo, kad 40 būtų labai geras rezultatas.

Dar vienas dūris elektrikams. Jei lietuviškam PN labai geras rezultatas yra 40 kWh/m2 šildymui, tai 150 kv. namui per metus išeis 6000 kWh energijos. Verčiam šitą elektrą į litus (1 kWh vidurkis - 0,39 Lt: naktinio ir dieninio tarifų) ir turim 6000x0,39=2340 Lt. Per mėnesį (jei 6 šildymo mėnesiai) išeina 390 Lt.
Dar pridedam šiaip elektrą su rekūpu apie 150-200 Lt ir dar pridedam vandens pašildymą apie 50-60 Lt ir už elektrą žiemos metu per mėnesį išeis 590-650 Lt.

Tai žiauriai, žiauriai didelė suma palyginti su įdėtomis investicijomis į visą namą. Todėl manau, kad PN+elektra yra visiška nesąmonė: gerokai permoki tiek statydamas, tiek eksploatuodamas, o antrinėje rinkoje toks eletrinis namas mažai kam bus įdomus.

Todėl manau, kad lietuviškam PN reikia alternatyvos elektrai. Štai kur klausimas veras Hamleto "būti ar nebūti".
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2011 09 28, 14:50)
Vadinasi mažai valgyti namuose darot, kad tik tiek elektros prisukat. Aš kiekvieną vakarą ir rytą išjungiu absoliučiai visus buitinius prietaisus iš budėjimo režimo. Veikiantis lieka tik šaldytuvas su mikrobange, t.y. bandau taupyti, bet mažiau nei 100-120 Lt į mėnesį - niekaip. Technika ne A+, bet A klasės.

Vonioje turime elektra veikaintį grindinį šildytuvą. Dar ir gyvatukas elektrinis. Juos karts nuo karto įjungiame.

Kai tik pakeičiau butą, dar daugiau mokėjau. Pirmoj eilėj sumažinau halogenų kiekį, didindamas kaip įmanoma "taupiųjų" lempučių skaičių, net LED lemputes nusipirkau, bet pasiskaičiavau, kad šiai dienai tai vis dar per daug užkeltos kainos produktas ir gatavos LED lemputės pakolkas pirkti neapsimoka. Vonioje iš 240 W šviesos lempučių, dabar dega tik 60 W šviesos šaltiniai, o šviesos tarsi net daugiau, paprasčiausiai atjungus siauru spinduliu skaisčiai šviečiančius halogenus, šviesa vonioje pirmoj eilėj neakina, antras dalykas nelieka šešėlių. Televizoriams nusipirkau prailgintuva su jungikliu, tad pas mane jis su visais priedais absoliučiai nerija elektros energijos ne tik dienos metu, bet visą laiką kol nėra įjungtas, o išjungtam stovį su visais priedais rytų apie 20 W.

Tokiu principu pasižaidus galima ženkliai labiau sutaupyti elektros energijos, problema kad daugelis operacijų kainuoja pinigus ir kai pasižiūri, kad neatsipirks (vis tik nežadu ten ilgai nuomotis, turiu vilties po metų kitų į pasistatytą namą pervažiuoti), tai taip ir nuleidi rankas. Kai darysi naują, viską darysi visai kitaip, ekonomiškiau, buitinę techniką irgi žiūrinėju tik A++, beje jau ir A+++, taip, kad pataupyti tikrai yra kur.

O vat šildymas centralizuotas (gyvenu Vilniuje), nors ir pabrango, bet tikrai ne 100 proc. O dar jei įvertinus, kad plastikiniai langai tampa vis nesandaresni ir neturėdami rekupo su žmona butą atidarę langus vediname bent 2-3 kartus per dieną, tai faktas, kad namo sodinti ant elektros negalima.

Langai ir pas mane kėlė problemų. Butą pakeičiau šiais metais žiemą. Maniau sutaupysiu, vis tik dujinis šildymas, bet pradėjęs gyvent supratau, kad klydau. Plastikiniai langai buvo nesandarūs. Bandžiau klijuoti pleistru, bet naudos buvo mažai. Šią vasarą pasikeičiau plastikinių langų gumas. Efektas tas, kad dabar uždarius langus gatvės triukšmas iškart išnyksta, ko nebūdavo langus tik užklijavus pleistru, tad manau, jog sandarumo problemą būsiu jei ne išsprendęs, tai bent stipriai sumažinęs. Beje, langus dar galima ir reguliuoti. Mano atveju reguliacijos jau neužteko, gumos buvo per daug susidėvėjusios ir net sureguliavus maksimaliam pritraukimui likdavo plyšiai. Esu pilnai įsitikinęs, kad šie restauruoti langai tarnaus ne prasčiau nei kai jie buvo nauji.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 rugsėjo 2011 - 16:02